:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 561
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

След САЩ и ООН погна Дионисиев

Българинът влезе в доклада на Пол Волкър за далаверите по програмата "Петрол срещу храни"
Българинът Людмил Дионисиев, който е подсъдим в САЩ заради скандала "Петрол срещу храни", попадна и в черния списък на ООН. Тексаската рафинерия "Бейойл", за която работел Дионисиев, бе посочена в доклада на анкетната комисия на ООН, ръководена от Пол Волкър, че е плащала подкупи на режима на Саддам Хюсеин. Американската компания е била в центъра на схема, чрез която руски политици са се облагодетелствали незаконно от програмата на ООН "Петрол срещу храни".

Известни политически фигури и бизнесмени от Франция, Русия, Великобритания, Италия и Швейцария също са замесени в злоупотреби с програмата. Сред посочените в доклада са бившият шеф на кремълската администрация Александър Волошин, комунистическият лидер Генадий Зюганов и ултранационалистът Владимир Жириновски.

Руската петролна компания "ЛУКойл" също плащала подкупи на иракския режим, за да получи договор по програмата на световната организация.

В корупционни сделки са замесени британският депутат Джордж Галъуей, бившият френски посланик в ООН Жан-Бернар Мериме, бившият френски министър на вътрешните работи Шарл Паскуа, френският бизнесмен Клод Касперейт и др. В документа е включено и името на сина на генералния секретар на ООН Кофи Анан - Коджо, който работел за швейцарската фирма "Котекна", получила договор в Ирак. Компаниите "Сименс", "Волво" и "Даймлер-Крайслер" също са обвинени в далавери.

Според доклада на анкетната комисия режимът на Саддам Хюсеин е получил 1,8 млрд. долара подкупи и комисиони от над 2200 фирми от 66 държави, които имали делови отношения с Ирак.

Тексаската рафинерия "Бейойл" е била един от най-големите износители на петрол от Ирак през 2000-2002 г. Тя е купила чрез италианска компания посредник 45 млн. барела, като дала над 6 млн. долара рушвети на иракските власти.

"Бейойл" възложила на българина Дионисиев да се свърже с няколко руски фирми, за да им продаде иракски петрол. Той беше задържан през април заедно с други трима бизнесмени от петролния сектор, сред които и шефът на рафинерията Дейвид Чалмърс. Завчера те бяха изправени пред нюйоркски съд и заявиха, че са невинни.

През 1998 година "Бейойл" подписала споразумение за закупуване на суров иракски петрол от руския политик Владимир Жириновски, който бил предпочитан от Саддам Хюсеин клиент.

В доклад на ЦРУ миналата година бяха споменати три български фирми за опит за продажба на оръжие на режима на Саддам Хюсеин. Това са компаниите "Джеф", "Елмет" и "Сара-М".
4
1494
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
29 Октомври 2005 01:55
Тоз червен айдук още ли не са го сложили в панделата?

Брачед му Борето Дiонисиев от клуба на мъртавците Г13 също го бавят
от Тимуровската команда.

Айде давайте по-бързо.Че на Павлов и Кюлев им требат хора за табланет.
29 Октомври 2005 02:26
Руският външен министър Сергей Лавров заяви: Докладът на комисията “Волкър” е фалшив
В. "МОНИТОР- 29.10.2005 г.
Комисията на Волкър е използвала фалшиви документи, заяви вчера в Москва руският външен министър Сергей Лавров, предаде ИТАР-ТАСС.
Русия внимателно ще проучи доклада на анкетната комисия за нарушенията, свързани с програмата на ООН за Ирак "Петрол срещу храни", каза Сергей Лавров. Неведнъж сме контактували с комисията и документите, които ни показваха, в редица случаи се оказаха просто фалшиви, по-специално подписите на руски официални лица, заяви Лавров. "Направихме запитване за източника, от който са получавани подобни документи, тъй като ни е интересно кой би могъл да се занимава с такова нещо", съобщи той. По думите на министъра, още не е получен отговор.
Според неназован дипломатически източник, цитиран от РИА "Новости", в редица договори бил фалшифициран подписът на Александър Волошин (бившия шеф на кремълската администрация, споменат в доклада във връзка със злоупотребите). Комисията на ООН сама установи това, след като изиска от нас оригинални образци за сравнение, и това е посочено в текста на доклада й, допълнил източникът. В доклада се говори за "съществени разлики" между оригиналните подписи и изследваните от комисията. Не съм виждал самия доклад, смятам обаче, че трябва внимателно да се проучат фактите, посочи Лавров. Част от информацията бе предоставена от комисията на Русия, без да бъде потвърдена с документи, допълни той.
29 Октомври 2005 09:36
Всички далавери са организирани от структурите на бившата държавна сигурност и са насочени срещу Иван Костов, като парите се използват за да бъде той дискредитиран.
30 Октомври 2005 10:28
След прочутия призив на специалиста по бракоразводни процеси Стоянов: ”Иване, кажи …”, няма с какво вече циганя да бъде дискредитиран. Не хаби патос! А и спри да пудриш мозъците на информирани хора.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД