:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 522
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Иван Ковачев: Упреците към НДСВ са демагогски

Реалното обществено мнение често се различава от отразеното в медиите, казва членът на политическия съвет на царската партия
Снимка: Вера Петкова
- Г-н Ковачев, разкажете нещо за себе си?

- Роден съм през 1944 г. в България. През 1965 г. цялата фамилия се преселихме в Германия по доста труден и рискован начин. Тогава страната ни нормално развитие на един свободомислещ и предприемчив българин не можеше да се осъществи. Ние сме фамилия, в която предприемаческият дух е силно развит. Нямахме намерение животът ни да премине в поклонничество към комунистическата номенклатура. Затова търсихме и най-накрая намерихме начин да заминем.

Преди 10 години се върнах в България. Родителите ми искаха да си изживеят последните дни в родината си.

- Какъв сте по професия?

- Започнах да следвам строително инженерство в България и го продължих в Германия. Общо взето съм се занимавал с организационни дейности - първоначално в строителството, после в индустриална и търговска дейност. С изключително много труд направих добра кариера в Германия, стигнах до ниво, след което смятах, че по-нагоре не мога да се развивам. Прескочих в съвсем нова област - от името на европейска фабрика направих фирма в Америка и като нейн президент основах дистрибуция в САЩ и Канада. Създадох производства и в ЮАР, Тайван, Венецуела. Още се занимавам с бизнес, имаме седалище и в Германия.

- Твърди се, че сте един от задграничните съветници на премиера. Как се запознахте с него?

- Това, което се твърди из вестниците, е доста свободно съчинение. Запознах се с премиера, когато той се върна в България и заяви своето намерение за участие в политиката. Твърденията, че аз съм негов съветник не са коректни.

- Явно сте близки - той ви предложи за член на политическия съвет на НДСВ?

- Премиерът говори с много хора и си създава сам мнението. Вероятно моята дейност по време на предизборната борба, а и след нея, е направила впечатление и затова бях избран в политическия съвет. Аз считам това за сериозно признание.

- Опитът показва, че не е добре да градиш партия, когато си на власт. Вас това не ви ли притеснява?

- Регистрирахме се като партия, защото законът го изисква. Продължаваме обаче да се виждаме като широко движение. Главното е да се преодолее моментното силно разцепление на българския народ и тежката икономическа ситуация. Нашата идея е не да се разграничаваме с тази или онази политическа сила, а да сплотяваме и обединяваме. Не идеологическата нагласа, а прагматизмът е водещ.

- Но обиколките на ръководството из страната показаха, че интересът към новата формация не е силен и хората вече не искат да влизат във вашата партия. Как ще ги привлечете?

---------------------

- Има две неща, които трябва да се разграничат - реалното обществено мнение и публикуваното. Реалното често се различава от отразеното в медиите.

Съществено е да се има предвид, че прословутите 800 дни се изживяват в 3 фази. В първата се направи основен анализ на ситуацията. Във втората се взимат основните мерки за промяна. В третата ще се усети резултатът. Досега се намирахме в първата фаза, вече навлизаме във втората. Невъзможно е още в началото да се усети промяната. Ние стъпихме на вече заложени финанси, система и хора в администрацията с дадена нагласа. От друга страна медиите са пълни с много критики, защото предприетите промени пречат на много влиятелни хора. Оттам идва острата реакция, но тя не ни смущава и няма да ни откаже.

----------------------

- Не мисля, че сте прав за разликата между истинското и публикуването обществено мнение. Срещите из страната бяха слабо посетени, а хората, които идваха, основно искаха да изкажат недоволството си.

- Аз не бях на тези срещи, но чух, че реакцията на хората не е така негативна, както се очакваше.

- Очаквали сте по-негативна реакция?

- Не мога да ви кажа какво е очаквало нашето ръководство. Смятам, че те са отишли да се убедят какви са реалните проблеми в страната, за да се предприемат мерки за решаването им. Останах с впечатление, че ръководството ни е приятно изненадано от срещите по места и от откритостта, с която са проведоха тези дискусии. Тази откритост може да се нарече и критика, която трябва да бъде чута.

- Трябва ли да има НДСВ собствени официоз, радио и телевизия?

- Ние ще направим крачки за подобряване на медийната ни политика, но решение за наши вестник, радио и телевизия няма. Преобладаващото мнение е, че партиен вестник или телевизия не е най-подходящото нещо, защото не сме видели такива медии да имат успех. Не може един вестник да представя само едно мнение, защото става тотално безинтересен. Медиите трябва да са независими. Затова ще търсим активен контакт с тях и ще разясняваме нашата дейност.

- Добре ли работи правителството?

-----------------

- Аз още не съм направил подробен анализ. Но смятам, че за толкова бързо сътворена организация правителството се справя много добре. Недостатъци естествено ще има. Правителството има проблеми на базата на това, че целият административен апарат е построен от друга гледна точка, не от нашата. Не говоря за евентуалните идеологически интереси, които още съществуват в администрацията, обвързаността с предишни правителства и т.н., а за цялостната структура, която с течение на времето ще трябва да се коригира и да станем по-малко бюрократична държава.

----------------

- На последното заседание на политическия съвет бе решено да се отстранят всички служители от средния ешалон, които не са лоялни към сегашната политика. Не се ли притеснявате, че ще ви обвинят в жълта метла?

- Не се притесняваме от демагогски обвинения. Критериите за оценка на кадрите са професионализъм и почтеност. Но също и лоялност. Защото не може, когато се вземат решения, да се върви в една посока за постигане на определени цели, а изпълнението да върви в друга. Там, където срещаме спънки поради взаимодействие на държавните служители с други субекти, на които им пречи нашата политика, трябва да има промени. Ако някой нарече това жълта метла, няма да е прав. Ние не делим хората на наши и ваши, така че промените, които ще се направят, ще са от чисто прагматична гледна точка.

- Защо оставихте без отговор големите скандали - изтичането на стенограмата за "Краун Ейджънтс", договора на Георги Попов за "Булгартабак"...?

- Аз в детайли никога не съм се стремял да се запозная с пълната конкретика.

- Защо?

- Защото отскоро съм в политическия съвет и съм толкова много зает, че не ми е останало време. Но откакто НДСВ управлява, съществените упреци се оказваха винаги кухи по съдържание и демагогски по характер.

- Не се ли оправдавате с твърденията за демагогия?

- За първи път едно правителство прави сериозно нещо за озаптяване на нашите митници, взимат се тежки мерки и затова не е трудно да се разбере, че канонадата идва от засегнатите.

Може би при нас разяснителната политика куца. В парламента и правителството хората са заети с конкретна работа, нямат време за защита срещу демагогски изказвания.
1497
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД