:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 438
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕС удари и авиацията с парникови квоти

Самолетните билети поскъпват с 30-40 евро според експерти
Снимка: Ройтерс
Според експерти авиокомпаниите от ЕС ще повишат цените на билетите от 2012 г. заради ограниченията за вредните емисии.
От 2012 година авиокомпаниите, работещи на територията на ЕС, ще бъдат принудени да увеличат цените на билетите за по-дългите полети средно с 30-40 евро. Това показват експертни разчети, разпространени от агенциите, след като в четвъртък вечерта екоминистрите на страните-членки се договориха да включат и авиацията в схемата за търговия с парникови газове.

Мотивите са, че авиационната индустрия вече е отговорна за 3% от емисиите въглероден двуокис в света. Нейният дял в замърсяванията се е увеличил двойно от 1990 г. досега, а до 2020 г. ще се увеличи още два пъти в сравнение със сега. Това е много повече от "приноса" на стоманодобивната индустрия, а тези предприятия отдавна са в търговията с емисии. Тя се състои в определяне за всяка държава на квоти от вредни емисии, чието превишаване се глобява с големи суми. За да бъдат избегнати санкциите, замърсителите или трябва да се насочат към по-чисти технологии, или могат да купуват определени квоти от други държави.

Мярката за авиацията ще засегне всяка авиокомпания, която оперира на територията на Евросъюза, независимо дали е от страна членка или не. Предложението тепърва ще се гласува, но природозащитници и евродепутати вече го разкритикуваха като твърде слабо. В същото време САЩ се заканиха да предприемат правни действия срещу ЕС, ако плановете влязат в сила.

Причината за опасенията на авиокомпаниите са, че ще им трябват огромни инвестиции в нови самолети, които замърсяват по-малко атмосферата. За България съществува и една допълнителна опасност, тъй като не е известно коя година ще се вземе като база за изчисление на квотите. Допреди 2 години страната ни разполагаше с много стари руски самолети, които са силни замърсители. Подобен проблем възникна и при определянето на квотите за индустриално замърсяване - България тръгна от ниска база, тъй като бяха взети данни от началото на 90-те години, когато повечето предприятия от тежката ни индустрия вече бяха затворени. Заради това скорошното решение на Брюксел оряза с около една трета нужните ни квоти и от началото на 2008 г. много въглищни ТЕЦ-ове у нас трябва да намалят работа и да спират. Изчисленията за загубите на страната са за близо 700 млн. лева в краткосрочен аспект, които производителите ще трябва да калкулират в цените на продукцията.

СЪД

До 27 декември България ще изпрати официално писмото до Европейската комисия, с което ще я уведоми, че ще бъде съдена заради искането страната ни да намали квотите на вредни емисии. Това съобщи министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Решението за съдебното дело е взето на последното заседание на кабинета в четвъртък.
7
1953
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
22 Декември 2007 09:54
От 2012 година авиокомпаниите, работещи на територията на ЕС, ще бъдат принудени да увеличат цените на билетите за по-дългите полети средно с 30-40 евро.
Тези явно се БЪЗИКАТ.........2012година!!!!!!
22 Декември 2007 12:00
Добре, че на времето се усетих и не инвестирах в един парник. Сега щях да страдам от ефекта му.
22 Декември 2007 16:48
Другари, да не би догодина да улизаме у 2012-тата година?!
22 Декември 2007 18:34
Умните евреи бързат, за тъпите гои остава само да плащат
25 Декември 2007 15:58
Аман от козметика.
На всички е ясно, че за стабилизиране на нещата в планетарен план в полза на самоназвания хомо сапиенс, е нужен радикализъм - всъшност, това е ясмо от 1985 година, а се говори за парников ефект от момента когато стана доста късно, т.е. от както омърсяването на планетата от човека предизвика необратимост.
...все пак изход има: Мигновено затваряне на всички димящи предприятия на планетата - но не по-късно от две седмици, спиране на всички моторни кораби /без тези с атомен двигател/, мигновено въвеждане на велосипеди, файтони и каруци с животински впряг...
А, щели да останат два милиарда на улицата - вредно, много вредно явление. Значи заради тях моторните крупни возила, и тези които плават, компромисно ще останат до десет дни в повече. Излишните милиарди човешка маса ще се наложи да бъдат изсипани в океананите, от което ще спечелят гигантите в началото на хранителната верига - хем чисто, хем хуманно, хем екологично, нали
Ще речете - жестоко е, ми помислете: ами, ако Планетата каже "Бау" и гътне всинца ни на един път. Пука й на третата планета в соларната система дали ще пори космоса с десетина милиарда осиращи я мислещоподобни ...или "с" ...без тях.
...но на нас ни пука - нали, е по-добре без парников ефект, с по-малко жители, а и с романтичния конски впряг и опъната платна в моретата))
Колкото до индустрията - тази, която има животоспасяващ характер 8сиреч за медикаменти, хиргични и тям подобни консумативи за болнично оборудване - може и да остане, но само това
Весела Коледа на мислещите!
27 Декември 2007 02:16
Тези квоти са голяма тъпотия. Тези които замърсявят повече да купуват от тези дето не произвездат нищо...Що за тъпотия. Изобщо квоти не трябват. Правят се строги норми за всички и това е.

" и опъната платна в моретата))"... С това не съм съгласен също. Днещните средства за навигация са много добри и скороста на съвременните пладноходи приемлива за превозване на товари. Като се има предвид колко гориво ще се спести изобщо не е за подценяване използването на платноходите.
27 Декември 2007 15:44
valex
Излишните милиарди човешка маса ще се наложи да бъдат изсипани в океананите

Ще е напълно достатъчно ако само твойта маса която си изсипал тука се почисти
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД