:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 334
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавата тепърва ще решава съдбата на хотел "България"

Частниците ще възстановят стария вход на концертната зала откъм "Цар Освободител"
Снимка: Борислав Николов
Грандхотел "България"
Новият бизнес център, който ще заеме мястото на грандхотел "България" в центъра на София, вчера бе награден със сертификат "инвеститор клас А", а тепърва ще иска одобрение от Националния институт за паметниците на културата. Целият комплекс заедно с концертна зала "България" е паметник на културата с национално значение. "Това е най-високата категория сред тези обекти и по принцип в такъв случай се допуска само лека и щадяща намеса", поясниха експерти от НИПК пред "Сега". Същевременно намеренията на собственика са да вдигне 10-етажна сграда.

Заради голямата конкуренция сред хотелите в София инвеститорът - "Би Ти Дивелопмънт Сървисиз", възнамерява да превърне популярната сграда в модерен бизнес център. Инвеститорът взе "последния влак" за "сертификат клас А". Този документ дава възможност инвеститорът да се възползва от облекчено административно обслужване, безплатни терени, държавна помощ за изграждане на инфраструктура и т.н. Тъй като през последните години БАИ насърчаваше по този начин главно търговски центрове, законът бе променен и вече подобен стимул ще получават главно производствени и високотехнологични проекти. Компанията "БТ Дивелопмънт Сървисиз" обаче е подала документи преди крайния срок - 30 август, и затова получава въпросния сертификат, поясни зам.-директорът на БАИ Пенчо Ненов. Фирмата ще се възползва единствено от облекченото административно обслужване, тъй като теренът е нейна собственост, а проблем с инфраструктурата няма.

Въпреки че благослови проекта, държавата всъщност още не е одобрила преустройството на сградата, която е паметник на културата с национално значение. "В момента се изработва изменение на устройствения план, разделяме урегулирания имот, в който сме съсобственици с Министерството на културата. След това в процедурата по получаването на визата за проекта предстои разглеждането му от Института за паметниците на културата", поясниха хора от екипа на инвеститора.

Очаква се центърът да бъде готов през 2010 г. и ще струва 82 млн. лв. Застроената му площ ще бъде с над 33 000 кв.м. В нея ще има главно офиси, по-малко на брой магазини, а последните етажи ще са заети от скъпи апартаменти. Предвиждат се и подземни паркинги.

Частниците обещават за своя сметка да ремонтират помещения, ползвани от зала "България", както и да реконструират стария вход към залата от бул. "Цар Освободител". Фасадата на сградата щяла да запази архитектурния облик на цялото пространство в района.
7
2604
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
27 Октомври 2007 01:13
Абе откога казвам , че просто липсва на това място такъв колос с офиси и апартаменти и ...блазе на софиянци!А сръбска скара и чалга бар ще има ли доло в хизбите?
27 Октомври 2007 02:25
А кои са БиТи ала бала и как са се сдобили с хотела на о.з. Илийчо?
27 Октомври 2007 10:56
Най-после! Точно това липсваше на това място - 10 етажна сграда. Нали трябва да осерем всичко хубаво, което е останало!
27 Октомври 2007 16:29
Това е позор и подигравка с град София. Една от най-хубавите сгради от Столицата ще бъде превърната в бардак. Кои са тези корумпирани чиновници, които ще им дадат разрешение за строеж на 10-етажна сграда, която не се вписва с околните сгради, с Руската църква. Колко подкуп са взели тези мръсници.
27 Октомври 2007 19:38
И къде ще паркират officemen-ите и officewoman-ите? То и сега когато хотела не работи не можеш да минеш от там, а общинският чиновник смята че няма инфраструктурен проблем!?!? Абе мяй трябва да коригираме рецептата на Йозеф Менгеле от "Евреите на сапун" на "Софийските общински съветници на сапун марка Петел" Като петлите само кукуригат глупости!
27 Октомври 2007 22:06
"Би Ти" идва от Балкантурист
Се същите стари муцуни, само са добавили английско спелуване.
Зер си откъснаха опашката
28 Октомври 2007 07:20
Ми ревахте срещу предишния главен архитект ама сега не знаете какво ви чака...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД