:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,711,667
Активни 191
Страници 1,239
За един ден 1,302,066
Хайде да помислим

Дежа вю

ЕС и НАТО тръгнаха към такива промени, че като влезем в тях, няма да сме влезли в тях, а в нещо друго. Зная, че не го казвам добре. За предишната колонка се опитах да намеря кой го е казал по-добре, че да го цитирам. Напразно.

Виж, на тема "дежа вю" говори всеки. В автобуса чух: "Едно време Причкапов - окръжен, по телевизията - Горбачов. Сега пак."

Когато превеждах книгата на Буш-баща, прочетох:

"След вечеря тръгнахме да се поразтъпчем с губернатора Бил Миликън, а след нас, в разпиляна върволица - хора от антуража, журналисти, телевизионни оператори. Наближи ни, по-точно ни налетя възрастна двойка. Мъжът изръмжа нещо, а жената кресна "Bush, you are an asshole, that's what you are!" и размаха пред лицето ми пазарска торба. После двамата се отдалечиха и охраната въздъхна облекчено.

- Какво ще кажеш, Джордж? - запита ме Бил. - Дали са "за" или "против" нас?

- Те са от мълчаливото мнозинство - успокоих го.

- Но те не мълчаха, Джордж.

Вярно, съгласих се. Брой ги за неопределили се."

"Дежа вю", може да каже сега династията Буш за плакатите в Берлин и Париж - God less (вместо bless) America!

Ами аз какво да кажа. Първата ми задгранична командировка беше за една война в Хиндустан. Сега Индия и Пакистан са на прага на четвърта война.

Когато Индия включваше Индия, Бангладеш и Пакистан, Ганди и Неру още не бяха обявили Индия за най-многолюдната демокрация на хиндуисти, християни, сикхи, будисти и почти толкова мюсюлмани, колкото има в днешен Пакистан. Джина - бащата на Пакистан - бе водач на мюсюлманската лига, а от конфесионална партия - мюсюлманска или християндемократическа - добро не чакай. Но и Джина беше против хеджа (the hedge).Солта...Може да сте финансист и да разбирате от хедж-фондове, но великия индийския хедж няма да видите, понеже нищо не остана от него. Когато го зърнах в далечината, мина ми през ума, че братята йезуити са били прави. Те обясняваха Френската революция със солта - парижаните се разбунтували заради удвояването на кралския данък върху солта.

"Ганди пристигна в Данди..." През 1930 Махатма Ганди тръгна към оградата (хеджа) и четвърт милион души го последваха в 322-километровия поход. Оградата (The Great Indian Hedge) не допускаше населението до естествените солници на морския бряг. Как иначе ще събираш данък върху солта. "Това е една прелестна история, която има предимството да е вярна", написа после Хенри Кисинджър (A delicious story, which has the advantage of being true).

Предхождат я двете "опиумни войни": между Англия и Китай (1840/42) и Англия и Франция против Китай (1856/60). Замисълът бил: принуждаваш китайците да купуват от теб индийски опиум срещу тяхната коприна, която после препродаваш с фантастична печалба.

Ако сега приемем, че наркоманията е болест, а не престъпление и даваме на наркоманите безплатна доза в клинични условия, ще снижим престъпността, СПИН-заразите и един от източниците за приходи на терористите. Но дрогата не се легализира. Макар че - дежа вю - за да има Ал Капоне, първо трябва да има сух режим.

Ако сме любители на теории за световен заговор, ще ни се привиди как наркобарони подкупват конгресмени да забраняват дрогата. Ако не сме, ще видим еволюцията на ценностните системи. Холандия е авангардна в дрогата и в евтаназията. Европа като цяло е по-напред от САЩ за смъртното наказание, ограничаването на парниковия ефект и международния съд. Разликата между САЩ и Европа стана по-видима при антилиберализма, неопротекционизма и унилатерализма на администрацията на Буш-син....на земятаНа 22 май 2002 Романо Проди и неговата Европейска комисия - верни на идеята на великия федералист Жак Делор - предложиха Европа да заговори с един глас. След единната валута и единната търговска политика отделните страни да нямат отделни външни политики.

Но европейските егоизми спъват европейската идея. Португалци и ирландци, които се замогнаха благодарение на европейската идея, се възмущават при мисълта, че поляци и чехи или румънци и българи може да получат същия шанс като тях - било в земеделието, било в друго. Големите европейски държави не могат да надраснат тийнейджърските представи за себе си. Британия още се мисли за специален медиатор между Европа и САЩ. Франция, която напук на Европа и на света извършваше ядрени опити в атола Муророа, обвинява САЩ в унилатерализъм. Италианският еврофедерализъм стана функция на европейската подсъдност на Берлускони. Испанският премиер Аснар не е афисионадо на Европейската комисия. На канцлера Шрьодер му е удобно да казва, че брюкселските бюрократи са предизвикали настъплението на крайните десни в Европа, а Щойбер, съперникът му в септемврийските избори, е още по-нееврофил.

Европа остава в сянката на оста Вашингтон-Москва. Гледали сме този филм. Дежа вю.
2389
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД