:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,517,663
Активни 121
Страници 16,388
За един ден 1,302,066
Рефлексии

Опиум за народа, дрога за властта

"Опиум за народа" е определение на религията, дадено от Маркс в критиката на Хегеловата философия на правото от 1844 г.: "Религията е въздишка на потиснатата твар, тя е душата на един безсърдечен свят, както е и духът на едно бездуховно състояние. Тя е опиум за народа". То се опира на две понятия, използвани предимно в положителен смисъл от тогавашните либерални мислители - опиум и народ. Определението следва традицията на Просвещението, което осъжда злоупотребата с народната вяра в божествената справедливост така, както осъжда и злоупотребата с опиум извън медицинското му приложение да притъпява болката при операции и тежки болестни състояния. Със сигурност е заемка от Хайнрих Хайне, който няколко години преди това пише саркастично срещу Лудвиг Бьорне за илюзиите му относно лечебните свойства на религията. "В чашата с горчилка за човешкия род тя капва няколко сладки, приспивни капки духовен опиум от любов, надежда и вяра." В този смисъл определението съвсем не е така отрицателно, както обикновено се мисли. И религията, и опиумът са оправдано добри, но стават неоправдано зло, употребят ли се свръхмерно като единствено средство за обясняване и решаване на действителни проблеми - опиумът за страдащия човек, религията за бедстващия народ. Поради което трябва да бъдат ограничавани в разумни дози и използвани в краен случай.

Какво е "дрога за властта" пък всеки може да си представи и без случая "Куйович" в днешния популярен смисъл на съставящите го думи -и дрогата, и властта са нещо предимно зло,макар да е несъмнено, че опиум и дрога са едно и също, както донякъде едно и също са народ и власт. Дотам, че всеки опиат да дрогира и всеки народ да овластява. Особено пък в условия на демокрация като нашата, в чиято конституция е отбелязана традиционността на народното вероизповедание, а политическата й стабилност е невъзможна без помощта на подозирани в наркотрафик хора. Техните офиси се освещават пък от висшия клир, рождените им дни се посещават от висши управленци, венчавките и кръщенетата им стават в големите храмове и дори тленните им останки почиват покрай манастири, зографисани с волни пожертвования на тъй скръбно почившите - най-често след убийство от неизвестен извършител.

Затова "Опиум за народа, дрога за властта" е точно обобщение на седмиците, белязани както от християнизирани езически празници, така и от властово суетене около наркоскандали.

Но това е изобщо и в известен смисъл класика. Тия дни опиумът за народа и дрогата за властта се явиха и в частност: народът - с един негов представител; властта - в нейната четвърта ипостаса, медийната. Пак класически ето така:

"Казахте, че носите до сърцето си Николай Чудотворец...", подхвърля Канна Рачева от bTV и Николай Димитров, единственият спасил се по чудо от злополучната "Ванеса", отговаря: "Тази икона е винаги с мен още от първото ми плаване, от 16 януари 1983 г. Тя ми е подарък от моя дядо, също Николай. На него пък му е подарена от неговия кръстник. От 100-ина години е в нашата фамилия. Тя ме е запазила. Винаги съм си казвал: "Абе, нека да ми даде просто някакъв знак, колкото и да звучи така светотатски, нека да ми даде някакъв знак, да почувствам наистина, че има нещо, тази сила. Не че няма свръхестествени неща край нас, но повече от това доказателство просто не може да се даде".Прав е морякът, както са прави и роднините му да вярват,че молитвите им са помогнали за чудотворното спасение - в ледената вода никога не е излишна една икона, както и в чашата с горчилка е добре да има няколко капки духовен опиум. Затова и Николай, и близките му продължават да се молят за останалите моряци - състрадателно и смирено, без да могат да изразят напълно радостта си от такова пряко доказателство, че има Бог, Който ги е чул и изпратил светията към студените води на Азовско море. Така сигурно са се молели и още се молят роднините на другите моряци с плахата надежда, че те чакат на някой замръзнал плаж, в някой сух плот своя свръхестествен спасител. И пак ще има добра новина, която ще бъде придружена с интервюта и снимки, не само с краткото съобщение, което мина покрай посрещането на оцелелия - "Пристигнаха ковчезите на загиналите моряци". Може би те не са се молели, нямали са икони до сърцето или не са вярвали достатъчно. Божа работа...

Толкова за опиума. Добре, но къде е дрогата? Няма да мога да ви кажа, както и никой няма да ви каже, защото никой от овластените не пита, преди да се оправдае: има следствена тайна, съставят се парламентарни комисии, търсят се средства за спасителни операции, прехвърлят се отговорности, чака се да извадят "Ванеса", така както извадиха и "Хера". И се завърта до несвяст цикълът на обещавани разкрития, в които всеки конкретен въпрос изчезва в очакването на оня, който ще има смелост да го зададе, а след това и да му отговори. Засега го няма и все повече крепне усещането, че само Бог може да ни спаси от тая дрогирана с оправданията си власт.
46
5905
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
46
 Видими 
11 Януари 2008 23:58
Благодаря! Прекрасно четиво!
12 Януари 2008 01:24
.
12 Януари 2008 01:55
Аз па си мислех че Маркс е против религията.Така хората няма да вярват в Бог а в неговите измишлиотини народна влас.без класово общество светлия раи на комунистическото общество управлявано от евреи.
12 Януари 2008 02:17
Религията-"опиум" ЗАМЪГЛЯВА Ума и Съзнанието на народните маси и ги прави послушни и податливи на Властта на богатите и на религиозния клир!
Има и думи-"опиум" за Народа! Например, думата "Демокрация" ДНЕС- тя така е демоНАРКОтизирала вече 18 години българина, че той "гледа тъпо", изцъклено и примирено как "демократи" и "НЕдемократи" го баламосват, ограбват, натирят, смачкват, геноцидират!!! И вместо да строши ръката на "демоНАРКОдилърите" и "демоНАРКОбароните", Народът протяга ръка към тях за нова доза "Демокрация"-"опиум"!
"НАРОДЕ????"...
12 Януари 2008 04:13
И верата у светлото комунистическо бъдеще тоже се оказа опиум за народа. До толкова ни опияниха че за малко сите у гроба да ни вкарат под маршова стъпка, рии'ш ли.
12 Януари 2008 07:25
Опиума в някой райони е бил по-достъпен от алкохола!!!
12 Януари 2008 09:24
Що се хванал за нещо от което няма и папер понятие?...От преписване никой не е станал по-умен...само му личи...Вместо да тръгне директно към М.Ангелова (де кураж?) и към другите с личните им имена, (де кураж?) седнал да "списува" за насъщния...Позиция на ветропоказател - да показва на къде духа вятътърът в момента...


_________________________________________ _
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
12 Януари 2008 09:40
През 1980г стигнах до извода - ТЕЛЕВИЗИЯТА Е ОПИУМ ЗА НАРОДА!!! 40-50 дни бях неподвижен и освен книги$ телевизия - 1 и 2 програма$ и тези три нещя

Сега след толкоз години разширявам - МЕДИИТЕ СА ОПИУМ ЗА НАРОДИТЕ!!!!

12 Януари 2008 10:34
Както опиума така и вярата са проход към други светове Доста сполучливо сравнение не само в преносен смисъл.
12 Януари 2008 10:42
Добре написано.
12 Януари 2008 10:58
Писано от хора атеисти, т.е. богоборци, несъзнаващи, че атеизмът е много по-голяма вяра от Христянството. Маркс (с истинско име Мурдехай Натиснете тук) и понятие си е нямал от Православие, но глупавите му последователи имат едно "безценно" качество - да обобщават по най-примитивният начин. Ако Маркс разбираше нещо от Православие, или поне бе чувал за него, щеше да стигне до съвсем други идеи. Диалектическият материализъм е наука и като всяка наука (познание) тя има един корен. Това обаче е невъзможно за хора, променили символът на вярата (католици) или за такива, които се опитват да "вмъкнат идеи" от вярата в реалния живот (протестанти). Да не говорим за хора, които си създават вяра за да "оботят" Христянството (атеисти, масони и т.н.).
[8:31] Тогава Иисус казваше на повярвалите в Него иудеи: ако вие пребъдете в словото Ми, наистина сте Мои ученици,
[8:32] и ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни.
[8:33] Отговориха Му: ние сме семе Авраамово, и никога никому не сме били роби; как Ти казваш: свободни ще станете?
[8:34] Иисус им отговори: истина, истина ви казвам: всякой, който прави грях, роб е на греха. (От Йоана свето Евангелие)Редактирано от - Петър Петров на 12/1/2008 г/ 11:18:16

12 Януари 2008 11:48
Петър Петров, ти по текста над синята линия ли се изказваш?
12 Януари 2008 12:04
Calina Malina,
Ако ме питаш за т.н. "статия" - да.
12 Януари 2008 13:39
Религиите (в чист вид или като идеология) са създадени от "просветеното малцинство" (умните и талантливи евреи) на земята за по лесна манипулация и управление на "невежото мнозинство" (гоите). Атеизмът е също религия, както и анархизмът също е политика. Последните също са подхвърлени на тъпите гои от"просветеното малцинство".
Умният, талантлив и брадат евреин Маркс, както и неговите съидейници и съплеменици - Ленин, Сталин, Хитлер са просто войни от отрядите на "просветеното малцинство".
12 Януари 2008 15:37

Аве не знам дали автора е преписвал, ама това:
само Бог може да ни спаси от тая дрогирана с оправданията си власт.

си е бисер отвсекъде!

12 Януари 2008 17:07
Да се сравнява Атеизма с Религия и Религиозност е ВРЪХ на Глупостта и БЕЗпросветността! Или си е най-обикновена Манипулация, Пропаганда и Агитация на религиозния Клир срещу Атеизма!
ДВАЖ по-голяма Глупост, БЕЗпросветност и Манипулация е да се приравнява Теорията/Идеологията/ на Комунизма с Религия- тъй като Комунизмът е АТЕИСТИЧНА Идеология/Теория/! Впрочем, човек може да е атеист и БЕЗ да е комунист!
Атеизмът е ПРОТИВ Религиите, а НЕ е една от тях!
"Атеизъм" означава "БЕЗбожие"- а Религия без Бог НЯМА!
Религията казва, че "Бог е създал Човека", а Атеизмът казва, че ЧОВЕКЪТ Е СЪЗДАЛ БОГА- сиреч, Бог е ИЗМИСЛЕН от Човека!!!
12 Януари 2008 17:10
само Бог може да ни спаси

Тоест Вярата.
Да, трябва ни Вяра. Идеал, който да ни мобилизира.
Въпросът е дали той ще е Наш идеал, част от Нашия път, степен от нашето израстване, или...
ще ни наложат някоя кока-колена "глобална" цел, която ще допринася за развитието на други общности, но не нашата.
...
Гледал съм в Западна Европа докъде води следването на чужди идеали, уж пак западни, но може би твърде западни такива.
Води км загуба на културна идентичност.
Което е път към робство.
12 Януари 2008 17:14
Параграфе, бъркаш! Демокрацията не е лошо нещо, но българската демокрация при лица на истинската демокрация, както електрическия стол, прилича на обикновения! Свен това в по-вечето държави (в това число и САЩ) демокрацията е заменена с демонасрация!
12 Януари 2008 17:17
Религията е един от петте стълба на съвременната буржоазна държава. Това не е редно. Религията трябва да стане нещо интимно, персонално, лично. Вярата в една легенда си е личен избор, въпрос на култура, душевност и реалност. Не е редно и не може религията да се насажда насила, под команда. Не може да става и държавна политика. Насилственото й насаждане много намирисва на тоталитаризъм, на насилие над личността и правото й на избор на живот. Религията е последното убежище на пропадналите, загубилите вяра в живота, в способността да се оцелява, да се отстоява някаква кауза. Ислямистите показаха, че религията е последното усилие на хората да се защитят от насилието, от регреса, от ограбването, от отчуждението. И когато тя стане държавна политика, става страшно.
Сложен въпрос, тънка материя, коварна зона - това са въпросите за религията. Нека оставим всеки със своя си бог - онзи в сърцето и душата, който не се вижда с очи. Нека не насилваме естеството си на хора и разумни същества. Всеки да си вярва в каквото ще, но да е солидарен с останалите свои събратя во Христе. Нека бъдем народ.
12 Януари 2008 17:41
Гарамел-чо, да... "опиум"?! е била верата в светлото бъдеще, ама т, ва що го построи народа в името на тая светла вера, вие го продадохте и още има и се стреляте и се дърлите за него...?! Кво ще остане след вас...МОЛ-ове, и пустош и робски души по територията наречена Бългериен...Нейсе...
12 Януари 2008 20:51
без заместители тълпите колабират,
затова са измислени:
алкохолите,
боговете,
хероините,
баба вангите,
бат бойковците
12 Януари 2008 22:19
А какво ли казва Маркс за произхода на хомосапиенса?
12 Януари 2008 22:29
Така си е, Роки. Има обаче една подробност, че докато чрез християнската религия, проповядваща добродетел не може да се свалят правителства и избиват хора, то чрез онази, другата, насъскваща определени елементи срещу християнството и християните на явна верска основа, се получават невиждани зверства и изстъпления. Ето защо, за да защитят мирните хора, децата и невинните граждани, определени бойни организации и военни такива, предприемат същия стил на работа срещу онези, които искат да тероризират и убиват християни и евреи. Те са ни добре познати, поради факта, че са произлезли от диви варварски берберо-арабски племена и нецивилизовани фракции от пустинници.
12 Януари 2008 22:36
Хамалин, между баба вангите и бат бойковците пропускаш цар симеоновците!
12 Януари 2008 22:36
Съвет към редакцията - просто му дайте хонорара на това момче марксисче и не го мъчете да пише и то за такива изначални неща каквито са религия, Бог и вяра, защото това е материя в която две и две не винаги са четири - но това на марксисти малко трудно може да им се вдене.....
12 Януари 2008 22:41
Роки е абсолютно прав
Религията - майка на мизерията!
Доказано е...
12 Януари 2008 22:44
Да пишат за Бойко, Станишев, Емел Етем и т.н. но с Бога да не се разправят и да не си мислят, че Бог като на партийно събрание ще им се отчита дали го има и дали го няма и защо това е така, а това е онака.....
13 Януари 2008 00:56
Има и думи-"опиум" за Народа! Например, думата "Демокрация"
Параграфе , ако се прегледат твоите постинги , човек ще остане с убеждението , че от целио форумен народ ти най-яко си дрогиран от демокрацията.
13 Януари 2008 08:58
"Религията-майка на мизерията"!!!
Кой мизеруваше по тоталитарно време бе, пичове? Онези зад желязната завеса които вярваха или ние атеистите?
Атеистите още мизерувате.
13 Януари 2008 09:08
Не може да разберете колко сте смешни. Повтаряте на Маркс глупостта, че религията е опиум за народите и в същото време се друсате с разни ракии до посиране. Като не искате да вярвате за да си стоите трезви, спрете и да пиете. Има ли значение от какво ще си надрусан като се явиш посред нощ при жена си? Или я карате на принципа-клин клин избива? Набиваш един опиум за да изкараш друг.
13 Януари 2008 09:42
garamel
До толкова ни опияниха че за малко сите у гроба да ни вкарат под маршова стъпка, рии`ш ли.
Май по време на дИмУкрацията далече повече и съвсем на време отидоха в гроба. Нещо много се снижи средната възраст на българина през тези щастливи години.
13 Януари 2008 09:54
Петър Петров
Ако Маркс разбираше нещо от Православие, или поне бе чувал за него, щеше да стигне до съвсем други идеи.
Петре, Маркс е знаел много за Православието. Това, което го цитираш съвсем не е сигурно, че Исус го е казал. Евангелията са писани на гръцки, от хора, които не са познавали и срещали Исус. Най-новото от Йоан е писано около 100-120 години след Исус. Повечето неща в тях са записани устни предания. Самите евангелия (а броят им бил много повече от каноничните 4-ри) са преписвани и преиначавани много, докато биват канонизирани през 330г.
Фактически, може да се счита, че християснтвото е създадено от Павел. Единствено той се е срещал с учениците на Исус (не със самия Исус), обаче от писанията му се вижда, че е имал доста пререкания с тях - те са били водени от Яков Праведния-брата на Исус.
Както Яков, така и Исус са си били правоверни евреи. Павел създава християнството, като го откъсва до голяма степен от еверйските му корени.
13 Януари 2008 10:20
За религията , така не може да се пише.Казал бил Маркс?Била опиум за народите?
Векове преди новата ера и векове след новата ера , боговете са качвани в небесата и слизали на земята.Много мрачна е историята на този феномен , сътворил пороища от кърви и планини от кости.
Ако се върнем в VIII в.пр.н.е , когато тези богове Сатурн, Янус , Марс, Юпитер, Юнона и Минерва. Юпитеризпълняват много по определени функции ще видим нещо много интересно.Плебеите не само нямат никакви политически права , но те нямат и РЕЛИГИОЗНИ права.
Делението на класи изобщо не е теория и измислица на МАРКС а започва , поне формално , още през Сервий Тулий и това делени е според БОГАТСТВОТО , имущественият ценс , които и днес искат да се въведе и които дори и да не е въведен формално , пак е определящ и основен за обществото.Колко са били по искрени и колко голямо е днешното ЛИЦЕМЕРИЕ.
При днешните феодални владения , много по честно би било отново обществото да се дели по курии и по триби.Още по честно би било да се въведат КЛИЕНТИТЕ-така както е било , както това някога е правено , вместо да се говори за членове , електорат и други фантасмагории с които се сътворяват социалните чудовища и след това с тях се обясняват измислиците.

Редактирано от - хунвейбин на 13/1/2008 г/ 10:23:36

13 Януари 2008 10:23
Марксе, вече измудриха и Евангелие от Юда, та някои тука май само него четат, но нейсе "всеки със своето евангелие"...Ха Ха.
13 Януари 2008 10:35
Историческите тенденции не са празни думи или думи изговорени от някое Божество или Сатана .

Политическите и интелектуални буби по избор могат да си ги класифицират Божествата и Сатаните , в зависимост от това в кои потури са приютени на топло , но това са класификации и крясъци на политически буби , мислещи се за пИперуди..

Написаното е под всякаква критика.
Водораздела , при които падат железните окови на религията го сътворява НАУКАТА.
Краят на фатума го обявява Наполеон , а не Маркс.Той казва че от сега нататък ВСИЧКО Е ПОЛИТИКА и това е новата религия , новият опиум.
А , , патрициите” които са окупирали властта винаги са печелили от най мръсните и най античовешките дела-каквато е религията.Днес ги наричат мафия , печелят пак от религия , но днешната религия вече се нарича идеология и се реализира с политика .Фактическата разлика е нищожна , те винаги са били такива, едни и същи и държащи народа в окови.
Най жалкото днес е , че има много политически и интелектуални буби , които дори не могат да си обяснят , как така в днешните времена се открива и Евангелие от Юда , за да се подмени и промени , в изгодна посока Божественият характер и Божествената промисъл от обожествените.
Бубата си е буба , какво да я правиш?На нея се крепи демокрацията.

13 Януари 2008 12:10
ХУНВЕЙБИН,
ТАКА е!
Всички крале, цари, князе, властимащи и прочие твърдят и се кълнат, че Властта /и Богатството/ им са им "дадени от Бога"?! Доказателства- НИКАКВИ!
Ето, Папата ръкополага монарсите и управляващите властимащи "по Волята Божия" и в качеството му на Божи Пълномощник на Земята?! И отново никакви Доказателства- някой да е видял Пълномощното на Папата от Бога/дори и да НЕ е нотариално заверено/?! За една обикновена сделка на човек от името на друг човек се иска Пълномощно, а тези "богоизбрани" цели държави управляват с "Власт дадена им от Бога", а дори и една обикновена бележка, подписана лично от Бог, НЕ представят?!? А тъкмо Църквата и Клирът имат интерес да го показват това Божие Пълномощно! Да, ама НЕ би! Защо ли?!
Впрочем, нали кардиналите избират Папата?!? А ЗАЩО те, а НЕ сам Бог- нали Бог го избира, уж?! Нещо и тук НЕ се вързва?! И само тук ли...- де да беше само при Конклава!
"Картинката" на "връзката" между Божията воля и управляващите монарси/ или републиканци/ съвсем се размазва, когато, например, Папа Йоаян Павел Втопи каза на силно вярващия в Бог Буш-младши да НЕ напада Ирак/вероятно, Бог така е казал на Папата да каже на Буш-младши??!/, но НЕ би! Буш-младши си нападна Ирак и има намерение, даже, да остави войските на САЩ там още около 10 години най-малко- въпреки Волята на Бог, предадена му чрез "Божия Пълномощник на Земята"/Папата/!!!
Това НЕ е, просто Лицемерие! Това е "БЕЗбожно" лицемерно ползване на Религията и вярата на релбигиозно вярващите ЗА ЛИЧНИ ЦЕЛИ и в личен Интерес! Ето, поради това "Религията е опиум за Народите"- да им притъпява Разума и Съзнанието и да НЕ си задават НЕудобни за Властимащите въпроси/а, НЕ дай, Боже, да решат Народите и да извършат такива НЕудобни за Властимащите действия!/!!!
13 Януари 2008 12:34
paragraph39
Всяко нещо може да има двойнствена , лицемерна и подла употреба.
Чрез някаква свръх мяра , автора ни убеждава в противното , инструментите са идеални , но видиш ли , свръхмерното ги превръща в порочно.
Няма такава историческа , политическа и духовна логика , каквато автора пробутва-продиктувана от свръх мерната употреба.
Религията е дрога , понеже дрогата като се употреби свръх мерно стават лоши неща , така се получава и при религията.
Това е инструментален и примитивен подход.

Религията и дрогата , са два инструмента , духовен и материален ,
нищо повече , които могат да се употребят като чука и пироните , да те ЗАКОВАТ , както духовно , така и материално.
Мумифицирането до което водят , може да е добро и лошо , да спести болка и подари живот , или да ти пробие отвор в манерката и я напълнят с боза и по този начин подчини сам на самият теб , като те превърне от човек в хайванин..Това мумифициране е ГЛАВНОТО, а то е конкретно и мерките и теглилките са конкретни.
Няма добър и лош инструмент , както няма и свръхмерна или дефицитна употреба на определен инструмент.Ако с чука млатиш , след като пирона е закован , това не говори лошо за чука , а говори лошо за въртящият чука.

13 Януари 2008 12:59
Това разума го диктува.Трябва да кажете НЕ на инструменталният подход, превръщащ ви в инструменти на идеологията и продукти на идеологията.Няма добри и лоши инструменти .Има инструменти употребени за да се прави добро или лошо.Има лицемерна , подла , престъпна употреба на различни инструменти.
СПОСОБА , СПОСОБА , той е важен и основен.Начина на употреба.От него зависи РЕЗУЛТАТА , дали с чук и пирони , ще се закове някоя тараба и тенекия , за да спрат да хлопат , или ще се прикове Христос и той ще виси безмълвен и като голословно внушение от разпятието цели две хилядолетия.Един Бог е казал няма роби , а роби има и робовладелци са тези които превръщат неговата религия във вяра. , в задгробното , но не и във земното.
А чука и пироните го държат МЕДИИТЕ и те са им осигурени от техните ГОСПОД-ари.

Резултатите показват какъв е бил способа , по какъв начин е употребен даден инструмент , духовен или материален, за какво са употребени чука и пироните.
Факта че днес има много политически буби , за които резултатите и фактите нищо не говорят , а за действителността съдят по чука и пироните , по инструментите , по схемите , по лъжите , по внушенията , показва че има много халосани с чук в манерките и заковани на политическите тараби , като говорещи раболепни ХУНВЕЙБИНИ , извършващи поредната КУЛТ-УРНА , револУция.
Разума е инструмент , а представите с които е натъпкан са неговите чукове и пирони , те могат да заковат истината , но може да приковат и лъжата.
Зависи как е промит и употребен този разум-с ДОБРА или ЗЛА воля.
Днешните още по страшни ХУНВЕЙБИНИ го доказват.

Редактирано от - хунвейбин на 13/1/2008 г/ 13:04:50

13 Януари 2008 13:30
Параграфе, Хуне, хубаво си пишете, щото я няма котката днеска, ама утре, пак аз ще си изпатя...Със здраве...Ха Ха.
13 Януари 2008 13:49
Религията, това е била идеологията на различните общества. Всяка религия дава някаква представа за света и за обществото. Християнството е идеологията на феодализма, приета от Константин през 330г. Маркс се е борил срещу тази му роля, защото то е спирало развитието на обществото. Протестанството е така видоизменено християнство, че да се нагоди към новите условия на възникаващия буржоазен строй. Така, че може да се счита, че първата буржоазна революция е Реформацията.
След това следва Просвещението, което поставя под съмнение самото християнство. До голяма степен в нашето модерно общество религията е заменена с науката - тя дава една нова представа за света и се базира не само на вярвания, но и на експериментална проверка.
13 Януари 2008 14:14
Маерксе, протестанството е религия на първоначалното натрупване на капитала, която проповядва, че "с труд можеш да изкупиш всеки грях" и следователно, да си богат , да използваш чужд труд за собствено обогатяване или да лихварстваш например също е труд, а до това християнството е считало даването на пари под лихва за грях и това отпушва безогледната експлоатация, богатия е станал такъв с "труд" и следователно е безгрешен...Нейсе историята не е точна наука...
13 Януари 2008 19:06
Хелга-Екс (Х) или Мата Хари, ами като смяташ, че ЦеРеУто е претрепало оня мухльо, защо не ги осъдиш.
И да ти помогна малко, така. Повече от сигурно е, че ЦРУ убива селянина-амиго Чегевара и дори човекът, който го е гръмнал е жив и здрав и продължава да работи в Ленгли. Що не земеш та да осъдиш и него!

Редактирано от - 2009 на 13/1/2008 г/ 19:19:33

13 Януари 2008 19:17
Милчо, да ти дам един пример в подкрепа на твоя стейтмънт относно богатите, които са работили и са заботяли от труда си, което на запад е истина, но не цялата, защото са използвали, както вече казахме и главите си, не само като баласт прикрепен към тялото.
Двама инДженери бачкали заедно във фирмата на Форд (оня САЩски капиталист, дето правел леки коли и так дале). Единият получавал три пъти повече от другия и се оплакал на Форд. Форд ги извикал двамата и казал на нископлатения: "Иди, там, долу и виж за какво е пристигнал онзи автомобил."
Оня се върнал и казал: "Шефе, докарали са някакви стоманени шини." Тогава Форд изпратил другия и когато човекът се върнал, казал: "Г-н Форд, камионът е трябвало да докара 40 метлни шини за оребряване на двигателя и 120 радиатора, от модел "еди кой си". Освен това пратката е закъсняла с 18 часа и липсват 2 радиатора и 9 шини." Форд, се обърнал към жалвалият се и рекъл:"Сега разбра ли защо на твоя колега му плащам три пъти повече!?"
13 Януари 2008 19:57
Все пак в нещо е вярвал човекът! - Имал е "ИКОНА". Нещо с което не могат да се похвалят 90% от нашенците...Затова сме на това дередже. Защото ако вярвахме в нещо щяхме да намерим сили и воля да го постигнем и да не позволяваме на "дрогираната" власт да ни прави на маймуни!!!!
13 Януари 2008 21:00
Марксе, по-скоро е обратното: понеже никой не знае, какво е проповявдвал Иисус, по-вероятно е, Саул, като правоверен евреин, да е прикаил проповедите на Христос към еврейското уение с мисълта да го запази през вековете.
13 Януари 2008 21:22
Анкара причисли България към "турския свят"- Натиснете тук
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД