:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 354
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бум на пазара на гласове

МВР разпита 200 души в Перник, салам с името на кандидат раздават в Пловдивско
Снимка: Борислав Николов
Последни приготовления пред столичното кметство преди вота за местна власт.
Дни преди местните избори търговията с гласове ескалира, а полицията започна обиски и разпити. Вътрешният министър Румен Петков съобщи за конкретни сигнали в Перник, Благоевград и Плевен, БСП пък сигнализира за по-нетрадиционни методи в Пловдивско.

Шефът на вътрешното ведомство лично отиде в Перник, където вчера бяха разпитани 200 души по сигнали за купуване на гласове. Петков обясни, че зад нарушението стоят две партии, но не ги назова. Първа за злоупотребите алармира депутатката от НДСВ Татяна Калканова, според която вече са събрани данните на 13 000 - 15 000 души.

Пернишките полицаи са обискирали няколко жилища и са намерили списъци на 650 души с личните им данни. Преди два дни по сигнал полицаите са претърсили три адреса, като на един от тях е бил открит списък с имена, ЕГН-та, адреси и лични карти. От Окръжната прокуратура обаче обясниха, че няма доказателства за покупко-продажба на вот, а само данни за лихварство. Образувано е дознание срещу виновни лица за финансови сделки без разрешение. По неофициална информация първото плащане на записаните лица ще бъде днес.

Румен Петков е разпоредил засилено присъствие на полицейски патрули в неделя в Перник. За случая ще бъде сезиран и главният прокурор Борис Велчев.

"При купуването на гласове ще бъдем безкомпромисни. Това явление е недопустимо", зарече се вътрешният министър. Той се закани всеки сигнал да бъде детайлно разследван. Освен засилено полицейско присъствие в неделя ще има и дежурни прокурори.

"Перник стана известен с купуването на гласове около изборите за Европейски парламент", коментира говорителят на Окръжна прокуратура в града Михаил Алексов. Той подчерта, че кюфтета и кебапчетата също попадат под категорията имотна облага срещу гласуване, което е наказуемо.

Междувременно от БСП в Пловдивско алармираха, че купуването на гласове взема застрашителни размери, а кандидатите намират все по-нетрадиционни методи за агитация. В Хисар например освен пари и GSM-и за доказателство се раздавали хляб и салам с номера и името на един от кандидатите за кмет. В ромските махали на Брезово пък поддръжници на коалиция са раздавали дрехи втора употреба.

------

NGO НА ИЗБОРИ

Неправителствена организация за подпомагане на инвалиди, стари хора и безработни е купувала гласове в ромския квартал в град Левски, съобщиха от полицията в Плевен. На 23 октомври нейни представители предлагали между 30 и 50 лв., за да се гласува за определен претендент, който бил и в управата на организацията. Води се разследване за установяване на точния механизъм на купуването, както и на хората, които са взели пари за гласа си.
14
1715
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
27 Октомври 2007 03:06

Гледам и чета, чета и гледам и пак не вярвам на очите си. МВР се задействало. И даже и резултати имало некакви. Да не би да сънувам още, някой да ме ощипе...

27 Октомври 2007 09:02
Парите, раздавани за купуване на гласове са една малка част от 18 милиардния БВП на СИВАТА ИКОНОМИКА.Тук са 30% от такси, данъци, осигуровки, рушвети, рекети...Все неща, ръководени от управляващите-праветелство, прокуратура, съдебна система, МВР.....Ликвидирането на тази икономика може да ни изведе на по предно място в градацията на доходите...Ха, дано......
27 Октомври 2007 11:07
Надай се, Хинине! Овълчване има, ояждане нема ! Кой ще се лиши от сигурни приходи от сивата икономика доброволно? Купуването на гласове е много проста и безотказна аритметика - "На ти сега 50 лева да се почерпиш за мое здраве и да гласуваш за мен, а посе аз ще измъкна по 5000 от теб и от децата ти. " Но мангалите са дребни хитреци, гладни и по правило много тъпи и се връзват. Лошото е , че българите сме овчедушни и сме се предали, та патим повече от тях.
27 Октомври 2007 14:46
Докато не вкарат някого в затвора, няма да повярвам че се прави нещо реално, съвсем откровенно се дават и вземат пари за да се гласува, пълно е със сигнали, но нищо няма да стане щото няма да има доказателства, както обикновенно.
27 Октомври 2007 14:53
Пикачу
Не е точно такава сметката. Когото и да изберат тия 5000лв ще бъдат взети. Та бай ром защо да не гушне поне 50?
Явлението продажба на гласове може да бъде спряна само по един начин: убедителен кандидат.
27 Октомври 2007 15:44
Моля Те, ЕЛЕКТОРАТЕ, направи правилния избор, че и този път са се наредили на яслата онези, излъсканите и боядисаните, сини, червени, жълти, с новите биографии и с големите лъжици. Генерали, архонти, есквеличия, чада на герои и т.н. - ум да ти зайде! Не искат много, само да ги изберем – може и с малко, но завинаги. А после пак жална ни майка!
27 Октомври 2007 16:28
Сивата икономика е проклятието на България!


ФАКТ: Родна България е ЕВРОПЕЙСКИ ЛИДЕР по СИВА ИКОНОМИКА !


Какво да си говорим повече...? Докато делът на сивата икономика в България е такъв - такава ще ни е демокрацията, такъв ще ни е хала. Точка!




27 Октомври 2007 18:15
РАЗУМНИ хора, ако НЕ искате още четири години "циганизация", "ДеПеСЕРИзация", ДемоОСРАция и ДемоОГРАБВАция- ГЛАСУВАЙТЕ! От вашето отиване утре/28.10.2007/до урните и от вашето гласуване утре зависи вашето бъдеще- и НЕ само вашето, но и Бъдещето на децата ви, на близките ви, на Нацията ви!
Ако нямате избор за /най-/ДОБЪР кандидат- гласувайте за този/тези/ кандидат/и/, който ви се струва НАЙ-МАЛКО ЛОШ!
Но ГЛАСУВАЙТЕ!
НЕ на Досегашните и Досегашното им!
18 ГОДИНИ СТИГАТ!

Редактирано от - paragraph39 на 27/10/2007 г/ 18:16:23

27 Октомври 2007 22:25
Увеличава се броят на автобусите, влезли от Турция в България
http://WWW.ACTUALNO.COM- 27 октомври 2007
От сутринта над 50 автобуса повече от обичайното са влезли през граничните пурнктове в България от Турция.
Източниците от границата допълниха, че през последните два дни непрекъснато се увеличава броят на автобусите от южната ни съседка...

27 Октомври 2007 23:00
Роми твърдят, че и в момента в Добрич се раздават пари, за да се купят гласове
27 октомври 2007 | 22:11 | Агенция "Фокус"
..................
Натиснете тук
28 Октомври 2007 02:48

Сивата икономика е спасението на България!

Ако прохождащия български бизнес беше плащал всички данъци, които му иска държавата, то той би бил много по-слаб, би оцелял по-трудно, би бил по-малко конкурентен на чуждия капитал, който идва тук със силата на многото си пари и големия си опит. И след като държавата не прави нищо легално за да помогне на родния бизнес, то следва самият той да си помогне, пък било и с риска това да изглежда сиво за някого.

28 Октомври 2007 10:33
Фесът му с фес / за Доган става дума/!
Вчера бях на лов/ударихме 2 прасета -аз изстървах друго/ , и едното момче - турче , ловец бе кандидат за кмет .Поръчал си и платил 1 автобус от Турция роднини на съселянете си. Подхвърли , че конкурентът му поръчал 2 . Колегата ловец ба много притеснен че ще загуби. В ловния дом бяхме дестина ловци и ми бе неудобно да псувам.
А какво става в България - не е за приказване. Утре ще имам повече информация и ще ви споделя.
28 Октомври 2007 11:56
Хм, бай Драгане, точно там е проблемът ни.
Ние гледаме да се държим културно, гледаме да има справедливост за всички.
А за някои други такъв проблем не съществува.
С нахалство и наглост си живеят живота, газейки останалите.
Казваш, споделя си проблемите свободно...
Като партиен секретар на среща с трудовия колектив, той говори за насрещни планове и тригодишни петилетки (от които ще им се е*е бабата), а те кимат въодушевено и го гледат с блеснали очи.
Защото. тц, тц, трябва да показват въудошевление
29 Октомври 2007 01:34
Бай Драгане, не е голям пропуск, че не си ударил глигано, ама си направил по-голям пропуск, дето не си надупчил заднико на тоя гаджал.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД