:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,157,009
Активни 71
Страници 3,154
За един ден 1,302,066

Новата армия ще ни пази, но нея няма кой

На 1 декември последните наборници напускат казармите и няма кой да охранява секретните обекти, кой да мете плаца и да чисти оръжието
Снимка: БТА
През март това момче бе сред 130-те младежи, които станаха последните наборни войници в армията. На 1 декември в казармите остават само бойци на заплата.
На 1 декември армията ни става професионална. Това не означава, че казармите ще се напълнят с по-добри, по-мотивирани и по-качествени служители. Не, от тази дата няма да има вече нито един наборен войник.

Какъв е ефектът в по-общ социален план? На българина вече няма да му се налага да търси връзки, за да отърве детето си от задължителната военна служба. Момчетата пък няма да записват всевъзможни училища, за да отложат с някоя и друга година слагането на кубинките. А "Батальонът се строява за последен път" ще звучи на бъдещите младежи все повече като химн на Бойко Борисов, отколкото като песен за живота в родната казарма.

Идва ред на професионалните войници. Те сключват договор с Министерство на отбраната, имат си длъжностна характеристика. Имат и работно време "от-до". Не могат да бъдат чанчени от старшината и да бъдат момчета за всичко както техните предшественици.

На 1 декември, когато по закон в поделенията няма да има нито един наборник, няма да има и кой да охранява военните обекти. В момента предимно наборници висят денонощно по складовете с оръжие и хангарите с военна техника. В задълженията на кадровите военнослужещи влиза даването по няколко дежурства по поделение в месеца, но това не включва охраната на обекти. А те не са малко. Около 250 са казармените райони, складовете, районите със специално предназначение и др.

Още през януари тази година Генералният щаб на армията никани на разговор три частни охранителни фирми- "АСО - Пирели", Агенция за сигурност "Скорпио" и фирма "Бюро за охрана и сигурност -ИТ". Висшето ръководство на армията се консултира с охранителите как гледат по принцип на пазенето на секретните обекти на армията, имат ли достатъчно персонал и др. Оттогава няма никакво развитие по въпроса.

Преди месец Асоциацията на частните охранители пита Министерство на отбраната дали ще бъде обявяван конкурс за охрана на обекти на българската армия. Но няма отговор.

До момента само една частна фирми е успяла да пробие и да поеме охраната на секретни военни обекти. "Бюро за охрана и сигурност -ИТ" е единственият конкурент на създадената в края на 2004 г. от тогавашния военен министър Николай Свинаров фирма МОБА (Министерство на отбраната и Българската армия), чиято дейност е именно да охранява секретни обекти на армията.

През 2005 г. МО обявява специална обществена поръчка за 45 военни обекта. Частната фирма "Бюро за охрана и сигурност -ИТ" печели охраната на 19 обекта. Други частни охранителни фирми скачат срещу това решение, тъй като за охраната на секретни военни обекти се изисква лиценз за използване на автоматично огнестрелно оръжие, както и допуск до тайните на НАТО. За това време на тези условия отговаря единствено МОБА.Закъснението идва и от факта,че едва в края на август Министерски съвет разгледа промените в Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия, които забраниха на частниците да получават лиценз за използване на огнестрелно оръжие с автоматична стрелба. Това стана заради въвеждането на европейска директива, според която автоматичните огнестрелни оръжия попадат в категорията на забранените за придобиване и притежаване от юридически и физически лица. Все пак военният министър Веселин Близнаков успя да издейства да бъде записано, че "по преценка на министъра на отбраната за особено важни обекти" служба "Контрол на общоопасните средства" в МВР може да издава такива лицензи на частните охранители. Тепърва тези промени трябва да бъдат гласувани и от парламента.

Армията ще трябва да обявява конкурси и за частни фирми, които да чистят основните помещения, както и да премитат плаца. Всичко това едно време беше вменявано в задължение на провинили се наборници.

Кадровите военни са длъжни да поддържат чисто и смазано единствено личното си оръжие. Но освен него профилактично да се обслужва огромно количество оръжие. За това се обсъжда и обявяване на конкурси за частни фирми, които да го поддържат.

На целия този задаващ се безпорядък се чува, че доста кадрови войници напускат армията. Военните специалисти са анализирали, че над 1000 души няма да искат да преподпишат тригодишните си договори, които изтичат догодина.

И това е така, тъй като армията се превърна в място за временно пребиваване, особено за мъжете. Най-много желаещи да сложат униформата има в районите с голяма безработица и в по-малките населени места, където реднишката заплатата от 400 лв. стига за живот. Дори и там започнаха да се появяват частни фирми, които предлагат повече пари.

Само преди няколко месеца специалисти от Генщаба поискаха да бъде обсъдена възможносттада се намали образователният ценз за кадровите войниции в армията да може да се влиза с основно образование. Идеята им беше, че така ще могат по-лесно да намират бойци. Така е в САЩ, където е необходимо единствено да можеш да четеш и да пишеш, за да станеш редови войник в армията.

За съжаление в България войнишката професия все още не се ползва с особено доверие и популярност (кой знае дали това ще се промени към по-добро), а ниското заплащане е допълнителен фактор да няма много желаещи. Затова не е далеч моментът, когато и тук ще бъде намален образователният ценз и армията ще се превърне повече в трудов лагер.

Така или иначе ние имаме основен ангажимент към НАТО да поддържаме боеготови 8% от армията. Това означава 2500 души.

На 1 декември военните ще рапортуват, че професионализацията е приключила успешно, но армията не е окомплектована на 100%. Военният министър ще каже, че няма проблеми с охраната на войсковите райони, но има закъснение за конкурсите за охранителни фирми. Общо взето, армията ни ще стане като футбола - професионален, ама не дотам.
Снимка: Архив
В момента българската професионална армия не допуска бойци с по-ниско от средно образование. Но вероятно след няколко години това изискване ще отпадне, защото професията войник и в момента е привлекателна за най-бедната част от населението, която по правило вече е и лошо образована.
Снимка: Архив
Професионалните войници не могат да бъдат принуждавани да вършат такъв неквалифициран труд.
20
5191
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
13 Ноември 2007 02:32
Батальона се строява, заповед четат -
Старото се уволнява, зайците реват
13 Ноември 2007 06:04
конкурси и за частни фирми, които да чистят основните помещения, както и да премитат плаца. Всичко това едно време беше вменявано в задължение на провинили се наборници.
Кадровите военни са длъжни да поддържат чисто и смазано единствено личното си оръжие. Но освен него профилактично да се обслужва огромно количество оръжие. За това се обсъжда и обявяване на конкурси за частни фирми, които да го поддържат.
13 Ноември 2007 06:55
Да влизат новобранците от Турция!!!!

Който не храни собствена Армия - храни Турска!!!

13 Ноември 2007 08:23
Така и така никаква работа не вършат, да викнат депутатите запас.
13 Ноември 2007 08:29
Тия "бойци на заплата" хич да не се ушлянкват , ами да започват да действат!
Кенефи, плац, помещения, ппс-та- всичко да лъсне!
13 Ноември 2007 10:52
Егати армията, дето я пазят охранители! По-добре хич за я няма, а охранителите да пазят България /майтап!/.
13 Ноември 2007 10:55
Тия "бойци на заплата..."

Заплата колкото на чистачка в...МО!
Не 1000 "кадроваци", много повече ще напуснат армията след Нова Година!
След което следва филмът:‌ - "Лампази метат плаца"
13 Ноември 2007 11:07
Тази реформа си е поредната недомислица и глупост.Оставаме съвсем без армия."Милите" ни политици постоянно ни говорят как сме нямали вече врагове и всички са ни приятели, а в същото време съседите ни трупат оръжие и са въоръжени до зъби. Май те не са разбрали, че вече сме им приятели.
13 Ноември 2007 11:57
Невернико, какъв майтап? Горчива, кисела, отровна истина.
В България има някаква група, изпращаща наемници по света. Наричат я "остатъчна армия". Има цяла войска от униформени шкембелии, умеещи да стрелят по гъбари и пътници в колите, да пребиват оковани, да се зъбят на даскали и еколози. Нарича се полиция. Никой не знае колцина са там, какви пари от бюджетас е заделят. Има и трета въоръжена група - охранители. Пак никой не зае колко са. Но са въоръжени и организирани, за разлика от полицията.
В скоро време ще оставят една духова музика и четири парадни роти за посрещане на "гости" от четирите посоки. И интендантски части - за да изхранват гостите, нали знаем колко продължава едно такова присъствие. Ах, да - и няколко батареи с прашки. За да пазят лозята от врабци и косове.
13 Ноември 2007 12:45
Не ми е ясно, защо армията трябва да търси частни охранителни фирми и също такива частни фирми за поддържане на чистотата след като тя сама може да си направи такива фирми и да наема хора за тях. Ако се наемат частни фирми трябва да има пари не само за заплата на работещите, но и за чорбаджията, който трябва да си пълни гушата. Поне 50% от сумата за договора ще отиват за чорбаджията. Ако армията сама си направи такива фирми пари ще отиват единствено за заплати на работещите. Очевидно цялата работа е за това, да се приберат парите от комисионните.
13 Ноември 2007 12:57
Това не е случайно. Политиците могат да колят и бесят, няма да има кой дори един преврат да спетне, та да ги спре.
13 Ноември 2007 13:50
Преобладаващата част от несретниците, които някои наричат с думата "политици", носят на плещите си интелектуално непосилния товар на общественото управление.
И - повечето от тях наричат Родината си България с американизма "тази страна".
Избягват да изговарят думата България. И в правителство и в праламент.
Факт - отбелязан с голяма болка първо от големият ни родолюбец Хайтов.
За тези индивиди "патриотизъм" е мръсна дума. Както и национализъм, родолюбие, и т.н.,
все чувства, които имат потенциал да обединяват гражданите в нещо повече от робска маса.
А истината е, че:
В армията всеки ден се вдига НАЦИОНАЛНИЯ флаг, слуша се НАЦИОНАЛНИЯ химн. Съответно, военните са професионални ПАТРИОТИ.

Естествено, че интернационалните ни национални "политици" направиха всичко възможно да ги намалят до минимум. А първо унищожиха по-сериозните оръжия.
Гащите са ни смъкнати на глезените.
А за по-сигурно - ни вързаха и връзките на обувките.
И - хайде да се надбягваме.
13 Ноември 2007 15:32
Срам!!! Но понеже политиците ни докараха армията до това дередже сега да ги вземат запас и да ги пратят да мият кенефите и да дават караул. Като гледам 20-30 дебелака стоят в парламента - останалите могат да поемат към казармите. Само че, тая гнусна гавра с армията и военните ще излезе през носа и през г*за на целия прозд народ в БГ-то. Тепърва ни очакват големи изненади.
13 Ноември 2007 16:14

Кадрови войник, който има за основна задача да почисти личното си оръжие /само когато ще го проверява някой/, е с заплата 400 лева според статията. За сравнение средната заплата на учителите за тази година ще е около 370 лева. Де ги охулниците на учителите сега да ревнат срещу тези мързеливи редници, дето нито образование имат, нито нещо полезно вършат, а получават повече от онези - учителите?
13 Ноември 2007 16:18
Иначе цялата работа и в МО е както навсякъде - по някакъв начин се премахват служителите, които вършат дадена работа, за да може същата работа да се даде на поредната мутренска фирма срещу десетократно или стократно по-голяма сума, отколкото това струва, ако си го вършат самите те. Точно така се правят и съкращенита по другите министерства, агенции, комитети, комистии и т.н. На това народа се радва - ето тунеядците намаляват и не разбира, че плащаме повече. В случая има особеност - досега бяха срочнослужещи, но какво пречи МО да си наеме хора на щат при тях, които да се занимават с охраната? Пречи това, че няма как да прилапват комисонните за охрана.
13 Ноември 2007 16:19
Ами мишките пак се хванаха на т.нар журналистика в Бг. Мили ми мишленца, статийката има съвсем ясна цел - да помогне на определен(И) фирми и лобита да се мушнат в охраната на военни обекти. Четете внимателно, другото е претоплена супа, ама постняк.
13 Ноември 2007 18:34
Ами, на мястото на кадровиците, които няма да си подновят договорите всеки от силовите босове да изпрати част от охраната си. Ще се превърнем съвсем във феодална държава. Всеки феодал поддържа армия със собствен флаг и при необходимост Върховният главнокомандващ цар или президент ги събира. Така ще се върнем в положение от края на Второто българско царство за да изживеем историческите периоди от които ни е лишило падането под турско робство.
13 Ноември 2007 19:18
Във всички цивилизовани страни армията е професионална. Професионалната армия е боеспособна и икономически ефективна. Отлична реформа!
13 Ноември 2007 20:36
От 01.01 2008г. Норвегия съкращава цялата си армия от 30 000 души, всички танкове и артилерийски системи-нямали задачи и прекалено скъпо им било да поддържат този състав, който нищо не прави. Част от самолетите , вертолетите , корабите и леката бронирана техника се включва в състава на НОВАТА СТРУКТУРА " ГРАНИЧНА ОХРАНА".
Замислете се господа за какво става въпрос и защо тази нация (просперираща) и имаща даже обща граница със РУСИЯ взима това решение.
Норвежците са в НАТО десетилетия преди нас и НАЙ ВЕРОЯТНО ЗНАЯТ ПОВЕЧЕ ОТ НАС ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС.
Най трудно е да се накарат определени хора в тази държава БЪЛГАРИЯ да мислят правилно и рационално. Много лесно е дадена клика имаща интерес от големи комисионни в областта на отбраната да манипулира и налага своето становище със целия арсенал на платените масмедии над ограбения народ и обрулената държава.
МИСЛЕТЕ , МИСЛЕТЕ ГОСПОДА ГРАЖДАНИ!!!!!!!!!
14 Ноември 2007 21:18
Бецо, иди и прочети как и за колко време Хитлер се оправи с Норвегия и след това пак ела да разсъждаваш за просперитета и прочие.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД