:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 250
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Българските фирми изостават по евростандарти

Делът на предприятията, в които се внедряват нови технологии у нас, е 1/4 спрямо този в ЕС. Това сочи доклад на Центъра за изследване на демокрацията. През 2003 г. едва едно от всеки 10 малки предприятия с персонал над 9 души е предложило на пазара нов продукт.

Изследване на Евробарометър, което обхваща страни от ЕС и кандидатите за членство, сочи, че България е една от страните, в които населението приема иновациите с неохота - 28% или направо ги отрича - 20%. Така основен източник за търсене на иновации остава външният пазар и основно този в ЕС. Според Руслан Стефанов, координатор на проекта, моделът на развитие, който избират българските фирми, е да си намерят партньор от европейска страна и чрез него да внедряват нови технологии. Българските фирми вече по-активно се сертифицират по международните стандарти ИСО. И ако по системата ИСО 9001 - 2000 България изпреварва Естония, Латвия и Литва (графиката ), то по сертифициране по по-високия стандарт ИСО 14 000 страната ни е на последно място сред новоприетите в ЕС Словакия, Полша, Унгария, Чехия. Именно сертификацията на фирмите показва готовността им за общия европейски пазар, коментират експерти.

В областта на услугите фирмите и предприятията сравнително по-бързо внедряват съвременни технологии. Голяма част от услугите, например банковите, са "внесени" отвън, тъй като 80% от активите в сектора са у чуждестранни инвеститори. Банка, която работи с вече утвърден и внесен софтуер, няма разходи, за да включи още един потребител.

До големи и конкурентни пазари достъп имат компютърни специалисти, архитекти и инженери, консултанти, хора, които се занимават с технически изпитвания. Затова те въвеждат и прилагат новостите в своите области. Трудът им обаче се заплаща на съответния местен.

Делът на високотехнологичните продукти в износа на страната е нисък, макар и да нараства с бързи темпове, се казва в доклада. В сектора на химическата промишленост, включително агрохимикали и фармацията, българските предприятия са конкурентни на европейските.

Българските предприемачи все още изтъкват като основно свое конкурентно предимство ниските цени. Но през следващите години евтината работна ръка от Китай, Индия,Турция и Украйна ще ги принуди да пренасочат стратегиите си към конкуренция на база продукти, а не на цена. Това са прогнозите на авторите на доклада. За мениджърите на малки и средни фирми основния проблем е в липсата на финансиране на иновационни проекти. Те не разполагат със собствен ресурс, за да развиват научно-развойна дейност, а тя е рискова и едва ли ще потърсят банков кредит за нея.

Изводите в доклада са, че българският пазар е малък, нископлатежоспособен и непретенциозен и сам по себе си не създава търсене на иновационни продукти. Предприятията, в които са въведени нови технологии, работят предимно за експорт, в тях са влезли чуждестранни капитали и те работят за един по-претенциозен пазар.
3
626
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
25 Октомври 2005 23:57
Българските фирми изостават по евростандарти

За всичко това са виновни Турските Бизмесмени и предприачи които са регистрирали фирми в България и умишлено не спазват процедурите за поризводство и нарушават нормите на Европейските стандарти та да пречат на България по пътя и към пресъдиняване и към ЕС!!!вън всички Турски граждани и затваряне на техните фирми в България!!!Кой работи по Андолски разбирани и с хващания да хваща пътя за Андола!!!Тука България е на континента Европа и тя придналижи на континента Европа и колокото да се не иска от фесовете от Анкара България на 1 януари член на ЕС ще стане!!!Да живее Велка България!!!Да живее во век и веков!!!Българското прозводство над всичко!!!Андолските фирми прав ви път за Андола!!!
26 Октомври 2005 10:15
И колоездачите са много виновни за забавената стандартизация.
26 Октомври 2005 16:28
Радикалната,
По този начин на писане, правиш лоша услуга на партия "Атака". Така може да пропагандира подставено лице от противникова партия за да отблъсква феновете. Работата е проста щом една фирма не работи по европейските стандарти ще е аут от пазара и нищо повече.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД