:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Мутациите на иракския дълг

България на практика отписа близо 90% от задълженията на Багдад, от които през 1986 г. 1 млрд. долара са отпуснати по специално настояване на Милко Балев
Снимка: Ройтерс
С 1.8 млрд. долара Саддам Хюсеин и неговото правителство бяха най-големият длъжник на българската държава.
България най-сетне получи "награда" за участието си в умиротворяването на Ирак. Новината, че Багдад е приел да изплати част от дълговете си, натрупани до 1989 година, дойде съвсем неочаквано в неделя. На специална пресконференция министър Пламен Орешарски се похвали, че страната ни е първата и единствена засега кредиторка на Ирак, която е успяла да се договори за бързо еднократно прибиране на пари в брой - очакваме 360 милиона долара да влязат в държавния ни бюджет до средата на 2008 г. Новината, че България опрощава 89,75% от вземанията си, тепърва ще бъде обсъждана от политици и експерти, но веднага раздели първите мнения на два полюса - от предателство до колосален успех.



Сделката



Дълги години се знаеше, че Багдад - най-големият ни длъжник, има да ни връща 1.7-1.8 млрд. долара. Сега се оказва, че борчът е двойно по-голям - 3.51 млрд. долара.

Всъщност още преди месеци от чужбина дойдоха сигнали за корекция на сумата. През май Асошиейтед прес съобщи, че дългът на Ирак към България е 4 млрд. долара и че се водят финални "технически преговори" за уреждане на въпроса. По същото време иракският финансов министър обяви, че България била готова да опрости 80% от дълга на Багдад.

Според официалните сметки на МФ старите борчове на Ирак са общо 1.860 млрд. щатски долара - 1.259 млрд. долара главница плюс 601 млн. лихви. Министър Орешарски поясни, че оценката за вземанията е била актуализирана и допълнително са начислени лихви за забава. Така иракският дълг набъбнал до 3.51 млрд. щатски долара. Багдад приел удвояването на борча, а от своя страна София се съгласила да опрости близо 90% от него и да получи само 10.25%, платими в долари догодина. Така България ще си върне по 10.25 цента от всеки долар иракски дълг.

По същата схема по-рано бяха уредени и някои дългове на Ирак към български фирми.

Новината, че България опрощава близо 90% от иракския борч, но ще вземе 360 млн. долара, звучи по-добре от перспективата София да отпише 80% от вземанията си и да разсрочи другите 20% за 23 години с 6-годишен гратисен период. Защото такава е схемата, договорена в края на 2004 г. между Ирак и кредиторите от Парижкия клуб. Някои страни не се възползваха от схемата за редукция и разсрочване и направо отписаха вземанията си - като Малта, Словакия, Кипър и САЩ. При първите става дума за малки суми, а Щатите вероятно имат други механизми за защита на материалните си интереси в Ирак.

В края на септември пък кувейтската агенция КУНА цитира българския вицепремиер Калфин, според когото иракският дълг към България е близо 3 млрд. долара и тъй като "сумата е изключително висока, сме готови да предоставим облекчения, за да помогнем на иракското правителство в усилията за възстановяване на Ирак". Според КУНА срещу отстъпките за вземанията си България очаква да получи правото да участва в проекти в Ирак.



Оценките



Повечето икономисти харесаха сделката на Орешарски. Договорените 360 млн. долара с Багдад наистина са огромно постижение на фона на провала с либийския дълг. България не успя да си върне и цент от него, а бе притисната да откупи невинността на медиците ни, като дари 56 млн. долара на фондация "Кадафи". Преобладават коментарите от рода на "по-добре 360 милиона сега, отколкото 1 милиард в необозримото бъдеще".

Мнозина обаче са смутени, че правителството взима подобни решения, без да се допита до парламента. Според бизнесмени сделката в този момент е лош ход. След 5-10 години Ирак ще е по-стабилен и ще може да плаща, а сега официалните власти може и да са добронамерени, но не са в състояние да контролират петрола и да погасяват задължения, смята Васил Василев, който минава за познавач на арабския свят.

Въпреки че рибата още е в морето, в България вече слагаме олиото в тигана - разгаря се дискусия за какво ще се ползват постъпленията от Ирак догодина. Някои смятат, че след като са плащания по чужд борч, има логика да отидат за погасяване на български дълг. Икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов подхвърля и друга идея - да захранят Сребърния фонд, който сега трупа средства, а трябва да започне да изплаща допълнителни пенсии на българите след десетина години. Ако надделее консервативният подход, най-вероятно 360-те милиона ще бъдат затворени във фискалния резерв. Но вече има и дръзки гласове за незабавно харчене на сумата - например за бързо довършване на автомагистрала "Тракия".

Всъщност на ход са депутатите. Проектобюджетът за 2008 г. е в ръцете им и те може да предвидят в плана за държавните разходи каква да е съдбата на милионите, които очакваме от Багдад.



------Генезисът



Трупането на иракския дълг към България е скрито в серия решения с грифове "строго секретно" и "поверително", решения, взимани през 80-те години на миналия век от върховните органи на БКП - Политбюро и Секретариата на ЦК. Под тях се мъдрят подписите на Тодор Живков, Милко Балев, Георги Атанасов. Решенията са съпроводени от доклади и бележки, парафирани от министри като Христо Христов и секретари на ЦК като Димитър Станишев.

Икономическите отношения на България с Ирак започват още през 1967-1972 г. с инвестиционни спогодби за неголеми суми. Голямото обвързване тръгва със спогодбите от 1983 г., в които ключовата фраза е "специална продукция". България доставя на режима на Саддам оръжия, бойна техника, боеприпаси, а в следващите 3 години Ирак трябва да се издължи за доставките - в петрол и в долари.

На 6 декември 1983 г. собственоръчният подпис на Тодор Живков дава летящ старт на първия голям заем - партията "дава съгласие правителството на НРБ да предостави на Ирак кредит от 300 млн. долара за купуване на военнотехническо и друго имущество през 1984-85 година".

В началото на 1986 г. Секретариатът на ЦК на БКП прави най-големия удар - решава да откликне на молбата на Багдад за нов кредит от....1 милиард долара. Този път размахът на висшето партийно ръководство успява да стресне Министерството на финансите, което плахо препоръчва колосалният заем да бъде свит наполовина. МФ припомня, че Багдад вече е понатрупал закъснели плащания по старите кредити. Но архивите разкриват, че другарят Милко Балев лично дал указания да не се губи време и наредил "бързо да се изпълнява, без да се събират други подписи."

Така се пръква Решение "Б" №5 на Секретариата на ЦК на БКП от 31 януари 1986 г. с гриф "лично строго поверително": Дава съгласие: да се предостави кредит на Република Ирак в рамките на общия обем на разчетените за IХ петилетка по години кредити и погашения в размер на 1 (един) милиард щатски долара Ф.О.Б. за доставка на специално имущество".

Бавно и полека, раздавайки братски заеми и помощи, страната ни постепенно сама затъва в борчове. А през април 1990 г. щедрият кредитор България с огромните си вземания (не само от Ирак, а и от други приятелски държави) се оказва във фалит - премиерът Андрей Луканов обявява мораториум върху плащанията на страната ни към света.

Нещата напълно се объркват, след като Ирак нахлува в Кувейт, а ООН налага ембарго на нашественика. България така и не получава обещаните 5 милиона тона петрол, с които Ирак трябва да погаси задълженията си към март 1990 г.
РОЙТЕРС СНИМКИ
Саддам завеща на Ирак две неща в изобилие - оръжия и дългове
26
3490
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
13 Ноември 2007 01:54
Някой да е чул Щатите да опростяват дългове за продадено оръжие? Някой да е чувал за опростен дълг на България. След 9 септември България изнесе за Гърция ТОНОВЕ агнешко месо, като репарации от войната. По- голямата част от 170 -те милиардния дълг на Турция е от закупено от Щатите оръжие и боеприпаси.
Както се пише в чуждестранната преса външният дълг на Щатите не е спрял да расте от 20-30 години насам за да достигне космическата сума от 9, 815 билиона долара, което представлява по 33.000 $ на калпак. виж http://www.alterinfo.net
Както призна френският президент, външният дълг на Франция също така е огромен за мащабите на страната над 1100 милиарда евро.
Е в същото време правителството на бедна България е задължено да поддържа фискален излишък, да опростява милиардни дългове на една страна, чийто нефт е изцяло заграбен от петролните олигарси на Щатите. България е задължена да поддържа войски в Ирак и Авганистан, докато населението и страда в недоимък и мизерия. Ако и това е демокрация, ако и това е суверенна държава!! Страна в която всички " решения" се спускат от ГОРЕ, че и се представят като политически успехи може да бъде определена само като колониална. За нас са изпълнени всички условия за колониално господство с демократична маска.


13 Ноември 2007 02:24
Днес в "Дневник" излезе разследването на журналиста Христо Христов за бълг. военнопромишлен комплекс. Накратко, той бил много успешен от края на 70-те до началото на 80-те години, изнасял продукция за един млрд. дол., но след това паднал и станал губещ дълго преди десети ноември. Голяма част от износа била за Ирак, Либия и подобни клиенти не срещу кеш, а на кредит. Голяма част от иракския дълг е от износ на оръжие на кредит в началото на ирано-иракската война. (Развитието на ВПК в 70-те било от немай-къде, след корекцията на цените на съветския нефт и задлъжняването на страната с шест мрлд дол.)

Съгласен съм с всички, които са доволни от уреждането на иракския дълг. Предполагам, че участието ни в коалицията и добрите ни отношения със САЩ имат значение.
13 Ноември 2007 02:43
Темата за Иракския дълг към България е поредния пример, как историческите факти се спестяват или изкривяват за да се замаже настоящото безцеремонно отношение на господаря ни – САЩ към българското правителство и интересите на българското общество.
Факт 1: Садам Хюсеин дойде на власт с помощтта и парите на ЦРУ. Аз си спомням как през декември 1979 год. Иракските студенти започнаха да се избиват един – друг. В следствие на това българската държава ги натовари на самолети и ги върна в Ирак. Поне част от тях. Сега се знае, че БААСистите (Садам Хюсеин) избиваха комунисти в Ирак и някои от иракските студенти-комунисти бяха решили да поотмъстят.
Факт 2: Войната за който Ирак имаше нужда от оръжие беше Ирано-Иракската война. Тя започна с уверенията на САЩ към Садам Хюсеин, че това е необходима война и САЩ го подкрепяха през цялата война с оръжие (включително оръжие за масово поразяване) и дори разузнавателна информация получена от спътници. Разбира се това не им пречше да продават оръжие и на Иран. Парите не Миришат! САЩ публично изразяваха задоволството си, че войната спря устрема на Иранската революция. Обгазяването на кюрдските села стана по това време, но това не попречи на безупречните отношения на САЩ със Садам Хюсеин.
Факт 3: Много страни продаваха оръжие на Ирак: САЩ, СССР, Франция и разбира се България. Така, че да се каже, че Тодор Живков и Милко Балев са работили против интереса на България е все едно да се каже, че и останалите снабдители на Садам Хюсеин са правили същото.
Факт 4: След края на войната Ирак не постигна своите цели, но САЩ постигнаха своите. Заплахата от Иран беше неутрализирана. Садам Хюсеин чувстваше, че е заслужил награда и разбира се си поиска такава. САЩ му обещаха да си взвме половината от нечията зона м/у Ирак и Кувейт. На него му се видя много малко и без това беше много задлъжнял на Кувейт, и без това иракчаните смятат, че Кувейт е бил част от Ирак, която Великобритания е откъснала, видя, че много му е пораснала работата и рече да я вкара в работа. Окупира Кувейт.
Факт 5: Американската окупация на Ирак е точно толкова незаконна, колкото и окупацията на Кувейт. Знаеше се, а сега се доказа след окупацията на Ирак, че Садам Хюсеин унищожи своите ракети със среден радиус на действие и ОМП през 1991 год. САЩ, Франция, Великобритания, Русия и ООН знаеха за това. Резолюциите на ООН с/у Ирак бяха наложени от САЩ и Великобритания с цел сваляне на Садам от власт, не, че имаше ОМП в Ирак. Няма резолюция на ООН за окупиране на Ирак от САЩ. Ако имаше такава, САЩ нямаше да се сърди на Франция. Нямаше и „непосредственна заплаха” за територията на САЩ. Така, че двете възможни условия ва законно нападение не бяха изпълнени.
Факт 6: За сделка по отношение на иракския дълг към България не може да се говори. За сделка трябват 2 равноправни страни. Тук отношенията са м/у собственника на Ирак – САЩ и една страна (България), която трябва да се задоволи с това, което и се хвърли на земята. Е, поне е ясно кой е виновен: Тодор Живков и Милко Балев.
13 Ноември 2007 05:09
Да се върнем към действителността. Каква част от иракския дълг беше изплатена от Саддам през 15-те години след края на войната с Иран и преди американската окупация? Каква беше вероятността да се плати нещо при Саддам? Каква е вероятността Ирак да плати нещо след изтеглянето на американците?

Според мене отговора е един - нула. Сега получават 360 млн. кеш накуп. Казват, че България е първата страна, уредила дълга си. Това все е нещо.

За сравнение - България отписа и либийския дълг (56 млн.) заради сестрите.

Окупацията на Ирак е незаконна, окупацията на Кувейт беше незаконна, режима на Саддам беше незаконен, ислямската република е назаконна, НРБ беше незаконна, съветската власт беше незаконна и т.н. до края на света.
13 Ноември 2007 07:05
Ролята на тейко Димитър Яков Станишев за съсипването на родината е леко заметена под килимчето, но да припомним. В началото на 70-те съветските служби решават, че Станишев-баща ще е по-полезен на служба в София, където под прикритие го внедряват в партийната върхушка, а през 1977 г. човекът на лубянка е вече секретар на ЦК на БКП, забележете, по външната политика и международните връзки на комунистическата партия.

Лицата, участвали в процеса на вземане на решения за раздаване на средствата Тодор Живков, Милко Балев, Гриша Филипов, Чудомир Александров, Димитър Станишев, Андрей Луканов, Георги Атанасов, Емил Христов, Йордан Йотов, Стоян Михайлов и Васил Цанов, са били следствени по следствено дело 3/1992 по описа на Главна прокуратура за външния дълг. Делото завърши безславно. Камуняките се отърваха ненаказани.
13 Ноември 2007 08:19
Днес по БТВ казаха по колко са изплащали Ирак на България преди нападението на щатите през началото на 90-те.Значи сумата изплащана на БГ е била м/у 300 и 500 милиона $ годишно.След нападението на щатите външният министър на БГ е привикан в УСА и от тогава България не е видяла нито цент от Иракските пари!Това бе казано по БТВ вчера!Ако те лъжат и аз лъжа!
13 Ноември 2007 08:42
лъжеш, зер. и то не щото си лъжец, а защото те мързи да мислиш.

'91-ва година Ирак е нападнат от сили на ООН, след като отказва да се изтегли от Кувейт по искане на същата организация.

И оттогава, та до края си, Садам спира да си плаща сметките, позовавайки се на форсмажорни обстоятелства.

Редактирано от - Bira на 13/11/2007 г/ 08:45:40

13 Ноември 2007 09:03
Бира Ирак никога не е нападал Кувейт!Това да го запомниш от мене!Недей да лъжеш!
13 Ноември 2007 10:04
Навлизаме в сюрреализма.

Магнуме, кво пушиш бе?
13 Ноември 2007 10:43
Верно бе, Магнуме, какво ти стана?
13 Ноември 2007 10:45
Мутации, Пермутации - Поредната далавера на Правителството!
И то без санкция от Българския Парламент!
Което пък "намирисва" на БКП-политика от преди 20 години!
Това вече стана ясно на целокупния български народ!
.
Айде, за "авоарите" на Саддам в САЩ блокирани по нареждане на Държ.департамент, няма смисъл да говорим, то си е губене на време...
Но!
Фактът, че 80% от нефтодобива в Ирак се изнася за попълване "загубите" на САЩ от войната...това вече е наглост!
Нищо ново под Слънцето - от времето на Римската Империя...та досега!
1.Победителят взима Всичко!
2.Победителите не ги Съдят!
3.Победеният има право да си трае, да си мълчи и да не мърда, защото(казано по нашенски) го чака само едно: - "Бой, иб'н, бой, иб'н и пак бой!"
...
Та въпросът ми е: -‌ България сред Победителите ли е, или?!

13 Ноември 2007 11:12
Не е важно колко е спечелила държавата /загубила/, а с колко са се нагушкали пак " дипломатите". Като гледам не е с малко.
13 Ноември 2007 11:29



Чичо Фичо, то всичко било незабонно. Значи - твоите тапии и тия на лелка Нелка, дето ги размахвате как сте ги получили срещу картончета, са също незаконни? Незаконно е пребиваването ти на дипломатичски пост, който си използвал, за да дезртираш, незаконно е всичко около теб, ти самият си незаконен, защото документите ти за раждане са на "оная" незаконна държава?
Елементарен прийом на селксите тарикати - смесва се истина и лъжа, за да се мами. Незаконна е окупацията на Ирак, България винаги е била България - няма Ханаспарухова, няма царборисова, няма комунистическа - има България. Другото са опити на комплексирани човечета да се представят такива, каквито не са. В случая с манхатънската двойка - интелигентни. И едновременно с това - верни на новата си родина. Доколкото са били верни на старата.
13 Ноември 2007 11:56
Ирак е богата на петрол-то за това и американците са там на гости.Защо не могат да платят на България и другите държави, ами то е ясно , щатите крадат петрола на една от най-богатите страни в света-крадат точно като цигани овощна градина.Казано простичко, ако САЩ не крадат иракския петрол, иракчаните ще се издължът и дори няма да стоят без ток и бензин-питай Фичо и Данаеца
13 Ноември 2007 12:23
Браво, браво! Има много добри коментари и за съжаление - истината. За комунисти, предатели, лизачи, тарикати и народа - в ролята на търпеливия идиот Тая работа се спира само с камъни, камъни, камъни-ПарлаМЕНТА, и обратното на прост народ, слаба държава!
13 Ноември 2007 12:50
Че комунягите са направили тъпа инвестиция е факт, но това е част от пазарният риск.Що сте забравили Руският дълг към Франция от времето преди залпа на Аврора.Отказа на болшевишка Русия да плаща царските дългове е точно толкова непочтен, колкото и отказа на марионетното правителство в Багдад.А Динаин да каже, кой крепи това правителство
13 Ноември 2007 12:55
Няма , защо да се правите на луди, ако щатите не контролираха Ирак засегнатите щяха да намерят начин да си вземат парите.Ама, ако правителството ги върне на кредиторите ще се намали плячката на янките
13 Ноември 2007 14:19
Аз се чудя като искат нашите депутати да купуваме петрол с тези пари за държавния резерв защо направо не се договориха да ни пращат по един танкер на два месеца и следн две-три години да приключим без да се пазарим за плащания в брой и т.н.
13 Ноември 2007 14:48
Оло нищо не пушим бе човек, даже и цигари не пушим, виж за алкохол пием всекакъв, ако си решил, че ми има нещо е от алкохола, но не от пушене.Определено не сте навлезли в нещата.Нападението на кувейт беше фабрикация на американците!Ирак водеха учения на Ирако Кувейтската граница, но никога не са влизали в Кувейт!За да не приличам на Оло ФЛ и т.н.няма да скачам на 100% щото не съм очевидец на събитията.И аз както и вие черпа от някъде инфо, а не съм съпричастник на действията!Но информацията дадена от ФСТВ(фрее спийч телевизия) ЛИНК ТВ и изказванията на Скот Р....(забравих точното фамилно име как беше)който е бил инспектор за проверка на Ирак по повод ОМП, Ирак никога не е нападал Кувейт, никога не е преминавал границата, а всичко си е американска фабрикация и манипулация!
13 Ноември 2007 15:35
Само да добава, че Ирак са правили учения до Кувейтската граница, което е използвано от щатите като заплаха за Кувейт.И както обикновено УСА-то е раздула балона до спукване, и като се добави медийното затъмнение и малко манипулация и работата става.Дори беха изкарали некаква арабка, която свидетелствуваше като очевидец как иракските войници нахълтали в Кувейтска болница с новородени и нахвърляли бебетата на пода.Оказва се обаче, че същата по това време е била във Вашингтон ДС и е действала по инструкции на ЦРУ.Разбоийници са и едните и другите!Дай на човек власт и му гледай сеира, тази поговорка важи за всички!
13 Ноември 2007 15:40
Мисля, че е много ясно защо САМО България е постигнала споразумение за плащане в долари! ЗАЩОТО Е НЕИЗГОДНО! Държава, която няма пари, но има петрол плаща в пари?! А за какво ще се ползват тези милиони в бюджета за 2008 г.? ВЪОБЩЕ ИМА ЛИ ГИ В БЮДЖЕТА? Или са наточили зъби тримата "богове" да ги излапат за последно преди да се изметат от центъра на София!
13 Ноември 2007 16:47
Иванов , най-вече за заключението: "...бедна България е задължено да поддържа фискален излишък, да опростява милиардни дългове на една страна, чийто нефт е изцяло заграбен от петролните олигарси на Щатите. България е задължена да поддържа войски в Ирак и Авганистан, докато населението и страда в недоимък и мизерия. Ако и това е демокрация, ако и това е суверенна държава!! Страна в която всички " решения" се спускат от ГОРЕ, че и се представят като политически успехи може да бъде определена само като колониална. За нас са изпълнени всички условия за колониално господство с демократична маска."
13 Ноември 2007 16:53
OtvoriO4i Нека чичо Фичо, не отминава факта, че сега сме по-зависима колониална държава и сателит на САЩ, отколкото по-рано! Да не говорим, че този псевдо "вълчи" капитализъм превърна страната ни в "бананова република" и ни върна в края на ХХ в.
13 Ноември 2007 16:56
P.S. Получила се е печатна грешка в моето по-горно изказване! Става дума не за ХХ, а за връщане в края на ХІХ век!
13 Ноември 2007 16:58
Никога няма "да се изметат от центъра на София", ако не ги изметем ние!!!
13 Ноември 2007 17:55
България ощетена от Ирак и САЩ с 1.7 млрд. долара-
В. "АТАКА"-12.11.2007
.................
Натиснете тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД