:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,310,632
Активни 106
Страници 15,147
За един ден 1,302,066

Носталгия по социализма? Айде стига!

Не демокрацията е виновна за лошото положение на хиляди семейства, а крахът на един изкуствено поддържан строй, при който мнозинството бе еднакво бедно
Емил Спахийски
Доминиканците масово лентяйстват. Поне това видях с очите си. Те не търсят работа, защото май не им е нужна - кокоси, манго, банани могат да се намерят под път и над път. Домашните животни сами се грижат за себе си. Рибата изобилства в океана и практически основният проблем с храната е решен. Решен е проблемът с отоплението, напояването - природата има слабост към тоя край. Дори да работят нещо, доминиканците го правят лежерно. Ежедневието им минава в подготовка за вечерния купон, който понякога започва от обяд. Мият моторите си, правят си прически, излежават се. Вечерта музиката гърми отвсякъде, а младите хора търсят пътя към сърцата си чрез алкохол, танци, а понякога - с шамари и хладно оръжие. Хората са много бедни, но и много усмихнати. Сякаш нямат проблеми. Е, мечтаят за повече комфорт и придобивки, но май не намират смисълтая мечта да я реализират, като прецакат купона чрез много работаИдилия! Ако някой им отнеме тази идилия обаче и обстоятелствата ги накарат да се блъскат за по-висок стандарт, много е вероятно да се намръщят и да си спомнят с умиление за миналото. Носталгия!

С малки разлики - като безплатната храна, хладното оръжие и шамарите, този начин на живот ми напомня последните години от времето на социализма. Живеехме икономично, но сигурно. Имаше купони почти всяка вечер. Беше евтино. Идилия! Изглежда не само аз от време на време съм на тая вълна.

В средата на седмицата излезе изследване на Световната банка и ЕБВР, от което стана ясно, че всеки четвърти българин има носталгия по Татовото време и 15 на сто от младите биха приели тоталитарно управление при определени обстоятелства (не се уточнява какви, което за мен е още по-интересно). О, да - на мнозина ни се иска да не работим толкова много, но все пак да поддържаме някакво стабилно ниво. Спомняте си класическите вицове от онова време - за това, че "те ни лъжат, че ни плащат, а ние - че работим"...

От тази гледна точка е доста тъжно, че ни секна блаженото бездействие. Хората, които милеят за онова време, имат желязна логика. Може да нямаш много, но ти стига, за да живееш. Може да нямаш много перспективи за развитие, но и съседът ги няма (еднакво бедни). Може да не получаваш голяма заплата, но има за веселие. Може да нямаш модерна кола, но пък прекарваш цялото си свободно време в ъпгрейдване на интериора и екстериора на таратайката - слагаш плюшени възглавнички на задното стъкло, лепиш емблеми на мерцедес върху капака на москвича, лъскаш никелираните тазове и прибираш всяка вечер чистачките - да не ги крадат. Както и да го гледаме, в цялата тази беднотия има някаква стабилност и предвидимост -няма да е по-добре, но няма да е по-злеТази хармония обещаваше да е вечна. Но не би.

Не мисля, че е нещо ненормално човек да живее без амбиции, да мисли като доминиканците за спокойствие, ром и бурни танци. Точно обратното - повече от приемливо е, още повече на фона на тежкия живот, който сполетя мнозина след промените. Не виждам нищо лошо и в това човек да търси стабилност и предвидимост. Точно обратното - така трябва да бъде.

Защо обаче този доминиканизъм се свързва със социализма? В крайна сметка не демокрацията е виновна за лошото положение на хиляди семейства, а точно крахът на онзи изкуствено поддържан строй. Спокойствието, безделието, липсата на конкуренция карат нацията да затлъстява духовно, умствено и ако щете - морално. Затова, когато в един момент системата съвсем естествено и логично рухна, мнозина се оказаха абсолютно неподготвени за жестоката реалност. Милеещите за социализма си спомнят само положителните му страни и предпочитат да забравят за всичко останало.

От тази гледна точка е много важно какви точно въпроси задаваш, за да измериш усещанията на хората. Социологията може да изкара всякакъв резултат чрез умело боравене с материята (вярно е, че и медиите могат да изтълкуват всеки извод на социолозите както си пожелаят). Ако респондентите (простете за грозната дума) бъдат попитани по подходящ начин, могат да излязат носталгично настроени към всеки един исторически период. Дори германците ще милеят за началото на фашизма (без войната). Достатъчно е да ги попитате с коя партия свързвате спирането на хиперинфлацията, производството на автомобили за народа ("Фолксваген") и сигурността по улиците.

По същия начин българите могат да бъдат изкарани гнусни националисти. Достатъчно е да попитате - "ако ромите са виновни за кражбите и убийствата в страната, бихте ли подкрепили създаването на строго охранявани гета, имплантирането на чипове в тялото на всеки потенциален бандит", и прочее, и прочее. Аналогичновсеки един народ може да бъде демонизиран,окарикатурен, възвисен, митолигизиран.

Българите едва ли ще демонстрират носталгия, ако въпросите визират негативните неща, произтичащи от тоталитаризма. Стремежът към стабилност, сигурност, предвидимост, покой, благоденствие не би трябвало да бъде свързван и противопоставян на определени исторически моменти. Това са вечните човешки стремления и социализмът тук няма нищо общо. За да се осъществят тези блянове на мнозинството, една държава трябва да е просперираща. А стабилен просперитет е възможен само в развити демокрации, където съществува конкуренция на идеите, където има свободен пазар и гарантирани права. Само свободните и целеустремени хора могат да поведат една нация към просперитет, който да гарантира покоя и сигурността на мнозинството. Не носталгията.
Снимка: Ройтерс
За добро или за зло, у нас нещата с прехраната не стоят толкова просто.
301
7896
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
301
 Видими 
26 Ноември 2007 01:44
Точно обратното е, драги Спахийски. Стремежът да не си развалиш рахата и спокойствието с излишни притеснения те пльосва точно в най-рядката кал на социализма. Мързелът и безхаберието, маскирани като стремеж към стабилност, сигурност, предвидимост и покой, са отличителни черти на камуняките.


Останалите знаят от собствен опит, че няма начин да постигнеш благоденствие без да си нарушиш спокойствието. Затова свободните и целеустремени хора работят преди всичко за собствения си просперитет, а в това време нацията вика неволята барем тя измъкне каруцата от тресавището. Sad but true.
26 Ноември 2007 02:36
Даа, "гарантирани права" - и кой е гаранта - държавата и управителите й ли? Или острия лакът?! Инак право - трябва да се работи. Прогреса идва с пот на чело. И винаги е било така. Има и умно съчетание на работата с разпределението по света. Но не и в България.


България на българите-европейци!
Виделина Вам!
26 Ноември 2007 02:52
26 Ноември 2007 03:28
Май всичко, което имаше да се казва, беше излято под въпросната статия онзи ден. Почти правилни изводи вади Спахийски, освен че на места се олива ("гарантирани права"? От кого, от дядо Господ ли?). Грешката му е във втората част на заключителното изречение - просперитет не се постига като си поставиш за цел сигурност и благоденствие. Защото сам си го е казал - най-лесния път до сигурността и благоденствието е именно да си докараш някой нов Вожд да те 'оправи'. Просперират тези, които не спират да се развиват - умствено, професионално и финансово - докато не грохнат от възрастта и предадат щафетата на следващото поколение. Тези, които си поставят за цел да лежат по диваните, да гледат ТВ и да "благоденстват" - тц.
26 Ноември 2007 03:45
Всичко е казано, но за неразбралите ще повторя.
Лошо е, че всичко което ни обещаваха за социализма се оказа лъжа.Но още по-лошо е, че всичко което ни разказваха за капитализма, се оказа истина.
26 Ноември 2007 06:49
25% носталгици по социализма е всъщност доста малко, значи 75% са без носталгия. Половината от тях поне са живели при соца.

Комфорта на египетските котли с (развалено) месо е съблазнителен само в светлината на спомена. На бас, че много и от 25-те процента, ако сега ги върнеш наистина в 1987, биха побегнали панически.

Леко, туй, което комунистите разказваха за капитализма е истина, доколкото капитализма се практикува от комунисти.

Доминиканците са каквито ги описва авторът, има и много по зле от тях - хаитянците на същия остров, същия климат.
26 Ноември 2007 07:11
Спахийски им го е боцнал мноо лошо на форумните кратуни описвайки точно важделенията им: "Може да нямаш много, но ти стига, за да живееш. Може да нямаш много перспективи за развитие, но и съседът ги няма (еднакво бедни). Може да не получаваш голяма заплата, но има за веселие. Може да нямаш модерна кола, но пък прекарваш цялото си свободно време в ъпгрейдване на интериора и екстериора на таратайката - слагаш плюшени възглавнички на задното стъкло, лепиш емблеми на мерцедес върху капака на москвича, лъскаш никелираните тазове и прибираш всяка вечер чистачките - да не ги крадат. Както и да го гледаме, в цялата тази беднотия има някаква стабилност и предвидимост".
Спахийски е пропуснал да спомене само лимонадата от 6 ст.
.
А за Доминиканците не съм изцяло съгласем. Виждал съм с очите си как копаят и строят при 35-8 градусова жега и огромна влажност. Седиш и се потиш, а силите ти сякаш се изпаряваат. Пичове, на този климат не може да работи всеки. Сигурен съм, че никой от форумците няма да издържи на каквато и да е физическа работа при тази обстановка. Е, иначе да стоиш под палмата с една Mamajuana или КокоЛока не е никак зле. Ако се измориш от слънцето можеш да поплуваш Не е като копането.

Редактирано от - garamel на 26/11/2007 г/ 07:13:39

26 Ноември 2007 07:32
Спахийски, този път статията ти не е добра Защо така примитивно свеждаш предимствата за обикновения човек по Татово време?Чак ми намирисва за поръчкова статия Да не би да има предсрочни избори??
26 Ноември 2007 07:58
Не
точно крахът на онзи изкуствено поддържан строй.

а ПСЕВДОДЕМОКРАЦИЯТА , която цари в България вече 18 години са причината за носталгията по онзи изкуствено поддържан строй , господин Спахийски !
Когато "избухна демокрацията" , много хора решиха да започнот частен бизнес .
Но какво стана ? Появиха се групировки СИК , ВИС , Корона - Инс , 777 и други , които подложиха на нечовешки рекет дребните производители ! Минаваха по сергиите на пазара и "определяха" кой по колко да плаща за това , че ги "охраняват" ! Нямаше магазин или офис , на който да не бе лепнат стикера на някоя от тия "охранителни" фирми !
В същото време , земеделските стопани от селата и гражданите , които имаха селскостопански земи за лично ползване по селата и около градовете , бяха нападнати от пълчища цигани , обирайки отгледаната с толкова труд продукция !
Едва ли някой е правил или е посмял да направи статистика , на "починалите при неизвестни обстоятелства" възрастни селяни , които хем си продали къщите и нивите , хем парите ги няма ни при тях , нито при наследниците им !
Народът ни не е мързелив и "онзи строй" , не го е направил такъв ! Просто опита на много хора да започнат частен бизнес бе задушен в зародиш !
Със мутрите , с инфлацията и обезценяването на парите , с фалита на банките , с закриването на предприятията , някои от които печеливши , с рязко увеличилата се престъпност и бездействието и безхаберието на МВР и управляващите !
И е "разбираемо" тяхното бездействие и безхаберие : "В мътна вода риба най-лесно се лови ! " И те ловяха и крадяха , та се съдираха !
Някои тъпанари зад граница пишат , че "ние сме си виновни , защото такива сме ги избирали ..." Кой ги е избирал ?! Те сами се избираха и си подреждаха избирателните листи ! Не виждате ли , че едни и същи боклуци се въртят като пръдливи от партия в партия , от алианс в коалиция , от червени станаха сини , жълти , зелени , пембени , но все са там - у власта ! Ти го гониш от СДС , той се намъкнал в НДСВ , ти го гониш от НДСВ , той турил феса и цъфнал в ДПС или ГЕРБ - ти плевелите !
Ако имате идея , как всичкия тоя боклук да се изчисти от власта - давайте !
Ама да ми пудрите мозъка с " вината на онзи строй" -забравете !
26 Ноември 2007 08:02
Това са ПсихоВТЪЛПИЗМИ.
Това е абсолютно сигурен признак за блатната катастрофа.

Като логика написаното прилича на древният софизъм за РОГАТИЯ и показва рогата на РОГАТИЯ.
, , Което не си изгубил , ти го притежаваш.Рога не си губил , значи имаш рога.”
Блатото не си го загубил.Нали по голямо блато си намерил , пълно с крокодили.

За над 2 000 000 скоротечно пратени на ония свят важи , че нищо не са загубили.Не си си загубил тялото , нали като те метнат под земята , тялото още дълго съществува , дори през крематориума да те прекарат , прахта нали остава. Пък може и добро да са ти сторили капутетата , в рая да са те изпратили.
За намалелите с над 1 500 000 българи , те нищо не саизгубили , значи живот са намерили, защото иначе щяха да са плячка в блатото.
За другите 1500 000 спасили се от блатото.Родина и род е са загубили , нали по големи братя и сестри са намерили.
Не си загубил морето , нали черномутрието си намерил

Не си загубил парното , радиаторите стоят като брошки.Не си загубил тока , можеш да си светиш с някоя крушка като свещи.Не си загубил млякото , макар да ядеш мляко произведено без мляко.Не си загубил сиренето , макар сиренето да се произвежда с лой и мас.Не си загубил кренвирша , макар кренвирша да се произвежда без месо.Не си загубил чушките и доматите, макар цените да са кратно по високи и да се внасят.

Важното е да преоткриеш капутализма и капутетата , тогава всичко ще намериш-дори гробищата и дори крематориума , те даже ще те спасят от блатото и в рая да се окажеш.


26 Ноември 2007 08:09
от червени станаха сини

И даже някои отново станаха червени- като петко сталина или гайтанджиев например
26 Ноември 2007 08:10
Да работи много, а да получава малко- това е ЛОШО за Работещия, но е ДОБРЕ за Плащащия!
Да работи малко, а да получава много- това е ЛОШО за Плащащия, но е ДОБРЕ за Работещия!
НАЙ-ДОБРЕ е: колкото се работи- толкова да се получава! Ама никъде го НЯМА!
Апропо, българинът НЕ е мързелив за работа! Той е работлив у дома си и на градинката на вилата си!
Но на българина НЕ му харесва да работи за Чорбаджия/ЧАСТЕН Работодател, де!/! А това НЕ се харесва на Чорбаджиите/ЧАСТНИТЕ Работодатели, де!/!
Затуй и Спахийски пише така- да се хареса на Чорбаджиите/Работодателите/ си!!! И вместо с повече журналистическа Работа, с повече тинтири-минтири и ала-бала да изкара повече пари/хонорар/! Е, ми, българче е Спахийски, де!26 Ноември 2007 08:38
Само още един преход и България ще стане географско понятие като Тракия, Мизия и Македония.
26 Ноември 2007 08:49
лековато поръчково писание, което не коментира най-очебийния факт
на 18-годишния ни "демократичен" преход:

по официални данни покупателната способност на днешна средна заплата
е над 2 пъти по-малка от тази през 1990

да не отпочваме разговор за изгубеното в емиграция 1 милион население
- повече от всички войни, които България е водила и т.н. и т.н.

но, спокойно, Спахийски - като си отидат всички, дето помнят, ще изчезне и носталгията
26 Ноември 2007 08:55


Може би долната статия, писана преди 86 години, представя по-добре проблема от горната.

"Какво ще стане със света, културата, с политическите свободи, ако демокрацията възтържествува преди да е подготвена? Хора от улицата ще се издигнат до управлението. Те ще разрушат всичко, съградено с толкова усилия и жертви. Заемете се, казва гениалният франски историк Токвил*­ с политическо възпитание на демокрацията. Иначе много ценности и цивилизацията ще пропаднат."
...Неподготвената улица стана играчка в ръцете на разни демагози, които гъделичкат нейните [на тълпата] страсти и нейната суета, нейното чувство за онеправданост и нейната дива завист и злоба. Взели веднъж по такъв начин тълпата в свои ръце, полукултурните демагози си играят с нея, като й внушават, че бялото е черно, а черното бяло. Невъзпитана политически и неподготвена, тълпата взема като евангелски истини думите на ония, които по гърба й са се изкачили до властта.
Демагозите, обаче, не винаги хитруват с тълпата. Излезли от самата нея, те са ограничени и неподготвени ­ умеят само да гъделичкат. В ласкателствата са съвършени. Те винаги знаят гъдела на онеправданата простотия. Обаче те живеят и с илюзията, че всичко знаят и всичко могат. Оттук иде тяхната претенциозност и самонадеяност...
Ето в какви ръце попада неподготвената политически улица, която разрушава придобивките на истинската демокрация, която унищожава, покрай материалните блага, и най-възвишените ценности..."
(в. “Зора”, 5 декември 1921 г.)
----------------------
*Алексис дьо Токвил (1805-59), френски аристократ и либерален мислител, който пише след своята едногодишна визита в Америка: "Обществото [на Америка; б.пр.] е било създадено в движение и ежедневно води хората към равенство в положението." Но "това, което най-вече ме отблъсква в Америка, е колко малко се грижи за тиранията." Тиранията, от която Токвил се опасява, е тази на мнозинството доминиращо над малцинството, едно притеснение, което споделя и неговия приятел Джон Стюард Мил (1806-73) в трактата "За свободата".
Сега е точно обратното - крайности в неравенството, диктат на малцинството над мнозинството, фалшива демокрация.Редактирано от - Zmeja на 26/11/2007 г/ 10:07:57

26 Ноември 2007 09:22
Знаете стария лаф.Комунизмът е като казармата - човек си спомня само хубавото.
26 Ноември 2007 09:22
Крайно време е да се намери и поне една правописна грешка в статията, с която окончателно и безвъзвратно да се докаже, че авторът е соросианец, родоотстъпник и майцепродавец

_______________________
And if I spend somebody else’s money on somebody else, I’m not concerned about how much it is, and I’m not concerned about what I get. And that’s government.
Milton Friedman, Fox News interview (May 2004)
26 Ноември 2007 09:25
За писаници като тази на Западния бряг точно "простия Маркс" е написал:
"Невежеството е демонична сила, която - опасявам се - ще бъде причина за още много трагедии. Ненапразно най-великите гръцки поети в покъртителни драми от живота на царските фамилии в Микена и Тива изобразяват невежеството като трагична съдба."
(Уводна статия в бр.176 на "Kolnische Zeitung"
26 Ноември 2007 09:25
Може би , спокойствието , рахата и липсата на мотив за развитие е голямата беда при т.н.социализъм. Решавайки до някъде основните проблеми на хората/работа , дом , здравеопазване.../ той ги превръща в роби на режима. Правят всичко само да не изгубят придобивките. А сега е все по-трудно всеки решава тези проблеми. Причините ги пишем всеки ден.
Господ ми даде възможност, да поседя достатъчно в САЩ, а имам и възможности да пътувам когато си пожелая там. По голямата част от американците работят като волове за да могат да покрият разходите си - да си платят сметките за наем, енергия телефон...Ако не работи 2-3 месеца е загинал. Виждам и 3 си деца - работа , учене , работа ... и си повтарям Алеко "Кога ще живеете бе хора?... Много често говоря на познати - Момчета вие започвате месеца с 1000 долара в джоба. Вие не плащате наем. Вие имате дом . Остава ви най-важното , семейство и здраве. Лъскавата кола и другото са подробности. Повечето американци ако знаят как живеем - ПЕША ЩЕ ТРЪГНАТ НАСАМ!
А иначе латиносите ги познавам. Островите под Флорида са пълни с такива . Цял ден се излежалат на слънце като котараци и около тях щъкат деща . Те са щастливи. Видях го. Сигурно са постигнали някъква хармония в живота, по добра от нашата.
26 Ноември 2007 09:31
Искам или не искам, стигам до един печален извод. Голяма част от участниците в този форум са великолепна илюстрация за принципите на елементария фройдизъм.
На всяка по-остра тема те реагират с връщане към нафталинената тема за комунизма. И с това странно ми напомнят за яростната хомофобия, твърде често педизвиквана от подсъзнателен стремеж към гей-средите.
Да ме прощават засегнатите.
26 Ноември 2007 09:32
Чоки$$, !
26 Ноември 2007 09:35
Това все едно Дайнов го е писал. (Прочее къде отлетя таз пеперудка че не я срещам тъдява?)


ЕмилеЙ, изкуственото не е нещо априори лошо. Държавата е нещо изкуствено, законите са нещо изкуствено, самата цивилизация е нещо изкуствено. Естественото състояние е да сме като животните в джунглата и кой кого изяде - това е.
Въпросът е в профила на изкуствените неща - забрани, ограничения, правила. Едно време имаше прекомерно, сега има повече лабаво, който има способности и хъс да успее - успява. Но има и такива вектори на свобода, че ето примерно - който има безскруполност и наглист, колаборира със също таквиз във властта и не само, и успява но в крайна сметка като вреда за цялото общество. По теория на игрите то се нарича игра с отрицателен резултат.
Затова има носталгия. Носталгията е по количеството справедливост в обществото. Едно време по първите митинги се приказваше само за привилегиите на комунистите, а сега кво стана - несравнимо повече привилегии за властта, косвено облажаване, пък за прякото облажаване несравнимо на квадрат и куб даже.

Редактирано от - Чарли Дарвин на 26/11/2007 г/ 09:36:35

26 Ноември 2007 09:39
Гражданинът Змей както винаги е в десетката!
Ето и моето мнение:
Натиснете тук
26 Ноември 2007 09:50
"В крайна сметка не демокрацията е виновна за лошото положение на хиляди семейства, а точно крахът на онзи изкуствено поддържан строй. Спокойствието, безделието, липсата на конкуренция карат нацията да затлъстява духовно, умствено и ако щете - морално."
Е това е много яко!
Такъв строй като нашенския социализъм може да се поддържа или чрез природни дадености като топъл климат и всички произтичащи от това предимства, изобилие на полезни изкопаеми, търсени на международния пазар или стабилно наливане на ресурси отвън. Та ние бяхме от третия вид.
26 Ноември 2007 10:06
Чок觧 Автора, посредствена статия с грешни изводи. >(снимка: натиснете тук)
26 Ноември 2007 10:18
Римейкът на социализма едва ли ще излъже някого:

Внимание! MARX Operating System 4. New Version
26 Ноември 2007 10:20
Круела , не се излагай и не повтаряй глупости !
Безделие ? Чие ? Ако 20 или 30 % (предимно софиянци ) са били безделници , останалата част от българите не са били !
Как хората* можаха да си построят къщи за себе си и за децата си , вили по лозята и градините , как можеха след работа да заработват на "мястото за лично ползване" , отглеждайки плодове и зеленчуци , в дворовете животни и птици , трети с рибарлък , след работно време , четвърти - в различни рационализаторски и творчески колективи ?? С безделие ?
Родителите ми , които работеха , имаха 2 декара лично ползване край града . Един декар лозе и останалото овощна и зеленчукова градина .
Освен , че задоволявахме нуждите си от плодове и зеленчуци , предавахме по 1 тон грозде за износ ! По половин тон кайсии на пазара ! Баща ми , с моя помощ и на брат ми построи вила на два етажа ! И не бяхме само ние "безделниците" ! Повече от половината град имаха места за обработване около града и околните села !
Баща ми живее в къща с 300 кв. м двор , там също имахме зеленчуков участък и 12 овощни дървета , отделно отглеждаше зайци , по стотина заека на година е предавал по 5-10 килограма всеки , което ще рече около половин тон заешко месо !
Какво безделие , що за глупости пишете ?
***

Духовно затлъстяване ? Какво разбираш ти под този израз ?
Колко хора участваха в самодейни танцови , хорови и тетатрални колективи ?
Колко бяха библиотеките и читалищата и читателите в тях ?
А колко бяха домовете без лични библиотеки ?
А стотиците бюра за младежко техническо творчество в които млади хора прилагаха наученото на практика , влагайки свой поглед , свои оригинални идеи ?
Колко хора , колко младежи участват СЕГА в танцови , хорови и театрални групи ? В научни колективи ?
*****
Спокойствието ? Да , тук си права ! Ние не заключвахме вънщната врата през ноща , макар , че живеехме в къща ! Нямахме решетки по прозорците ! Разхождали сме се 15 - 16 годишни в 2 -3 часа посред нощ , без да ни е страх , че някой ще ни пребие и обере ! Че някое момиче могат да го отвлекат , изнасилят и продадат зад граница като проститутка !
Сега ги изнасят като животни по 10 хиляди на година !
Не ти ли харесва такова спокойствие ? Сегашната напрежение , че синът ти е излязал на дискотека и може да не се прибере , щото някой го наръгал с нож или застрелял, по ли ти харесва ? Че дъщеря ти могат да я отвлекат и продадат за проститутка , по ли ти харесва ??
----------------------------------------- ------
* под "хора" имам предвид не директори и партийни секретари , а такива , които със собствените си ръце и труд са ги построили !

Редактирано от - Чок觧 на 26/11/2007 г/ 10:50:29

26 Ноември 2007 10:27
Чоки!
Ей-сега ще бъдеш обявен за дудукофил!
26 Ноември 2007 10:28
В статията се твърди нещо си, но нищо подобно нямаше в бурната дискусия по този повод преди няколко дни. Това за съжаление праща статяита към групата на поръчковите публикации за промиване на мозъците.
Хората, които милеят за онова време, имат желязна логика. Може да нямаш много, но ти стига, за да живееш. Може да нямаш много перспективи за развитие, но и съседът ги няма (еднакво бедни).
Първото изречение иди-дойди, но второто си е напарво лъжа, но те това е главното в случая, главното е сравнението - живяли сме бедно - така е, но сега живеем още по-бедно. Веднага въпросът - това носталгия ли е да искаш да живееш не толкова бедно както сега или нещо съвсем друго?
26 Ноември 2007 10:29
тука ще е купонът тука! айде, раз-два-три..!
26 Ноември 2007 10:40
Не се наемам да твърдя кога се е работило повече или казано с други думи, кога социалната активност е била по-голяма, но преди 20-ина години в 6 часа сутринта половината прозорци около нас светеха и по улицата вече имаше върволица от забързани хора. А сега в същото часово време тук-таме свети само някое прозорче на тоалетна и наоколо пълно мъртвило.
Вечер. В 19 часа по улицата отново мъртвило и отблясъци от телевизионните екрани по стъклата на прозорците, чиято игра продължава до сутринта.
Тъжно.
26 Ноември 2007 10:41
Не демокрацията е виновна за лошото положение на хиляди семейства, а крахът на един изкуствено поддържан строй, при който мнозинството бе еднакво бедно
ххх
Да, сега не сме всички еднакво бедни. Има 10 процента много богати и всички останали са бедни. Т.е. вече имаме някаква различност. Да живее демокрацията на Спахийски...
26 Ноември 2007 10:43
Хикс!
Змей!
Зад привидно верните разсъждения се крие строго размахан пръст: не гледай в паницата на богатия (и не питай откъде я е напълнил). Така, скъпо другарче, постъпват само лошите комунистчета.
26 Ноември 2007 10:48
тука ще е купонът тука! айде, раз-два-три..!

Този купон вече сме го купонясвали до втръсване, макар че ако няма друго забавление, може и тук. Но нещата са горе-долу ясни:
Раз - дудуците, дето при соца им е било добре, щото Партията и Правителството мислели вместо тях, а от тях искали само вярност - та и Москвич имало, и Електрон.
Два - оплакващите се "к'ва стана тя след 1989 - мутри, престъпност, хиперинфлация, фалити на предприятия". Всички знаем, че имат основание, но те отказват да признаят, че сами си го докарахме това, като не тръгнахме по пътя на другите източноевропейски страни, ами си избирахме червените да станат те червени богаташи, а дребните ченгета и спортистите-галеници - мутри. И още си ги избираме....
Три - наивници, дето си мислят, че като кажеш на червения дудук колко хубаво нещо е свободата и че въпреки червеномутренската олигархия има възможности било тук, било в чужбина, ще вземе да повярва и да се превърне в свободен и инициативен човек.

_______________________
And if I spend somebody else’s money on somebody else, I’m not concerned about how much it is, and I’m not concerned about what I get. And that’s government.
Milton Friedman, Fox News interview (May 2004)
26 Ноември 2007 10:51
Много е дълго за обяснение, затова накратко: ако едни са работели и по частно и по вили (ако има стигаха парите от заплата щяха ли да го правят!?), то имаше една добре уредена прослойка платени партийни, профсъюзни и комсомолски деятели, ползващи се с всякакви привилегии. И те си имаха вили, но не за да копаят там, а да си почиват от изключително отговорния "труд". Докато едни копаеха на село и по частното да си допълнят доходите, други сменяха кьор софра с друга кьор софра (като цяло Батето например е експерт по тези неща, пък не си спомням да е казал, че някога е копал). Вярно, по частното се копаеше здраво, но по кооперативното не се намираха много мющерии... защо ли? Та за прибирането на реколтата се мобилизираха ученици, студенти, войници и служители.
Да турим в кюпа и военните и милицията (що вили се настроиха с трудовашки труд) и тезата, че всеки си е получавал заслуженото започва да издиша.
26 Ноември 2007 10:53
Спахийски, таСове, не таЗове, майна....
26 Ноември 2007 10:54
Точно от "еднакво бедните", примерно сервитьори се роди Митьо Янков в Несебър.... и ред други. Преди 1989 имаше и повече духовност, може да е донякъде контролирана (но българин контрол търпи ли? Щом си слушахме всичко от Битълс до ...) Основна грешка - че някакви умници в интерес на собстената си власт, допуснаха слободията. А веднъж разпаше ли си пояса народа, върви го възпитавай... А за Карибите, нали помните вица за богат швед и беден рибар на карибите.... Шведа му предлагал да се труди повече, да си купи повече лодки, да постри консервна фабрика и тогава да си почива... Ами аз сега нали това правя ловя малко и си почивам! казал туземеца.
26 Ноември 2007 10:55
лъскаш никелираните тазовеНе знаех, че са почнали да правят таЗове от никел. Костите явно вече не са актуални.

И...Манрико, всъщност е много лесно да се открие правописна грешка, особено в безсмислена статия, написана набързо, за да запълни спешно една празна вестникарска колонка.
26 Ноември 2007 11:01
Не съм казал , че всеки си е получавал заслуженото , но е било по-добре от сега !
Но ако всеки си беше получил "заслуженото" след десети ноември , сега нямаше да ни управляват синчетата им , а аз щях да пиша , че сега е по-добре от преди !
И нямаше да си вея пръднята из палестинската пустиня , ми щях да си строя капитализма у нас ! Ама бандитски капитализъм не ми се строи !
26 Ноември 2007 11:02
Абе защо с толкова пяна на уста защитавате правото ми да се кланям пред прогресивния и инициативен Череп?
26 Ноември 2007 11:02
Мили Авторе ,
Наоколо бъка от хвърковати дописки , подобни на твоята ... Не си първия и последен не идеш ... Докато КАТА ДЕН И В РЕАЛНО ВРЕМЕ , ОБЕКТИВНО И НА ВСЕКИ ПО СВОЕМУ , щем или не , ни се налага да решаваме РЕБУСА НА СВОЕТО МИНАЛО В НАСТОЯЩЕТО СИ ... Всеки си сторва сметката ... Ала като е реч за ОБЩИЯ НИ ЖИВОТ и неговото минало в днешното ни , тя не е само и просто за туй , че всички лошо сме спали , а за ИСТОРИЧЕСКАТА НИ ПАМЕТ ... Подобната не се заличава току тъй и за хей така ... Ние от Изтока , се връщаме в капитализма , не само с разбойниците си , но и с "практическата си критичност" към него ... На Запад го разбират , но и нов Макс Вебер да си родят , все за африканци ще ни броят ... И към тях е обективно адресирана , нашата Критика на капиталистическата демокрация ... Дано съм ясен...

26 Ноември 2007 11:05
Много спорна статия, която поражда многото спорни въпроси под нея. Фундаменталният въпрос, все пак е - на какво да се осланя човек, на вътрешното си усещане за благосъстояние или на гонитбата за претворяване на умопостроенията си, вкарвайки се в капана на градските задръствания, висенето по 8 часа на ден на работа за 500 лева заплата и блянът, че един ден те ще станат 2000 евро, когато ще може да си позволи да отиде до Рим да види как румънските цигани хитро вадят монетите от Фонтана ди Треви. Или по-простичко казано - на сърцето си да се уповава или на разума? Този въпрос е крайъгълен камък и във философията и още повече в религията, като се започне от древноегипетската и тези преди нея, та се стигне до наши дни. Първият постулат на Хермес Трисмегист, най-мъдрият сред мъдрите е - вселената е ментална. Ако не искаме да губим време в живота да търсим отговор, можем да се доверим на великия мъдрец и да се ползваме от откритието му. В ролята на хора, които са сторили това, се оказват посочените с толкова присмех в статията доминиканци. Те, без и да са чували за Хермес, са послушали сърцето си и са се отдали на пачанга и сърфиране с делфини. Защото щом вселената е ментална, то и ние, като съдържащо се в нея, следва да сме някакво проявление на менталното. И като такова проявление, човекът е достатъчно съвършен и завършен продукт и преди всичко - духовно същество. Каквото и да се опитва да произведе, в лицето на достиженията на цивилизацията най-много да успее да създаде сам себе си чрез хипотетичните бъдещи достижения на медицината - или създанието да се превърне в създател на своето създание и така съвсем да скъса връзката си със Създателя. Дали това е задкулисната идея, която неведоми сили ни трасират? Но това го могат днес и доминиканците, можеме го и всички ние - достатъчни са бутилка ром и знойна доминканка, за да станем участници във великото дело на сътворението. Как и защо става - едва ли ни интересува. Трагедията е, че човекът, обаче, се интересува и иска да узнае това и ще прахоса всички ресурси, за да достигне до познанието. Накрая ще успее, но цената ще бъде опустошителна - полудял от бачкане и задоволяване на суетата си, ще се размножава по пътя на познанието, ще спре да ебе и ще погуби душата си. Естествено, ние сме далеч от тази сюжетна развръзка, но така или иначе сме на пътя към нея. И това, за което се милее в статията, са само щрихи по пътя към целта. Или, ако се обърнем към старозаветното писание - Адам беше изгонен от рая и осъден да съществува с кървава пот на чело, само защото бе опитал от забранения плод на познанието, с който акт позна и злото. И заразен с бацила на познанието, той щеше да отиде твърде далеч в опита си да си направи своя райска градина по образ на тази, от която бе натирен, т.к. в крайна сметка бе създаден за нея. Затова и пътят към ада е постлан с добри намерения, защото човекът продължава да живее с доброто намерение да построи своя Едем, който му бе отнет. И гид ще му бъде змията, която го изкуси, казано по-притчаво.
26 Ноември 2007 11:05
Чок觧
26 Ноември 2007 11:09
Нещо не съм съгласен със Спахийски в обощението, че при соца сме работили като доминиканци.
Твърде преувеличено (опростено) е да се свързва соца с вицове от сорта на "те ни лъжат, че ни плащат, а ние - че работим" или "No underpayment may meet my underperformance..."
С две думи, и при соца се бачкаше яко, не всички, разбира се, но то и сега е така.
Българинът е бил трудолюбив като цяло и преди соца, и след него. Няма нищо, ама нищо общо с латиносите и "Samba no, travajo si".
"Залудо работи, залудо не стой" - ей това показва най-добре нашата "трудова етика".
Може да не сме холандци, но не сме и доминиканци.
(какво да чакаш от държава дето е кръстена на почивен ден).
Носталгията по соца- поне за мене - е свързана с носталгията по младите години: през 1986 с два студенски купона за обяд отиваш в закусвалня Плиска и си купуваш бутилка водка Царевец и пакетче масло (да не ядеш сухи филиите) - ей такива работи.
26 Ноември 2007 11:14
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума (т.1.1 - "На обсъждане подлежат публикуваните текстове, а не техните автори. ")

Редактирано от - bot на 26/11/2007 г/ 11:18:06

26 Ноември 2007 11:17
Съгласен съм с нюансите, които внася Марко Ив. Тотев.
26 Ноември 2007 11:19
*****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума (т.2.4)


Редактирано от - bot на 26/11/2007 г/ 11:20:19

26 Ноември 2007 11:25
Чоки и компания,
Като беше толкова хубаво защо свърши?
26 Ноември 2007 11:28
"те ни лъжат, че ни плащат, а ние - че работим"
Интересно , кой построи всичко това , което виждаме-от язовири , до собствен дом за всеки????
Още по интересно е друго-как изглежда това пропагандно клише днес и за годините на прехода..
Вероятно така?
Лъжат ни за да работим , а ние не трябва да лъжем-че работим??
-----------------------------

------------------------------------
Журналист взима интервю от директора на лудницата:
- Как разбирате, дали пациентът е здрав, за да го изпишете?
- Имаме стандартен тест. - отговаря директорът. - Пълним една вана с вода и слагаме чаена лъжичка и черпак до нея. А след това караме пациента да излее водата от ваната. Журналистът се усмихва и казва:
- И нормалният човек взима черпака, нали?
- Не - отговаря директорът. - Нормалният човек изважда тапата.

26 Ноември 2007 11:30
Според мен в един кратичък текст авторът синтезира смисъла на т. нар. си "работа":
"От тази гледна точка е много важно какви точно въпроси задаваш, за да измериш усещанията на хората. Социологията може да изкара всякакъв резултат чрез умело боравене с материята (вярно е, че и медиите могат да изтълкуват всеки извод на социолозите както си пожелаят)."
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД