:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,008,929
Активни 201
Страници 5,929
За един ден 1,302,066
Равносметка

Чудото с папата

Бележки върху политическата монументалност на неговата визита
Снимка: Борислав Николов
Сериозните оценки и анализи за паметната визита на Негово светейшество папа Йоан-Павел II у нас предстоят и те несъмнено ще бъдат поднасяни бавно и внимателно, както той от години беше очакван в България. Но дори и само 2 дни след края на това 4-дневно посещение неговата историческа и политическа монументалност впечатлява.

Още при посрещането пред Паметника на Незнайния воин в София пролича, че много от срещите ще бъдат подчинена на интересна драматургия. Сякаш повечето му български домакини се бяха наговорилина всяка стъпка да обясняват на папата къде се намираВ своето премерено и умно приветствие президентът Първанов не пропусна да отбележи, че в България се е развила една от най-старите европейски цивилизации, а християнството е прието тук преди повече от 11 века. Към което добави, че височайшето посещение трябва да се схваща като знак за необходимия активен диалог "за съчетаване на двете европейски традиции - на Изтока и Запада", където ролята на България е да бъде свързващо звено. Изразът "двете европейски традиции" е съвсем на място, защото религията е само тласък на историческото разделение.

На следващия ден патриарх Максим също напомни за древните християнски корени на България, за делото на светите братя Кирил и Методий и за проповядването на Евангелието по българските земи още от първите векове на християнството. Това направи и митрополит Арсений на тържествената меса в Пловдив.

В отговорите си Светият отец всеки път демонстрираше отлични познания не само за историческото място на България в християнския свят, но също надежда и увереност в нейния европейски хоризонт. На различни срещи той говори с особено почитание за монашеския подвиг на св. Иван Рилски и за непреходната християнска и историческа значимост на светите братя Кирил и Методий. "От тяхното свидетелство могат да се поучат всички, които в политическата сфера са се ангажирали в процеса на европейското обединение", каза папата пред синодалните старци и добави, че континентът ще трябва да се завърне към своите християнски корени.

След като с уважение и ерудитска дълбочинапоказа, че много добре знае къде се намира, папата реши да покаже и още нещоДа покаже кой е той. Да направи чудо. И го направи. С две изречения, които каза на президента Първанов. "Никога не съм вярвал в т. нар. "българска връзка. Това беше една голяма несправедливост към българския народ." Това наистина беше чудо, макар и без мистично озарение. Новината веднага залепна на челна позиция във всички световни медии. Онези, които очакваха папата да направи голяма реклама на България, се оказаха прави. Но и скептиците запазиха малко от гъдела на съмнението. Дългоочакваното оневиняване на страната ни поражда естествени въпроси. Доколко техниките и механизмите на глобалния световен PR, от който сега България ще пожъне някакви плодове, са белязани от святост? Има ли нещо общо между евангелската истина и студената война? Заглавието "Хиляди извинения, Антонов" в италианския в. "Стампа" ден след паметното изявление на Йоан-Павел II освен облекчение предизвиква също доза раздразнение и гняв. Колко хиляди извинение? Достатъчно ли е това?

По време на тържествената литургия в Пловдив папата обяви за блажени трима български католически свещеници, убити от комунистическия режим през 1952 г. по скалъпени обвинения. Тяхната трагична съдба също е белязана от една уродлива историческа несправедливост. Срещу нея християнските църкви са обязани да се борят и е хубаво, че макар и бавно и трудно, те все пак успяват да го правят.Българските политици би трябвало с особено задоволство да претеглят ползитеот папската визита в България. Те са твърде внушителни. В почти всички негови слова имаше едно общо послание с ясен подтекст - "Вие сте европейци и аз свидетелствам пред Европа за това. Вие носите исторически ценностите, които обединяват Стария континент и без православното християнство и православното славянство неговата пълнота ще остане недовършена". Прагматично погледнато, това означава, че пътят на България към ЕС и НАТО след 26 май изглежда силно скъсен.

Известна полза от посещението на Йоан-Павел II би трябвало да извлече и Българската православна църква, към която той показа забележително уважение и почит. Хубаво е, че дядо Максим застана до президента и премиера заедно с шестима синодални архиереи при посрещането на Светия отец. Този факт би трябвало окончателнода разсее съмненията кой е българският патриархДо миналото лято българските държавници не заставаха до своя патриарх и това беше сериозна пречка за посещението на папа Йоан-Павел II у нас. Когато през миналите години в пресата беше обяснявано защо папата не може да дойде, ставаше дума точно за отношенията между държавата и църквата, които в продължение на 10 години бяха замръзнали на границата между нелепото и скандалното. От миналото лято започна тяхното нормализиране и това направи сегашната визита възможна. Онези, които са очаквали братски целувки, общи служби и молитви явно не разбират, че възелът на църковните отношение е много по-оплетен от международните отношение в годините на студената война.

Жалко е, че визитата беше малко помрачена от изключителните мерки за сигурност. В България преди няколко години дойдоха шестима православни патриарси, но такова смразяващо полицейско присъствие не е имало. Мястото на вярващи и поклонници сега беше заето от изнервени цивилни и униформени служители на реда.

Те успешно опазиха Светия отец от нежелателни инциденти и заслужават служебна благодарност от своите началници, но се получи една празнота. Нея не можа да запълни дори внушителната фигура на Иван Гарелов, който небрежно крачеше между полицейските кордони с табелка VIP на гърдите.
2687
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД