:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 363
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

БСП в Бургас обслужваше Йоан Костадинов

Как е възможно един кмет да е по-силен от една партия, пита се подалият оставка общински лидер на социалистите и депутат Стойко Танков
Снимка: Авторът
Стойко Танков
Стойко Танков е роден на 14 септември 1955 в Пловдив. Завършил е три висши специалности: политология, мениджмънт и технология на пластмасите. Депутат е в 40-ото НС от "Коалиция за България", където е член на комисиите по транспорт и съобщения и на околната среда и водите. Беше общински лидер на БСП в Бургас, но подаде оставка веднага след изборите, на които социалистите спечелиха едва 5 места в новия ОбС на Бургас, а техният кандидат-кмет Йоан Костадинов не стигна дори до балотаж.



- Г-н Танков, защо оставката ви идва сега, а не след предните избори, когато БСП игра с двама кандидати за кмет на Бургас - единият бяхте вие, а другият - Йоан Костадинов, и загубихте от него?

- Според мен и това е една от причините за оставката ми. БСП не може да не е последователна в оценките си. Ето, предния път БСП бе първата политическа сила, която заяви, че има проблеми с управлението на Йоан Костадинов, много от които честно посочи в оценката му на предишните избори. Тогава това беше единодушно решение на цялата общинска организация. Нека припомня, че оценката бе приета с 33 гласа "за", трима въздържали се и един против. "Против" беше само неговата секретарка, която бе член на ОбС на БСП. Както виждате, имахме абсолютно единодушие. Тогава нямаше никакво значение кой ще е кандидатът за кмет - дали аз или някой друг. Просто ние решихме, че трябва да има промяна. Оказа се, че за онова време недостатъчно добре сме оценили обстановката, защото Костадинов се ползваше с много по-висок рейтинг на подкрепа. Съотношението между одобрение и неодобрение беше 45/55. Докато на сегашните избори съотношението вече бе 25/75.

- Тогава защо го подкрепихте за четвърти мандат сега? Та нали сте били наясно още при предните избори, че има проблем?

- Да, ние виждахме, че този стил на еднолично управление, който беше наложен от Костадинов - загърбване на мнението на широки общности от населението, на бизнеса, даже и на самата БСП, неминуемо ще доведе до този край. А защо сега го подкрепихме... Ами защото той си беше вече издигнал кандидатурата и в лявото пространство практически нямаше възможности за маневриране. Имам предвид, че при неговото участие, каквато и друга кандидатура от БСП да беше поставена, резултатът щеше да бъде по-добър за листата, но не и за кандидат-кмета ни. Това е една от причините, които ни наложи в последния момент да го подкрепим. От друга страна, Йоан вече бе успял да наложи кандидатурата си сред коалиционните партньори на БСП. Малко преди вота изведнъж се смениха местните ръководства на Движението за социален хуманизъм и на БНЗС "Александър Стамболийски" и те го подкрепиха. Реална беше вероятността да се стигне до момент, когато ние издигаме наш кандидат, а останалите организации от "Коалиция за България" застават зад Костадинов. Освен това Костадинов си беше взел сериозна бележка от миналите избори, когато цялото ръководство беше единодушно срещу него. През последния си мандат беше поработил с доста хора, както членове на ръководството на БСП, така и на отделни други партии, да бъдат ангажирани по различни начини - дали с офиси, дали с обществени поръчки. Има и такива членове на ОбС на БСП, които са получавали обществени поръчки от общината. Но няма да ги назова сега. Ще ги кажа кои са на конференцията на 1 декември. Така че този път подкрепата за него на базата на личен интерес беше много по-сериозна.

- От думите ви излиза, че БСП в Бургас се управлява от Йоан Костадинов, а не от общинското и областното й ръководство? Той си наумява нещо, а вие само го одобрявате.

- Самият факт, че винаги се намират организации в лявото пространство (в конкретния случай това беше Съюзът на тракийските дружества, който официално първи издигна кандидатурата на Йоан), които не се съобразяват с никакво мнение, показва, че един кмет има достатъчно други механизми и ресурси да си взима решения. Дори и да се кандидатира самостоятелно. Така или иначе, и сегашните избори показаха, че има някакъв определен ресурс от гласове в лявото пространство, които, ако не могат да доведат до успешен избор, могат да попречат на всеки друг ляв кандидат. Убеден съм, че дори и да бяхме издигнали друг кандидат, резултатът щеше да бъде същият. Както виждате, Костадинов определено успяваше да влияе на различни партии да си подменят ръководствата. Самият факт, че Движението за социален хуманизъм постави начело на листата си в Бургас бизнесмена Ивайло Зартов, известен с близките си контакти с Йоан, говори красноречиво. Йоан Костадинов освен това има една способност - да черпи от чуждия авторитет. Демонстрира приятелство с президента, със Соломон Паси. Едно време не искаше да приема Първанов в кабинета си, а после, като го избраха за президент, щеше да си счупи краката да го посреща.

- А нямаше ли натиск върху вас да подкрепите Костадинов?

- Този път в голяма степен проблемите зависеха от нас и нашата организация. Много повече, отколкото предния път. Самият факт, че бюрото на ВС на два пъти гледа случая "Бургас" и не се взе решение за подкрепа, говори сам по себе си.

- Официално може и да не се е взело, но неофициално да е имало съответно указание...

- Не, не. По-сериозен беше натискът да подкрепим Йоан вътре в организацията. И то не отдолу от членовете, а от една група общински съветници, които работеха в последните години много добре с кмета. Те създадоха обстановка чрез основните партийни организации кметът да получи подкрепа, макар и само на 90 организации, което е една трета от тях. Натискът на определени среди вътре в БСП-Бургас на всяка цена да го наложат беше този път много по-силен, отколкото външният натиск. Единствено правилното решение в тази ситуация беше неговото изваждане от изборите. В тази посока според мен единствено Сергей Станишев положи някакви усилия.

- Посъветвал го е да не се кандидатира?

- Да, и да му се търси друго решение. Да му се предложи друга работа.

- Имаше ли директен разговор между Станишев и Костадинов?

- Да, имаше такъв разговор. Всъщност това бе и решението на бюрото - да се проведе разговор и да се търси начин да се откаже от тези избори.

- Какво му е било предложено - неизменният в такива случаи дипломатически пост в чужбина или нещо алтернативно?

- Е, не мога да ви кажа. Не знам.

- Резонно ли е на един провален кмет да му се търси нова отговорна работа, която дотолкова да го удовлетвори, че да не се кандидатира повече, вместо да бъде пратен да си обмисля провалите у дома, а съответните сигнали срещу него да се пращат в прокуратурата?

- Трудно ми е да коментирам този въпрос. Наистина срещу Йоан има доста сигнали, за които и аз съм чувал, но досега конкретни действия на прокуратурата няма. Вижте, БСП в Бургас не загуби, защото има някакви данни за корупция, а защото, както и вие казахте в по-горния въпрос - как е възможно един кмет да е по-силен от партията. Нашата голяма беда като партия тук в Бургас е, че БСП стана обслужваща организация на кмета. Дневният ни ред го определяше той. Моят личен проблем с него беше, че се възпротивявах категорично на този начин на поведение. Защото БСП така се изолира от реалната политика в общината. Ние не взехме отношение по нито един сериозен проблем на града. Спомнете си движението против уличните дупки, което възникна, защото градът беше наистина в изключително тежко състояние, но БСП не взе отношение.

- Защо?

- Защото щеше да излезе, че сме против кмета. Да вземем и друг голям проблем - уплътняването на зелените площи в жилищните комплекси, които се застроиха тотално. В БСП си говорехме, че сме против, ама да сте чули някой от групата ни съветници да е взел отношение по този въпрос? Не.

- Кога се приема, че един член на БСП е нарушил устава на партията и трябва да му се търси отговорност и дори да се мисли за изключването му оттам?

- Когато не изпълнява политиката на партията.

- Йоан Костадинов изпълнява ли я? На миналите избори той се самоиздигна като независим кандидат в противовес на партийното ви решение. Издигна и своя собствена листа от общински съветници, която беше конкурентна на листата на БСП. Но не се е чуло да сте му разглеждали поведението.

- Абсолютно са основателни тези бележки, защото в БСП се приемат правилници за издигане на кандидатури, но единствено за Йоан Костадинов тези правилници не важаха. Когато съм поставял тези въпроси, винаги нещата са се прехвърляли в полето на някакви лични взаимоотношения между мен и Костадинов. Аз лични отношения с него нямам. Аз затова си и подавам оставката, защото смятам, че новото ръководство в една по-трезва обстановка трябва да анализира всички тези въпроси. И за поведението на Йоан Костадинов като член на БСП, и на много други наши членове, които пък се кандидатираха от други партии. Един от членовете на ОбС на БСП - Желязко Матев например, беше водач на листата на Политически клуб "Тракия". Бившият депутат Кънчо Марангозов - също. Имахме и двама секретари на организации, които пък участваха в листата на Ивайло Дражев.

- Това обаче не е само бургаски проблем, нали?

- Да, навсякъде в БСП има такъв проблем. Ние затова още на предните избори предложихме една промяна в устава, която още не е приета - този, който участва при избори в друга листа, автоматично да отпада като партиен член.

- Тази слободия в БСП проблем на настоящото ви ръководство начело със Сергей Станишев ли е или плод на някакви опити да сте прекалено демократични?

- Не. По-скоро е проблем, следствие от поведението на БСП, което беше наложено след 1990 г. Отказването от принципа на демократичния централизъм беше нещо хубаво, нали. Свободата всеки да си изказва мнението - също. Но в течение на времето това се превърна наистина в слободия и всеки си прави каквото реши.

- БСП не страда ли от втори център на управление в лицето на президентството?

- За съжаление явно центровете са повече от един. Трудно ми е да коментирам дали това е президентството, но факт е, че по много от въпросите това разноговорене, и то на национално равнище, създава проблеми в регионите.
8
3066
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
13 Ноември 2007 02:15
Според мене хората в градовете, които са по-скоро доволни, отколкото недоволни от дереджето си, си преизбраха кметовете, в другите си свалиха. Без много да мислят за партии и коалиции.
13 Ноември 2007 06:06
На снимката соцактивиста ми мяза на Р. де Ниро.
13 Ноември 2007 08:25
А Йоан на БСП-то....
13 Ноември 2007 10:12
Версията на Стойко по този въпрос , се опира на повърхностните , видими факти и мнението , което отколе доминира в публичното пространство на Бургас ... Нищо особено в това негово интервю ... Иначе , прогнозата за подобния "финал" им е връстница , мнозина я споделяха , а тя на всичко отгоре и се случи ... В Бургаското БСП и не само там , липсва склонност към обективен и многопластов "дистанционен"анализ ... Другарите се бият в гърдите , че са най-демократичната политическа конструкция и заедно с това , яко стоят на конспиративната си метода в политическата практика ... Какво да се прави , трудно им увират главите ...

13 Ноември 2007 11:26
Ето къде е заровено "кучето"... в самия край на интервюто...



ВЪПРОС: БСП не страда ли от втори център на управление в лицето на президентството?


Ст.Танков: За съжаление явно центровете са повече от един. Трудно ми е да коментирам дали това е президентството, но факт е, че по много от въпросите това разноговорене, и то на национално равнище, създава проблеми в регионите.
13 Ноември 2007 12:06
Този път предвидливо заключихме в домовете им хората над 70 години, които с охота гласуваха за това недоразумение на природата- Йоан. Пък и коронния му номер да прави градинка след градинка за радост на пенсионерите вече не минава. Само който не се е сблъсквал с умопомрачителните състояния на бившия ни кмет и придворните му той не знае каква атмосфера на управление цареше 12 години в Бургас.
А Танков да не плаче чак толкова. Фактите, които сега съобщава отдавна са публична тайна в града ни.
Ако на този свят има справедливост, би трябвало всички сделки на бившия ни градоначалник да излязат наяве и с тях да се занимаят съд и прокуратура. Нека се види кой и как беше разпънал чадър над бившия ни градоначалник и му даде възможността да дерибейства толкова време.
Затвор за Костадинов и шайката около него!
13 Ноември 2007 12:08
А Станишев бе избран за депутат точно от Бургас...
13 Ноември 2007 12:49
червени
боклуци
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД