:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,414
Активни 559
Страници 1,859
За един ден 1,302,066
ПРОГНОЗИ

"Черна дупка" от 1 млрд. лири в бюджета на игрите в Лондон 2012

СНИМКА: ИНТЕРНЕТ
Така изглежда проектът на бъдещия олимпийски комплекс край река Лиа в Източен Лондон, чиито терени и сгради след олимпийските игри ще бъдат разпродадени.
"Черна дупка" от 1 млрд. британски лири (1.45 млрд. евро) ще се отвори след летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г. заради "абсурдните" цени на имотите, заложени в проектите.

Опозицията в лицето на консерватори и либералдемократи за първи път смята да гласува срещу правителствените планове да се отпуснат повече пари за игрите. Това решение е следствие на последния доклад на Лондонската агенция за развитие (LDA), оторизирана да управлява процесите по осигуряване на парцели в района на река Лиа в Източен Лондон, където ще се съсредоточи бъдещото олимпийско строителство. От доклада излиза, че сметките на правителството за сумата, която ще се получи от продажбите на "олимпийските" парцели след края на игрите, са нереалистични.

Полученият дефицит на практика ще удари по бъдещите спортни и културни проекти.

Миналия юни кметът на Лондон Кен Ливингстън и олимпийският министър Теса Джоуъл подписаха меморандум, според който след игрите ще бъдат събрани поне 1.8 млрд. паунда (2.61 млрд. евро) от продажби на терени. LDA обаче сега се опасява, че тези изчисления, базирани на заложеното 16% годишно поскъпване на имотите в следващите 15-20 години, са твърде оптимистични. Според агенции за недвижими имоти максималното увеличение на цените ще е 4-5% годишно. Марк Дормън, шеф в агенцията "Савилс", твърди, че наистина през 2007 г. е имало поскъпване на терените в Източен Лондон между 16 и 20%, но това е бил пикът. "Всяка идея за поскъпване с 16% годишно е напълно налудничава", допълва той.

За осигуряването на "олимпийските" парцели Националната лотария ще отпусне заем на LDA от 675 млн. лири, който според плановете трябва да бъде върнат с парите от продажбата на имотите след края на игрите. Освен това на LDA ще се отпуснат още 500 млн. лири за разчистване на терените за олимпийското строителство. Така че общата сума за харчене е около 1.8 млрд. лири (2.61 млрд. евро). Всеки паунд в повече, получен след продажбите на имоти от 2012 г. нататък, ще се подели между кметството на Лондон и LDA.

Според олимпийския министър г-жа Джоуъл цените на земите в Лондон са скочили с 19-20% в последните 20 г. "Това ми дава увереност, че поскъпването ще е достатъчно, че да построим нови сгради и комуникации край река Лиа, а също така да се разплатим с Националната лотария", заяви тя пред в. "Таймс".

Нийл Колман, финансов съветник на кмета Ливингстън, добави, че очаква следолимпийските продажби на парцели да бъдат на стойност между 800 млн. и 2 млрд. лири.

От LDA пък представиха три различни суми в зависимост от процентното увеличение на цените на земите. Ще бъдат събрани 836 млн. лири при годишно поскъпване от 6%, 2 млрд. при 16% и космическите 3 млрд. при 19%.

Проблемът е, че Националната лотария финансира освен спортни и културни проекти във Великобритания. Поради тази причина Джереми Хънт - културен секретар на опозиционния кабинет в сянка, обяви, че неговата партия ще гласува срещу отпускането на 675 млн. лири от лотарията за олимпиадата. Културни организации, които и без това се оплакват, че имат твърде малко пари за дейностите си, реагираха гневно на вестта за очертаващия се дефицит.

Дейвид Бари, директор на Културния фонд, заяви: "И без това беше достатъчно лоша новина да чуем, че лотарията ще даде над 1 млрд. паунда. А сега разбираме, че тези пари може и да не се върнат обратно, което е кошмар."
1181
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД