:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,231,182
Активни 103
Страници 20,135
За един ден 1,302,066

Мистър Клийн и опитомяването на вълците

Възможна ли е структурна реформа в криминалната сфера?
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Станишев може би ще чака вълците сами да се опитомят.
Възможно ли е правителството да премине през чистилището на еврокомисията след смразяващите оценки от юлския доклад, без да даде жертви в лицето на някои вече ясно посочени от Брюксел министри, съпричастни към замразяването на еврофондове? Дали наистина Станишев ще си удържи на думата да не хвърля никого на вълците, както няколко пъти обеща? Ако натискът за това идваше от страна на опозицията, категоричността на премиера би изглеждала разбираема. В случая обаче не е така. Опозиция на кабинета Станишев е Европейската комисия, при това тя за разлика от парламентарната опозиция има сериозен инструмент за натиск. Как тогава може да се обясни твърдостта на премиера? Наистина хвърлянето на две или три оставки в разгара на кризата би изглеждало като логичен и в същото време твърде елементарен жест. Брюксел очаква много по-ефектен (или ефективен) политически жест.

Самата криза съдържа в себе си и своите решения. Деликатната ситуация изправя правителството пред две възможности. Едната е да се опита да убеди Брюксел, че корупцията в България е политически императив, че еноторно известен факт,който европейските бюрократи трябва да преглътнат. На жаргона на бизнеса и администрацията тази обичайна национална практика се нарича "подмазване на колата, за да не скърца". Разкешването на тъмно после се калкулира в цената на продукта и така делото върви напред и преуспява. Ако няма престъпност и корупция, цели отрасли от икономиката може значително да свият своята дейност или да изчезнат. Със сигурност туризмът и строителството са сред тези отрасли, без да са единствени. Ясно е, че подобен диалог с Брюксел е възможен само в комичен план.

Другата възможност е да се коригира структурата на престъпността. Иначе казано, предстои структурна реформа в криминалната област. От изявленията на министрите в Банско пролича, че изход от кризата (поне хипотетично) ще бъде търсен в такава посока, защото е ясно, че единствено силни и ефективни жестове в тази сфера могат да реанимират загубеното доверие на европейските партньори.

За да се коригира структурата на престъпността, тя първо трябва да се види ясно. Очевидното трябва да се артикулира на висок глас от високо място. Без съмнение един сериозен анализ на тази тема ще извади наяве твърде неприятни истини за българското общество. Ясно е, че създатели на организираната престъпност в България са хора с организационен опит. В кои държавни структури от миналото се трупаше този опит, също е ясно, както е ясно, че в годините на прехода значителни социални групи са загубили ориентация в координатната система "добро - зло". Актуален и много ярък пример за това е публичното и безнаказано купуване на избиратели.Наскоро един бивш главен секретар на МВРнебрежно спомена в голям вестник как някои стари контрабандни канали на ДС след 1990 г. са били приватизирани, без да уточнява от кого. От разказа не остана съмнение, че приватизаторите са правили отчисления в партийни каси. Тази практика е съществена част от споменатото "подмазване на колата, за да не скърца", т.е. от структурата на престъпността в България. Тя до голяма степен обяснява защо едни и същи личности гастролират в медиите ту като "криминални босове", ту като спонсори, партньори или антураж на властта или като сутрешни събеседници на ДАНС. Приватизирането на криминални дейности означава, че държавата отстъпва определени права при някакви условия. (Впрочем наскоро един от сутрешните събеседници в ДАНС направи чрез медиите оферта да въведе ред в уличната търговия с наркотици.) На практика в годините на прехода криминалните субекти станаха значими икономически субекти, без този процес да е бил съществено възпрепятстван от държавната администрация.

Да се промени структурата на престъпността означава държавата да се откаже от приватизационни сделки в тази област и да премине към еманципация. Партиите и администрацията да се еманципират от криминалните елити. По цял свят има престъпност, но като правило в модерните и богатите странис тази дейност не се занимават прокурори,съдии, министри, полицаи и кметове. Тя е изцяло частно дело, поради което и структурата на онази престъпност е различна.

Напрегнатият диалог между София и Брюксел от последните месеци създаде впечатлението, че в него участват две страни - българското правителство и Европейската комисия. Българското общество, което в голямата си част одобрява строгостта на европейските партньори, остана в позицията на мълчалив наблюдател и сеирджия, който очаква да види какво ще се случи. Същинският адресат в посланията от ЕК обаче е тъкмо българското общество. От кореспонденцията с еврокомисарите става ясно, че през 2007 г. в ЕС е кооптирана българската администрация, но българските граждани не са. Макар условно да са третирани като европейци от страна на брюкселската администрация, те не са третирани по същия начин от страна на собствените си политици. Това е смисълът в откровението на Доган, произнесено в Банско, че парите на европейските данъкоплатци не могат да се харчат, както бюджетните средства, т.е. както парите на българските данъкоплатци. Как българските граждани ще реагират на това унизително третиране, предстои да се разбере, както предстои да се види и дали реакцията на същите граждани ще предизвика промени в структурата на престъпността. Тези промени не зависят само от политическа воля, но и от гражданската култура на обществото. То трябва най-сетне да си отговори защо в началото на прехода не нещо друго, не интелектът, професионализмът, личната предприемчивост, а тъкмо насилието (или страха от насилие) се превърна внай-ефективен икономически ресурсЧесто съм се питал дали фактът, че еди-кой си министър или депутат с видимо скромни професионални компетенции и оскъден морален капацитет се е озовал във властта, задължава гражданите да бъдат глупави? Това не е софистика, а фундаментален политически въпрос. Това, че примерно популистът Я.Я. или К.К. е депутат, задължава ли ме да бъда глупав? Очевидно отговорите на този въпрос в България и в Брюксел са диаметрално различни. Щом българското общество проявява висока търпимост към своите политици, то явно си ги заслужава. За европейските политици обаче това очевидно не е така, защото техните избиратели са други.

Ако скритата мисия на набедените министри е била да обезпечават определени частни интереси, свързани с европари, то след реакцията на ЕК по този въпрос присъствието им в кабинета може да се окаже безпредметно. Така вместо да ги хвърля на вълците, както сам се изрази, мистър Клийн ще може да очаква вълците сами да си оттеглят министрите. Което би означавало, че нещо в структурата на престъпността е започнало да се променя. Започнало е опитомяване на вълците. Ако все пак ги запази, рискува да заприлича на жената от един анекдот на Киркегор, която по време на пожар в нейния дом така се объркала, че единственият предмет, който спасила, била машата от огнището.
Снимка: "Сега"
Барозу и Оли Рен вероятно са наясно, че освен политиците в България и гражданите ни са по-различни от европейските.
28
4958
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
04 Август 2008 00:13
Значи опозицията била в ЕК, браво бре, един да каже "Ясно" нещата и с истинските им имена...Брюксел не го ще т, ва правителство, иска си послушковците от СДС-то ДСБ-то и прочие...Ха ха.
04 Август 2008 00:59
..a бре не знам кой иска или не иска, амъ знам едно:
ЕС изобщо не 'аресва начина по който се харчат парите му в БГ!

Тъжното е че на електората му е безразлично...
04 Август 2008 01:25
Българите не са толкова различни от "европейците".

В някой от бълг. новинарски сайтове днес имаше статия от Катимерини със заглавие (по памет) "Брюксел предупреждава Атина чрез... София" Авторът пише, че ЕК за пръв прилага към България и Румъния, като лесни мишени, новия подход за следене изкъсо как се изразходват европарите (при по-малко внимание как се събират парите). Ако европейското обществено мнение приеме подхода, той ще бъде приложен към останалите страни от ЕС. Тогава Гърция рискува да загуби 300 млн евро селскостопански субсидии, за което Атина вече била предупреждавана. В старите членки на ЕС, за разлика от България и Румъния, пише гръцкият автор, наистина не се говори за "мафия", но нещата са горе-долу същите.

У нас, ако държавата наистина спре да закриля и да цоца от организираната престъпност, последната може да бъде зашеметена за много кратко.
04 Август 2008 01:40
У нас, ако държавата наистина спре да закриля и да цоца от организираната престъпност, последната може да бъде зашеметена за много кратко.

..е коя Държава бре, Чичо?
Ако Държавата на Гоце, Дедо и Сопола е искала... да е измела отдавна, амъ не..
Държавата и Престъпноста са едно и също нещо в БГ.
И без тея приказки за 'добрия, млад и наивен премиер', дето не знаел кво става у стадото и вълците го изяли!
Онова леке си е баш в калта..
04 Август 2008 02:40
Това, че "държавата цоца от организираната престъпност" наистина е фундаментално прозрение на философска глава от СУ дипломирала се през късния соц!
Тва си е тема направо за докторска дисертация и фундаментален принос в най-модерното социално и икономическо развите на човечеството.
Предстваете си го само - разкрит е маханизма по който държавата цоца от организираната престъпност и облекчава живота на обикновения данъкоплатец!
Евалла, Чичо! Умна глава си!
Що се отнася до Станишев, той нищо не може да хвърли на никого, щото нито е хванал нещо, нито може да хвърля. Нефела работа.
Онова за Мистър Клиин си беше един майтап само...
04 Август 2008 03:04
Станишев е рядък дилетант:
- професия няма, не е работил
- жена и деца няма, не е семеен
А те му дали Държава да управлява и европейски фондове.
Смешникът такива ги натвори, че ни се повръща.
Ирландия забогатя чрез ЕС, България стана за смях.
04 Август 2008 04:12
Монтен 1 не не и не си прав
Не е вината в това правителство а в Европа
Ако не вярваш попитай бат си milcho
04 Август 2008 04:18
Абе Костов е виновен.
Ха-ха...
04 Август 2008 04:38
"Често съм се питал дали фактът, че еди-кой си министър или депутат с видимо скромни професионални компетенции и оскъден морален капацитет се е озовал във властта, задължава гражданите да бъдат глупави?"

Да, такива са.
Умен човек няма да опре до кражби, разбойничество.
Умен човек не очаква неговата партия да го ощастливи като му "даде" достъп до копанята с данъците събрани от другите хора.
С две думи - неморални глупаци или казано иначе - алчни и прости.
04 Август 2008 04:39
Добра статия !
04 Август 2008 04:50
Вчера една бузлоджийка се изцепи че ония в ЕК били приятели на Костов и той ги подучил да спрат парите за Станишев.
Глеам че милченцето откри дебатите със същата теза. Явно и то е било там некъде междускарите и химическите кенефи.
04 Август 2008 07:08
Знам, че няма никаква връзка с темата, но от агенциите научавам, че Солженицин е починал преди няколко часа. Поклон пред паметта му!
04 Август 2008 07:40
Воци, не съм бил на Бузлуджа, но не бях и сред овчарите пардон "фермерите" за някой и друго евро милостиня от ЕвроТИсъюза...Ха Ха.
04 Август 2008 07:57
Ахъ. Разполагаш с персонален кенеф което ти позволява да го раздаваш независим анализатор , значи.
И к'во сега ?
Шъ воювате ли с ЕК или ще продължавате само да ги лъготите ?
Сведи тука стратегическио курс на Партията.
04 Август 2008 08:40
Ако СтанишеФ мисли да се конфронтира с ЕК- той е глупак.
Ако мисли да продължава да лъже- е луд за връзване.
Евинственото смислено нещо, което му остава, е да си изчисти кочината, като връчи по една лопата и на ортаците си по коалиция.
А какво ще предприеме, ще се види скоро.
04 Август 2008 10:14
Губи време е да се търси логика в действията на Сергея.
.
А изречението до снимката
"освен политиците в България и гражданите ни са по-различни от европейските."
е глупост, все едно е цитат по Сергей С.
04 Август 2008 10:21
Нищо няма да направи правителството, само по стар навик, ще си завре муцуната в пръста да му стърчи гъза, дакато на европейците им писне и ги наритат у цървените дирници, чак у Сиришник да се затъркалят!
04 Август 2008 10:33
Извън темата на статията, но като видя тази физиономия , на снимката по-горе все се сещам са вица:
Събрали се вълкът, заекът и хамстерът и решили да играят на мутри. Вълкът казал:
- Първо трябва да си изберем псевдоними. Аз , понеже съм вълк, ще се казвам Вуйо!
Заекът казал:Аз тогава пък ще съм Зуйо...
Тогава хамстерът се нацупил:
- Ааа, аз няма да играя!
04 Август 2008 11:07
Станишев и тоя другия на снимката са се охранили като прасета.
04 Август 2008 12:53
Значи и те са приусвоили "фермерски" пари по СЕПАРЕЙД, от ЕС...що пък не?!..., представили са "проекти"...Ха Ха.
04 Август 2008 12:59
"По цял свят има престъпност, но като правило в модерните и богатите страни

с тази дейност не се занимават прокурори,

съдии, министри, полицаи и кметове"
Айде, бе!
04 Август 2008 14:23
Хайде Де , че и "поучителни" сюжетчета от западняшки филми , в пример да си свеждаме ...

04 Август 2008 15:05
То ако караме на филмчета, барем да изкопираме някои с нагледно прилагане на законите на Линч за конекрадците и бандитите. Най-бързото съдопроизводство - съдът заседава на полето и са необходими само дърво и въже. Става ли?
04 Август 2008 16:27
Артисче , идеята ти е добра но преди това трябва да си построим завод за въжета с повечко производствен капацитет , а и горите ни много ще намалеят
04 Август 2008 16:34
Що? Китайските са здрави, евтини и достъпни. Вие само кажете, ще организирам веднага внос.
04 Август 2008 17:05
Странни дискусии се водят навсякъде..
Колко са били прави тези от Брюксел...
Да, мама не за всичко, а главно, не за всички...
Има, примерно, много компетентни експерти, които обаче работят срещу 500(????) лева ...сигурно на ден, защото за месец ...
Другото -до парите не се д0опускат честните и отговорните, все вирее мафията
Третото, да бе, да, това е положението и ..ще се научим
Четвърто - не просто трябва да се учат езици, а главно и най-вече на бюрократите от ЕК
Оставете суета
Просто не става симулацията
Дори не за пред ЕК
Просто не става
А друго не може
Ето това е положението
Вери сори
04 Август 2008 17:48
Дам!Дижея-Джедая!
04 Август 2008 21:28
Минаващ мили
,
ЕК нарече проблемата ни "системна криза или такава на системността"... На наш език , Приятелю , туй ни иде като "отново да си мятаме Демокрацията" ... Не я считам за "горката тя" , щото и изобщо , не сме я сетили ... Иначе , груповият секс е несполучлив , когато повечето участници в него , без да са пипнали , препипнати се оказват ... Подобното едва ли интересува Мистър Клийн ...

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД