:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,556,967
Активни 71
Страници 1,255
За един ден 1,302,066

Съдът пере, но не достатъчно добре

Фактът, че делата срещу Стефан Софиянски завършиха с оправдателна присъда, не прави модела на управление "Софиянски" по-малко порочен
Емил Спахийски
Нищо изненадващо не се случва в тази страна. Ето - Стефан Софиянски, бившият кмет на столицата, служебният премиер, декларирал желанието на България да се присъедини към НАТО, беше оправдан и по последното от всички дела, по които бе обвиняем. Някой да е очаквал друго? Така действа съдебната система у нас. Както има перачници за пари по света, така има и перачници за съвест.

Изненада ни нещо друго. След съдебното заседание Стефан Софиянски коментира, че той е единственият доказано некорумпиран политик в България. След това добави, че ако досега моделът "Софиянски" е носел някакви негативи в общественото съзнание за работата в Столична община, то сега вече той ще показва, че в общината се е работило добре.Ех, защо няма кой да му каже: замълчи, замълчиДа, факт е, че делата, които му спретнаха, бяха обречени на провал от самото начало. Те бяха набързо скалъпени и зле подготвени, а цялата атака срещу него си смърдеше на политическа поръчка. Ясно беше, че тогавашният главен прокурор Никола Филчев си разчиства лични сметки и това си беше брутално деяние. Грозно беше, че заради атаката от Софиянски се отрекоха най-близките му съратници, а самият той абдикира от поста на градоначалник, промъкна се в парламента от Варна, накрая избяга чак в Европа. Но в крайна сметка съдът не може да налага присъди без доказателства и в разрез със закона. Затова Софиянски се измъкна.

Хепиендът обаче ни най-малко не променя убеждението, че съдебната система е гнила и че заради нечия некадърност или леност се е превърнала в скъпо струваща пералня за имидж. Това го знаят всички - от бандитите в Дупница до еврокомисарите в Брюксел. Дори главният прокурор Борис Велчев вчера призна, че е притеснително, че делата срещу бившия столичен кмет Стефан Софиянски са завършили с оправдателни присъди, и обеща анализ защо всички обвинения срещу държавници се провалят.

Още по-нагло е да се твърди, че съдебната присъда ереабилитация за доказано порочния модел "Софиянски"Най-малкото защото този начин на управление никога не е бил незаконен. Напротив - всичко е по закон и затова няма шанс да се пресече нито една от скандалните схеми за източване на общинските предприятия, нито пък да се развали някоя от абсурдните сделки за замяна на апетитни терени срещу панелки, реализирани от "наши хора". Можем да изброяваме примери до утре сутринта, без дори да сме започнали да навлизаме в същността на проблема. Помните ли за колко беше продаден ЦУМ и защо победителят в конкурса се отказа в полза на втория, който даваше няколко пъти по-ниска сума? Сделката беше така направена, че новият собственик да може да заложи магазина за многократно по-голяма сума и да избие инвестицията с наемите само за няколко години. Ами терените в Южния парк или Погребите? Ами скандалните договори с концесионерите на боклука и водата, родили вълчи глутници?

Може и да е бил законен, но моделът "Софиянски" е вреден за столицата. Защото превърна София в шумен, задушен град, с презастроени квартали, без места за паркиране и прецакана инфраструктура. Разбира се, че можеше да бъде и по-зле. Но не трябва да се утешаваме с такива неща, защото, ако за пореден път махнем с ръка,моделът "Софиянски" лесно може да се превърне в модела "Борисов"Затова трябва да има някакво възмездие. Затова е много интересно дали шумните дела, които се завеждат срещу шефовете на източените общински предприятия, ще последват съдебния "модел Софиянски", или ще има поне една осъдителна присъда. Та нали и Валентин Димитров, емблематичният бивш шеф на "Топлофикация", и Христоско Вретенаров, бивш шеф на "Трамкар", и останалите клиенти на прокуратурата са все деца на модела "Софиянски"!

И още нещо - Софиянски е чист и непорочен само в собствените си очи. Основният капитал на един политик са доверието и авторитетът му сред хората. Може съдът да го е оправдал, защото прокурорите водеха погрешни дела в погрешно време срещу погрешен извършител. Но доверието към него и неговия модел на управление е паднало под нулата. А гласът на избирателя, на народа, ако щете, е много по-важният съд за държавника. Затова нека Софиянски се усмихва, но да мълчи.
Снимка: Велислав Николов
Най-чистият политик да почерпи! И да замълчи!
25
5350
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
21 Февруари 2008 01:38
Истината е, че тези, които си пожелаха, направиха и получиха "Прехода"-разбирай преминаване от 100% държавна Собственост към 100% частна!- си направиха и Законите на и за "Прехода"! Направиха си ги такива, че ОГРАБВАНЕТО на държавна и общинска Собственост да НЕ е Престъпление! Със закони си додоха на самите себе си Права, като на частни собственици на иначе държавната и общинска собственост! За по-сигурно, по времето на Правителствата на "демократите" и на "царя" и "султана" ИЗВАДИХА Прокуратурата- отрязаха й правата!- от надзора й за изгодност/неизгодност на приватизационните сделки преди сключването им! И така, държавно имущество за над 30 милиарда бе "приватизирано" от Властелините на Прехода за има-няма 2-3 милиарда! И вместо обещаваната шумно Демокрация, дадоха на ИЗМАМЕНИЯ българския Народ ДемоОГРАБВАция и ДемоОСРАция! Затуй "Атака" каза:"Ревизия на Приватизацията!" и "Национализация!"!!! И затуй всички те, грабителите, НЕ обичат "Атака" и я изкарват от Дявола по-черна- имат си основателни причини ЗАКОННИТЕ грабители!
21 Февруари 2008 04:52
На този свят, Параграфе, всичко е въпрос на добро планиране. В случая планирането си имаше и официално мото: "Превръщане на идеологическата власт в икономическа".
21 Февруари 2008 05:01
Всъщност, някаква част от "комунистите" - тази, която имаше нравственост и свято вярваше в официалната идеология, свърши добра работа на мошенниците, от които се възмущаваш днес. В началото - докато си правеха кариерата като редови (и не чак толкова редови) комсомолски секретари, и се учеха на икономика чрез системно крадене - на парите от летните и есенни бригади, например. Винаги има нужда от честни хора - за прикритие. Сочиш към тях, и казваш: всички сме като тях. И в това време - лъжеш, мажеш, и пълниш джобчето. По-късно, в началото на "превръщането" - пак честни хора се биха със зъби и нокти за мошенниците, "защото са от нашите". Въплъщение на идеала, демек. И докато честните играеха ролята на ариегард при отстъплението, мошенниците използваха предоставеното им по този начин време да доизплюскат каквото е останало в казаните, да скатаят палатките и да сменят служебния номер на камионите с частен....
21 Февруари 2008 05:54
ДЪРТАНЯН,
/:/ ..."Превръщане на идеологическата власт в икономическа"..."
......................................... ......................................... .....................................
Според мен, ставаше въпрос за "Превръщане на ПОЛИТИЧЕСКАТА власт в икономическа"! Управляващите България по времето на СоциализЪма имаха пълната политическа Власт, но НЕ бяха Собственици на Средствата за Производство! Но бидейки управляващи, за четири десетилетия натрупаха Пари и Имущество/но "обикновени" пари и имущество, а НЕ капитал!/! И пожелаха да живеят като богатите капиталисти при Капитализъм- да превърнат многото си пари и многото си имущество в Капитал, и те самите да станат капиталисти! Това и направиха, чрез "Промяната"!!! А Народът им помогна-според мен, с тайната егоистична мисъл, че всеки ще бъде капиталист/ а кой ще бъде Наемен работник?!/! Е, преди време Народът се усети, че при Капитализма всичко е пари: и "светлото" и "топлото" и "мокрото" и "ало"-то, и Образованието и Здравето и т.н.! А новата "демократична" Държава, след Приватизацията, вече нямаше от къде да ПЕЧЕЛИ/ чрез произвеждаща Собственост/ пари и да субсидира Цените на основните- "народните"!- стоки и услуги! И Народът се видя и усети ОБЕДНЯЛ! А видя и кои забогатяха- и как?! Да, ама късно- забогателият Райчев и забогателите райчевци казаха: "Преходът свърши!"! Който успя-успя! Сякаш можеше някой друг освен Райчев и райчевци, и другите от Номенклатурата, да забогатее "%законно"?! Глупости на търкалета! Сега Народът иска "Капитализъм с човешко лице" ?! Да, ама НЕ- вече го няма Комунизмът, който да плаши Капитализма и капиталистите! И Капитализмът по Света и у нас започна да сваля човешката си маска, която беше принуден да носи десетилетия докато съществуваше смъртният му враг- Комунизма! И Народите/най-вече българският/, вместо с прокламираният от Горбачов и сие "Социализъм с ЧОВЕШКО лице" се изправиха пред и се сдобиха с "Капитализъм с ДИВАШКО лице!"!
Е, това е!
21 Февруари 2008 08:15
Властта си е власт, а разделението политическа/икономическа е само условно! По-хубава е класификацията на Гълбрайт.

*
Милиардите окрадени, подарени и потрошени по времето на Прехода са далеч повече от 30! Само цените на имотите и металите са в пъти по-високи от залегналите в примитивните сметки от миналото.
21 Февруари 2008 09:09
един път поне да не му покажат олезената муцуна!
21 Февруари 2008 09:29

Модела мафиянски, модела Борисов - че то има ли разлика?
21 Февруари 2008 09:32
Наглостта винаги носи големи дивиденти и лични облаги в България, особено в последните 20 години!
Тази сутрин по един национлен ТВ Канал Ст.Софиянски парадираше с оправдателните си присъди и нагло се представяше за герой!
Дори твърдеше, че е по негово време са построени Централните Хали в София!
Ремонта на Халите да се представя за ново построен обект е тъпо! Ако се строеше на ново, там можеше да се направи найстина нещо много по-добро!
Истината за Халите е ужасяваща! Халите са подарени с явната помощ на Софиянски на израелска фирма, която ги владее с уставен капитал само 50 хил. лв. Общината има миноритарно участие в този обект с 25%. Очаква се, след като приключиха делата срещу дарителя, евреите да вдигнат капитала 200-300 пъти и да издухат общината от него и след това на струващият почти 1 милиард евро терен да построят нещо грандиозно, но еврейско!
Има ли място да се гордее Софиянски с това си деяние! То е едно голямо ненаказано престъпление!
21 Февруари 2008 09:42
мястото е особено
нищо грандиозно не може да бъде построено там
21 Февруари 2008 09:51
Не вярвам да е останал човек в България, който да има с какво да се гордее.
А капитализъм с човешко лице може да има, ако капиталистът е Човек, което той по-често не е, иначе не би станал капиталист, защото я знаем схемата, по която се става такъв. Дали положението е безизходно? Не знам... Някои зоват за нови революции, но с това всичко просто ще започне отначало. Как бих искала да знам дали има алтернатива!
21 Февруари 2008 09:58
Капиталистът е човек - докато не започне да преяжда. Или да мечтае как ще преяде. Ей го Манрико - доказателство за това как разумът отстъпва на алчността и желанието да живееш за чужда сметка. Него да питаш - всички българи роби, 20-часов работен ден, никакво образование, здравеопазването се оставя на природата, останалото се плаща.
Софиянски е много по-тежък случай. Защото Манрико не е /или поне така се надявам!/ на власт. Дето казва народът - на бодлива крава, Бог рога не дава. А Софиянски е символът на ухилената корупция, на наглата кражба и безочливата лъжа.
Обаче- само той ли е виновен? Или онези, които го търпяха и преизбираха? Софиянци сега реват против него - а кой МУ гласуваше?
Та - оставете тези добичета шути /без рога, демек, за тия, дето не са от наше село/ - и няма да бодат. Дори мацнете с катран мястото, дето са били рогата.
21 Февруари 2008 10:05
А защо да е виновен съдът, а поведението на прокуратурата да се приеме за чисто? Всички посветени знаят, че най-слабото звено в системата е прокуратурата. Надеждите на всички са Велчев да я оправи.
21 Февруари 2008 10:09
Ей го Манрико - доказателство за това как разумът отстъпва на алчността и желанието да живееш за чужда сметка. Него да питаш - всички българи роби, 20-часов работен ден, никакво образование, здравеопазването се оставя на природата, останалото се плаща.
Ми да ме беше питал, да ти кажа по-простичко какво мисля, че да разбереш. То не става само с писане по форуми, трябва и акъл

_______________________
And if I spend somebody else’s money on somebody else, I’m not concerned about how much it is, and I’m not concerned about what I get. And that’s government.
Milton Friedman, Fox News interview (May 2004)
21 Февруари 2008 10:50Манрико, имаш пълно право на мнение - при това ДОРИ различно от моето. А аз не съм съгласен с твоите пазарни /уж!/ залитания - всичко за продан. Ти поне говориш за възгледите си /не те познавам/, обаче ония не само говорят, а и яката крадат. Именно с твоите аргументи. И най-напред с този - пазар, всичко струва пари. Чест, хуманизъм, права на човека...
Естетсвено, те ги манипулират - но лично аз смятам, че твоите възгледи са близо до техните /за дейността ти не зная/. И те са започнали така.
А акълът и писането по форумите са близки неща /теоретично/. Кретени има навсякъде, има и умни хора. Та - какво ти е мнението за "пазарната" основа на ограбването? Ето - питам.
21 Февруари 2008 10:52
Те бяха набързо скалъпени и зле подготвени, а цялата атака срещу него си смърдеше на политическа поръчка. Ясно беше, че тогавашният главен прокурор Никола Филчев си разчиства лични сметки

Добре де, било постановка на Филчев, но като го смени Велчев, защо не поиска преразглеждане и ревизия на тези дела и ако са били неоснователно заведени да е поискал прекратяването им? Защо се губи времето и на без това претоварените съдии?А, прокуроре?
21 Февруари 2008 10:58
хак му е на софиянски - взе че направи една неразрешена от големите батковци партия, та взе че и влезе в парламента, и още малко да захапе и той парче от Баницата - затова му скалъпиха и модел и процеси, така че софиянски да стане мръсна дума, а батковците - всичките - в бели дрехи
21 Февруари 2008 11:43
Софиянски си плати на хората от съдебната система.Да не забравяме, че всички сделки преминават през някоя от структурите на съдебната власт и те знаеха колко е получил той и колко трябва да даде, за да се откупи.

21 Февруари 2008 11:50
ПАРАГРАФЕ,
21 Февруари 2008 13:32
Та - какво ти е мнението за "пазарната" основа на ограбването? Ето - питам.
Ами аз много пъти съм си казвал мнението. А за ограбването - ако има истински пазар, обикновено възможностите за ограбване са по-малки. Ето приватизацията например - ако се приватизира пазарно - продажба на открити търгове, на борсата, се постига пазарната цена и няма ограбване. Ако се приватизира с преговори, конкурси и други шашми, някой си купува нещо много под пазарната цена и това вече е ограбване.

_______________________
And if I spend somebody else’s money on somebody else, I’m not concerned about how much it is, and I’m not concerned about what I get. And that’s government.
Milton Friedman, Fox News interview (May 2004)
21 Февруари 2008 14:38
ДъртАман
В статията се говори за Стефан Софиянски, за столична община, за съдебната система, а не за комсомолски секретари. Той доколкото се разбра никога не е бил ни комсомлски секретар ни партиец. На вас само комунисти и ченгета ви се превиждат.
1. От началото на прехода до сега Столичната община винаги е била в ръцете на СДС и другия десен БоБорисов (нали той се пише за десен). Никакви комсомолски секретари не са управлявали там.
2. От началото на прехода до идването на Б.Велчев, съдебната система беше в ръцете на сините десни, и двамата прокурори преди това бяха издигнати от СДС и Григоров, шефът на съда също.
3. Връщането на земята и голямата приватизация също беше направена от сините на Ж. Желев, Фил Кенеди и Костов.
4. Аз не казвам, че бивши членове на БКП не се облажиха, но там механизмът е друг. Те бяха директори и си създадоха фирми, които иззеха търговията от държавните дотогава предприята. Ето например Маждуков създава фирма и започва да търгува с оръжие. Той има връзките в чужбина и със заводите у нас и забогатя. Всички от тези фирми на бивши партийци на високи постове се занимават с търговия и др. близки дейности, но не с производство.
5. Основният проблем у нас, обаче е, че производството не върви и не се създават нови производства. В доклада на ЕК ясно се казва, че почти всички инвестиции са в областта на строителство на хотели, офис сгради, молове, а не в производтвото. В нашето производство, обаче почти всички заводи и фабрики са в ръцете на чужденци, а не в ръцете на бивши комсомолски секретари.
Така, че голямото викане срещу юенгета и бивши комунисти, няма кой знае каква стойност с оглед на фактите.
21 Февруари 2008 14:46
Мда-а-а...дали пък не трябва да се върнат национализацията и преди всичко - народният съд?...май вече е време, по примера на Пиночет да речем...на стадиона...
21 Февруари 2008 15:08
май вече е време, по примера на Пиночет да речем...на стадиона...
Викаш да изтрепем комунягите и да проведем тотални либерални реформи ли? Може...

_______________________
And if I spend somebody else’s money on somebody else, I’m not concerned about how much it is, and I’m not concerned about what I get. And that’s government.
Milton Friedman, Fox News interview (May 2004)
21 Февруари 2008 18:20
HAMMER,
21 Февруари 2008 18:22
На калпави демократняги комунягите им пречат!
21 Февруари 2008 19:57
Дядо Марксе, ! Не се сърди! Разменяхме реплики с Параграфа - встрани от темата, тука си прав! Не ми се привиждат все ченгета и комунисти, бъди спокоен. Аз съм ухилен реалист и скептик. И визирах ДВА типа хора, нямащи нищо общо помежду си, освен че едните паразитираха върху другите - идеалистите като теб, които вярват в нравствения идеал на комунизма, и тези, за които преди всичко беше само кариера, а сега е главно пари - апаратчиците, номенклатурата, тези, на които викаш "партийци". Аз, като дългогодишен симпатизант на сините, си те уважавам много - защото хората не се делят на "червени" и "сини", а на такива, които са свестни, и на такива, които не са. Хващай нюансите! И по-дърт, и по-умен, и по-нахабилитирван си от мене!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД