:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 279
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Синдикатите ще излъжат учителите за пореден път

Профсъюзите провеждат нискоинтелигентни действия, имаме съвсем различни искания, твърди литераторът от националната математическа гимназия Николай Костов
снимка:Велислав Николов
Николай Костов
ВИЗИТКА

Николай Костов е учител по български език и литература. Започва кариерата си на преподавател преди 21 години в Националната природоматематическа гимназия, където работи и до днес. Завършил е българска филология в Софийския университет. През юни бе избран от представители на над 100 самоорганизирали се училища от столицата и страната за член на контактна група, която да разработи и представи искания за промяна на заплатите и развитието на образователната система, различни от тези на трите учителски синдиката.



- Г-н Костов, ще участват ли колегите ви от гимназията в стачката, вдигната от трите синдиката?

- Становището ни не е оформено генерално. Въпреки това основната част от моите колеги са на мнение, че ако българските синдикати възприемат основните елементи от нашата платформа, ние сме склонни да обсъдим с тях определени действия за сътрудничество. Ако продължават да неглижират мнението на широкото гражданство, ако продължават да работят на парче и да говорят единствено и само за заплати, и то в абсолютна стойност, а не като съотношение в бюджетната сфера - това е основно наше настояване в областта на заплащането, ние ще откажем, както и в момента отказваме, сътрудничество с тях. Не можем да съучастваме на нискоинтелигентни действия, които ще имат временен ефект, които ще излъжат учителите за пореден път и ще представляват реален акт на сътрудничество с определени правителствени среди.

- Какво предлагате по отношение на заплатите?

- Вместо искане за твърди суми ние искаме да се установят справедливи бюджетни съотношения. Това означава изграждане на национална система от образователни и квалификационни равнища на всички заети, в който и да е бюджетен сектор, като за сходни нива на квалификация, на образование и на заеман пост хората от различните сектори взимат сходно заплащане. Държавата трябва да предложи единен класификатор, да дефинира няколко квалификационни нива - на постове и отговорности, и да ги приложи за всички бюджетно платени служители. Онова, към което се стремим, е правителството да признае справедливостта на подобен подход и затова ни е необходим диалог, но той в момента старателно и методично се отбягва.

В момента един начинаещ учител стартира със заплата от около 220 лв., а брутната му заплата е около 300. По информация в пресата начинаещият лейтенант в Българската армия получава около 650 лв. Докато заплатата на професора се измерва с тази на постовия полицай със средно образование и с неясно каква диплома, нещата не могат да тръгнат.

- Доволни ли сте от офертата на правителството от 520 лв. от 1 януари догодина?

- Разбира се, че не. На първо място понятието средна заплата е много разтегливо. Ще цитирам класическия виц от фолклора на физиците, които разглеждат идеално човешко тяло, чиято половина е напъхана в хладилник с температура минус 200 градуса, а другата част е набутана в пещ с температура 236.2 градуса, т.е. средната температура е 36.2, което е идеалната температура, но тялото е опечено. В момента правителството се опитва да манипулира с числа, за да избегне дебата върху съотношенията на заплатите, и предлага да включи учителите в някаква имагинерна средна стойност, от която да разпореди едната част да е малко над нея, а останалите под нея. Оценяваме тази политика като недопустима и няма да я приемем.

- Как оценявате поведението на синдикатите? Чувствате ли се предадени от тях?

- Не просто предадени тук и сега в тази ситуация. Ако проследите развитието на учителския синдикализъм, те пазят такова поведение непрекъснато. Ще дам пример със стачката от 2005 г. Спомняте си изпълненията на интелектуалката г-жа Такева. Това са неща, които поставиха българското общество в някакъв вид параноична криза. От една страна имаше граждани, които съчустват на нашите проблеми и бяха готови да ни подкрепят. В същото време комичните изпълнения на лидерката на СБУ ги караше да се заливат от смях и да не знаят какво да направят.

Има и други причини. В момента, в който МОН се опита да вкара системата за диференцирано заплащане, това взриви вулканът на учителското недоволство. Искрата беше запалена именно от този опит на министерството (бел. авт. - в края на май и първата половина на юни). Можете ли да се представите, че профсъюзи в тясна връзка със своите членове биха приели тази система на диференцирано заплащане? Аз не мога. А се оказва, че повече от 6 месеца "експерти" и на трите синдиката са потрошили маса пари и време да участват в комисия заедно с МОН върху критериите за оценяване на учителския труд. Това означава, че по същество "нашите" дават съгласие за тази система. Аз не си спомням до 18 юни момент, в който трите синдиката да са осъществили съвместни действия. Дори и в рамките на комисията тези хора се занимаваха с взаимно плюене. На 14 юни беше срещата в 29-о училище и синдикалните навлеци бяха изгонени. Четири дни по-късно тези хора подписаха споразумение, с което узакониха една много особена сватба. За пръв път синдикатите се прегърнаха и не могат да се пуснат вече три месеца. Това е брак по италиански - те не се разделят, защото нямат право на развод, а в същото време се плюят непрекъснато.

- Вие не сте срещу диференцираното заплащане изобщо, а срещу начина, който се прилага в момента...

- Първата точка от нашата декларация е, че ние сме за динамично диференцирано заплащане при едно условие - че МОН, където са експертите, осъществи една истинска система за рейтинг на учителите, а тя може да се базира само на национални тестове за учениците от всички класове по всички предмети. Това означава, че трябва да се изработят около 150 -180 системи за оценяване. Това в момента не е налично. Вместо това ни се предлага съвършено бюрократична система, без да се има предвид, че не всеки предмет позволява приложение на компютърни програми например. Какъв е шансът на колегите от училище с три счупени компютъра да се състезават с колегите си от другите училища? Когато критериите са кухи и на документи, се дава поле на субективизма. Отхвърляме тази система не защото сме противници на диференцираното заплащане. Ние възразяваме срещу некоректна и позволяваща субективност система.

- Какво очаквате да е отношението на родителите при предстоящата стачка?

- Нашите надежди са, че ще е успеем да ги убедим в добрите си намерения и че в нашите кръгове има хора, които не гледат на образованието само като източник на собствената си заплата. Нашата философия е, че основната цел и фокусът на образованието са учениците, защото наистина те са бъдещето на нацията.

За съжаление и на правителствено равнище се тиражират няколко мита за учителската професия. Първи мит - учителите работят по половин ден. Средната натовареност е 20 часа. Не мога да разбера защо никога не съм чул от синдикален деятел или от министър на образованието кратки обяснения по проблема. Оня, който твърди, че учителят работи само през това време, лъже. Учителският труд е разпръснат и има части, които са очевидни, и други, които са скрити за обществото. Твърдя, че и най-калпавият учител освен 20-те часа през седмицата отделя и още 5 - 6 часа за самоподготовка.

В момента аз преподавам литература на около 160 ученици. Една-единствена контролна работа означава проверяване на 160 писмени работи. Задължен съм да проведа минимум по две контролни и една класна работа за всеки срок и освен това, ако държа да съм перфектен в работата си, аз трябва да направя тест за входно и изходно ниво, което означава проверка на около 1000 писмени работи годишно. Пресметнете колко време е необходимо за проверката на различни почерци от блестящо оформени основно на момичета и стигащи до калиграфски постижения от типа на писмото на етруските. Освен това има училищна документация, която е съмнително удоволствие за класните ръководители. Да сте чули някой от критиците на учителите да говори за изпитите, за олимпиадите, за дежурствата? Аз питам къде са синдикатите, защото мнения от типа "Тия нищо не работят, бе!" могат да се прочетат във всеки трети вестник.

От друга страна, ще бъда обикновен лъжец, ако ви кажа, че всички учители работят по 40 часа. Ако един учител гледа съвестно на своите задължения, той е осъден на физическо умиране в буквалния смисъл на думата. Твърдя, че цялата отговорност за ситуацията е не на учителите, а на онези, които взимат решенията.

- Ще успеете ли да се самоорганизирате в алтернатива срещу синдикатите?

- Лично аз смятам, че ако някакво движение тръгне да променя заплатите, задължително трябва да премине през някаква форма на синдикализъм. В момента обсъждаме точно този проблем и това ще бъде нещо, което ще сложи генерален знак върху нашата дейност. Това е Рубиконът - ако се окажем достойни и успеем да сформираме организация, която да изпълнява и синдикална функция, ние ще постигнем огромен успех. Ако се провалим, няма да бъде за това, че хората не го желаят, а просто защото ние не сме достатъчно кадърни.
48
6830
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
48
 Видими 
12 Септември 2007 23:18
Еее, най-после нещо ясно и свястно!!! Браво!!!
12 Септември 2007 23:30
Я, имало и учители, които подхождали що-годе разумно! Добре е да се появяват и те, че тези, които досега слушаме по медиите и особено по форумите, съвсем изложиха съсловието

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
13 Септември 2007 00:28
Наистина има надежда. Този пич има повече логика в изказванията си и говори така както би следвало да говори един политик по проблем - той просто слага в джоба си една каруца произволно избрани местни партийни лидери и функционери.
Все пак ще отбележа, че във приведения от него виц за физиците при посочените параметри се получава средна температура 18.1 градуса, а не 36.2.
13 Септември 2007 04:49
13 Септември 2007 06:28
Наистина ясна мисъл, интелилигентност, логика, пичът е даскал от типа на възрожденските, явно. Но... за жалост той е олицетворение на частта от чов. тяло която е във фризера, по примера му, а огромната част от учителството представлява недоучени и скудоумни тьотки, под средната интелигентност. Тях може да олицетворява др. Я. Такева и др. под.
13 Септември 2007 06:56
Ето нещо грамотно казано и обяснено като хората! Браво, желая успех на стачката ви! И не се поддавайте на песните на синдикалните сирени- задължително ще ви провалят!!!
13 Септември 2007 07:19
Разклатеният авторитет на синдикатите идва дюшеш на кабинета преди есенната стачна вълна.
Нейното начало трябва да поставят учителите, а да ги последват се готвят миньори, металурзи, учени и т.н.
Принципът "Разделяй и владей" може да свърши добра работа на властта, когато трябва да усмири поредната гилдия, тръгнала на бой за повече пари.
13 Септември 2007 07:43
Докато има такива учители ще има и надежда за България.
Лошото е, че нискоинтелигентното стадо си иска уравнавиловката и напира за "нискоинтелигентни действия, които ще имат временен ефект".
13 Септември 2007 08:06
Заеби, комунягите я докараха -професор да завижда на постови полицай!!
Подигравка!!
13 Септември 2007 08:10
Браво, г-н Костов! Жалко, че такива като Вас са твърде малко, за да постигнете това, за което пишете! Обществото би подкрепило такива като Вас, но тази Янка ви прави смешни/съжалявам, че го пиша, но тя друго не прави!/.И не само смешни.От нея лъха посредственост и ограничен интелект, а това само ви вреди.Много е удобна за няколко правителства вече именно с липсата на това, което Вие демонстрирате Вие в статията си.Та нека жениците, които я избираха досега, се събудят и прогледнат!Успех!
13 Септември 2007 08:32
Човек на място.


Чувам тука, че Костов бил изключение. Интересно!


Следователно борбата на здравия разум срещу мнозинството на "здравите сили" е обречена кауза.
13 Септември 2007 08:44
Дано да има останали поне известен брой учители като този. Поне 90% от това което казва е и това което виждаме, а и исканията са ясни, логични и реални. Дай Боже да греша, но тези които клатят лодката в България в момента и искат да я обърнат, нямат никаква нужда да се вижда, че има и такива хора и ще се опитват да ги изритат по всякакъв начин от сцената.
13 Септември 2007 09:41
синдикатите са пълна измама, тренчевци и янки лъжат хората, които им осигуряват рънъта и обществените позиции. синдикатите у нас са само пипала на управляващата политическа олигархия.
13 Септември 2007 09:42
Държавата трябва да предложи единен класификатор, да дефинира няколко квалификационни нива - на постове и отговорности, и да ги приложи за всички бюджетно платени служители. Онова, към което се стремим, е правителството да признае справедливостта на подобен подход и затова ни е необходим диалог, но той в момента старателно и методично се отбягва.

То такава система има, но незнаех, че учителите искат да станат "държавни служители".
За държавните училища сигурно лесно ще стане, но за общинските....

Редактирано от - ВеселякУ на 13/9/2007 г/ 09:46:47

13 Септември 2007 10:23
Човекът наистина говори умно, логично, конструктивно и най-вече, без дребни заяждания и комплекси Ако са повече такива като него, нещата с образованието наистина могат да потръгнат.
Единствено не съм много съгласен със заетостта - наистина е доста по-ниска отколкото при другите професии + 60 дни годишна отпуска. Примерът с контролните не е много подходящ, защото контролни има само по някои предмети, освен това са по два-три пъти в срока, както и не всеки учител има класно ръководство. Има много учители, които в определени дни от седмицата имат само по час-два!
13 Септември 2007 10:25
И като се вземе впредвид, че некои синдикални членове вземат по 400 лева за "синдикалната"си дейност отделно от заплатата си, то нещата си отиват по местата ! А няма да цитирам тука заплати на синдикални "лидери", измерващи се с 4 цифрени числа, първото от които започващи с цифрата 2.Това между другото, за да Ви стане ясна картинката кой как кого...натега...
13 Септември 2007 10:30
Нямам какво да кажа. Поздравявам този учител!
13 Септември 2007 10:47
Забравих да спомена, че повечето синдикални членове пълнят касичките на тези, които ги представляват
13 Септември 2007 10:48
Веселяк,
Даваш нагледен пример за често споменаваната фраза "вадене на цитат от контекста". Единният класификатор се отнася само за държавните служители. Учителите, военните, полицаите, съдиите, прокурорите и много други служители от "бюджетния сектор" не са държавни служители. Точно това е казал и човекът. Не са държавни служители и президентът, министрите, народните представители, шефовете на агенции, областните управители и куп други тунеядци, оглавяващи иначе структури, чиято администрация се състои изключително от държавни служители. Особеният статут на неизчерпателно изброените им дава възможност да си определят и вземат заплати, с порядъци надвишаващи тези от единния класификатор.
Учителят, който явно има дар слово и талант да убеждава (не само учениците си), вместо да ти цитира сухи текстове от закона е дал два прости и кратки примера със зелените и сините фуражки (голяма част от които по интелект са сравними с видовете, преживящи фураж).
За пръв път виждам във форума такова единодушно одобрение от различните форумни фракции за една личност (Веселяк само ти хвърли камък в градината).
Учителю, помислете си за политическа кариера! Не се набърквайте в синдикализма! У нас има само един синдикат - "Синдикатът на престъпниците".
13 Септември 2007 11:16
г-н Костов,

paparol,
веднъж да сме на едно мнение - г-н Костов е бил класен ръководител на съпруга ми. Освен на български език и литература, ги е научил и на много други неща. Включително и да си изкарват пари с труд, защото само с учителствуване не става. Това му е призвание. Основните доходи - от съвсем различен бизнес.
13 Септември 2007 11:20
Браво, Учителю!
На място, точно, умно - много от форумците подкрепят позицията Ви, за разлика от постингите на други учители в предишни дни. Обвързвате заплащане и качество на обучение - това, което всички желаем. Искате истински заплати - никой не може да отрече правото ви на достоен живот. Вас наистина можем да подкрепим - а не синдикални лидери още от времето на Т.Ж. Те не работят за вашата кауза, а за тяхната си.
Още веднъж - БРАВО.
13 Септември 2007 11:35
Мнението на учителя съвпада с това на форума. Но една крачка напред ще е, ако държавата припознае учителя за държавен служител. Защото де факто той е призван да осъществява държавната политика в областа на образованието и да социализира младите хора (освен другата му цел - даването на знания и методи за получаването и проверката им).
Въпроси (всеки да си отговори сам(a)):
Дали има държавна политика в даването на знания и методи за тяхното получаване и проверка ?
Дали социализацията е важна за България ?
Защо си отговорихте така ?

Редактирано от - Siol En на 13/9/2007 г/ 11:36:44

13 Септември 2007 12:06
Мнението на учителя е едно ( ), записаното в декларацията е малко по-различно струва ми се.

Искане на учителите прието на срещата, проведена на 14.06.2007г. в 29СОУ „Кузман Шапкарев ”- гр. СОФИЯ

Ние, участниците в днешната среща, формулирахме следните искания :
1. Увеличение на стартовите щатни заплати, което да отговаря на специфичния и квалифициран учителски труд. Настояваме за стартова основна заплата от 01.07.2007г. в размер на три минимални работни заплати, а от 01.01.2008г . – шест минимани работни заплати. Пропорционално да бъдат увеличени основните заплати на непедогогическия персонал в училищата, детските градини, училищата за деца със специални образователни потребности и домовете за отглеждане на деца, лишени от родителски грижи.
2. Диференцирано заплащане на учителския труд, съобразено със спецификата на съответното училище и според европейските стандарти.
3. Категоризиране на учителския труд от ІІІ на ІІ категория и промяна в КЗОО.
4. Искаме стартирането на процес за актуализирането на всички действащи нормативни документи, свързани с образованието.
13 Септември 2007 12:23
Натиснете тук
13 Септември 2007 12:34
Този Николай Костов изпълнява ведомствена поръчка на министъра Даниелчо Вълчев да всява смут в средите на учителите с цел да се дискредитират синдикатите. Ясно и точно формулирано!
13 Септември 2007 12:38
Поздравлениея, г-н Учителю! Ето такива хора трябва да са лицето на съсловието! А не настоящия типаж - неврастенична тетка в климактериум! Само една забележка - начеващия лейтенант трябва да получава повече от начеващия учител. Колко повече е друга тема. Защото е подписал, че по всяко време могат да го пратят (без да го питат) при талибаните в Афганистан или на други такива весели места. И да го върнат в запечатан ковчег.
13 Септември 2007 12:57
http://leroisalomon.blog.bg/viewpost.php? id=109545
13 Септември 2007 13:18
Това означава изграждане на национална система от образователни и квалификационни равнища на всички заети, в който и да е бюджетен сектор, като за сходни нива на квалификация, на образование и на заеман пост хората от различните сектори взимат сходно заплащане. Държавата трябва да предложи единен класификатор, да дефинира няколко квалификационни нива - на постове и отговорности, и да ги приложи за всички бюджетно платени служители.


Анджак! Именно от това има нужда. На никъде няма да се развива тази държава, в която бездействащият по цял ден чиновник взима повече от университетския професор.
А синдикатите, разбира се, са чиста проба мошеническа работа и учителите ще направят добре да не им се доверят, а да вземат съдбата си в своите собствени ръце.
13 Септември 2007 13:35
Нови синдикати - нов късмет!
Тоз юнак вече се изживява като профсъюзен лидер и изразител на браншово мнение... Спомнете си активистите на СДС и прилежащата им формация Подкрепа от началото на 90-те години и открийте всички прилики, щото са очевАдни - външен вид, език, настроение, хъс, нов реди так далее.... веселяци! Клоунада Булгарика
13 Септември 2007 13:38
Потапов
Само констатирах факта.
И цитата не е изваден от контекста освен, ако автора под "всички бюджетно платени служители" разбира само тези в образователната сфера.
Ако възприемем, че искаш пълна уравниловка на всички в бюджетната сфера, то тогава ще сме първите въвели комунизма в тая сфера. Защото дори и при социализма такова нещо не е имало.
Има няколко фактора, това да не може да стане:
1. Рискът на различните професии е различен.
2. Развитието на технологиите не е еднакво;
3. Приоритетите са различни.

Това, че държавата ни няма приоритети, не въвежда нови технологии и не оценява риска, не е причина да се иска уравниловка за всички. Та ако ще това да е и на нива.

Примера с фуражките е неуместен.
Питал ли си се защо никъде по света не е имало стачка на военни или полиция?
Може би защото навсякъде по света заплатите им са едни от най-високите.
Защото те са репресивни апарати.
Защото могат да вземат властта, за разлика от другите в бюджетната сфера.

Виж обаче с шофьорите и докторите щеше да е по-добре.

Редактирано от - ВеселякУ на 13/9/2007 г/ 13:48:09

13 Септември 2007 14:47
good man,
мразим да мислим, нали?
Един на десетки взели участие в този форум учител ще покаже, че вижда реално нещата в образованието, но ние и него ще сринем. Ами да - на к'ъв ми съ прай па тоа. Докато има като теб - ще сме все в л.йната.
13 Септември 2007 15:29
Докато има като теб - ще сме все в л.йната.
Винаги ще има като него и не може да им се сърдим - ако е от тези, дето не са си на мястото и една реформа ще го изхвърли да ходи нощен пазач, нормално е да се хваща за другите некадърници и техните синдикати и да се съпротивлява на реформите - само така може да се спаси за известно време. Не е страшно това - страшно е мнозинството да е като него и да е на неговата позиция.

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
13 Септември 2007 15:37
Контролна работа, писана в един учебен час, надали изисква повече от 10 минути за да бъде проверена. От 160 такива, 80 за по 10 мин. и 80 за по 5 мин., значи средно по 7.5 мин.
160 к. работи по 7.5 мин. = 1200 мин. = 20 часа = 5 работни дни по 4 часа.
За 1 уч. срок, т.е. за 2 к. работи и 1 класна (=2 контролни) работа, това прави 4 от общо 16-17 работни седмици, които са особено натоварващи за преподавателите по български език и литература - 5 дни по 4 уч. часа (1 уч.ч. = 45 мин.) по норматив + 4 часа оценяване на писмени работи.
През останалите 12-13 от общо 16-17 раб. седмици, при 20 уч. часа по норматив и 10 часа самоподготовка и съвети, това прави по 6 часа дневна заетост.
13 Септември 2007 16:01
писателката. ами разпределенията? попълването на материалната книга? заверката на образците? тичането в междучасието за раздаването на кифлите? дежурствата през лятото? попълването на протоколите при поправките? че и ядосаните родители с въпроси - защо детето ми не може да чете. Не може да чете щото идва от семейства с култура, измерваща се с гледането на предавания като Биг Брадър и Сървайвър. Хайде да пишат само хора, които са или са били учители.
13 Септември 2007 16:03
Не съм съгласен, Манрико.
Не само можем да им се сърдим, но ТРЯБВА да ги поставяме на мястото им (виж и тая писателка??? под твоя пост). Наглостта, безпардонността, глупостта, зобата и т.н., особено в учителското съсловие, не бива да се отменава, защото се мултиплицира в децата ни.
13 Септември 2007 16:03
Писателка,
Навярно от чукчите - не читателка. Много бакалски тия сметчици. На конвейр могат да се проверяват само тестове. А иначе всичко зависи от учителя. През пролетта с мой бивш преподавател бяхме на поход през почивните дни. Човекът си беше взел в раницата контролните. Докато другите си пиехме ракията той провери някои от тях. Позачетохме се и ние. Да ти кажа не бяха от лесните. Както нас потеше на времето, така поти и сегашните си калпазани. А всеки "излишен" килограм в раницата си е тежък багаж ако трябва да го мъкнеш по баира. Но човекът по принцип си има "багаж" и носи на носене. Да знаеш на такива плещи все още се крепи нашето образование. А инак "писатели" много, ма кой ги чете?
13 Септември 2007 16:19
Не само можем да им се сърдим, но ТРЯБВА да ги поставяме на мястото им
Да ги поставяме на мястото - да - както казах, например като нощни пазачи или чистачки. Да се опитваме да ги направим интелигентни или да променим позицията им, е безсмислено.

_______________________
Можеш ли да докажеш на човек, видял розови слонове, че те не съществуват?
13 Септември 2007 16:22
Потапов,
вярно че pisatelka е от вица за чукчите и академиците, така че язвителността Ви е неуместна.
А на излет в планината ще си нося писмени работи само ако много ми се четат, иначе е признак на лоша организация на работното време.
13 Септември 2007 16:44
Съгласен!
Всяка жаба да си знае гьола и мястото в гьола.
13 Септември 2007 16:52
Братя Стругацки
Нещо много си се засегнал.
Задължение на учителя е да научи детето да чете, независимо от каква среда идва то. Това не е задължение на родителя. Все пак детето отива на училище за да се научи на нещо. Ако родителите учат децата си на всичко, то за какво им е учителя.
Друг е въпроса, че някои родители изобщо не се грижат и не следят за развитието на децата си.
Обучението на децата засяга и техните родители. Та нима имаш нещо против да чуеш и мнение, което е различно от твоето, само защото нетърпиш чуждо мнение? Дори и да е най-тъпо, обидно и провокативно трябва да се изслуша. Дори и да е само заради това да се увериш, че си прав.
13 Септември 2007 17:05
И аз мисля, че този човек поставя проблемите ясно, разбрано и на мястото им, но докато такива като Янка, Коста- хотел Плаза/ Ню Йорк/ и оня дебелак-бордаджия от КНСБ, политизизат проблемите и искат като мухата на Ламартин да карат колата, наистина учителите ще бъдат излъгани...Браво на даскала...!
13 Септември 2007 17:26
"преговори" с Мукаддес Налбант e безсмислено като понятие

Мукаддес Налбант е парашутист на ДПС: Тя бе назначена без всякакви качества на поста Директор Координация и Контрол на средното Образование, изкара 4 години, изпра грамадно количество тежки административни нарушения, "прочисти(изпра)" биографиите, прикри (заедно с прокурори) ПРЕСТЪПЛЕНИЯ в МОН, което е претъпкано с роднини и зависими хора от самото МОН и други(!) бюджетни институции.
Мукаддес Налбант е непродуктивен тип чиновник. Тя няма самостоятелно мислене и не може да ражда идеи. Затова тя просто преповтаря, каквото са и казвали или е чула.

Затова "преговори" с нея е безсмислено като понятие.

Н.Б. Писал съм няколко експертизи по проблеми които Налбант не само че не е решила, ами изобщо не е разбирала, какво и се говори! Абсолютно професионално неграмотма е, според ред документи и преписки, минавали през нея. Абсурдно изобщо, че работи там!
13 Септември 2007 18:27
Статията е напипала чудесно проблемите. Май обаче учителите... трябва да почакат. За да имат време Българските синдикати да възприемат основните елементи от новата платформа. Да се установят справедливи бюджетни съотношения. Да се изгради национална система от образователни и квалификационни равнища на всички заети, в който и да е бюджетен сектор. Държавата да предложи единен класификатор, да дефинира квалификационни нива и да ги приложи за всички бюджетно платени служители.
Учителите следва да почакат и правителството да признае справедливостта на подобен подход, след което МОН (където са експертите) да изработи около 150 -180 системи за оценяване.
Тъй като нищо чудно заглавието на статията да излезе вярно, явно само търпение му е майката!
13 Септември 2007 20:20
Братята, избрал си си никнейм, който тотолно ни ти подхожда. Истинските Братя Стругацки са чувствителни и интелигентни, нещо което за кичещите се с техните имена не е валидно. Не може, отношение към проблема да имат само даскалите като теб, защото НИЕ сме потърпевшите от твоята работа, за която получаваш част от НАШИТЕ пари.
Капиш!
13 Септември 2007 20:31
Smil, не разбирам защо трябва да се чакат "Българските синдикати"? Все още функционират специализирани медицински заведения. Може да им се помогне. Не че ще се излекуват от дибилитета дето ги тресе 18 години, но поне няма да се губи време. Загубата на време е загуба на бъдеще. А въпросът не е само до учителите - децата растат, простотията се възпроизвежда...защото някой си мисли, че трябва "да се установят справедливи бюджетни съотношения" вместо да се градят ежедневно с отчитане на постигнатото и избягване повторението на грешките.
13 Септември 2007 21:39
бих повервал на некои учители
ходих на една родителска среща на унучето и се учудих дето даскалката се сърдеше че децата давали пари за часни уроци - вика - аз давам сичко от себе си и се старая да ги науча - а тези часните учители ми бъркат материала и децата се умешват
умна жена беше и се чудех - таз жена че умре от глад бе
а другото унуче го накъсали в школото и останало на поправителен - що питам го - а то плаче- ми госпожата пише оценките избирателно - на онази дето баща й е доктор и пише шест само като си отвори устата и нищо не казва, а аз разказвам разказвам и ме гледа пренебрежително и ми пише 2 - що да се мъчим да се учим
- успокоявам детето - ти си учи да си знаеш, па нека онова да си мисли че знае...
-след туй предприех мерки да помогнем на детето - платих часни уроци на тази същата втората госпожа и тя пусна детето...
след туй тя се разболе направиха и операция и вече я нема в школото...
13 Септември 2007 22:57
Винаги много съм се дразнела, когато се пише и говори, че синдикатите не правели това, не правели онова. Няма да разбере май българския наемен работник, че синдикатите това са хората, всички хора. Че не може да седиш и да чакаш някой да свърши нещо вместо тебе. Синдикатът не са само лидерите му, а членовете. Но докато членовете седят и си натискат парцалите и чакат някой да им свърши работата, или ги е страх да сменят некадърните си лидери, така ще са нещата. Но, както и с учителското съсловие, което от години е омаловажавано и подценявано умишлено от медиите, така че да се изгради отрицателно мнение у народонаселението, същото от години се прави и със синдикатите. Да, много отрасли, които бяха силни, и можеха да съборят всяко правителство, бяха съсипани. Законодателството не се спазва в частните фирми и там синдикати не виреят. Но, това е защото българинът е страхлив. И си казвам, господи, трябва ли да се връщаме във времената на първата окървавена стачка в Чикаго, която дава началото на празника 1-ви май? И когато перверзните ни управници тиражираха по медиите, как един стачкуващ миньор сам се удрял главата, а полицаят едва ли не го спасявал, просто се погнусих. Но това, което ме възмущава, че народът просто дори не реагира. Това беше такова посегателство, което е равностойно на идиотиите от Тошовия режим, но нашата демократична общественост дори го подмина. А това е сиптом за тежка болест в общественото съзнание.
14 Септември 2007 00:21
За даскалите , този проблем и синдикален може да е , но за целокупното ни общество - най-малко ... Господа Фор-умници , без излишни аплаузи ... Реч е за Държавата и нейната регулативна роля в "балансите" на общия ни живот ... Засега я нямаме... Това ли требе да е "по-малкото държава"... ?

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД