:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 217
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Темида

Прокуратурата два пъти връща делото за доразследване

Следовател предложил оневиняване на задържания Петьо Петков
Делото за заливането с киселина на Светлана Гебрева два пъти е връщано за доразследване от столичната районна прокуратура. Обвинен за покушението е таксиметровият шофьор Петьо Петков, който през 1998 г. изкара 3 дни арест и за нападението над журналистката Анна Заркова, но бе освободен заради липса на доказателства. В случая "Гебрева" Петков е обвинен за нанасяне на средна телесна повреда, което се наказва с до 5 г. затвор. Той е в ареста от 15 януари.

Разследването започна в деня на инцидента - 17 декември м. г., когато мъж лисна в лицето на Гебрева киселина пред сградата на дирекцията "Държавен строителен контрол", където тя работеше. По закон разследването трябва да приключи за 2 месеца, допуска се удължаване до 9 месеца. На 17 февруари столичното следствие е пратило делото в районна прокуратура с мнение за прекратяване срещу Петьо Петков заради липса на доказателства и спиране до откриване на извършителя. Прокуратурата е върнала случая за доразследване и го е възложила на териториалното следствено звено към 1-о РПУ. На 23 април делото повторно е върнато от прокуратурата за доразследване. "Нищо не мога да кажа, нито да коментирам", заяви новият следовател по делото Галипонов. Според магистрати се работи по версия, свързана с "Пещоремонтстрой". Разследващите открили, че тъстът на Петьо Петков работил във фирмата. А по нареждане на строителния контрол била съборена работилница на "Пещоремонтстрой" на ул. "Пиротска".

След задържането Петков бе разпознат като извършител на покушението от полицай от 6-о РПУ, минавал покрай мястото на инцидента. В разпознаването са участвали още трима - случаен минувач, видял покушението, бодигардът на Гебрева и човекът, с когото тя е имала среща пред сградата. Те не са били категорични, че точно Петков я е залял с киселина.

През януари районният съд постанови арест за Петков, приемайки, че има данни той да е извършителят на престъплението. След това съдът на 2 пъти отказа да освободи арестанта със същите мотиви. За последно това е станало на 11 май. Утре по ареста ще се произнесе и столичният градски съд.
722
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД