:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,376
Активни 553
Страници 1,821
За един ден 1,302,066
РАЗНОГЛЕДИЩА

На работа, байовци

Или кое е важното 170 г. след рождението на Левски
Константин Еленков
Скандално ще прозвучи този призив на фона на днешните борби и боричкания. На работа!? Нам по се услажда борбата, тя по-лесно и по-бързо ни отвежда до далаверата. Ние все се борехме - за хляб, за мир, за жилище. Сега, когато почна най-главната битка - с немотията, се разбра, че не в битката, а в работата е спасението. Дори организираната престъпност можем да гътнем само с търпелива и упорита работа, а не с краткотрайните фишеци на ентусиазма.

Т о в а Левски е разбирал отлично. Неговите ч а с т н и революционни комитети са доказателство. И в клетвата можем да прочетем:

"Заклевам се и обещавам какво ще р а б о т я съ сичките си способности за освобождението на отечеството си България..."

На работа, байовци... Не ви ли звучи и малко насмешливо? Дали пък Левски не е схващал утрешния смисъл на тия свои думи? Недоумението, пред което ще изправи революционери и радикални мислители и тълкователи? Не е нужен специален анализ, за да разберем, че обращението е обръщане към съмишленици, към хора, близки по род и душа. Че не бунтът и революцията са негово изконно занятие и потребност, а работата. През тежкото и дълго робство народа български са спасили не толкова хайдутите, колкото занаятчиите. Апостола разбира това,



разбира душицата българска



Така както ще я разберат и изтълкуват великите народоведи Захари Стоянов, Димитър и Антон Страшимирови, Симеон Радев, Иван Хаджийски.

Дали не вниква и Вазов в това "противоречие" на рисувания от него революционер, на "тоя демон вездесъщ" - страшилище на империята?



Говореше често за бунт, за борба,

кат за една ближна обща веселба ...

("Л е в с к и ", "Епопея на забравените", 1883 г.)

Демонът се оказва твърде светъл и весел като характер - такъв е и в портрета, който Ботйов ни оставя от оная зима край Букурещ...

Нашият народ е народ-работник, а не бунтовник и революционер. Но на играчите по изнася бунтовникът, борецът, не работникът. Плод, а и жертва на игри и забавления са вече няколко поколения българи.



Левски изрядко говори за бунт и борба -



нищо че Вазов му туря тия думи в устата. За него нещо обикновено е да каже: работим за Отечеството. А това, че го прави не от конспиративни съображения, се вижда в едно писмо-дописка до Любен Каравелов. Там четем:

" Време е с един труд да спечелим онова, което са търсили братия французи, т.е. млада Франция, млада Росия и прочее. Колко скъпо и с какви загуби! Брат брата да убие... Сега е време да преварим това з л о... Само с Божия помощ трябва ни още мъничко време да поработиме... И тогава с Божия воля да съсипем гнилата и страшлива държава, та да съзидаме друга, много трайна по новото издание..."

Левски говори тук за р а б о т а, за т р у д в полза на оная държава, която се гради не върху кръв и сълзи, но с разум и пот. Труд вместо кръв - това е комитетската стратегия на великия Апостол. На работа, байовци - това е неговият девиз.

По дух Левски е близък до Каравелов, но с тая разлика, че в един момент може да замени просвещението с бунта, с борбата. Едното не изключва другото обаче, дори напротив: работата предхожда и се слива в представите му с борбата. Той го пише и в писмо до Атанас Хинов:

"... Аз съм посветил себе си на отечеството си още от 61-во лято да му служа до смърт



и да р а б о т я по народната воля."



"Частните" му комитети са нивата, на която се труди ден и нощ неуморно и усърдно, системно и упорито. Дълбоката оран, с която великият сеяч подготвя почвата за най-нежните и трудносъхраними семена на свободата, ни подсеща днес за плевелите, които сме позволили да избуеят и да задушат народната нива. Това, че неговото честване съвпада винаги с усилните дни на жътвата, е знаменателно.

"На работа, братия!" звучи покъртително. То следва да затрогва и да обръща душите ни към слънцето.

И не е нужно да броим колко са въпросителните след онова "народе????", нито да гадаем смисъла им. По-важно е сега да вникнем в смисъла и подбудите на тия негови думи за р а б о т а, за труд в полза на Отечеството. На онази "Нареда на работниците за освобождението на българския народ", проектоустав, изработен лично от Апостола, в която недвусмислено се говори пак и пак за трудното дело на постоянството.
22
3856
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
16 Юли 2007 00:59
и друго пише, кой злоупотреби с народна пара наказва се със смърт, за пример, че кой ще поверва на крадливи дейци
16 Юли 2007 01:15
Пълни глупости!
Насилена и изсмукана от пръстите мисловна конструкция, подкрепена само с преднамерено извадени от контекста и преизтълкувани отрязъци от изказвания.
16 Юли 2007 01:17
Левски си е Левски, но времената са други, все пак.
Инъче заглавието е яко. Лично аз съм на ниво "виден теоретик" (в най-добрия случай), за разлика от други, който и по протести ходят и тн. Лесно ми е на мене.

Редактирано от - AVG на 16/7/2007 г/ 02:13:18

16 Юли 2007 01:32
Според мене ситуацията 1990-2006 не може да се предвиди че ще стане така. Не може да се предвиди че ще има толкова много убийства на големи босове описани вече в книгите на Димитър Златков и Слави Ангелов. Както се вижда те не са спряли и в момента (със случая на Манол Велев).Преходът към капитализъм не се е извършил както трябва и има кризи (да се надяваме че хората като работят ще се оправят нещата).Но заради незаконното богатство вероятно ще има нови стрелби (вероятно между самите хора от незаконния бизнес).
16 Юли 2007 01:44
така, така, на работа, байовци, че нищо не остана за крадене веч съжалете ги, прапрапрапрапраунуците им кой ще храни
16 Юли 2007 07:24
Винаги когато говориме за Левски, когато го величаем и се прекланяме пред неговия подвиг се сещам за бездушното отношение на управляващите след освобождението към неговите близки довело до трагичната съдба на цялото му семейство. Затова и сега, в наше време се премълчава и не е прието да се говори за сестра му, снаха му, братята му. Дори малцина, с които съм разговарял, са чували че са съществували такива. Сестра му умира от туберколоза заради бедност. Брат му Петър, който е ботев четник и опълченец, загубва крака си в Руско-турската война и полуглух умира просейки на карловската главна улица. Заради бедственото положение на семейството си, майката на Левски се хвърля в кладенец. Погребват я като самоубийца някъде, неизвестно къде извън гробището.
Съжалявам, че ви развалям настроението понеделнишки, но всеки българин би трябвало да прочете и знае за "Бездънният кладенец на националния позор": Натиснете тук

Редактирано от - Zmeja на 16/7/2007 г/ 07:48:05

16 Юли 2007 07:41
Питали един зидар:"-Какво правиш?"
И той отговарял:"-Зидам!"
Наздраве другарки и другари и малки другарчета!!
16 Юли 2007 08:47
В ледени буци бяха се превърнали сърцата на карловчани – никой към никогo капка милост нямаше, имащите се лакомяха да имат още повече. Предишните челебии, гяурите мемлекет чорбаджии, чийто чорбаджилък процъфтяваше неотдавна под чадъра на османския падишах, се сдушиха с новопръкналите богаташки парвенюта, а беднотията – петимна за троха хляб – опъваше уши от гладория и едва свързваше двата края.
Zmeja, драги приятелю, в тия две изречения от статията в линка само трябва да се осъвременят някои думи и си остават в сила и за сегашния “преход”. Може би е нормално, нали и Освобождението е било преход...
........
Не е намерил подходящия начин г-н Еленков за пропагандиране на вярната теза, че не боричкане, а работа могат да ни оправят. Не вярвам на него да не е ясно какво значение е влагал Левски в думата “работа”, “работим за Отечеството”. Но допуска, че на нас може да не ни е ясно? Е, да му припомня отговорът на Левски на въпроса “Какво ще прави след Освобождението”...
16 Юли 2007 09:08
Здравей Графе!
Добро утро, приятелю.
Сигурен бях, че повечето форумци или поне няки от тях ще направят връзка между миналото и настоящето без да ги подсещам. Благодаря.
16 Юли 2007 09:53
Благодаря на Змея за постинга, Признавам си , че не го знаех това за кладенецът , пък и за семейството на Апостола,
Потресен съм , Съжалявам, За статията -какво, нищо, Едно е да работиш за Отечеството/както е работил и Той/, друго-за чорбаджии и дембели, , ,
16 Юли 2007 10:15
КОЙ Е ТОЙ?
... Един журналист и изследовател разказа играта на историците, като им хвърли в лицето истината:
Левски е масон.
Румен Василев направи първото по рода си историческо разследване у нас - “Масонската ложа и братството на Левски”. Подобни разследвания са горещ хит на Запад от години. В България всичко става по-бавно. Но като се почне, трябва да е с голяма хапка. Каква по-голяма от поставения на пиедестал, самотен и идеален Левски? Румен Василев разчепка проблема, като разрови старите архиви, откри потулени спомени на авери на Левски и прочете по-внимателно писмата на Апостола. Само тези от тях, които са адресирани до масони, той подписва с “Целувам те, Левски”. Други, като Каравелов, не ги “целува”... Левски е имал своя тайна полиция, която е изпълнявала и “мокри поръчки”. Книгата е заредена и с други взривоопасни факти, като истината за поп Кръстьо - изкупителната жертва, взета под прицел от историци и клакьори.

*
вижте това: http://bulpress.net/index.php?p=view&r%5B id%5D=157
16 Юли 2007 10:26
Омръзна ми сульо и пульо да ми говорят за Левски, оставете го намира човека.
16 Юли 2007 10:30
Малиии, каква немощ. Цитатче повторение на цитатчето със свои думи.
16 Юли 2007 10:35
левски е майкедонец, лев ски, ясно като бял ден, а масон не е, вервал е в Господ, това ги различава, иска ви се ако е за Българско, то времето е във нас, и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме
да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни сили
с хиляда в час и мръсна газ профуча заптие с маторь, настройва алармите, здравей България, тук свястните ги славят неживи

Редактирано от - Пейчо Пеев на 16/7/2007 г/ 10:54:23

16 Юли 2007 11:24
Константин Еленков разбирал, какво е прозрял Левски. У-рааа! Е ми добро утро. И поради что тази статия трябваше да заема място в днешния брой на СЕГА? Дори ученик в 7-8 клас ще напише по-добро есе по темата.
Рядко посредствена работа авторе.
16 Юли 2007 11:28
Малиии, като им се каже на някои хора "на работа", все едно на много лошо място им бъркаш.....

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
16 Юли 2007 12:02
левски е българолюбец иска живот във свобода и справедливост за народа, a масони и ордени създадени са да пазят статуквото на господари и робове,
сила е левски, искат лика а не духа му мнозина, силния ти казва и къде си и къде трябва да бъдеш
16 Юли 2007 12:59
колкото и да е странно- повечето хора въобще не са спирали да работят-и нямат нужда от подкани !
16 Юли 2007 13:53
Много е важно какво разбираме под работа. При соца също се "работеше", но това бе преливане от пусто в празно; затова и никой не си даваше зор, уравниловката убиваше всякакаво желание да скачаш три метра, щом летвата е турена на 30 сантиметра.
След "демократизацията" "честните частници" нима работят, нима разкриват места, както се хвалят, нима изобщо вършат някаква работа, освен да далаверстват чрез държавни поръчки и пране на пари от другите "работи", където най ги бива?

16 Юли 2007 15:21
Постоянно заобикаляме на Левски изтърваните ???? Най-важното от всичко, което ни остави.Най-малко там се обаждаме.Дума не обелваме от срам и страх.
Колкото до ^работата^ на гения, тя е препратка в един друг мисловен космос.
А ето стих на един наш поет:
Паисий каза всичко, а Левски го извърши и след тях остана
сметта от несполучилите опити.
16 Юли 2007 18:08
Статията е в известен смисъл реакционна. Толкова хора се скъсват от работа, нямат време за близките си, започват болестите, но те са като на пост, за да осигурят някакво що-годе свестно съществуване на семействата си. Това авторът не го вижда. Поръчано му е да пише че не се работи, и оттам - злините. И като сложиш в тая помия и единственият ни светец - Левски, започва да ти се повръща. Просто, авторът е или един безсрамник, или един глупак.
16 Юли 2007 22:04
Змейка , Приятели и Господа ,
За жалост , няча чудо... Всичката ни е такава ... Като ни дойде дори , нас все ни няма , все някак позакъснели се оказваме ... Иначе , като циганчета сме умни и поврътливи ... А още по-иначе , тях сега в "помощните" училища ги трупаме ... Остава , някой , в низостта си и за "такова" да ме преброи ... Ще река , че за Нас е реч ...

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД