:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 330
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Осребряването на косовската криза

Балканският цирей не е толкова опасен, но при некадърно опериране може да се получи силна инфекция
Емил Спахийски
Тези дни бившият премиер на Македония Любчо Георгиевски очерта доста мрачен сценарий за бъдещето на Балканите вследствие на неразрешимия албански казус, породен от демографския бум. Той предрече създаването на Велика Албания, която ще погълне части от Сърбия, Македония и Гърция. Неговият цяр за македонците е ампутирането на Западна Македония като единствено спасение пред бъдещето на православната държава.

Това мнение, макар и доста хирургическо, беше един от многото коментари в световен мащаб за статута на Косово. Цялата тази врява ни подсказва, че предстои развръзка на безкрайната криза, и то много скоро. На операционната маса са Сърбия и Косово, а хирурзи и асистенти са един бюлюк световни сили, организации и държави. Очевидно това ще бъде една деликатна операция на цирея на Балканите, която или може да заздрави мира в региона, или да го инфектира. Неслучайно и шефът на българското разузнаване Кирчо Киров оня ден заяви, че най-рисковият фактор за дестабилизацията на региона е Косово и че всеки грешен ход би довел до активизиране на радикални албански искания и в други балкански държави.



Епикриза на кризата



Позицията на Косово е ясна: безусловна независимост. Позицията на Сърбия уж също е ясна, но не е така. От една страна, никой не ще и да чуе за отделяне на люлката на сръбската култура и православната вяра от държавата. От друга обаче, в Белград са наясно, че нямат нито ресурс, нито практическа възможност да преобърнат хода на събитията (да, тъжно). Косово повече никога няма да бъде сръбско, но поне нещо може да се спаси. В същото време Сърбия може да влезе в ЕС, а след цяла вечност и Косово, но тогава пак ще са една държава и това е единственият вариант, при който сърби ще се люлеят в своята история. Сега обаче на дневен ред са други модели, защото разделянето на болния организъм Сърбия и Косово и Метохия е належащ.

Вариантите, които се спрягат, са няколко - контролирана независимост (планът "Ахтисаари"), пълна и безусловна независимост (невъзможното искане на Прищина) и подялба на Косово. Всичките тези варианти ще бъдат несправедливи към обикновените жители на областта - повече за сърбите и много по-малко за албанците. Операцията на този загниващ организъм обаче е належаща и колкото по-бързо се случи, толкова по-бързо ще заздравеят раните.

Сърбия е много, много уморена от войни. Докато се занимаваше с национализъм, Словения и Хърватска дръпнаха няколко обиколки пред нея и жителите им живеят като истински европейци. Докато се занимаваше с исторически спомени, Черна гора се отцепи и скоро джобната държавица ще вдигне стандарта си. Окупация на Северно Косово, което пак се спрягаше тези дни, означава пълна катастрофа за Белград. Ако махнем настрана международните санкции и безумните средства, с които трябва да се финансира окупацията, трябва да добавим и още по-големият, макар и косвен риск за Сърбия: обедняването на населението ще принуди други области да поискат независимост, което ще доведе до тотална дестабилизация на държавата. Ако виждаш, че съседните държави са в ЕС и живеят все по-добре, какъв е мотивът да оставаш в една разкъсваща се от войни и престъпност (защото войните имат свойството да мафиотизират) държава. Като капак на всичко можем да добавим и категоричната воля на Белград да стане член на ЕС, което изключва милошевския вариант на политика.

В Белград са наясно с този аспект на кризата и по всичко личи, че никой нормален политик не помисля за окупация и военни операции. Това, разбира се, е добре не само за Сърбия, но и за Балканите. Военната намеса само ще взриви други албански анклави в Южна Сърбия и Македония. Тогава инфекцията в региона е неизбежна - тероризъм, престъпност...

Подялбата на Косово обаче не е невъзможна, но пак в рамките на самостоятелна държава. Има два варианта - мирен и насилствен. Мирният е по естествен начин повечето сърби от южната част на областта да се преселят към северната, където има сръбски англави, и обратното - албанците да обезлюдят северната част. Дълъг процес, свързан с много лични драми. Насилственият - при обявяване на независимост на Косово сърбите в областта да се вдигнат на въстание и да се получи ливански или кипърски модел - разделителни линии, дълги преговори между лидерите на едната и другата общност, много хляб за новинарите и миротворците. За Балканите не е много добър този вариант, защото отново носи след себе си опасност от тероризъм.

Косоварите също са наясно, че насилие не им трябва. Обикновените хора построиха доста къщи и никак не им се иска да започват наново. Лидерите на АОК, които се биеха по време на кризата през 1999 г., в момента са на ключови позиции. Те контролират бизнеса и далаверата и хич не им трябва разместване на пластовете - не им трябват нови герои, нови активисти, които да ги карат да сменят "Версаче" с камуфлаж. Поради тази причина, макар и трудно, днешните водачи на създаващата се нация ще преглътнат факта, че Косово няма да бъде на 100% независимо (а може би не им пука). Трудно, защото народът ще ги притиска, но ще приемат подобно решение, защото с радост ще управляват фондовете, които международната общност и мюсюлманските държави ще изливат в бездънния казан на косовския бюджет.

Иначе казано,и двете противостоящи сили са наясно, че военното решение към момента е неприемливо. В същото време и в Прищина, и в Белград е пълно с националисти. То щом в България има под път и над път, то представете си какво става на места, където има и мотиви за шовинизма - рисковите фактори, които могат да инфектират раната. Поради тази причина с лекота може да се предвиди ескалация на насилието при каквото и да е решение на казуса "Косово", уви.



Хирургът Ахтисаари



Колкото и да е компромисен, планът Ахтисаари очевидно е най-приемлив за света. Той предвижда "контролирана" или "надзиравана" независимост на областта. Независимо, но не съвсем. Контролът в Косово е неизбежен, дори желан, включително и от албанците. Ако областта бъде оставена да се самоуправлява в чистия смисъл на думата, много бързо ще се превърне от държава в клоака дори само поради простата причина, че в нея няма никаква икономика. Ама абсолютно никаква. И сега богатствата идват по три направления - помощи от емигранти, от ООН и криминалния сектор. Парите от международната общност са важен инструмент за налагане на решения и контрол върху лидерите.

Очевидно планът "Ахтисаари" не е просто измислен от един човек ход, а съгласуван и преговарян с всички заинтересовани страни. Пресечна точка на всички интереси. Най-голямата му ценност е, че отлага категоричното решение за независимост във времето, но стартира процесът, който ще доведе до траен мир. Ключовата дума тук е време, защото проблемът с Косово може да бъде трайно решен единствено и само в европейското интегриране на последните балкански държави извън съюза.

Тук обаче идват големите условности. При една криза като косовската всеки играч иска да спечели. Всеки е заложил по някой и друг чип - САЩ, Русия, балканските държави, ООН, мафията, неправителствените организации, ислямските фундаменталисти, социолозите, бизнесмените... Всеки дърпа чергата към себе си.

Сърбите чакат от Русия да наложи вето върху евентуална резолюция на Съвета за сигурност, определяща Косово като независима държава, но в същото време Белград "уважава Москва, но иска Брюксел". В Прищина също са против надзираването на тяхната евентуална независимост, но не са против в джобовете им да се изсипват множество пари.

САЩ са за независимо Косово, но повече за да дразнят Москва и да печелят симпатиите на умерените мюсюлмани, а не защото на Вашингтон му пука за съдбата на косоварите. Русия също има своите стратегически интереси. Прецедент с независимо Косово в противовес на евентуално вето ще развърже ръцете на Путин да реши национални въпроси - локални конфликти, спорни територии, по руски, грубо, което ще затвърди влиянието му сред гражданите на федерацията. ЕС има нужда от решаване на косовския проблем, защото изобщо не му трябва гнояща рана в средата на съюза. Всяка от държавите обаче има свои собствени интереси. Гърция ще извади силни карти, Хърватия, Словения, Румъния - също... А България? България доказа, че трудно вади дивиденти от подобни кризи. Тя е послушна и съгласна, а може толкова много да търгува, защото и със Сърбия, и с Македония имаме много, много нерешени проблеми. Една развръзка, една операция, в която ние ще сме отново стажанти далеч от масата.
Снимка: Ройтерс
Сърбите се надяват на руското вето, за да запазят Косово, но предпочитат европейското бъдеще.
Снимка: Ройтерс
Специалният пратеник на ООН за Косово Марти Ахтисаари ще играе ролята на хирург, в операцията по разделянето на Косово от Сърбия
38
4189
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
38
 Видими 
12 Септември 2007 23:38
Спахията се напънал и ... едно голямо нищо. Много слаба статия по ключов както за бъдещето на Балканите, така и за ЕС проблем. Беден език, слаб анализ - дзеро исторически цитати.
12 Септември 2007 23:48
Да се надяваме, че проблема с Косово ще се реши по мирен път.
13 Септември 2007 00:04
Хайде в раздел икономика да видим цената на петрола и кой ще осребрява.
13 Септември 2007 01:59
"Черна гора се отцепи и скоро джобната държавица ще вдигне стандарта си..."
Това пък как го разбрахме? Черна гора се превръща стремително в руска офшорка: сите руски мафиоти заедно си преместиха далаверите от Кипър (който е вече в ЕС) в доста дашната в това отношение Црна гора. Но какво ще последва от това за стандарта, не е ясно.
Не разбрах и ентусиазма на автора по повод "плана Ахтисаари". Не познавам аналитик на бивша Югославия, който да вижда в този план друго освен сляпа улица... Възможно е, както се твърди, и албанските лидери на областта да искат външен контрол - това не снема по никакъв начин искането за "пълна независимост" по простата причина, че този лаф днес е мощен именно като символна стойност. Една банда анализатори на глобализацията сигурно биха убедили автора, че днес няма никъде абсолютен суверенитет - това не пречи тази идея да е мобилизраща на чисто символно ниво и хора да се трепят за нея.
13 Септември 2007 02:18
Нас българите идеално ни устройва Сърбия да се опъва като магаре на мост за Косово и Русия да я подпира. Това е начинът Сърбия никога да не влезе в ЕС и скоро да остане и без Войводина/Вайдашаг (вече видяхме войводински паспорти някъде в нета).

За Сърбия обаче е най-изгоден плана Ахтисаари, обвързан със срок за приемането й в ЕС. Но няма да й ставаме адвокати я.
13 Септември 2007 05:24
Хубава статия. Мисля си, че въпросът с Косово е част от един мегавъпрос, който никой не смее да коментира. А именно, докога могъщата / и икономически, и военно, и технологически, и всякак/ западна цивилизация ще се оставя да бъде рекетирана от аутсайдери? Ах, да внимаваме с косоварите, палестинците, турците, арабите, циганите, да не се разгневят, да ни хвърлят бомба, да не вземат заложници, да не нарушат етническия мир и т.н.? И докъде ще ни доведе този подход? Или, може би, като всяко нещо под слънцето и западната цивилизация носи в себе си своята смърт? Впрочем, както и самото слънце.
13 Септември 2007 05:31
ЧИЧО ФИЧО,
Значи, вас-БЪЛГАРИТЕ/?!/ в САЩ , това ви устройва!
Ама нас- БЪЛГАРИТЕ в България, НЕ ни устройва!
Нас- Българите в България, ни ПЛАШИ създаването на нови- при това, МОНОетнически!- държави на Балканите! Защото, днес може да е Косово, утре да е Македония, а вдругиден да е... БЪЛГАРИЯ!
Създаването на МОНОетнически държави си е чиста проба ДЪРЖАВЕН Расизъм и НЯМА нищо общо с Демкрацията!
НЕ искаме нито независимо Косово, нито независим Квебек или независим Тексас!
Искаме ДЕМОКРАЦИЯ, а НЕ Етнокрация!


Редактирано от - paragraph39 на 13/9/2007 г/ 05:34:04

13 Септември 2007 06:57
Колкото и да ми е неприятно, колкото по късно Сърбия влезе в Европейския Съюз толкова по зле за България!!!
13 Септември 2007 08:05
Спахийски е заджуркал голяма боза , но има оправдание за това. Това е , защото е объркал актуалната диагноза от "епикризата" си . След погрешна диагноза - всичко - и изследвания , и параклиника , и прогноза и лечение... стават погрешни.Косово вече не е "цирей" , ерго , не подлежи на хирургическо лечение. Циреят / стафилококово гнойно огнище , отграничено от останалата здрава тъкан/ се цепи лесно и бързо /особено под анестезия/ и рядко дава някакви усложнения. Хирургическата намеса при "цирея" е мигновена и води до незабавно облекчение - няма гной , болката изчезва , температурата пада. Пациентът скача от масата и с една превръзка /на задника/ си заминава по живо , по здраво... Тука Спахийски хеме е обрисувал една съвсем друга картина , при която сам казва , че няма "хирургическо лечение" , хем говори за "цирей"... Аз бих му подсказал за следващия анализ в "наблюдател" да говори за Косово като за малигнено образувание... Току виж се получило нещо по-вярно...
13 Септември 2007 08:33
*****.

Има и много други варианти. Като най разумното е Косово да си е остане в Сърбия и сърби и шиптари да работят за влизането им в ЕС, ако това искат.

Друго, Шиптарите като искат да бъдат албанци да си стягат куфарите за там. Държава Албания вече има.
УСА-то, ингелизите и холандците натискат за бързо решаване на създадения изкуствено от тях проблем Косово, за да оправдаят нелегалната война която водеха на балканите. А ако се създаде държата Косово, то това ще бъде една 100% терористична и криминална държава

Редактирано от - bot на 13/9/2007 г/ 10:29:22

13 Септември 2007 08:43
Американската позиция е съвършено безпринципна: моноетническо Косово, но мултиетническа Босна. Всичко е функция на геополитическия интерес. Косовският въпрос беше вътрешносръбски, сега обаче е общобалкански. Какво спечели регионът от това?! Главоболия и нестабилност.
Когато се забъркваше манджата, викахме ура, сега белята е сторена и ни се представя като форсмажор: няма как, така е, ще трябва да приемем реалностите...
А реалността е, че на Балканите се появи криминална, държавоподобна зона. Кой спечели от това: Сърбия?! България?! Македония?! Печели онзи, който държи трите държави в шах с пешката Косово.
13 Септември 2007 09:28
Ако Западните Балкани бяха в Европейския съюз нямаше да има хилядите казуси, отлично развити от автора. Но за съжаление това скоро няма да стане. Но още по лошо ще бъде да се запазят досегашните мултиетнически модели на управление на тези страни, наложени от великите сили в продължение на векове. Разделяй и владей. Вече е време да се мисли за чисто етнически държави, иначе ще има непрекъснати конфликти и проблеми. Живеем в друго време и ни предстои да живеем в съвсем различно бъдеще. Албания да си е Албания, Сърбия със сърбите, Македония с македонците, Косово на косоварите. Другото е палиативно решение и е бомба със закъснител, която непременно ще избухне.
13 Септември 2007 09:40
...Родопите да са си в Турция? Делиорманъ башка? Правилно ли те разбрах?
13 Септември 2007 09:41
Hunter-a, държава Косово никога не е имало, нито има косоварски народ за да правят такава държава. А и моноетниески държави също няма, даже и на тарамбуките държавите не са. Шиптарите са малцинство в държата Сърбия, концентрирали са се в Косово и сега го искат за себе си, на този принип без да взимаме под внимание само балканите ще настане голяма бъркотия навсякъде.
13 Септември 2007 09:58
Странна статия по такава наистина важна тема.
Защо странна?Ами защото е изградена по следната схема:
1.Авторът ни занимава със свои предположения (по принцип неверни), които незнайно защо представя като….. факти! Може би сам той да си вярва и да е убеден, че са факти.
2.“Дълбокомисленият” анализ пък се гради на принципа: “Вуте може да скочи от третия етаж, но със сигурност няма да го направи, защото не му се лежи в болница.” Наистина елементарно, както и самата статия.
13 Септември 2007 09:59
Изключително слаба статия показваща непознаване на фактическата обстановка, да не споменавам неверните твърдения и отразява по-скоро авторовото wishful thinking или по-точно това на поръчителя, който плаща – справка:

Очевидно планът "Ахтисаари" не е просто измислен от един човек ход, а съгласуван и преговарян с всички заинтересовани страни. Пресечна точка на всички интереси... Колкото и да е компромисен, планът Ахтисаари очевидно е най-приемлив за света.

Ква пресечна точка, кви пет долара? За кого най-приемлив? Кой създаде проблема Косово и кой има полза от тлеещо етническо огнище на Балканите?
[/i]
13 Септември 2007 10:33
***** - то не бяха статии за управление на общини, то не беше престъпност, съдебна система, политика, сега пък и дипломация, и то балканска. И всичките, разбира се, като не си в нещата, посредствени.
Слабо, много слабо

Редактирано от - bot на 13/9/2007 г/ 11:04:09

13 Септември 2007 11:00
Фичо
Нас българите идеално ни устройва Сърбия да се опъва като магаре на мост за Косово и Русия да я подпира. Това е начинът Сърбия никога да не влезе в ЕС и скоро да остане и без Войводина/Вайдашаг (вече видяхме войводински паспорти някъде в нета).
Е какво по-точно ни устройва. Че Сърбия ни е заприщила най-краткия път за Европа. Фичо разсъждава по яопски- не е важно на мен да е добре, важно е на Вуте да му е зле.
Фищо оти не напияея отново едни тезиси за Косово, като тези за Ирак. Видя ли след твоите тезиси как се управи положението в Ирак.
13 Септември 2007 11:17
слабо Емо, слабо. Особено краят - ами колкото пъти страната се е опитала да се намеси в решаването на македонския въпрос, толкова пъти сме прали пешкира. По-добре така отстрани с плахи опити за включване. Това значи, че все пак някой хора се учат от грешките на предходните.
13 Септември 2007 11:46
Циреят може да се излекува само като се изчисти от гнойта ислям.
13 Септември 2007 11:54
Най-странната позиция в този спор е официалната позиция на Сърбия. Казвам "официалната", защото вероятно и самите сърби я приемат като такава, а неофициално им се иска нещо съвсем друго.
Защо им е на сърбите Косово? Та нали то вече беше в Сърбия? И видяхме докъде я докараха. Сега ако то се върне в Сърбия, как ще се справят с двата милиона албанци, вкусили вече независимост? Те и преди осем години не можаха да се справят с неорганизираната и далеч по-слаба косовска съпротива, а сега, когато имат пред себе си фактическа държава с армия ли ще успеят? Присъединяването на Косово към Сърбия би било слагане на огромен таралеж в гащите на последната. Много по-голям, отколкото Путин си пъхна с присъединяването на Чечения.
Мисля, че и самите сърби разбират това. Фактът, че не го казват открито, говори за сериозна криза в съзнанието. Ето докъде може да доведе един народ шовинизма.
13 Септември 2007 15:29
Който наскоро е пътувал за Европата по шибаните румънски пътища знае че единствения ни интерес е Сърбия по скоро да влезе в ЕС.Всичко друго е абсолютна тъпня.Всеки си мисли че може да направи далавера от цялата работа но накрая винаги се оказва че на всички им е "още един път отзад".И на големи и на малки.
13 Септември 2007 15:54
Всякакви илюзии, розови очила и слонове захвърлете. Ще има война, ще има кръв и то страшно много. Примитивният мюсюлмансти фанатизъм подкрепян от САЩ пълзи от всякъде. В България ще е хиляди пъти по-страшно от Сърбия и Косово.
Ако успеем да унищожим Д П С и по някакъв начин да изгоним поне половината освирепели мюсюлмани от България може и да се разминем с трагедията.
13 Септември 2007 18:25
Captain Buddy, а дали ти познаваш фактическата обстановка? Проблемът Косово бе създаден от Милошевич в края на 80-те на миналия век. Как? Като премахна автономния статут на Косово. Какъв статут? Автономия, която Косово имаше по силата на конституцията на СФРЮ от 1974 г. - т.е. право на самоуправление, вкл. собствена конституция, правителство, парламент и конституционен съд. И квоти на федерално ниво в Белград като федерална столица (не републиканска) - косоварите бяха представени в колективното председателство на СФРЮ, федералното правителство, федералния парламент, федералния конституционен съд и пр.

Редактирано от - Nevezha3 на 13/9/2007 г/ 18:27:11

13 Септември 2007 18:35
Ta на въпроса ти кой създаде проблема Косово - отговорих. Милошевич с подкрепата на сръбските шовинисти.
Кой има полза от от тлеещо етническо огнище на Балканите?
Във всеки случай не България, не ЕС и не обикновените сърби.
За кого най-приемлив?

Плана Ахтисаари е най-приемлив за сърбите на юг от р. Ибар и за сръбската православна църква. Би трябвало да е приемлив и за т. нар. демократични сили в Сърбия, но по вътрешнополитически съображения те не могат да кажат това публично.
13 Септември 2007 18:46
Изморих се да лупам по форума, зат'ва копвам поста от другата рубрика...
Абе много глупости трескате и това е.
1. Политиката на европейските големи спрямо Балканите е била винаги мръсна и долна.
2. САЩ се включиха само накрая и даже леко прецакаха плановете на стара европа.
3. Препратки между България и Косово са БЕЗУМНИ. Просто в Сърбия не е имало албанско робство и насажданията са от съвсем раличен по корен характер.
4. Решението е просто: Северно Косово - в Сърбия, което води до същото спрямо Долината нa Прешево.
5. Ама решение няма да има, защото европейските крадци искат безкрайна мисия в Босна и Косово - страшни далавери, огромни заплати и доста безопасна среда. Филмът ще е безкраен - като резолюциите на ООН турската инвазия в Кипър.
п.п Невежа шо стана с църквата, ходи ли да я видиш.
13 Септември 2007 19:07
Невежий , да ти е живо и здраво никнейма , ама за Косово сме писали иляди пъти у Форума. Ако не искаш да четеш набедените за "сърбофили" форумци , вземи малко се образовай от постингите /копи-пастовете / на Чичо Фичо , поне... Косово е проблем от поне век и половина , ако не и от векове. Милошевич е само една от капките в чашата на омразата , да кажеш че Милошевич е създал проблема Косово
13 Септември 2007 19:28
Невежа-та е много по прав от всичките (или 90%) компютърни специалисти, дето си прекарват времето в джиткане на стратегии. Проблемът Косово е точно от 1912-18, когато алчните сърбета отказват предложението на великите сили току що признатата държава Албания да вземе 1/3 от Косово (албанската част тогава) и Западна Македония (тогава такава држава нема де). Цел - избягване н апо-късна етническа криза. Ама наш'то алчен съсед решава, че "сами ще се справят с албанците" и взимат всичко. Е оттам почва всичко - алчна сръбска политика. Оттогава е и приказката за Пашич "не се ли притеснявате, че взимате изконно български територии? (Западните покрайнини) - не, пък и да се наложи да ги връщаме, ще трябва да ги даваме на българите, не на Германия или Франция".
13 Септември 2007 19:51
С нежежи не конверсирам, защото още не са открили напълно топлата вода!
13 Септември 2007 20:04
Невежа3 е специалистът по въпроса

Марксе, на мене ми не ми пречи Сърбия да седи извън ЕС поне докато ние стигнем и минем Гърция. Ще се съобщаваме с Унгария през Видин и Темешвар, като си направим моста и се оправи пътя в Румъния. За Гърция това ще е също сухоземен път за ЕС. Трябва да развиваме и други пътища в обход на Е80 - например еврокоридор 7 (Дунавски) през Русе до Варна и с ро-ро/контейнери до Самсун (северна Мала Азия, както си е бил начертан навремето европейски път Е70). Това ще е един от основните пътища между Азия (Грузия, Русия) и ЕС. Коридор 8 също ще се развие от София до Дуръс/Вльора и по море до Италия - това пък ще е сухоземната връзка на Италия с Русия и Пътя на коприната. Вия Егнация (Дуръс/Вльора - Солун - Истанбул) също ще получи голям тласък в отсъствието на Сърбия.

Ако Сърбия остане извън ЕС, Войводина ще я напусне.
13 Септември 2007 20:12
Констанца не може да бъде сериозна конкуренция на Варна по простата причина, че няма защитено пристанище - почти неизползваема е през зимата. Затова още в турско са построили жп линията Русе - Варна скоро след първата - Чернавода - Кюстенджа, и нашата линия веднага поела целия трафик от Виена за Цариград. Също и каналът Чернавода - Констанца, един от най-мащабните проекти в историята (с цената на 250 хил. жертви при комунизма от общо 1 млн. каторжници) може би ще се изплати за около 600 г. при сегашния темп (по румънски оценки).

Нашите сега тепърва се събуждат, ще инвестират 500 млн евро кредит от Япония във варненското пристанище и се надявам да създадaт и нормална законова база и модерна port authority.
13 Септември 2007 20:52
Американците гледат на света като на баница...Харесват си едно парче, отрязват го, сключват договор с туземците или ги бият, зависи от ситуацията, после употребяват парчето по предназначение. Когато си свършат работата, оставят туземците да се оправят сами и отпрашват в друга посока. След тях и потоп- както се казва.Фичо, едно е сигурно, на Балканите духът вече е пуснат от бутилката, въпрос на време е да направи голямата беля...
13 Септември 2007 23:44
Човек и на "Фичоза" да му е пъпа , не бива с толкоз мегаломания да глупее ...

14 Септември 2007 01:32
Определено! Всеки, който е виждал пристанището в Констанца и си помисли за варненското (да не говорим за бургаското), ще се изсмее. Какви са перспективите на едното или на другото, не се наемам да гадая.
14 Септември 2007 02:28
Опс... Исках да кажа "си помисли за бургаското (да не говорим за варненското)", желаейки да подчертая, че Констанца е видимо по-голяма не само от първото, но и от двете.
14 Септември 2007 13:10
KOTKA,
/:/ "...Има и много други варианти. Като най разумното е Косово да си е остане в Сърбия и сърби и шиптари да работят за влизането им в ЕС, ако това искат.
Друго, Шиптарите като искат да бъдат албанци да си стягат куфарите за там. Държава Албания вече има.
УСА-то, ингелизите и холандците натискат за бързо решаване на създадения изкуствено от тях проблем Косово, за да оправдаят нелегалната война която водеха на балканите. А ако се създаде държата Косово, то това ще бъде една 100% терористична и криминална държава..."
......................................... ......................................... .....................................
Абсолютно ТОЧНО!
14 Септември 2007 15:55
Чавдаре,
С Гугъл всеки може да види каквото си иска с подробности.

Констанца няма естествено пристанище, Варна има - с дължина на бреговата линия около 50 км. Големите пристанища в Европа извън Средиземно море - Ротердам, Антверпен, Лондон, Хамбург, Бремен, Петербург, Гданск - са разположени все навътре, по реки и езера.

Дълго време Варна и Кюстенджа били в една и съща империя, която също искала да търгува с Европа по Дунава. Познай кое било по-голямото пристанище. В едно деспотство и царство били и преди османците - пак същото положение. Превъзходството в природните условия е горе-долу същото като в областта на туризма.

Варненското пристанище (изток) е на сегашното си място от около три хиляди години, да не говорим за бронза и неолита (варненския некропол от 4600-4200 ВСЕ показва свидетелства за търговия с Цикладите и долното течение на Волга, може би примитивна валута - нанизи от черупки спондилус).

За съжаление сегашното пристанище изток е от 1906 г. (по проект от 1880-те, който бил най-евтиния проект от възможните), а и не се използва пълноценно поради законови и икономически ограничения. Контейнерите общо на порт изток и запад сега са още към 100 хил. годишно, а в Констанца с новите мощности и организация пораснаха от 2001 г. от 100 до 1100 хил. Това пак не е много в сравнение със западноевропейския оборот и с потенциала на Черно море.

Сега у нас се сетиха да инвестират половин милиард евро в нови терминали (дано създадат и законова база и организация поне като румънската). Поради разликата в природните условия строителството ще завърши за няколко (3-4) години, за разлика от Констанца, дето каналът се строеше (от каторжници) десетилетия от Втората св. война насам. Качеството (защитеност от ветрове и мъгли) у нас също ще е значително по-добро). Сега се реализира проект, предложен идейно в 1850-те години от английски инженер. В 1969-76 беше направена малка част от възможното - около 10%.

Политическите връзки с режимите на Евразия също не са за подценяване и там за добро или зло имаме всички основания да мислим, че сме с предимство пред Румъния - виж например проектите за Путиновите тръбопроводи през България, заобикалящи Турция и Украйна (и Румъния) - за 35-50 млн т нефт и 30 млрд куб м газ годишно. Ислам Каримов също искал да изнася всичкия си памук за ЕС през Варна.

Но ако потече очаквания поток от стоки от Азия към ЕС по копринения път, и четирите ЕС пристанища на Черно море няма да смогват - оборотът им може да се увеличи много десетки пъти.

Никой не е забогатял само от кираджилък, но Маркс питаше дали оставането на Сърбия извън ЕС е вредно за връзките ни с ЕС. Отговорът - не фатално, понеже през Видин и с коридори 7 и 8 ще се компенсира. Нищо не губим от твърдоглавието на Сърбия за Косово, а печелим липсата на един конкурент за вниманието на ЕС.
14 Септември 2007 16:03
Марксе,
Не съм съветвал Буш за Ирак, но позицията, към която се присъединих тогава, беше формулирана просто от Томас Фридман - "Ирак може стане арабската Германия (1945), но може да стане и арабската Босна". Стана второто. Надявахме се спекулативно, че Ирак ще може да се запази цял, както Месопотамия била винаги централизирано управлявана заради водите, тя е люлката на най-древните империи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД