:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 207
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Отзвук

360 милиона долара от Ирак - много ли са или малко

Читателите на "Сега" гледат по-скоро скептично на ентусиазма на финансовото министерство
Снимка: РОЙТЕРС
Ирак пари в момента няма, но петрол има. Защо България не настоява да си получи парите в горива?
Оcean: А защо не ни пращат барели с петрол? Като нямат пари, да ни върнат петрол, цената му, като гледам, само се вдига.

Старшината: Поредната престъпна сделка ...

FL: "Престъплението" беше извършено от комунистическа България, която продаваше на кредит или направо подаряваше оръжие на "братски" терористични страни.

Bay Hasan: И с тия пари ще купим техника за нашите юнаци у братски Ирак... Хем вълкът сит, хем агнето цяло.

pecheneg: Получаваме едва 10 процента от дължимите ни 3 милиарда и половина долара!

u4enik_beh: "България се отказва от 3,51 млрд. долара дълг на Ирак под натиск от американска страна..." Ирак си има нови стопани, те със стари дългове не се занимават.

Иванов: От 80-те петролни извора в Ирак 65 са под контрола и експлоатацията на Държавния департамент. Това, че Щатите са се "отказали" от иракските дългове, си е форма на заблуда, защото те си помпат нефт без пари. Някой може ли да се усъмни, че горното решение е наложено на българското правителство?

Dinain: 10% от нещо е по-добре от 100% от нищо, господа... проста математика. Не се наемам да определям дали тези 10% от дълга са добра сделка или лоша, дали $360 млн. днес са по-ценни за България от $3.5 млрд след 20-30 години. Който има понятие от икономика, е наясно, че да получиш $1 днес и да получиш $1 утре не е едно и също. Но пък и тези, дето си нямат понятие, не им пречи да реват с глас как не трябвало да се опрощава нищо и да се настоява Ирак да плати сума, дето я няма.

Bay Hasan: Наистина ли си верваш, че парите ще дойдат от Ирак?

Сократ XII: То и доларът вече не е долар. Оттогава досега се е обезценил два пъти. Значи не 10%, а 5% получаваме (и не сега, а сигурно след поне половин година).

suhar: Що за конституция имаме, че да разрешава правителство да сключва споразумения по опрощаване на дълг? Това би следвало да е правомощие единствено на Народното събрание, и то с квалифицирано мнозинство..

Zmeja: А моето "непървосигнално" експресно мнение е следното:

1. САЩ и войните, които водят, имат за цел да превърнат т.нар. световна сила в разпределител на петролните богатства на Персийския залив, Каспийско море, Грузия, Азербайджан, Чечения и Афганистан.

2. По думите на Томас Фоули, директор за развитие на частната собственост към администрацията на Ирак, вече е стартирал първият етап от плана за приватизацията в Ирак, който предвижда да се прехвърлят в частни ръце 150 до 200 държавни компании от нефтената промишленост, енергетиката, държавните банки и застрахователните дружества.

3. Страните, към които Ирак има задължения, с пълно право биха могли да предявят претенциите си на кредитори и при раздържавяването да получат собственост срещу дълг. Ирак дължи 383 милиарда долара. 199 милиарда от тях са репарации. Решението във Вашингтон за опрощаване на дълговете се отнася само за 127-те милиарда заеми от различни държави, сред които е и България.

4. Под натиска на САЩ външният дълг на Ирак фактически беше намален с 80%, след като на 21 ноември 2004 г. бе сключено споразумение между Франция, Германия и САЩ в рамките на Парижкия клуб .

5. САЩ призоваха Русия, Германия и Франция, както и другите страни - членки на ООН, да "забравят за иракския дълг", но също така заявиха нагло и открито, че "ООН нямат място в американския план за следвоенен Ирак".

6. Преди не знам колко си време нашият заместник-министър на финансите Красимир Катев се изрепчи пред "Всеки ден": "България няма да отпише 1,7-те милиарда, които Ирак дължи. Немислимо е да опростим дълга на Ирак, тъй като той е много голям за мащабите на нашата икономика."

7. И както отдавна сме свикнали да се съмняваме във всяко изявление на нашите политици, днес четем заглавието "Срещу $360 млн. България опрости дълга на Ирак" и подзаглавието "Министър Орешарски е доволен, че страната ни е първият кредитор, договорил парите да бъдат платени бързо и наведнъж".

8. Сега, след като е открит пътят на разбойническата приватизация на богатствата на Ирак и документално са уредени дълговете на тази страна, остава да се надяваме да получим и тези обещани 10%, за да закупим с тях оръжие от САЩ, така нужно ни за превъоръжаване на контингентите ни в Ирак и Афганистан. За Иран няма да стигнат. За там ще вземем нови заеми от СБ и МВФ.

Top Gun: Големият брат ни плаща авантюрата в Ирак с нашите пари!

pisnami: А колко милиона изхарчихме за нашия контингент в Ирак? Някой знае ли?
3
2165
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
13 Ноември 2007 02:52
Змей, толкова си логичен в своето писание, че повече не може. Работата е в това, че от цялата "динамика" в пресата ползата е нулева. Щатите нямат нужда от демократично избрано правителство а от " предвидимо", послушно, което има една единствена задача да поднесе спуснатите политически решения от ГОРЕ във вид удобен за възприемане. Нашите политици често стигат и до парадокса да окачествяват своето послушание като изключителен успех. Какви грандиозни успехи завоювахме с цялата си приватизационна политика, на човек му се замайва главата. Както е ясно още от сега, такава ще е с абсолютна сигурност и политиката на бъдещото Бойково правителство.

13 Ноември 2007 10:15
А не можеше ли милиардите долари, Ирак да ни ги изплати под формата на петрол, какъвто има в изобилие? Тъпанарът Орешарски, обаче, умее да слушка и затова добре си папка.
13 Ноември 2007 10:24

Това са пълни глупости. За никакъв дълг не може да се говори. Тодор Живков раздал на Саддам скапани железа на вересия. Кой очаква, че за това някой трябва да плати? Пак много взима България.
Прав този тук: http://e-vestnik.bg/2660#write-comment

А какъв празен балон е българската оръжейна индустрия се вижда най-добре тук: http://dnevnik.bg/show/?storyid=396900
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД