:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 366
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Нито един пациент не декларира, че са му искани пари в болница

Натъкнахме се на фрапиращи проблеми при изписването на инсулините и при изследванията на важен кръвен показател за диабетиците, казва директорът на здравната каса д-р Румяна Тодорова
снимка: Юлиян Савчев
Румяна Тодорова
-Д-р Тодорова, казахте, че ако диабетиците не спазват диетата си, ще им бъде отнет скъпия инсулин и ще бъде заместен с по-евтин. Не е ли дискриминация това?
-Това не го казах аз, а журналистите. Преди 2 месеца УС на НЗОК поиска анализ какво се случва с потреблението при диабета и шизофренията. Оказва се, че потреблението на аналогови инсулини - така наречените по-скъпи, за 2007 г. е скочило спрямо 2006 с 30% като пари. Броят на пациентите, които са преминали от обикновен към аналогов инсулин, е 13%, което е нормално в сравнение с други държави. Оттам ние решихме да направим задълбочен анализ какво се случва с болните от диабет, които са на инсулин. Бяха проверени в 213 лечебни заведения с 246 ендокринолози пациентските досиета на 72 000 диабетици, които се водят на диспансерно наблюдение. При 185 от ендокринолозите има нарушения, като те са основно в алгоритъма на диспансерното наблюдение - нещо не е свършено при наблюдението на пациентите. Най-честото нарушение беше, че те не се консултират с други специалисти - офталмолози, нефролози и т.н. Бяха проверени и лабораториите и по-специално изследванията за гликиран хемоглобин. Това не е тест за кръвна захар. Разликата е, че тестът за кръвна захар показва състоянието на захарта в момента и не може да бъде критерий за състоянието на болния, а гликираният хемоглобин показва състоянието на пациента 8 до 10 седмици преди момента на изследването и с него може да се направи преценка как се повлиява той от лечението, какви грижи полага за себе си, спазва ли си хранителния режим. Затова гликираният хемоглобин е обективен критерий и трябва да стане основен, когато се предписват инсулиновите препарати. С данните си за гликиран хемоглобин пациентът идва в НЗОК и кандидатства за аналогов инсулин. Помолихме 50 пациенти, които вече са на този инсулин, да си направят повторен тест в централната лаборатория в "Майчин дом". Получиха се огромни разлики в резултатите от двете изследвания на едни и същи хора. Специалистите ни увериха, че не може да се твърди, че лабораториите, от които идват тези пациенти, дават фалшиви резултати. Просто те работят по различни методики. А тях ги сертифицира именно централната лаборатория. Затова вероятно тепърва ще искаме от всички, които работят с касата, да имат еднаква методика.
При пациенти, които са получили от касата аналогов инсулин, защото данните им за гликиран хемоглобин са 10.5, повторният тест показа 4.7. Не може да има такава разлика, каквато и да е методиката.
Проверихме данните от 2007 г. за гликирания хемоглобин на пациентите на аналогов инсулин, които са на диспансерно наблюдение, за да видим в какво състояние са. Резултатите са много тревожни. 46% от пациентите са с декомпенсиран диабет. 44% имат стойности на гликирания хемоглобин над 9, като нормата е до 6.4. Тези хора през цялото време са били на аналогови инсулини, касата е направила всичко възможно за тях.
-На какво се дължи всичко това?
-Това, което пациентът трябва да разбере е, че инсулинът сам по себе си не е панацея. Това, че той редовно си го слага, не го освобождава от това, че трябва да спазва диета и да се грижи за теглото си.
-Това ли е единствената причина те да са с влошено състояние?
-Това показват нашите цифри. Дали е единствената причина - трябва да кажат ендокринолозите. Здравната каса покрива 100% почти всичко за диабетиците - от профилактиката до инсулините и лечението в болница. За м.г. сме платили над 43 млн. лв. за лекарства и глюкомери, 23 млн. лв. за лечение в болница, отделно парите за диспансерно наблюдение в доболничната помощ. За бедна България това, което правим, не е малко. Ние нашата работа сме я свършили - платили сме. Има още двама участници - лекарят и пациентът. Губи се връзката. Не може пациентите да влизат по 8, по 11 пъти в болница в една година, при положение че 3-4 пъти годишно те се наблюдават и от ендокринолог.
-Как се е стигнало до такива страшни резултати?
-Може би и двете страни не са си свършили работата.
-Или и трите?
-Третата страна е дала парите и е направила контрол и той ще продължи. Не може да се казва, че само касата е лошата институция. Аз не мога да въздействам върху морала на лекаря по никакъв начин. А за пациента - ангажирам се оттук нататък НЗОК да работи с пациентските организации на диабетиците, защото се оказва, че те не знаят какво им се полага.
-А какво все пак ще направи касата при диабетици, които сами имат принос за влошеното си състояние?
-Бях зашеметена от това, че специалистите, които са написали критериите за получаване на аналогов инсулин, са за гликиран хемоглобин със стойност над 10. Изчетох купища литература, там такова нещо не пише. Той трябва да бъде между 6.5 и 9, в тези нива трябва да се включи аналоговият инсулин, за да не се стигне до усложнения и да не прави пациентът хипогликемии. Единствената разлика между човешкия и аналоговия инсулин е по отношение на хипогликемиите. Човешкият не е по-лош от аналоговия, но е по-драстичен по отношение на хипогликемиите и има смисъл да се използва, когато гликираният хемоглобин е над 9. Тогава нивото на кръвната захар е толкова високо, че човек не може да направи хипогликемия. В интервала между 7 и 9 се препоръчва аналоговият, там, ако се включи човешки, пациентите правят хипогликемии. Затова критериите ще бъдат съобразени с това. Тревожното е, че се оказа, че хората на аналогови инсулини държат стойности над 9. Това значи, че са развили усложнения. М.г. при 4400 диабетици се е наложила ампутация на нещо - пръст или дори крайник. А в предни години са били далеч по-малко.
-Ще им спрете ли аналоговия инсулин все пак?
-Първо ще направим регистър на пациентите. Там ще се отразяват терапията и стойностите на гликирания хемоглобин на всеки 6 месеца. Ще се следи защо даден пациент държи постоянно високи стойности. Това може да се дължи на чисто медицински причини - тогава ендокринологът ще трябва да ги търси. Никаква терапия обаче няма да сменяме. Новите критерии ще са за новите пациенти, които тепърва минават на инсулин. За тези, които са с усложнения и твърде високи стойности на кръвната захар, не може да се направи нищо, за тях няма значение на какъв инсулин са, ефектът е еднакъв и затова няма смисъл да им се дава по-скъпият - те няма да направят хипогликемия. И това ще важи особено за пациенти, които не спазват диета, не редуцират теглото си, не ходят на контролни прегледи и не изискват от лекаря си изследвания и прегледи. Те не са толкова тежко болни, колкото немарливи. Включени са на аналогов инсулин, могат да подобрят състоянието си, но не правят нищо. Ако се хранят и грижат за себе си, това ще се отрази в нивото на гликирания хемоглобин и това ще се види.
-Пациентите ли са виновни, че ендокринолозите не ги наблюдават добре?
-Ендокринолозите, откакто съществува касата, искат да им се плаща за обучение - за това, че те говорят с пациента. Ако те разговарят с пациентите, ако им обяснят поне половината от това, което е нужно - резултатът ще е друг.
-Какво е виновен пациентът, той откъде да знае дали лекарят му е казал това, което трябва да му каже?
-Тук е работата на пациентските организации - да ги информират и обучават. А нашата работа е тази информация да я изнасяме в медиите, за да видят какво се случва.
-Смятате ли, че това, което сте направили, е достатъчно?
-На първо време - да, даваме сигнал. Нека и обществото да помисли, крайно време е то да разбере, че човек сам трябва да се грижи за здравето си. Пациентът трябва да изисква и да знае какво му се полага. Затова искаме да привлечем интереса му. Не е целта да спрем на някого инсулина. Но защо да се плаща тройно, като няма смисъл?
-Някакви мерки по отношение на ендокринолозите ще предприемете ли?
-При проверките за всички открити нарушения ще бъдат санкционирани според рамковия договор.
-Смятате ли, че хората, които струват по-скъпо на системата, защото сами вредят на здравето си, трябва да плащат по-високи вноски - пушачи, наркомани, хронично болни?
-Това няма как да стане - всеки един от нас е потенциален наркоман, пушач или диабетик.
-Какво става с антикорупционните декларации, които въведохте и в които пациентите трябва да посочат при изписването дали са им искани пари?
-Те са показателни за отношението на обществото. Постоянно се оплакват пациенти в медиите, че са им искани пари за какво ли не. А в нито една от нашите декларации не пише нищо за вземани пари кеш. В нито една от 300 000 декларации. На няколко места пише, че са искани пари за консумативи, но това наистина са консумативи, които НЗОК не плаща. На няколко места пише за потребителска такса. Никъде не е записано за избор на екип. Но жалби идват постоянно. Изводите са, че пациентите са страхуват да го напишат и че декларациите им се дават при постъпване, а изрично сме казали, че това трябва да става при изписването. Променихме малко декларацията, изрично посочихме графа за избор на екип, защото по всички болници вече са разлепили такива ценоразписи. Тези празни декларации са показателни как на обществото не му пука и излиза, че в България не се дават пари под масата и няма 1.5 млрд. лв., които да се въртят кеш.
-Може би просто такъв тип декларации не работят.
-А как трябва да бъде? Това е най-лесното и нищо не се изисква от пациента.
-Имате ли вече представа как касата ще работи с частните фондове догодина, когато ще трябва да си делите разходите по лечението?
-Нямаме никаква представа. Надяваме се, че кампанията по запознаване на обществото с модела ще стигне и до нас.
-Технически възможно ли е това да се случи?
-Ние не можем да разберем какво трябва да се случи. Повече каси трябва да има, но удачният модел е задължителното осигуряване със задължителен основен пакет. Оттам нататък съревнованието трябва да е за допълнителни дейности - много неща има за допълнително финансиране, те са толкова много, че ресурсът за него може би трябва да е по-голям от този за основния пакет. Но в момента, в който се появят, макар и само 2 каси с еднакъв задължителен пакет, няма конкуренция - пакетът е един и същ.
4
4634
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
29 Май 2008 00:34
При социализма навсякъде разлепваха един лозунг - "Клиентът е винаги прав". Сега при "демокрацията" в здравните заведения май трябва да има друг лозунг - "Пациентът е винаги виновен". Въпреки, че на пациентите сега се гледа изключително като на клиенти.
29 Май 2008 00:44
Във връзка със заглавието на статията "Нито един пациент не декларира, че са му искани пари в болница" да ви разкажа един стар казармен виц. Отива един полковник на проверка в лазарета. Пита войниците (наборници, вицът е стар) от какво боледуват. "Хемороиди" - казва първият. "Циреи" - казва вторият. "Ангина" - казва третият. "С какво ви лекуват?" - пита проверяващият. "-Тампон с йод" - отговарят хорово и тримата. "-Доволни ли се от лечението?" - пита полковникът. "-Тъй вярно, доволни сме" - отговарят заедно тримата. Доволен и полковникът си тръгва. В този момент третият, онзи с ангината, плахо иска думата. "-Какво искаш, войнико?" - пита полковникът. "-Много моля, разпоредете аз да съм първи на тампона" - с дрезгав глас моли войничето. И оттук отпращам към заглавието (и към цялата "здравна" система).
29 Май 2008 10:45
Пушмифолю, много ти благодаря за вица! Отдавна не се бях смял така!
29 Май 2008 11:42
...суеверните нашенци са повече от болните...
...затуй си траят...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД