:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,375
Активни 552
Страници 1,820
За един ден 1,302,066
ЗА ПРИМЕР

Кои са най-големите земевладелци в България

Двама души обработват над 200 000 дка. Повечето арендатори са заменили множество разпокъсани терени за уедрена държавна земя
снимка: архив "Сега"
Богатите земевладелци на България отрано усетиха, че от земеделие може да се печели, ако притежават или обработват големи парцели.
За пръв път от много години насам през 2006 г. в България имаше бум на пазара на земеделска земя. Раздвижването в този сектор на имотната търговия е очевидно - през 2006 г. са продадени над 1 млн. декара земя, което е два пъти повече от 2005 г. Наемът също се е повишил двойно и вече се движи между 8 и 30 лева на декар годишно.

Очевидно е, че причина за възобновения интерес към нивите са евросубсидиите, които ще получи всеки обработващ земята, независимо дали е собственик или арендатор. Вярно е, че подкрепата от 14 лева на декар изглежда твърде скромна, но това важи само за дребните земеделци, които притежават или обработват малки площи. При средните и едрите земевладелци сумата е доста впечатляваща.

Според информация на аграрното министерство,



в българското земеделие има доста милионери,



които са слабо известни. Те рядко дават интервюта и не желаят да се снимат. Сред най-едрите е Светлозар Иванов Дичевски, който според варненци има топли връзки с ДПС. Той обработва общо 235 250 дка земя, за които в края на годината трябва да получи от Брюксел внушителната сума от 3 293 500 лв. 160 950 дка са във Варненско, а останалите 74 300 дка - в Свищовско. Върху тях той отглежда предимно зърнени култури.

Справка в сайта на аграрното ведомство показва, че Дичевски е направил през 2005 г. една от най-крупните замени на разпокъсани парчета частна земя за уедрена държавна в новата ни история. От сделката получава 8448 дка държавна земя в Свищов, а дава свои 6928 дка, разделени на 36 парчета. Според държавните оценители разпокъсаната земя струва 3 717 195 лв. Сумата е с над 25 000 лева повече от стойността, на която е оценена уедрената държавна земя.

Дичевски рядко попада в светлината на прожекторите. Един от малкото случаи, когато се чу името му, бе миналата година, когато жители на козлодуйското село Бутан се оплакаха, че при въздушна обработка с хербициди той е унищожил над 350 дка техни насаждения. Не се знае как е завършила историята, тъй като Дичевски упорито отказва да дава интервюта. Поради този факт не е известно



защо е кръстил част от многото си фирми с многозначителното име "Октопод".



Според системата ДАКСИ Светлозар Дичевски е притежател на "Октопод М", "Октопод инвест холдинг", ЕТ "Светлозар Дичевски" и е съсобственик на "Сортови семена - Вардим".

По отношение на публичността на противоположния край са други едри собственици на земи в България - Гина и Младен Милкови. Те твърдят, че обработват 200 000 дка, която се намира в землищата на селата около Велико Търново, Враца и Монтана. От нея едва 5 000 дка е тяхна собственост - за останалата плащат наем или рента на стотици хиляди собственици. Бизнесът им започва през 1993 г., когато за пръв път наемат земя и създават първия уедрен масив от 1000 дка. Като съществена помощ от държавата фермерите открояват само един спечелен проект по САПАРД. С тази помощ от 250 000 лв. те си компенсират половината от парите за закупен нов комбайн, а проектът е одобрен по времето, когато аграрен министър е Венцислав Върбанов. "След като ДПС пое кормилото на земеделското министерство, вече не можем да спечелим проект", категорична е Гина Милкова.

Върху 50% от земята Милкови отглеждат пшеница, а върху останалата площ - царевица и слънчоглед. Земеделците обаче признават, че слънчогледът и царевицата отиват за Турция, защото южната ни съседка предлага по-високи изкупни цени. На арендаторите си те изплащат пари или рента до 15 лв. за декар в зависимост от реколтата. "Плащанията на рентата обаче не винаги са възможни, защото мощна фирма традиционно обира плода на труда им", твърди Милкова. Миналото лято над 50 добре охранени момчета дошли с аудита, камиони и трактори в монтанското с. Септемврийци и ожънали част от житото им, започвайки от нивата на кмета. Това били хора на друг значително по-малък арендатор "Фаун" ООД, предвождани от бившия охранителен бос от Монтана Евгени Аврамов-Лавката. "За да запазят хляба си, наемодателите ни застанаха с телата си срещу комбайните, но част от житото беше заграбено", допълва Милкова. Местно момче, заснело случващото се с камера, било пребито.

Регистърът ДАКСИ посочва, че Младен Милков е съсобственик с 50% дял в още 3 фирми - "Агротера", занимаваща се със зърно, "Агромат", търгуваща с месни продукти, и "М и М инженеринг", произвеждаща уреди и апарати за измерване и навигация. Милкови са собственици чрез фирмата си "Спринк" ЕООД на "Мелница Търново", която купуват от държавата през 1999 г.

Останалите едри земевладелци в България



притежават или обработват доста под 200 000 декара.



Следващият в класацията например би трябвало да бъде Божидар Митов, който държи близо 90 000 декара, но по-голямата част от тях са под аренда в Търговище, Разград и Шумен. На площите се отглеждат пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, а цели 10 000 дка са отделени за семепроизводство на зърнени култури.

Митов се насочва към земеделието през 1989 г., а година по-късно регистрира и първата си фирма заедно със съпругата си Мария. С 35 000 лв. заем от банка те купуват първия си трактор, с който в началото обслужват срещу заплащане местната кооперация и земеделците. Въпреки че по онова време лихвите, доларът и цените растат драстично, кредитите бързо се обезценяват и това помогнало на двамата бързо да си избият парите за трактора. Заради неплатежоспособността на кооперацията Митов започнал да арендова земя. Фермерът посочва, че има 3 реализирани проекта по САПАРД - за закупуване на трактори, прикачен инвентар, зърносушилня и технологична линия за сортиране на семена. Днес Митов разполага общо със 7 комбайна и над 10 трактори, закупени с кредити и пари по европрограмата.

Предприемачът от Търговище инвестира и в зърнобази. Първата закупува през 1994 г., реконструира я и изгражда нови складове с капацитет около 25 000 т зърно. Освен това притежава и фуражен цех. На 25 декара земя в търговищкото с. Алваново се помещава свинекомплексът му с капацитет от 1500 прасета. Доскоро е произвеждал хляб в собствена фурна, но се отказал.

Регистърът ДАКСИ показва, че Митов е съсобственик заедно с Министерство на земеделието в "Сортови семена" Търговище. Общата собственост става факт след приватизацията на държавното дружество - на 2 юли 1998 г. 51% от капитала му са закупени от консорциум между "Агроелит - Митов" ЕООД и "Сортелит" ООД Търговище за 475 млн. лв. По онова време предприятието имало 200 млн. лв. дългове. Година по-късно "Агроелит" купува още 15% от капитала и сега делът на агроведомството в "Сортови семена" Търговище е 6%.

С 10 000 декара по-малко от Митов се отчита друг едър земеделец от Варненско - Недко Малчев, който обработва 80 000 декара и притежава "Булагро земеделска компания" ООД. Земята му се намира във варненските общини Аксаково, Суворово и Вълчи дол, както и в Силистра. Той е роден през 1967 г., а с фермерство започва да се занимава през 1998 г. Малчев има висше техническо образование. През 2001 г. получава наградата "Еврика" за най-добър млад фермер. Според пресата наградата му е дадена за "въвеждане на нови консервативни технологии, високопроизводителна техника и отлична организация и управление на селскостопанското производство". Тогава фирмата обработва 41 000 декара, от които 3000 декара са собствена земя.

Освен с мениджърския си размах Малчев и известен и с близките си връзки с ДПС. В началото на годината фирмата започна да строи зърнобаза във Вълчи дол с капацитет 15 000 тона. "Булагро земеделска компания" ООД е специализирана в отглеждане на пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица.

Справка на фонд "Земеделие" показва, че компанията има 2 одобрени проекта по САПАРД за закупуването на земеделска техника и прикачен инвентар. Първият е от 2002 г., а вторият - от 2004 г., като общата субсидия по тях е от 342 529.97 лв. Фирмата е и част от по-голямата група "Булагро", която освен едро земеделие включва в дейността си и търговия с препарати за растителна защита и торове, транспорт и търговия със земеделска продукция.

"Булагро" затваря кръга чрез акционерното дружество "Гифта", което обединява трийсетина фирми за производство, спедиция, транспорт и търговия на селскостопански продукти. "Гифта" е



най-големият износител на зърнени храни от България



за последните няколко години - изнася над 200 000 тона годишно и има годишен оборот от 15 -25 млн. щатски долара.

Сред най-едрите арендатори в Добричко е Недко Митев Недков. Пред "Сега" той се похвали, че обработва 70 000 декара земя в с. Овчарово. По-голямата част от нея е засята с царевица, около 25 000 дка са с пшеница, а върху 8000 дка от земята са разположени фермите му, в които той твърди, че отглежда 600 крави, 200 биволици, 2000 овце и 18 спортни коне, чистокръвна английска порода. Съселяните му споделят, че кравефермата му разполага с компютъризирана система, включваща доилна зала и сензори, следящи движенията на самите животни. Технологията е закупена от Израел.

Недков казва, че е агроном по професия и след развалянето на ТКЗС започва бизнеса си, като наема малко земя и постепенно я увеличава до сегашните размери. Фермерът е доволен и от програма САПАРД, по която е спечелил два проекта. Единият е от 2004 г. и е за закупуване на земеделска техника, като изплатената субсидия е 316 229 лв. Недков твърди, че разполага с 6 трактора "John Deere". Миналата година е купил с подкрепата на САПАРД силажен комбайн "Ягуар". Според фонд "Земеделие" тогава фермерът е спечелил проект в сектор "мляко" за закупуване на техника, а субсидията още не е изплатена.

Регистърът ДАКСИ показва, че фермерът е и в управлението на сдружение "Асоциация на чистокръвната английска порода коне в България". Отглежданите от него коне се продават за участия в републикански и международни състезания. В управата на тази асоциация заедно с Недков е и общинският съветник на Кубрат Лютфи Дахилов от квотата на ДПС. Сред другите управници в асоциацията се среща името и на Зевджет Неизров, който е съсобственик във фирма "Замер нейт", където основен дял се държи от друг общински съветник от ДПС - Хамза Чакър. Последният нашумя, когато даде под наем за 7 години свои имоти на Разплащателната агенция в Разград. Заради този договор бившият шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев бе отстранен от длъжност и сега срещу него има следствие.

Недков е собственик и на "Недко Недков - Овчарово", а също така управител и собственик с 20% в друга фирма, занимаваща се с търговия с жито - "Добруджа агро 2003". Сред съсобствениците там е и друг среден арендатор Кирил Жендов. На традиционното добричко изложение за селско стопанство през 2001 и 2003 г. Жендов е обявяван за агробизнесмен на Добруджа. Семейната му фирма е създадена през 1992 г., а в момента фермерът обработва около 30 000 дка земя - арендована и собствена - в общините Крушари и Добрич. Подобно на другите арендатори от този край отглежда пшеница, рапица, царевица, слънчоглед. Фермерът има и собствена складова база в с. Лозенец, община Крушари, и модерни нови селскостопански машини, закупени с кредити и програма САПАРД. За Жендов е известно, че има реализирани два проекта по САПАРД за 1 000 000 евро.



Най-плодородната земя в Горнотракийската низина се обработва



от арендатора Йосиф Серафимов Делгянски. В землищата на общо 8 пловдивски и старозагорски села Делгянски засява общо 64 000 дка. До 1999 г. той е бил председател на кооперацията в Раковски, а след развалянето й става основен арендатор. Наетата от него земя се простира в три общини - Брезово, Раковски и Братя Даскалови. Годишно фермерът раздава около 3600 т зърно като рента на арендодателите си. Земеделецът има два спечелени проекта по САПАРД - през 2003 и 2004 г., от които получава обща субсидия от 923 000 лв. за 2 трактора и техника за доматопроизводство и поливна система.

Регистърът ДАКСИ посочва, че Делгянски заедно с още двама съдружници има фирми за търговия със зърно - "Гранд Агро", "Томато" и "Грейн". Единият от съдружниците му в тези фирми е Митко Борисов Караджов, който участва в управлението на редица хлебозаводи - в Хасково, София, Пазарджик, Пловдив и др.

В района на Исперих около 55 000 дка земя се обработват под аренда от зооинженера Иван Иванов-Крачунов и сина му Теодор, който е геофизик по образование. Пътят към земеделието на двамата фермери е като приказка. През 1989 г. те създават фирмата си "Агротайм". Местни жители твърдят, че тогава те получили пратка с 2000 агнета, които трябвало да бъдат превозени за Саудитска Арабия. Животните пристигнали болни и слаби, едва по 15 -16 кг, а се изисквало да са 56 кг. Фермерите ги лекували, угоили и после успешно продали. С парите от тях закупили първата си земя. От 90-те години те привличат за свой партньор швейцарската компания за търговия със зърнени култури "Андре и сие". През 2003 г. Теодор Иванов създава българо-швейцарското дружество "Анона грейн", чрез което да реализира продукцията си в Европа без посредници. ДАКСИ показва, че в "Анона грейн" 47% се държат от "Агротайм", 47% - от "Амеропа", а останалите 6% - от физическо лице. Интернет сайтът на фирмата посочва, че "Агротайм" заедно с дъщерната си компания "Анона грейн" АД има обща обработваема земя от 100 000 дка. Освен жито върху огромната територия се садят и зеленчуци, а от 2003 г. - малини и череши. През 2005 г. за пръв път фирмата е направила износ на зеленчуци за Дания.

В свинекомплекса им се отглеждат 32 000 свине от качествени датски и английски породи с над 2 пъти по-малко сланина.

Освен взетите под аренда земи уедрените масиви са получени и с държавно рамо. Справка в сайта на аграрното ведомство показва, че фермерите са направили



четири замени на тяхна разпокъсана земя с държавна.



В резултат общата площ придобита държавна земя е 1827 дка. Първите, като общо за тях "Агротайм" дава разпокъсани парчета земя в Добричка област, Крушари, Генерал Тошево, Тервел, а получава 1039 дка държавна земя в Исперих. През март 2004 г. пак със замяна получава уедрени 788 дка в Исперих. Фермерите дават свои разпокъсани парчета земя за общо 2379 дка, които според оценителите струват с над 3000 лв. повече от уедрената държавна земя.

Освен от земеделие семейството се интересува и от футбол. ДАКСИ показва, че Иван Иванов участва заедно с областния съветник от ДПС Гюнай Хюсмен Хюсмен в управата на футболен клуб "Хан Аспарух". За Хюсмен се знае, че през 2003 г. създава обща фирма "Северагро" ООД с Ахмед Дикме, брат на тогавашния министър Мехмед Дикме. Фермерите от Исперих членуват също в "Областна земеделска камара", където наред с другите земеделци е и зам. областният управител на ДПС в Разград Хамза Чакър. В интервюта пред медиите фермерите посочват, че са спечелили редица проекти по програма САПАРД и затова имат модерен технически парк - няколко трактора, един комбайн и модерни сеялки и култиватори.

Справка на фонд "Земеделие" показва, че "Агротайм" е реализирала 4 проекта по САПАРД във времето от 2002 до 2006 г. Първият от тях от 2002 г. е за изграждане на силози за съхранение на зърно, следват 2003 и 2004 г. с по един проект за закупуване на техника. Последният проект е от 2006 г. и е свързан със закупуване на специално оборудване на свинефермата им, като помощта по него още не е изплатена. Общата субсидия по първите 3 проекта е 632 479 лв.

Споменатият вече



Хамза Чакър също е едър арендатор на земя



в с. Север в околностите на Кубрат. Чакър разполага с 39 000 дка земя и е наполовина собственик на хотел "Калето" в града. На земята се отглеждат пшеница, ечемик, люцерна и овес. По-голямата част от нивите са взети под аренда, а другата са закупени или придобити със замени. Доста солидна е държавната подкрепа, която получава зам. областният управител на ДПС, за да окрупни масивите. Чакър дава на държавата разпокъсани парчета земя, а в замяна получава няколко големи масива, възлизащи общо на 5679 дка в Кубратско. По сделките е кандидатствал предимно с фирмата си ЕТ "Асотекс-Хамза Чакър", занимаваща се с отглеждането на зеленчуци. Замените му потръгват в края на 2001 г., когато министър на земеделието е Мехмед Дикме. В една от петте фирми, регистрирани на негово име - "Лудогорие инвест", Чакър държи равни дялове със споменатия общинския съветник от Исперих Гюнай Хюсмен и съдружник на брата на бившия аграрен министър Мехмед Дикме. Хамза Чакър не залага само на зеленчуците, а отглежда и 300 свине, има 200 крави и овце.

Вероятно той е и първенец по изплатени субсидии от програма САПАРД - цели 5. Само за закупуване на земеделска техника е получил безвъзмездно 1 134 986 лв. и чака още 284 306 лв. по проект от тази година за преустройство на кравеферма и пак за земеделска техника. С европари са купени 2 комбайна и фадрома.

Едър земевладелец и собственик на тризвезден хотелски комплекс в житницата на България е Димитър Катранджиев. Той обработва 40 000 дка земя, собственост на 1500 души от с. Спасово, община Генерал Тошево. Ежегодно добива около 18 000 т. зърно - пшеница, царевица, слънчоглед. Според ДАКСИ семейството има фирма за търговия със зърно - ЕТ "Димитър Катранджиев", и една на името на сина им Георги - "АРХ Георги Катранджиев". Името на Георги седи и в две от трите сделки с държавата по замени на земи.

През октомври 2000 г. Георги Катранджиев получава два уедрени парцела в Генерал Тошево общо за 1534 дка земя. В замяна е дал на държавата разпокъсани парчета също в Генерал Тошево на обща площ 1445 декара. Дадената земя на държавата е оценена с 53 000 лв. по-скъпо, отколкото окрупнените масиви, с които тя се е разделила.

Замяна е направил и баща му Димитър. Това е станало по времето на Мехмед Дикме. На 8 май 2001 г. той получава уедрен масив от 715 дка, а дава 665.5 дка, като отново разпокъсаните земи в Генерал Тошево са оценени по-скъпо от уедрен масив в землищата там.

През 1996 г. той решава да инвестира в туризма. А само след 4 години издига първия си хотел "Яница 1". Програма САПАРД се оказва доста благосклонна за него, защото през 2004 г. с нейната подкрепа е построеното от европрограмата по мярката за селски туризъм. По данни на фонд "Земеделие" получената субсидия е от 360 543.75 лв.

Хотелският комплекс на Катранджиев е на брега на морето в шабленското село Крапец. Основното мото на Катранджиев е: "Имам една професия, една жена, една земя". Преди промените той е бил ръководител в ТКЗС на с. Спасово и личен участник в създаването на курортния комплекс "Албена".

Фермерът е известен и с щедростта си. Той е подпомагал с пари възстановяването на селската църква, асфалтирането на пътя до Спасово, ремонти на болници, училища, за лечение и прехрана на болни и бедни. За Катранджиев е известно, че доскоро представяше интересите на зърнопроизводителите по време на Консултативните съвети по зърно, редовно провеждащи се в аграрното ведомство, а също така участва в една от работните групи от браншовици по мониторинг на изпълнението на програма САПАРД.
снимка: Борислав Николов
Бившият представител на Европейската комисия за България Димитрис Куркулас, земеделският министър Нихат Кабил и финансовият Пламен Орешарски току-що са договорили ново годишно финансово споразумение по САПАРД. Всяка година по него у нас се разпределят около 200 млн. лева безвъзмездно.
Снимка: НИКОЛАЙ ДОНЧЕВ
Тази табела на входа на кубратската "Асотекс" на Хамза Чакър указва, че фирмата е подпомогната от програма САПАРД на Европейския съюз. Чакър, който е тясно свързан с ДПС, е доказателство, че голям бизнесмен в земеделието не се става само с труд - трябва и подкрепа от силните на деня. Чакър е първенец по спечелени проекти по САПАРД - има цели пет.
Снимка: архив "Сега"
Земеделските стопани от исперихската фирма "Агротайм" прибират реколтата.
8
62851
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
16 Юли 2007 01:42
земята все някак трябва да се обработва......
16 Юли 2007 06:11
Ами евалла на тия хора, които са успели в тоя бизнес.
16 Юли 2007 09:57
Сушата е толкова голяма, че не могат да си върнат разходите, да не говорим за печалба.
Но схемата за изкупуването на земята е готова, остава само да се осъществи.
16 Юли 2007 10:20
Този номер с окрупнявамето на парцелите , изглежда доста печеливш. Всеки от тия е напред със стотици , че и хиляди декари. И все топли връзки с депесето
16 Юли 2007 10:41
Еми това е - капиталът се окрупнява.
16 Юли 2007 13:04
Преди 17 години - "Да се върне земята в реални граници"...
Изобщо...
"Реалните граници" се оказаха пълна глупост.
Защото "реалните граници" от 50-те до 90-те години на миналия век - много вода е изтекла... и нищо не е същото...
"Ликвидационни съвети"... - само името слушай... Създадени да ликвидират... Държавна политика на ликвидация, на унищожаване...
После се "отрано се усетили", че трябват "големи парцели"...
16 Юли 2007 13:31
Че има и в селското стопанство мафиоти и мутри, това е ясно. Но също така е ясно, че в началото на ХХІ век селско стопанство с нивици от по няколко декара, рало и мотика не се прави. Това обаче по някакви причини никак не изглеждаше ясно в началото на 90-те, когато хора като Филип Димитров и покойният Стефан Савов унищожиха българското селско стопанство.
16 Юли 2007 23:02
доганоглу има много земя и то елитна. но я купува с посредници и не се приказва много-много за това.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД