:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,735
Активни 196
Страници 24,369
За един ден 1,302,066

Нова скандална сделка с летището в Божурище

Втора неизгодна сделка за замяна на жилища срещу военен имот в Божурище гласува на последното си заседание кабинетът по предложение на военния министър.

И този път бе предпочетена фирма - "Индустриален капитал София", в която собственик е адвокат Борислав Боянов. Кабинетът избра негови фирми и за предишната замяна. Тогава Боянов взе почти 249 декара ниви в Божурище, а сега взима и летището.

"Индустриален капитал София" взима нови 1 045 декара и 532 кв.м заедно с инфраструктурата и постройките в село Гурмазово, община Божурище. Според брокери на недвижими имоти само цената на терена е над 12 млн. лева. В него обаче има бивша аерогара, хангар, КПП, три сгради, техническа работилница и бивше спално помещение с баня.

Срещу това МО ще получи 105 апартамента в няколко софийски квартали и в Пловдив на стойност 10 300 000 лв. Така държавата ще бъде ощетена с най-малко 2 млн. лв.

Почти половината от апартаментите, които МО получава, са двустайни. В Студентски град МО взима 10 апартамента, 10 са и в кв."Хаджи Димитър", 17 са в "Манастирски ливади", 4 са в "Младост-4", 6 - в "Дружба-2", 31 - в "Овча купел" и 27 - в Пловдив.

С вчерашното решение на МС частниците получават площ от почти 1300 декара в Божурище срещу общата сума на замяната от 14 616 000 лв. Брокери твърдят, че там пазарната цена на земята е между 10 и 12 000 лева на декар.

Според доклада на министъра на отбраната жилищата ще се предоставят безвъзмездно на военни от системата на МО, които имат жилищни нужди. Свинаров обаче не посочва защо замените са направени предимно в София и Пловдив, където военните имат най-малък проблем с жилищното си устройване. Освен това МО постави условие апартаментите да са ново строителство. От приложената справка не става ясно обаче кога са построени всички тези 105 жилища.
8
1609
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
08 Юли 2005 09:43
поредната сделка на кабинета скг.дано да е последната.
08 Юли 2005 09:57
От тия дъждове каква лапавица е станала по военните полигони... И що свине са наизлезли в калта...
08 Юли 2005 10:27
Вси4ки правителства в последните си дни само сделки с имоти правят.все далавераджииски разбира се.помните ли как Натка МИхаилова раздаде по4ти без пари над 110 апартамента на вън6но в последния си работен ден.
08 Юли 2005 11:51
Натиснете тук
08 Юли 2005 17:29
2005-07-08 01:38:08, БОЖУРИЩЕ -- ПРОДЪЛЖЕНИЕ
Летище "Божурище" се използуваше от 1948 г. насам от спортистите летци, планеристи и парашутисти от аерокрлубовете.Там са обучени голяма част от българските пилоти и парашутисти. С ликвидирането на ОСО през 1992 г. заедно с останалите спортни летища, Божурище бе предадено на МО. Преди три години, въпреки че е публична държавна собственост, Божурище бе дадено във владение на Агенция "Частна държавна собственост" към МО. Главният щаб на ВВС официално заяви, че спортните летища не се използуват от военните и не възразява те да бъдат прехвърлени на Министерството на младежта и спорта за ползуване от спортистите. През февруари 2003 г. началникът на Кабинета на министър.-председателя писмено увери Българския национален аероклуб, че спортните летища ще бъдат предоставени за ползуване от аероклубовете. Четири месеца по-късно Божурище тайно е деактувано и от публична е превърнато в частна държавна собственост. Сега министър Свинаров подведе Министерския съвет и продаде летището (заедно с пистата, два хангара и постройките, включително първата българска аерогара) на чуждестранна компания, която, според неофициална информация щяла да строи там промишлена зона. С министър Свинаров се срещнах преди повече от три години и поставих пред него въпроса за спортните летища. Той обеща до десетина дни да реши спешно въпроса и дори поиска да го обуча като парашутист. Оттогава г-н министърът се крие от мен. Сега, преди да си отиде, той продаде набързо единственото спортно летище около София и едно голямо парче от българската авиационна слава и история. С този позорен "принос" ще го запомнят българските авиатори и парашутисти. Николай Калчев Председател на Българския национален аероклуб
08 Юли 2005 17:30
2005-07-08 01:37:23, БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН АЕРОКЛУБ
Летище Божурище е подарено на българските летци от двореца в началото на миналия век. От Божурище излита на 15.08.1915 г. първият български самолет, построен от Асен Йорданов, пилот и инженер, завършил френската летателна школа "Блерио" (Йорданов емигрира в САЩ, завършва там още три висши образования, работи като летец-изпитател и авиоконструктор в "Дъглас", "Къртис", "Локхийд", "Боинг" и "Макдоналд", участвува в конструирането на изтребителите П-38 и П-40, бомбардировачите Б-14, Б-17, на летящата крепост Б-29 и особено на легендарния транспортен "Дъглас ДЦ-3 Дакота"; основоположник е на теорията на сляпото летене, автор на 9 учебника, по които са се обучавали четири поколения американски летци.). В Божурище е създадено аеропланно училище. Божурище е първата българска аерогара. През 1925 в Божурище е създадено първото българско самолетостроително предприятие ДАР (Държавна аеропланна работилница). От това летище излитаха през 1943-1944 г. пилотите от 1/6 изтребителен орляк, които защитаваха небето над София.
08 Юли 2005 17:32
ЗНАЕТЕ ЛИ С КОГО Е СЪДРУЖНИК СОБСТВЕНИКА НА ЕДНА ОТ ФИРМИТЕ /ВЕСЕЛИН БОЯНОВ - 79 НАБОР/, КОЯТО ЗАМЕНЯ ПАНЕЛКИ ЗА ИМОТИТЕ НА ВОЕННИТЕ В ГУРМАЗОВО - с ГЕОРГ ЦВЕТАНСКИ, КРАСИМИР ГЕРГОВ и ЗАБЕЛЕЖЕТЕ - ЛИЛИЯ МАХМУД АБДУЛА - ЖЕНАТА НА КРАСИМИР КАТЕВ - НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ КОЙ БЕШЕ ТОЙ?
08 Юли 2005 20:40
Прокуратурата е разпоредила спиране на сделките...
Браво!
ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ЛЕТИЩЕ "БОЖУРИЩЕ"!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД