:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 335
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Над дузина са кандидатите за съдия в Страсбург

Новият конкурс предвижда публично събеседване с желаещите
14 души се бяха кандидатирали до вчера на обяд за конкурса за избор на български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, обявиха вчера от Министерство на правосъдието. Сред тях са зам.-председателят на Върховния касационен съд Румен Ненков, депутатът от ОДС и бивш премиер на България Филип Димитров, адвокатите правозащитници Румен Райковски и Здравка Калайджиева, съдия Виолина Джиджева, която се явяваше като правителствен съагент по първите дела, които държавата ни загуби в Страсбург, и др.

Калайджиева участва и в предишния конкурс, който завърши със скандален гаф на страната ни в Страсбург. Точно тя и колежката й Светла Маргаритова, която сега не се явява, предупредиха миналата пролет, че проведеният със заповед на тогавашния правосъден министър Георги Петканов конкурс е непрозрачен, без ясни правила и критерии. Те предупредиха, че "подобни действия могат да дискредитират България далеч повече от решенията за нарушения на правата на българските граждани". Министерство на правосъдието и правителството обаче не се съобразиха с призива на юристи, съдии и неправителствени организации за процедура, предоставяща гаранции за независим и обективен подбор на кандидатите. И на 17 септември подкомисия на ПАСЕ отхвърли предложените три имена. Бившият зам.-министър на правосъдието Маргарит Ганев, експертът Момяна Гунева и адвокатът Снежинка Сапунджиева, посочени от МС, се провалиха на изпита. Стана ясно, че нито един от тях не е показал достатъчно познания и опит в сферата на защитата на човешките права. Незадоволителни са били и езиковите им умения по френски и английски.

Новият министър на правосъдието Миглена Тачева насрочи нов конкурс след спешни консултации с гилдията и неправителствените организации. Процедурата за избор трябва да започне на 15 ноември 2007 г. с езиков тест, който ще се проведе в рамките на 2 часа. На 16 ноември ще има събеседване с издържалите теста кандидати. На събеседването ще бъдат поканени висши магистрати, представители на Конституционния съд, Комисията по правни въпроси и Комисията по правата на човека и вероизповеданията при Народното събрание, омбудсмана, представители на неправителствените организации и журналисти.

Тримата нови кандидати за български съдия в Страсбург ще трябва да се явят на изпит на 15 декември.
11
3016
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
13 Ноември 2007 01:52
Така си е със съдиите и със значително количество булгаристан-трансласион специалисти, като Муктада.....Идиотски, които ще продължават да твърдят, че правилното произнасяне на Shamps Elysees на булгаристан език е Шанз Елизе, защото дори не се разбирало и французите как го произнасят. Значи, ще требе да култивираме франсетата и да ги научим как се изговарят думите във френския език.
Ето защо и Европа ще ни научи, от своя страна, да разбираме по-добре понятия, като "кретенизъм", "дървен реализъм" и "съветска переводна школа"
13 Ноември 2007 09:51
Вярно е, че Муктада е знаменит форумен типаж, но също така са очевидни честите напъни на 2008 да го надмине с "ентелектуалните" си способности и познания. Поредната изцепка на последния с т. нар. от него "Shamps Elysees" и унищожителната критика на превода на Муктада говорят за необяснимата му любов към цитираната от самия него "съветска переводна школа". Само мога да предполагам, че обект на бурното му възмущение е Champs-É lysé es, което на френски се произнася "ʃ ɑ ̃ zelize" и посочената от Муктада версия на български език е възможно близка. Въобще нв става въпрос да се култивират франсетата, а да се произнесат на български чужди думи, съдържащи звуци, които в нашия език просто не съществуват.
13 Ноември 2007 11:12
Голям смях ще падне ако не одобрят и тези мераклии!
13 Ноември 2007 14:07
И понеже доста произносители и переводители продължават с напъните си да защитават "сюрреализЪмЪ" и тоталното изпростяване (опростяване) на преводите и произношението във всенародния и "европейски" Български Язик, то бих желал да им дам 2-3% "правилни" преводи и правилно произношение, доказващи, че една нация създадена от варвари и кретени и "пълна" с Нобелови медалисти - особено във Форума - е развалина, мислеща себе си за историческа. Младите попълнения в БАН, обладани от българофилство и "книжовност", родиха невиждани чудовища, от които на човек му се повръща или скоропостижно трябва да посети най-близката тоалетна.
13 Ноември 2007 14:25
Rolling Stones, превод "Търкалящите се Камъни" (това са камъните, които се търкалят в глават на Сърдит Петко)
Pilot Project or Pilot Projekt - на преводачите из-въобще не им е ясно кое какво означава, а и не правят разлика между двата израза и превеждат "Пилотен проект" (Браво!!!)
Final Countdown - след огромни препирни и простотии надделяха по-мъдрите и доказаха, че това въобще не се превежда "Последното преброяване", а означава "Преди Старта".
Come Together (и като песен на Бийтълз и като израз) не означават "Ела заедно" - изписано официално върху грамофонна плоча издадена в България - а "събиране" за среща или най-често съвипускници честващи юбилей.
Classified не се превежда, а просто се пояснява, че това е "класифицирана", когато става въпрос за подредена по класове - Да, но когато става въпрос за документи във военни, шпионски и други държавни ведомства, то е желателно да се поднася на читающите юроди като "поверителна".
13 Ноември 2007 14:34
Мисля, че вече е време да ходиш на преглед.
13 Ноември 2007 14:38
2008, като си толкова отворен и чаткаш френския, айде да ме светнеш как се произнася shamps elysees, че от години живея във Франция и ме е срам че досега съм се излагал...
13 Ноември 2007 15:04
Като чете човек мненията във форума, може да помисли, че се коментира стаия посветена на един филм на София Копола.... Апропо, 2008, как е правилния превод на заглавието на този филм????
13 Ноември 2007 15:20
Тъй като ще се опитам да ви обясня на естествен булгар диалект некой причини, като твърдоглавие, тъпоглавие и конски инат, поради които не искат не само съдиите ни, но и нашето присъствие в Европа и в останалия нормален свят, то бих желал преди да се дискутира, дискутиращият да застане срещу огледалото, да се погледне в него и да се опита да разбере генезиса на своето нещастие, интелектуалният си катарзис и литературен псевдопатриотизъм.
George Washington (The First President of The United States) Винаги е превеждан на български като Джордж Вашингтон.
Denzel Washington (US actor) Никога не е превеждан - с изключения на галфоните от североизток - като Вашингтон, а Уошингтън (Уошингтон).
Washington, DC (District of Columbia /It ain't a State but US Capitol / ) Тоже се изписва като Вашингтон.
William Shakespeare and Dr. Watson се превеждат съответно, като Уилям и Уотсън.
Значи ние трябва да научим и англичаните, след като научихме и французите, как да произнасят правилно имената в своя език и да им предложим учебни помагала за правилна дикция, която те явно нямат.
Нежеланието на пръдливите и изкуфяли байганьовци в БАН, да се научат и поучат от други е довела до тази фатална метаморфоза на всеобщото затъпяване в България и нежелание за промяна.
Познанията, че нещо е било така и възприемано по един начин - земята е плоска, като дъно на тава, (съветско производство) - съвсем не означава, че в момента ние трябва да приемаме това твърдение за вярно.
Опростяването на БГ Язика се наложи автоматически и хронологически след като селяндури, разбойници, шумкари и друга антисоциална измет с невероятно "високо" IQ, се изсипа на тумби и завзе властта в България. Естествено "интелектуализацията" се наложи от само себе си и както азбуката, така и езика се наложи да бъдат променени в партийна насоченст, рефлектираща и в момента в кратуните на тъпанари и говедари, опитващи се да наложат партизански принципи в българската книжовност.
Special Thanks

13 Ноември 2007 15:49
Познанията по език са безспорно много важен, но не и единствен критерий по който следва да се пресяват кандидатите за съдия в Европейския съд по правата на човека. Така, че аудиторията да не набляга само на това, че М. Ганев и компания се провалили на езиковия тест. На мен би ми било интересно да рабера, как са се представили по чисто правната част- познаването на практиката на съда за който се кандидатират, например..

Що се отнася до филипиките на 2008 - май трябва да прочете отново правилата на форума.
13 Ноември 2007 18:51
Тази Джиджева ако й четете защитите по делата в Страсбург ще си умрете от смях...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД