:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 164
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ТЪНКОСТИ

Как да подредим зимната градина

И в това помещение мястото на растенията не е произволно, а зависи от доста неща
Няма нищо по-грозно от зле подредената зимна градина, твърдят опитните в тази област. Проблемът обаче не е само естетически. Лошо подбраното място на саксията може да унищожи завинаги растението. И за това помещение си има правила, които е добре да се спазват, иначе старанието ви при отглеждането на някое цвете ще отиде на вятъра.

Хубавата зимна градина е разкош, който за съжаление могат да си позволят малцина. У нас обаче много домакини са превърнали остъклените си балкони в миниатюрни подобия на оригинала. В това няма нищо лошо. Основният проблем е, че в тези зимни градини пространството е твърде ограничено. А затрупването с безброй саксии води само до едно - унищожаване на растенията или в най-добрия случай - разваляне на хубавия им вид. Запомнете - остъкленият балкон не е мястото, където трябва на всяка цена да приберете всичките си саксии.



Бъдете разумни при разпределението на цветята



По принцип на балкона (който е без отопление) могат да бъдат поставени растения, които не обичат сухия въздух и прекалената горещина. Тези, които зимуват, а така също мушкатото и здравеца, спокойно може да извадите на стълбището. С тях може да аранжирате и мястото около входната врата. Разбира се, това важи само за семействата, които живеят в малки кооперации, без много съседи. В многолюдните блокове подобно нещо е просто невъзможно. В самото жилище също оставете саксии с растения. Най-удачно е това да бъдат топлолюбивите и екзотичните разновидности. Общо правило, валидно за почти всички растения, е да бъдат далеч от парното и на сравнително светло място.

Истинската зимна градина обикновено е просторна и много слънчева, тъй като всичките й стени са от стъкло. Тя може да бъде като парник, разположен някъде в двора. Може да бъде като лятна пристройка към къщата. А може да е и отделно помещение, излязло сякаш от Ренесанса.

Независимо от вида си зимната градина



не бива да се претрупва с растения



Тези, които са долепени за къщата, имат две символични зони - слънчева и сенчеста. Първата обхваща цялата ивица до стъклата, а втората се движи плътно до стената. Добре е да съобразите подредбата с тези две зони. Което означава, че трябва да разположите цъфтящите видове и тези, които обичат повече светлина, в зоната до прозорците.

Зимната градина-парник обикновено приютява екзотични видове, които имат нужда от определена влажност и топлина, при това през цялата година. Такива са орхидеите. Те обикновено си остават в затвореното помещение и рядко биват изнасяни извън него, дори през лятото.

При градината, която наподобява стъклена беседка или ренесансов павилион, нещата са най-сложни. Това е така, защото тя от всички страни е стъклена, тоест и слънчева. Вътрешността й обаче е доста просторна, което решава донякъде проблема, позволявайки да поставите в самия център растения, недолюбващи силното слънце. Хитро решение е да построите този тип градина до дърво. Така през лятото ще имате нужната сянка.
1838
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД