:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,472
Активни 142
Страници 24,106
За един ден 1,302,066
НА ТОПЛО

Виж ми шапката

Кожени калпаци, ушанки и каскети ще бъдат хит през студеното време
Задаващата се зима ще бъде всичко друго, само не и неприятно студена. Поне що се отнася до главите ни. Световните дизайнери лансират в колекциите си за мразовитото време предимно топли шапки. Кожени калпаци, ушанки, закачливи скандинавски модели с помпони - всичко това е актуално и ще се носи през зимата. Като добавка идват каскетите, баретите, бомбетата, капелите с голяма и малко увиснала периферия и скиорските шапки, които май никога не излизат от мода.

--

Руското влияние категорично ще надделява в гардероба ни през тази зима. Дори и скандинавските предложения, които от известно време набират скорост, остават на заден план. Явно пикът им ще бъде следващата зима. Засега обърнете внимание на всичко, на което отдалеч му личи, че е с руски етикет. На първо място - косматите големи калпаци. Те, вероятно мнозина си спомнят, бяха много актуални преди години. Сега изживяват своя ренесанс. Новите модели следват две линии на развитие: едната автоматично копира познатите вече калпаци от лисича кожа, докато другата се стреми да промени силуета. Това може да бъде за сметка на обема във височина - като на "Густо", Барселона, или чрез заиграване с допълненията - Долче и Габана например,



имитират смело шапките на британските гвардейци



Подобно предложение звучи доста екстравагантно, но се оказва атрактивно в рамките на добрия тон. Тоест спокойно може да се носи и в ежедневието, а не само при специални случаи или само от артистични натури.

През този сезон със сигурност ще се носят и ушанките. Това е поредното руско влияние. Преобладават моделите от мек валур в комбинация с естествена овча кожа. Разнообразието идва от оцветяването. Дизайнерите допускат както запазване на натуралния светъл цвят на кожата (Джанфранко Фере), така и обагряне в шоколадови нюанси - при Пол Смит например. А някои - като "Айсберг", лансират екомодели - комбинация от изкуствена кожа с косъм и обработена по специален начин коприна.

Като цяло обаче естествената кожа е с приоритет пред екологичните си аналози. Въпреки протестите на природозащитничките и въпреки цените, които обикновено имат такива модели. В този дух са и скандинавските предложения. Те са изключително практични точно за големи студове, тъй като покриват плътно цялата глава, а наушниците се прихващат под брадата. Така на показ остава само лицето. Вариантите в този стил са много - от богати лисичи кожи и елегантни заешки шапчици с помпони ("Макс Мара") до плетени весели модели с "гребен" от помпони ("Диор").

Помпоните по принцип са сериозно застъпени в цялата зимна мода за сезона 2005/2006 г. Има ги не само по шапки, но и по ръкавици, шалове, чанти, ботуши, пуловери и палта. Присъстват дори и върху шапки, които иначе не търпят подобна намеса. Например върху класическите барети. Дизайнерката Лола Милинъри е пуснала точно такава линия - скандално оцветени помпони - да речем, в електриково, върху иначе безлични бежови барети. По принцип



помпоните са класика



върху скиорските шапки и този сезон ги има наистина в изобилие в този им вариант. Те са накацали по главите, без да се съобразяват с възрастта и пола. Детските предложения са с типични алпийски мотиви и задължително с уши ("Бенетон"), подобни са и мъжките ("Трусарди"), но най-голямо е разнообразието при дамските. Те могат да бъдат както от пухкави изкуствени материи в бонбонени цветове ("Греви"), така и плетени - с геометрични шарки ("Мариа ла Роза") или на класически райета ("Макс и ко").

Зимният сезон предлага и доста елегантни предложения. Широкополите капели бавно се завръщат и в студените месеци. Най-женствени са шапките с увиснала или асиметрична периферия. За почитателките на по-строгото облекло пък са вариантите от рипсено кадифе в английски стил. При мъжете дизайнерите възраждат доброто старо бомбе. Сравнително добре представени този сезон ще бъдат и баретите от мохер, а така също плетените шапки - тип скиорска, с обръщане или с уши, които се завързват под брадата. Новост са големите шал-яки, които стават за загръщане на главата, и качулките. Има ги и в най-елегантните колекции.

Големият хит на зима 2005/2006 обаче са каскетите. Те могат да бъдат от кожа, имитираща крокодилски принт (Валентино); от модния напоследък астраган ("Манго"); от кадифе ("Библос"); с класически шотландски десен ("Бърбъри", Лондон); с уши (Джанфранко Фере) и дори тип домашно плетени ("Форнарива").
3014
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД