:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,345,197
Активни 124
Страници 14,252
За един ден 1,302,066
Анализ

Хазната влиза най-неподготвена в ЕС

Само сериозно орязване на разходите може да спаси бюджет 2007 от фалит
Добри Божилов
Напоследък пълзят всевъзможни слухове и небивалици кой колко щял да бъде неподготвен за ЕС и как цели браншове можели да фалират, а се пропуска най-застрашеният от всички - държавата.

В частния бизнес съществува нещо много важно - личният интерес на собственика и поражданата от него способност да се преодоляват всякакви трудности. В администрацията обаче цари пълен хаос и безхаберие и никой не се замисля за нещо повече от датата на заплатата си. Липсата на качествено управление сериозно застрашава самата държава, защото в рамките на ЕС ще доведе до проблеми в най-важната област - парите.

Бюджетът за 2007 г. е реално застрашен от фалит, защото от 1 януари настъпва много сериозна промяна в начина на събирането на данъците, за която българската хазна изобщо не е подготвена.

В момента 54-55% от всички приходи в бюджета идват от данъка върху добавената стойност (ДДС). Между 85 и 90% от самия ДДС идват от облагане на вноса. А приблизително половината от вноса на България е от ЕС. С други думи 45-47% от ДДС-то, или 21-22% от всички приходи в бюджета, идват на база на вноса от ЕС.

На 1 януари настъпва една много важна промяна -изчезват митницитемежду България и всички други страни-членки. Това е известният „митнически съюз", който е в основата на икономическата структура на цялата общност. Пазарът е общ и по вътрешните граници не могат да се налагат и събират никакви мита и данъци.

С премахването на митниците обаче изчезва не просто едно междинно звено. Изчезва звеното, което събираше и вкарваше въпросните пари в бюджета. Дори с цялата си корупция и злоупотреби митниците все още са основният генератор на приходи.

При премахването им същите приходи стават грижа на данъчната администрация. Тя обаче няма необходимото умение и мотивация да ги събира. Това обяснява и ниския дял на събирания ДДС от нея досега. Сега от същите институции се очаква да поемат основната тежест за пълнене на хазната.

Всъщност, докато съществуваха митниците - колкото и корумпирани да бяха, държавата имаше някакъв общ контрол над процесите. Това е така, защото входно-изходните точки на една държава не са много и сравнително по-лесно могат да се наблюдават. При изчезването на тези тесни места злоупотребите ще станат много повече. И това ще се случи лавинообразно - под натиска на конкурентната борба.

Ако фирма купи стока от Германия, по сега действащите правила тя ще плати 0% ДДС там и 20% тук. Когато има митница, фирмата е задължена да плати данъка още в момента на вноса. Това по естествен начин я принуждава да го начисли и при продажбата.

Но при положение, че няма граничен контрол, нищо не пречи на въпросната фирма да продаде стоката си без ДДС, без фактури и касови бележки, и без да отчита нищо.

Подобен казус в момента е контрабандният внос. Някой дава подкуп на митничаря и внася, без да плаща. Трябва обаче да се има предвид, че преобладаващата част от вноса не е контрабанден и има много честни фирми, които с работата си пълнят хазната.

При изчезването на митниците всички вносители ще бъдат приравнени като статут към контрабандистите. Те няма да имат избор, защото който е лоялен и тръгне да си плаща данъците, ще трябва да продава с 20% по-скъпо и ще загуби пазара си. Т. е. ако до момента контрабандата беше дразнител за обществото и спорадично използван източник за вдигане на печалбите, сега тя ще стане повсеместна, защото фактически - при сегашната данъчна администрация,плащането на данъка ще става доброволно.Въпрос на личен избор.

За да изпълни работата на митниците, данъчната администрация ще трябва да постигне техния ефект, но при много по-трудни условия. Не при контрол над няколко десетки точки на вход-изход, а при контрол над цялата страна. Това значи контрол над всеки магазин, склад, над всеки касов апарат, буквално над всяка фактура. Българските данъчни служители не притежават нито необходимите умения, нито желание да правят това. Дори и да ги притежаваха, изпълнението на толкова сложна задача би изисквало мощно приложение на върхови информационни технологии. Каквито у нас изобщо не са внедрени.

Така общият резултат от настъпването на датата 1 януари за България ще е, че тя лека полека ще се лиши от приходите си от ДДС от търговията с ЕС. Като размер това си е много сериозна „дупка". В бюджета за следващата година е предвиден излишък от около 3% от БВП. При положение, че бюджетът представлява около 40% от БВП, то тези 3% представляват 7.5-8% от приходите му. Това е някакъв резерв. Ако обаче насреща им изскочат 22% загуби от ДДС, ще се получат 14% дефицит върху приходите, или 5.5-6% бюджетен дефицит. Атова на икономически език си е чиста катастрофа.България в момента има голямо отрицателно външнотърговско салдо. Именно то налага поддържане на бюджетен излишък. Т.е. да се изтеглят пари от обращение, за да се ограничава потреблението и да се намалява вносът. Сам по себе си излишъкът не е достатъчен, за да овладее процесите, но е една от необходимите мерки. Ако този излишък го няма, т.е. ако бюджетът е балансиран, тогава държавата фактически се отказва от опити да въздейства и оставя процесите на самотек. Ако обаче в тази ситуация не само че няма излишък, но се стигне и до дефицит, тогава държавата започва да налива масло в огъня и да насърчава кризата. А ако дефицитът е над 3% - дори при стабилна икономика, това се смята вече за много рисково. А ние само от влизането в ЕС рискуваме да направим 6%.

Реално загубата може да е и много по-тежка, защото в изчисленията изобщо не са включени другите приходи от външната търговия, които ще изгубим. Такива са например митата, каквито вече не можем да събираме между нас и другите 26 страни от ЕС. Т. е. дупката допълнително ще се разшири. Тя ще стане малко по-голяма и от вноската ни в бюджета на ЕС, която ще е 634 млн. лв.Конкретните измерения на кризата могат да са различниПрез 1996 г. те се реализираха на валутния пазар и доведоха до девалвация на лева и загуба на всичко спестено от гражданите. Днес това може и да не се случи, защото валутният борд е доста здраво построен от МВФ и може и да издържи. Но тогава кризата ще се изрази например в повсеместно свършване на парите, закъснели пенсии и бюджетни заплати, фалити на фирми и пр.

За това какво предстои заради некачествената ни администрация, може да се направи демонстрация чрез един настоящ пример. С влизането в ЕС отпада събирането на ДДС върху вноса на стари автомобили. Средно за всяка кола държавата в момента събира по 1000-1500 лв. Сега този приход ще изчезне и правителството практически е в паника. Правят се опити за известна компенсация чрез различни видове скрити данъци, но такива в ЕС просто не са разрешени. Екотаксата не може да стане 1000 лв., защото няма как да се обосноват екологични разходи за толкова много пари. Таксите по регистрация не могат да са много повече от разходите по услугата.

Очевидно е, че в рамките на няколко месеца не е възможно да се извърширеволюционна реформа в данъчните институцииОбещаните еврофондове не могат да се усвоят бързо - те текат с години. Освен всичко друго тези фондове не са предназначени за пълнене на хазната, а за други цели. Чудеса също не се очакват.

На левите правителства в България им върви да довеждат страната до катастрофа. Навремето Виденов не беше единствен виновник, той просто обра негативите от грешната политика и на всички преди него. На печатането с години на пари, които точно при неговата власт взривиха хиперинфлацията.

Днес Станишев също не е единственият виновен. Администрацията е пропаднала и некачествена от дълго преди него, и личната му отговорност е само за последната година и половина. Но вероятно и той, както и Виденов, ще обере последиците от всички грешни политики.

Фактически днес не съществува механизъм, по който задаващият се проблем да бъде овладян. Който и да дойде на власт, ще се сблъска с невъзможността за месеци да реорганизира държавата, така че да си събере приходите.

Съществува един единствен начин донякъде да се овладее положението, но той е свързан по-скоро с решителна дясна политика - щом намаляват приходите, да се свият и разходите на държавата. В тази посока има значителен резерв, доколкото реформите в основни области като здравеопазване и образование още не са започнали, администрацията е изключително раздута, а съществуват и значителни разхищения по посока на корупционни разходи и далавери.

Реално държавник от типа на Маргарет Тачър или Роналд Рейгън би могъл да овладее ситуацията на база на преструктуриране на разходите. Той не би могъл магически да увеличи постъпленията, но би могъл да „върже двата края" на бюджета, като премахне ненужните харчове. Би могъл дори да изпълни необходимите 3% излишък, за да върне макроикономическите процеси под контрол и да противодейства на негативното салдо. Само че на власт у нас е Станишев, а не Рейгън.
Снимка: БТА
Вътрешният министър Румен Петков и финансовият му колега Пламен Орешарски дават старта на работата на съвместните мобилни групи на "Гранична полиция" и Агенция "Митници", които заедно ще осъществяват контрола в граничната зона.
34
3790
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
06 Декември 2006 00:42
На мен пък ми се струва, че авторът е неподготвен.

Като цяло се променя процедурата по начисляване и възстановяване на ДДС. Досега, при износ държавата възстановяваше ДДС на организацията-получател, така че стоката излиза от съответната държава без начислен ДДС. Тук е възможна и "контрабандата", т.е. внос в държава-приемник със силно занижена стойност, и съответно, силно занижени мита и ДДС.

Как ще бъде отсега нататък? Тъй като няма митници, ДДС се начислява при покупката, и се признава за разходно ДДС на фирмата-купувач. Съответно, ако някой вносител закупи стока от страна-членка на ЕС, той, най-вероятно, ще трябва да плати ДДС в страната от където купува стоката. Тогава, за да си възстанови платеното ДДС, той ще ТРЯБВА да начислява ДДС на крайните клиенти, в страната, където продава стоката.

При новата схема износът би бил улеснен, защото няма да се налагат сложните и бавни процедури по възстановяване на ДДС от държавата. Едно нормално работещо предприятие не би трябвало да излиза "на червено" с ДДС и да иска възстановяване от държавата (освен в случая на големи инвестиции и бавна възвращаемост). Съответно, данъчните би трябвало да продължат да гледат под лупа всеки, излязъл "на червено", но това вече няма да са износителите.

Минусът в новата схема е, че в държавата реално остава ДДС, начислен върху износа, докато преди беше обратното -- оставаше ДДС, начислен върху вноса. И тъй като износът е по-малко от вноса, то и ДДС-то в държавата ще е по-малко. Но не и в драстичните мащаби описани в статията. Същият този минус е донякъде плюс, защото за да има ДДС в държавата, тя ще трябва да стимулира износа (т.е. производството), а не вноса.

Редактирано от - гошо на 06/12/2006 г/ 00:46:32

06 Декември 2006 02:30
а какво ДДС ще вземеш на стара кола???
06 Декември 2006 03:09
Не е обикновено
Да се съграсявам с пиленцето от ИПИ
Този път съгласен съч
Не в детайли
Генерално
Имах възможност да го кага и на по-високи нима
Няма реакция
А момчето казво същото - не ценовия шок, а тоталния шок на система е опасен и ...придстои
Но правителството готви фойерверки
Не компенсаторни или други програми по насоки ясно очертани с реални липски, настъпващи сле 1 януари
Няма информация, няма готовност
Може
Но подозирам по-прости ужаси-нужни са "изненадите" за да се отпушат инфлационните потенциали.
Нищо не се говори върху паричния натиск на гастарбайтерските помощи за раднините тук
Ето и те ще се влеят в бедънната бъчва на кризата
Абе айде да мисли позитивно-каквото му е писани, ще се случи
06 Декември 2006 05:26
"Съществува един единствен начин донякъде да се овладее положението, но той е свързан по-скоро с решителна дясна политика - щом намаляват приходите, да се свият и разходите на държавата."
Те с това триглавият змей на би се съгласил! Сега , когато Бил Гейтц печели по 250 $ на минута, а нашите управленци харчат по 600 и кусор лева на минута и опаа, да се свият и разходите на държавата - не, не и не!!! Още повече, че знаем как се овладява положението на думи - примери колкото щеш - Масларовата овладя безработицата, Петковия престъпността ...
06 Декември 2006 05:31
ама защо всички, които знаят как да управляват държавата, вече са таксиметрови шофьори или бармани
06 Декември 2006 05:41
Защото Кокона,
такваз е държавата, салфедката стана финансист, компиро отпочна от хоп
06 Декември 2006 08:21
България в момента има голямо отрицателно външнотърговско салдо. Именно то налага поддържане на бюджетен излишък. Т.е. да се изтеглят пари от обращение, за да се ограничава потреблението и да се намалява вносът.

Добри Божилов,
Радвам се, че си прихванал тезата ми, но си пропуснал най-важното в нея - наливането на пари без покритие в икономиката от банките, чрез кредитиране, възстановявщ баланса с единствен резултат далаверата в угода на чуждите банки.
*
Допускаш и още една съществена грешка - макроикономическият баланс и балансът между парична маса в обращение и налични на пазара стоки и услуги и бюджетният баланс не са тъждествени.
Тази грешка в мисленето издава подсъзнателно левичарство (преразпределението), а ти доколкото знам се мислиш за десен ?
06 Декември 2006 09:39
Гошо,

Това което Вие описвате е новият и желан за въвеждане принцип за плащане на ДДС в страната "по произход". Той обаче е в замразено състояние заради серия от процедурни пречки, но може би най-вече - заради пасивната съпротива на държавите, които искат да си събират данъците върху вноса те, а не да се събират при производителя. Така в момента действа "временен" преходен режим, който е такъв от доста години и не се очаква скоро реално да се промени. Този режим е практически старият, при който ДДС се събира в мястото на продажбата.

Г-н Минавам от тук,

Нямам нищо общо с ИПИ. Не ме бъркайте с тях.

Оле-ле,

Политиката на чуждите банки не може да се контролира от държавата. Аз съм посочил, че бюджетният излишък е само една от мерките за овладяването на ситуация. Тя е важна, но сама по себе си може само да ограничи процесите и да отложи катастрофата. Необходимо е балансиране на салдото, а тъй като това не може да стане като се забрани кредитирането, трябва да се действа в друга посока - увеличаване на износа - т.е. да се привлекат качествени инвеститори, които произвеждат нещо тук и го изнасят навън. Сегашните чужди инвеститори идват и инвестират, за да усвоят вътрешния ни пазар. Но това е цяла отделна тема и не е точно тази от статията.
06 Декември 2006 10:22
Бе хора, вие не сте у ред. Какви макроикономики, какви 2.56 евра? Цялата администрация е построена на принципа 3:5:8 и никаква работа не може да се чака от нея. Още повече про заплати 20-30 пъти по ниски от европейските съответни няма никакви икономически фактори да накараш някой да върши нещо. Остават неикономическите фактори, които за краткост се наричат корупцийа и в това отношение дъжавата ни си е готова отвсякъде. Тя това си и прави и така ще си продължава. Нищо няма да се промени от 1.1. Финансите на системата 3:5:8 се основават на спекулативната, а не на икономическата логика.
06 Декември 2006 10:24
...Днес Станишев също не е единственият виновен... Но вероятно и той, както и Виденов, ще обере последиците от всички грешни политики.
Фактически днес не съществува механизъм, по който задаващият се проблем да бъде овладян. Който и да дойде на власт, ще се сблъска с невъзможността за месеци да реорганизира държавата, така че да си събере приходите...

Страх от незнание и некомпетентност. Паника да не се провалят...
А статията я приемам като предварително оправдание.
"...Който и да дойде на власт..." - Естествено че има значение кой ще е на власт. Ако е некадърен - има защо да се страхува.
06 Декември 2006 10:33
Само че нещата са така направени, че трябва да са много много некадърени, че да се провалят.
06 Декември 2006 10:58
Този режим е практически старият, при който ДДС се събира в мястото на продажбата.


При внос и последваща продажба реално има две продажби -- тази при която вносителят закупува стоката (тя става в страната на производителя) и тази при която крайния клиент купува вече внесената стока.

Интересно как режимът ще е "практически старият"? Къде, тогава, вносителят ще внесе ДДС, дължимо при първата от гореописаните покупки?
06 Декември 2006 11:01
Dobri_Bozhilov,
нямам време сега да се впускам в дискусия (може би при друг повод), но държавата има силни лостове (законодателството) с които да определя правилата на играта и за банките и тя го прави, но в чий интерес ?
*
Бюджетният излишък е единствено вреден.
*
Привличането на качествени инвеститори, увеличаването на износа и т.н. са фрази али-бали.
Кучето е заровено в бързината с която стопанската инициатива реагира на повишеното търсене (увеличената парична маса в обращение), а тя както вероятно знаеш за да предизвика ефект на увеличено производство, а не на инфлация, трябва да бъде усвоена от допълнително предлагане най-много до 6 месеца от сигнала. След това процесите тръгват надолу по стагфлационната спирала.
*
За да е възможно това обаче, трябва да има пълна свобода на инициативата и почти нулева бюрокрация. Даначната система трябва да е максимално опростена, ненатоварваща и неразсейваща с обслужване работещите.
*
Докато инициативата на хората се спъва ще вървим надолу и никакви сладки заклинания няма да помогнат.
06 Декември 2006 11:08
Мен лично силно ме впечатлява увереността на г-н Добри, че никой не се е сетил за проблемите от догодина. Бравос и все така.
06 Декември 2006 11:17
В частния бизнес съществува нещо много важно - личният интерес на собственика и поражданата от него способност да се преодоляват всякакви трудности. В администрацията обаче цари пълен хаос и безхаберие и никой не се замисля за нещо повече от датата на заплатата си. Липсата на качествено управление сериозно застрашава самата държава, защото в рамките на ЕС ще доведе до проблеми в най-важната област - парите.


това момче говори малко нещо несвързано.
в администрацията, т.е държавните чиновници, цари не хаос и безхаберие
ами изнудване и кражба. много целенасочени и едното и другото.
06 Декември 2006 12:11
Аз пък смятам, че нищо особено няма да се случи нито догодина, нито следващата година. Най-малкото с бюджета. Малко странно е, че се пускат подобни статии от неспециалисти (да не кажа пълни профани в областта (без да влагам обиден смисъл). Не зная какво точно се преследва.
06 Декември 2006 12:29
Преследва се пак същото - плашилото на пробития бюджет, за да може догосина да има отново огромен излишък и си разпределят безконтролно 2-3 милиарда в края на годината.
Представите на Добри за ДДС-то са наивни и повърхностни и няма смисъл да спорим с него.
06 Декември 2006 12:46
Не се ебавайте с гошето - основен спец по рекордните печалби от митниците. Гоше, изпаднал си отново в объркване и замайване. На тебе са ти зели ДДС в Европа, щото си пазарувал като часно лице, тоест не си фирма. Фирма е оня дето се вози в маршрутката.
Затова след 1-ви - отиваш да си запишеш фирма и ше искаш да ти дадат европейски номер по ДДС. След това почваш да се возиш в маршрутки докато срещнеш Татяна Лолова. Показваш й картичката че си фирма и тя ти дава кредит дето теглиш колко сакаш и връщаш ако имаш мерак. Намираш си европейска фирма, даваш й номера по ДДС , пращаш парите от кредита и получаваш стоката франко дома без ДДС. Ако е за ядене и пиене - може сам да си я изкльопаш, ако не - кой иска фактура му качваш 20%, кой не - както се разберете.
Тука се задава теоретична възможност Костов да протегне криви пръсти и опита да открадне отново милиарда от митниците. Това обаче няма да се случи тъй като англичаните бдят. Щом компютъра им засече нарушител - мръсна газ с джипа и влиза в склада направо с вратата . По- нататъка е ясно - с пищова напред и "Фрийз! Уер ис дъ инвойс?" Ако пък не могат да насмогнат с проверките Хърсев ще прати да им помагат частни бирници.
06 Декември 2006 12:53
Това е за добре! Колкото по малко данъци, толкова по-малко се "меси" държавата чрез преразпределение на брутния вътрешен продукт. В края на краища това е и целта на ЕС, поне на хартия, свободно движение на стоки, хора, капитали и услуги в интерес на населението на общността, а не на такова движение при което дадено правителство, най добре си "връзва бюджета" /подобно решение има Върховният съд на САЩ още от 1934 г. / Ако то не знае как се прави това, просто се ритва по гъза и се избира ново правителство /както например 1990, 1991, 1997/. Останалото са хлапашки али бали от типа, "ако бях Станишев как бих оправил българския народ"
06 Декември 2006 13:53
Пасажа, дето го е цитирал тов. Распутин, ного ми хареса и на мен - за тва, дето частникът гледал да е ефективен. Имам така един приятел - "Бай Станойчо Комерс" ООД, който държи една кака Сийка на пестин кинти заплата - ама залупена, та знае ли се - а на тия, дето бачкат, им дава по двеста и пеесе кинти. Та викам му: "Абе, Станойчо, ти не си ли чувал, дето частниците гледат да печелат повече мангизи, да кярат всячески и да преодоляват секви трудности?" А той ми вика: "Бе ти си бил ного задръстен бе, брато. Аз", вика, "гледам да си максимизирам кефа, а кака Сийка ми пуска да я поебвам два пъти седмично - виде ли сега ква е работата?" Та така за ефективните частници...
06 Декември 2006 14:15
Бай Станойчо показва правилно ефективно европейско мислене. То и на лъвов мост вървят горе- долу по толкова, тъй че 8 х 30 като фонд е същото пък и нема нужда да мааш гащи по студа. Освен това се признава за разход. Като влезем пък и в ЕС ще може да назначи още 2 европейки.
И е минал доста тънко и ефективно. Едно приятелче се жалва че на друга кака обзавел цяла кръчма да си бачка тя началник. Обаче я засякъл по джисиема че хойка с некакво йодейче и не стига че го излага по тоя начин, ами оно я наговаряло да го изпързалят и му земат кръчмата. В Европа обаче такъв род безобразия ще престанат.
06 Декември 2006 14:15
Добри Божилов е прав в по голямата част от списването си. Може би е засилил малко страховете – все пак ножът е в управляващите политически проститутки, а проститутките били те и политически умеят да защитават собствените си интереси. Другото много важно, за което поздравлявам Добри е заставане със собствено име във форума под собствената си статия. За това се иска смелост, която най–често не притежават платените клакьори наричащи се журналисти. Мисля, че Добри е добро попадение и за в. Сега със своята алтернативна (може би не винаги точна, но интересна) визия.
06 Декември 2006 14:25
Г-н Кракатау не мисли като голям - земаш кредит и назначаваш не още 2, а още 4 каки - така ше си имаш за всеки ден по една. Всичко вече е по-просто с новите кредити!
06 Декември 2006 14:33
Оле-ле,

Стопанската инициатива не може да реагира в никакви рамки, защото междувременно ще бъде изпреварена от вноса. Всичко, което се търси, вече го има, и то не може да се забрани за внос по силата на международни спогодби на България. Това, което говорите, е теоретична постановка за силно затворена икономика. Такава вече няма.

Затова и изходът е именно качествени инвестиции и развитие на местни производства на продукти, които се търсят навън. Т.е. някаква форма на специализация и на готовност при поява на търсене, да го запълваме. Това е начинът. Няма държава, чийто местен бизнес да може да задоволи всички и потребности. Държавата става по-богата, когато нейните входящи потоци от пари са по-големи от изходящите - за стоки, които купува. Това е.

За всички, които ме обвиняват, че не разбирам от ДДС, нека знаят, че с думите си обвиняват глобални консултанти в счетоводството като KPMG, ПрайсУотърХаус, Делойт И Туш и пр. Специално на техни сайтове рових да намеря точния режим на работа с ДДС в ЕС, и там той е описан точно както съм го предал. В момента облагането е в момента на продажбата, а все още не е въведено облагане в момента на покупката, каквата е дългосрочната идея. Като купиш от Германия нещо за България, то се облага с нулева ставка, а в България си плащаш ДДС-то на местните данъчни.
06 Декември 2006 15:00
"Само че на власт у нас е Станишев, а не Рейгън."
Щото, ако беше Костов щяхме да я "вапцаме". Не мога да разбера, защо авторът толкова се е загрижил за митничарите ? Колкото по-малко от тая корумпирана пасмина толкова по-добре, най-малкото защото и те са на държавната хранилка / вярно е, че за тяхна сметка могат да се увеличат данъчните инспектори или служителите на икономическа полиция например /.
КРАЙНО ВРЕМЕ Е да се облекчи СЧЕТОВОДСТВОТО на фирмите и то така че да няма данъчни промени едва ли не през 6 месеца.

06 Декември 2006 16:01
"България в момента има голямо отрицателно външнотърговско салдо. Именно то налага поддържане на бюджетен излишък."


А според мен логиката е обратната. Държавата събира прекалено много данъци, с което (1) нашето производство се оскъпява (2) се налага вземането на повече кредити, в т.ч. и външни. Sapienti sat.


"Но тогава кризата ще се изрази например в повсеместно свършване на парите, закъснели пенсии и бюджетни заплати, фалити на фирми и пр."


Свършване - да, повсеместно - не. Като не плащат ДДС, на гражданите и фирмите ще им остават повече средства. Възможно е на държавните служители и на пенсионерите да няма от какво да им остава. Но фалитите на фирми като пряк резултат са крайно съмнителни IMHO.

Редактирано от - hamster на 06/12/2006 г/ 16:02:27

06 Декември 2006 16:25
Дано да е само паникьорство.
В най-най- форсмажорни облстоятелства можем да спрем действието на едни или други евродоговори.
За известно време губи се доверието на инвеститорите , но пък се избягва валутно-промишлена криза, като тази от 96 г.
Инак авторът има резон - що пък финансовото министерство да не бие всички рекорди по гламавост? Да не би да боли? Напротив, никой там няма да го отнесе.
06 Декември 2006 16:34
Изобщо, за да се изкаже някой компетентно по темата, трябва да има кеш-флоу схема с точните и верни числа, в която да е обяснено и как различните потоци се влияят един от друг. Лично аз с такава не разполагам, подозирам че и г-н Божилов също, и въобще едва ли някой в държавата си е направил труда да я състави. Дори и при нейното наличие, ако елементите се влияят с обратна връзка, прогноза не може да се направи чрез анализ, а само с математически (за предпочитане компютърен) модел. Който ще се издъни, естествено, заради некоректни числови входни данни, или заради някакъв неотчетен фактор.


Та всички тук можем да си приказваме каквото си искаме, а ще стане каквото ще стане. Напълно е възможно и Добри да се окаже прав, може и да не.

Редактирано от - hamster на 06/12/2006 г/ 16:35:30

06 Декември 2006 16:38
Закон нъмбър уън на бюрокрацитята гласи, че вина за всичко носи международното положение - а на това отгоре от 1 януари то ще стане точно такова.
Уважаваният държавник никога не е виновен. Примерно, има ли нещо общо бившият гуверньор на БНБ Тодор Вълчев с банковите далавери до 1996 г.? Нищо.
На прекалено отговорен пост беше човекът, за да отговаря за каквото и да било.
Костов има ли връзка с "Балкан" или здравната реформа. Не, само беше премиер и шеф на партията-ръководителка.
Има ли нещо бившият министър Ковачев с продажбата на ЕРП-тата преди 2 години? Кой му помни името, камо ли обещанията.
Та защо сега да не си устроят някое сътресение? В най-лошия случай няма да спечелят.
06 Декември 2006 16:50
Добри Божилов
Написал си статийка. Добре. Но защо по долу си дал коментар, това не ми стана ясно. Имаш още нещо за доизказване ли?

06 Декември 2006 18:41
Държавата става по-богата, когато нейните входящи потоци от пари са по-големи от изходящите - за стоки, които купува.

В действителност е точно обратното и сме го коментирали защо е така, преди време. Парите (хартиите, символите за блага) не правят човека (сбора от хора) богат(и), а действително потребяваните реални блага.
*
Коментирали сме и кого обслужва цитираната от теб "макроикономическа" мантра.
06 Декември 2006 19:03
ole-le, така е. Най-добре е вносът да е по-голям от износа, но не за сметка на държавен и държавногарантиран дълг. Иначе казано, когато инвеститори инвестират, вносът може да превиши износа, но това само по себе си не е лошо.
06 Декември 2006 19:40
Този Добри Божилов "оня" Добри Божилов ли е?
06 Декември 2006 21:16
Същия. Кандидат и за евродепутат...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД