:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов най-после спази закона

Генералът бил вкаран умишлено в капан от царското юридическо лоби
Ген. Бойко Борисов декларира пред ЦИК желание да бъде избран за депутат от Благоевград. Вчера той внесе в комисията необходимите документи. ЦИК пък обяви, че личният лекар и приятел на Борисов Лъчезар Иванов влиза в парламента от Пловдив-област.

"Ще спазя избирателния закон, макар че го смятам за нелогичен. Няма да се превръщам в анархист и ще вляза в НС като депутат от Благоевград", обяви Борисов. Днес той ще подаде и документи в парламента за отказ от депутатско място, за да може в понеделник искането му да бъде включено в дневния ред на заседанието. "Консултирал съм се по въпроса с бившия конституционен съдия Георги Марков", каза още Борисов.

По закон срокът, в който Борисов трябваше да избере дали да е депутат от Благоевград или от Пловдив-област, изтече още в четвъртък. "Генералът е пропуснал срока, но в чл. 63 на конституцията императивно е записано, че депутатите са 240", обясни Георги Марков пред "Сега". Според Марков това би трябвало да надделее и ЦИК да уважи желанието на Борисов. В противен случай 40-ото НС ще започне с 239 депутати.

Според Борисов други юристи умишлено са го подвели, за да бъде показан като човек, който не спазва закона. "Няколко дни чаках юридическото лоби на НДСВ, но днес реших да действам", обясни той.

Преди дни Борисов спомена, че по казуса са го съветвали Пламен Панайотов, Даниел Вълчев и Ради Найденов.

"Много съм изненадан, да призная честно, аз не си говоря много с ген. Борисов. За последно разговарях с него преди повече от година", каза вчера Даниел Вълчев пред БНТ. "Не знам какво е искал да каже Борисов, ако въобще допуснем, че нещо е искал да каже", добави той.





ЗА КАРЕ



Доколкото може - достойно



Хубаво е, че най-после и Бойко Борисов влезе в час със закона. Призна си заблудите, разкритикува законодателството, което му се струва нелогично, но обеща да му се подчини. Поведението му е достойно, доколкото това е възможно след абсурдната юридическа каша, в която се забърка.

Важното в случая е да се разбере, че законите важат за всички - и за обикновените граждани, и за генералите. Няма значение дали даден юридически казус се отнася за Борисов, Иванов или Петров. Законът, добър или лош, трябва да се спазва, а не да се заобикаля, подценява или нарушава. Особено прецизни в това отношение трябва да са хората, които по силата на служебните си задължения трябва да се борят с нарушителите на закона. Само така ще опазят авторитета си.

Затова казусът "Борисов" трябва да се помни.
23
551
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
08 Юли 2005 00:44
Без коментар:

"Консултирал съм се по въпроса с бившия конституционен съдия Георги Марков", каза още Борисов.
08 Юли 2005 04:16
Генерал Борисов спазил закона? Вие се шегувате!!!
Ако наистина е така, ТОЙ ВЕЧЕ ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ ГЕНЕРАЛ ОТ РЕЗЕРВА!!!
В Закона за МВР пише:
Чл. 213.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2003 г.) Държавните служители не могат да извършват дейност, несъвместима със службата им.
(4) (Нова - ДВ, бр. 17 от 2003 г.) Несъвместимост със службата в МВР е налице и в случаите, когато държавният служител е избран за народен представител или кмет.

Чл. 253. (1) (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2003 г.) Държавните служители в МВР се освобождават от служба:
...
10. при преминаване на изборна длъжност;

И какво излиза? За да е депутат Б. Борисов трябва да бъде освободен от служба, т.е. ДА НАПУСНЕ РАБОТА В МВР.
ЗАКОНЪТ НЕ ПОЗВОЛЯВА ГЕНЕРАЛ НА ДЕЙСТВИТЕЛНА СЛУЖБА ДА БЪДЕ ДЕПУТАТ!!!
08 Юли 2005 05:39
Тъп Изпързалян и Сърдит.
ХА-ХА-ХА
08 Юли 2005 05:44
хубаво е, че законодателите в новото народно събрание са толкова чувствителни към законите, че се съобразяват със сроковете им, както средния българин се съобразява със сроковете за плащане на парното ... такова сериозно отношение е гаранция за приемане на добри закони и за въвеждането в сила на буквата и духа им
08 Юли 2005 07:21
Единствената грешка на генерала е, че ни си направи партия. Сега щеше да си има армия поне от 20 депутати вместо АТАКА да влезе в парламента и всеки щеше да му се мазни. Включително и Симеон, особено като наближи времето за президентскита избори. Има още какво да учи за политическите врътки.
08 Юли 2005 07:47
Ще ме прощаваш Ironside, но единствената грешка на Б. Борисов е, че не си остана в охранителния бизнес. Това, че в момента е в перманентно нарушение на законите просто показва, че не е надраснал нивото си на пожарникар и охранител.
08 Юли 2005 09:35
в моментите в които се налага да мисли , любимецът на домакините винаги прави грешки.за щастие случаите с мислене са относително редки.но има прецедент - пак имаме народен любимец поставен над закона.това дали в германия щяха да кажат - ама той е баш полицай пич итн.ами - щяха да му лопнат вратата.ето това е разликата между тях и нас.
08 Юли 2005 10:14
Смирнев , Виждащ-силно се съмнявам, че след серията лични гафове още е "народен любимец".Пъро се кандидатира защото не можел да откаже на Дедо(че ако беше жена нямаше да излиза от родилното), после незнайно защо се отказа да е депутат и накрая стоеше в разкрачено положение между МВР и Парламента.Аман от циркове! За последния месец много ни се струпаха, но най-големият предстои
08 Юли 2005 10:52
Главната секретарка не можеше да се примири с факта, че когато камерите са насочени към МВР на празника на министерството в понеделник, той ще бъде в страни от обективите. Цената на медийната му поява костваше малко противоречия със законите, но след обилния дъжд и все пак постигнатото, компромис с макар и “нелогичния” закон се видя, че е възможен ! Брей да му се не види ! До кога ще го търпиме тоя смешник бе ?
08 Юли 2005 11:00
Закони и спазването им, кой ли ги спазва. Ето малка извадка от закона за МВР, касаеща това, което наричаме деполитизация на полицията и армията.
Чл. 196. ...

(2) (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2003 г.) Държавните служители не могат да
участват в организирана политическа дейност, да извършват пропаганда и да
предприемат действия по служба, с които се нарушава политическият им
неутралитет.
...

Остава някой да каже, че кандидатирането за депутат в листата на партия не било организирана политическа дейност.
08 Юли 2005 11:14
Прав си НЕРВЕН, че циркът в държавата ни тепърва предстои. Що се отнася обаче до лицето Б. Борисов, при него нещата отдавна са в сферата на фарса, с тенденция към трагедия - лична. Защото вече, или най-късно от понеделник след като прекрачи прага на Народното събрание, той не е (няма да е) служител на МВР. И за да стане такъв отново, какво? А ще има ли и кой отново да го назначи? Горкичкият. Май пак ще пази Дедо, или по-скоро - дедовия.
08 Юли 2005 11:33
НЕРВЕН -да ме прощаваш за коментара -не ти знам политическите убеждения но българина влюби ли се в някой кретен -няма отърване.забелязал съм че българския гласоподавател го мързи адски да мисли с цел сменяне на политическите убеждения.той си харесва някой - костов примерно.и за него всички останали са мръсни комунисти.говориш му 2-3-4 часа.гледа умно.прилагаш факти доводи.кима.мисълта му го тормози.ама дали е така дали не е сгрешил.накрая с отривисто движение тръсва глава и казва - освен костов всички други са комунисти.край на тежкия умствен труд.ракийка тайм.
а що опира до бойко - той е любимец именно на домакините.тая категория с най твърдо мнение.и ще си остане любимец -beleve me.
08 Юли 2005 12:43
НЕРВЕН, съгласна съм с теб, но кажи ми, моля те , кое предстои???на какво да се надяваме вече??то не остана от България за грабене и циркаджилъци за правене!!
08 Юли 2005 13:28
егати егоцентризма и суетата. то че го прекараха бат' бойко да клечи над два стола и затова се дърпа е ясно. обаче вижте как се получи - все едно не беше достатъчно да бъде избран ами и се наложи да го чакат и да му се молят за да си вземе мандата. цяла държава бива занимавана с личните му планове за кариера. жалко за бат' бойко, един добър пожарникар щ ебъде похабен в парламента
08 Юли 2005 13:29
... и едно депутатско кресло ще бъде похабено за малоумник
08 Юли 2005 13:47
Gabi,
предстои концерта на Deep Purple в Каварна.Те си заслужават да им се обърне внимание!
08 Юли 2005 14:09
Виждащ,
виж какво-на последните избори нямахме кой знае какъв избор от кандидати да ни управляват, но все пак трябваше да се гласува.Лично аз използувах метода на изключението , известен още от древността като "метода на избор на най-малкото зло".Та първо изключих БСП(имам добра памет за събитията от 1996-7г.), после естествено НДСВ и сподвижниците им турци и таралежи-предатели , после неузнаваемото ОДС, за политическия помияр С.С. не ми се говори, и то остана......
08 Юли 2005 15:08
нервен,
с погрешна база рядко се стига до верни резултати.
Откъде си толкова сигурен, че кандидата за кмет на НДСВ или БСП или на коя да е друга партия е за изхвърляне? Ако се опитам с твоите термини за по-малко и по-голямо зло, то познатото зло - Мафиянски е голямото зло, останалите са непознатото зло. То по-голямо ли е или по-малко от познатото зло? Те такива партийци с капаци ни го натресоха на три пъти Мафиянски, а после всеки ми вика вие сте си го избрали.
Сега с депутатския имунитет ни чака още по-голямо зло - разни закони за София, които ще се пишат, а познайте от кого, от този дето най-добре познава не проблемите на София, а как най-добре се въртят далавери в София. А хората му са на ключовите места, остава да сложи законов чадър над софийската мафия.
08 Юли 2005 15:38
XYZxyz
става дума не за местните избори лани.Тогава не гласувах за никой и не след дълго съжалявах.Трябваше да гласувам-срещу Софиянски.Говоря за сегашните избори..
08 Юли 2005 16:20
... колко идиотщина има по тоя свят, Боже ...
08 Юли 2005 16:46
нервен,
а аз като винаги съм гласувал против Мафиянски какво ме грее?
Още първият път като му видях физиономията и му чух приказките ми стана ясно, че аз за този никога, ама съвсем никога няма да гласувам, а винаги ще гласувам против него.
08 Юли 2005 18:25
Колкото и да гласуваме против Софиянски винаги 6те има достатъчно много балъци, които да го подкрепят, трябва да прибавим и всички такива, които въобще не гласуваха!
08 Юли 2005 19:21
НЕРВЕН - и аз така гласувах.седнах - направих си сметка кой краде много , кой краде глупаво и кой краде безочливо.как да гласувам после за костов :>
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД