:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 365
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Велчев и Свинаров - новите клиенти на прокуратурата

Разследват се замени на имоти, одобрени от МС дни след изборите
Снимка: "Сега"
Прокуратурата разпореди вчера две проверки на скандални имотни сделки, предложени от министрите на финансите и отбраната Милен Велчев и Николай Свинаров. Правителството одобри замените преди седмица, на първото си заседание след изборите.

Първата нарочена сделка е даването на терен от 3200 кв.м в идеалния център на София на английската компания "45 West", която смята да построи там хотел. Срещу безплатния терен англичаните трябва да вдигнат административна сграда на Министерство на финансите. За целта ще се създаде ново смесено дружество "45 West - България", в което държавата ще влезе с апортна вноска - терена. След приключване на инвестиционния проект МФ ще получи административната сграда, а ще преотстъпи държавните акции в дружеството. Трите декара в центъра на София са оценени за 134 000 лв. Затова брокери твърдят, че държавата ще бъде ощетена между 3 и 5 млн. евро.

Схемата е идентична с тези, заради които прокуратурата подхвана преди време столичния кмет Стефан Софиянски.

Вчера министърът на отбраната Николай Свинаров също подложи на съмнение тази сделка, предложена от колегата му Велчев. "Говорим само за една идея, която не е формализирана", каза той. Свинаров обяви, че ще иска компенсации за сградата на Информационния център на МО, която е в дадения на англичаните терен и според замисъла трябва да бъде разрушена.

"45 West" е с капитал от 2 британски лири - около 6 лева, и е собственост на офшорка и лондонски адвокат, установи разследване на Би Би Си. Тя не е извършвала дейност през периода 2003-2004 г. Адвокатът Джонатан Гланц, който твърди, че притежава фирмата, каза, че компанията е изпълнявала консултантски и проектански услуги във Великобритания, Франция, САЩ, Ирландия за около 100 млн. паунда.

От финансовото министерство коментираха, че ще предоставят всички необходими документи на прокуратурата. "Смесеното дружество между МФ и компанията от Великобритания "45 West", още не е учредено", казаха от ведомството на Велчев. Ако се стигне до създаването му, съдът ще назначи вещи лица, които ще оценят имота.

На въпроса на "Сега" защо МФ има нужда от нова сграда, от пресцентъра на Велчев отговориха: "В момента финансовото министерство има 596 щата и 158 стаи, 15 от които са кабинети. Сегашната сградата е построена през 1930 и оттогава не е правен основен ремонт". Не се знае какво ще се случи със сегашната му сграда на ул. "Славянска". За това ще вземе решение МС.

Втората проверявана от прокуратурата сделка бе предложена от военния министър Николай Свинаров. Тя е с фирмите "Жасмин пропъртис" и "Сфера дивелъпмънтс", които са собственост на баща и син - адвокатът Борислав Боянов и Веселин Боянов. Вчера МС гласува още една замяна с тях (виж по долу).

Правителството се съгласи да замени два военни имота в Божурище с площ 112 853 кв.м и 135 901 кв.м. за 44 апартамента на стойност 4 316 000 лв. Според съобщението на прокуратурата обаче имотът, заради който тръгва проверка, е 1970 дка.

Правителственият говорител Димитър Цонев каза, че всяка сделка на кабинета може да бъде оспорена, стига да има доказателства срещу нея. Кабинетът вчера не беше уведомен за проверката на прокуратурата.

Дори проверките да съберат достатъчно данни за дела, Велчев и Свинаров ще са депутати и ще имат имунитет. Затова не могат да бъдат нито разследвани, нито обвинявани. Имунитетът може да бъде свален от парламента по искане на главния прокурор.

Двете решения за сделки с имоти са на Министерския съвет, който е колективен орган. А според българския наказателен кодекс, отговорността е само лична. Затова е малко вероятно Велчев и Свинаров да бъдат признати за виновни и осъдени.



Коментар за сделката на Милен Велчев с "45 West" на 11-а стр.
17
670
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
08 Юли 2005 00:39
А Паси? А баш баирактария дедо симо?
08 Юли 2005 00:44
Ами величеството премиер. Нима го забравихте. Той няма права над имоти в България.......
08 Юли 2005 05:49
абе тва са само фишеци. кандидат-величеството ще го пенсионират или ще го бутнат на некой синекур за гласовете на НД(СВ)-то, и всичко ще е пак по мед и масло ... до следващите бунтове.
08 Юли 2005 05:53
А бе пивооо-те за т'ва му ги дадоха- да СЛУШКА.
На всеки в съответствие с ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО МУ !!!
08 Юли 2005 07:18
В момента който сдадат власта много далавери ще излязат на бял свят.
08 Юли 2005 08:10
Прокуратурата да не се излага като обвинява Софиянски и Велчев, а да търси истинските престъпници - мафиотите "бизнесмени", които окрадоха България.
08 Юли 2005 08:24
И тези разследвания на прокуратурата, колкото и да са прецизни, дори да бъде изготвен обвинителен акт, ще послужат на съда само да узакони заграбеното! Практиката в годините на Прехода показва това!
Изглежда има консенсус между политическите сили, да се дава възможност на изборните длъжностти или назначени политически лица на високи длъжност, да обогатяват себе си и тяхни хора чрез заграбване на държавно или общинско имущество!
Типичен пример е бвзпрецедентното обогатяване на трети лица чрез кмета Софиянски!
08 Юли 2005 09:31
Само името Джонатан Гланц е достатъчно, да се изясни картината.
08 Юли 2005 09:40
134 000 лв за 3 декара в центъра на софия.колко реалистично.за тия пари не можеш да си купиш и апартамент (за тристаен говорим) по тия места.а изведнъж 3 декара на самия пъп на софия струват колкото две панелки в люлин.къде е мексиканския вожд тоя титан на мисълта да даде коментар.
08 Юли 2005 09:55
Как е, батко Свинчо? Хапна ли добре за изпроводяк? Да се не загуциш нещо?
А за опуления лондонски крадец да не говорим...

Редактирано от - ЛьоКлер на 08/7/2005 г/ 09:58:36

08 Юли 2005 10:26
Виждащ,
Мехиканото-този титан на мисълта и както би добавил О.Бендер-"баща на демокрацията и особено приближен на Двореца "(съдейки по яростната му защита ) сигурно бере кактуси-за ракийца текиловка.
Тук е резонен въпросът защо Свинаров потроши толкова пари за преустройството на западналата военна кръчма "Покойника" в инфоклуб на БА, след като колегата му Велчев е смятал да го харизва на чужденци?И друг въпрос-няма ли българска строителна фирма способна да построи обекта, ако той е толкова необходим на правителството?
08 Юли 2005 11:48
а стига ни правихте на будаlH-прокуратура и прочие.Депутати са тез хубавци-махнете им имунитета първо, че после се канете...не че за панделата няма кандидати 99% от народното събрание
08 Юли 2005 12:48
поредният опит да хвърлят прах в очите на хората изобщо има ли някой , който ще им повЕрва???
Софианец, недей да го защитатаваш толкова софиански, че и той за тия много мандати, дето изкара бая се е нагушкал!!забрави за затвор!след Суходол-Гейт!
08 Юли 2005 13:34
за съжаление кьор-фишек. ако бях вземал от правосъдието по лев за всеки такъв досега да бях нахакал дюшека с дебели пачки. ще им с смръщят, ще им се скарат, най-много да си поискат и те процент и всичко ще потъне из папките и коридорите
08 Юли 2005 18:44

Гарван гарваново око не вади, всичко ще им се размине съвсем кротко.
08 Юли 2005 21:43
фирмите за скрап , кога, как, сделки.дали има комисионни или нещо по сериозно в МО
08 Юли 2005 23:49
Като начало добре НО после нищо.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД