:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 357
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Журналисти правят седяща стачка пред бургаския съд

Журналисти от Бургас ще организират в четвъртък седяща стачка пред сградата на бургаския съд, за да протестират срещу присъдата над репортерката от в. "Новинар" Катя Касабова, съобщи Димка Ташкова от оргкомитета.

Пред журналистите ще бъдат наредени табла с данни за всички обвинени в тежки престъпления, които бургаският съд е пуснал на свобода под гаранция. "В повечето случаи те биват освобождавани за по 1000 лв. гаранция, което е с пъти по-малко от глобата, която наложиха на Катя", мотивира се Ташкова, която е и пресаташе на бургаския кмет Йоан Костадинов.

В събота съдийката Яна Колева осъди журналистката на 6800 лв. глоби и обезщетения заради дописка от есента на 2000 г. В нея се описваше как четирима служители от регионалния инспекторат на МОН са вкарали с фалшиви документи в елитни гимназии 74 абсолютно здрави деца, таксувайки ги като хронично болни. Повечето от тях бяха синове и дъщери на активисти на СДС.

Междувременно 11 партии и организации от Бургас пратиха протестно писмо до президента, министъра на правосъдието, ВСС, Българския хелзинкски комитет и медиите. В него те обвиняват съдия Колева, че е предрешила делото още от самото му начало. "В противовес на задължителната съдийска обективност тя заяви по време на заседанията: "Най-сетне журналистите да спрат да пишат по слухове." Заявяваме, че българският съд е правораздавателен, а не репресивен апарат. Подобна присъда е без аналог в правораздаването, при условие че невинността на автора е безспорна предвид събраните по делото доказателства", пише в текста. Под него стоят подписите на бургаските лидери на БЗНС-НС, НД "Екогласност", Зелена партия, Български демократичен форум, ОССОБ и др. От СДС и БСП отказали да подкрепят писмото, съобщиха инициаторите от Демократична алтернатива. От НДСВ пък се оправдали, че не могат да сложат подпис, тъй като партията им все още нямала изградени организации в Бургас и региона.
586
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД