:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ПРОМЯНА

Евреите губят бизнеса с диаманти в Антверпен

Шлифоването на скъпоценните камъни се премести в Индия, Китай и Африка заради евтината работна ръка. Религиозните хасиди се ориентират към други занаяти
Прословутата борса за диаманти в Антверпен.
Навремето в белгийското пристанище Антверпен имаше десетки хиляди търговци и специалисти по обработка на диаманти. Сега обаче техният брой се свежда до няколкостотин. Най-много тази нова тенденция засегна еврейската общност в града и по-конкретно хасидите - последователи на крайно религиозно еврейско движение, което бе създадено през XVII век в Полша и които съблюдават строго ортодоксалните закони на юдаизма. Целта им е да се възстанови благочестивото духовно преклонение пред Бога и близостта с него. Бог присъства у човек и за разлика от мрачните аскетични настроения, хасидите изпитват и проповядват радост от това присъствие, граничещо с физическа близост.



Всъщност търговията на диаманти в Антверпен е тръгнала от евреите



Най-голямата борса се намира в еврейския квартал на града, където се редуват бижутерски магазини с ресторанти, където се сервира само храна, приготвена според традициите кашер. Диамантената индустрия се заражда преди пет столетия с идването в града на евреи хасиди от Португалия. В края на XIX век в индустрията навлизат все повече евреи от Източна Европа, предимно от Русия, Полша и Украйна. Именно те създават първото тържище за скъпоценни камъни през 1904 г.

В града имаше над 1500 фирми, които се занимават с търговия на диаманти, и 250 работилници за шлифоване. Борсите всъщност са четири, а не една, като най-голяма е залата на Антверпенската диамантена борса, създадена още през 1904 г. Между 70 и 80% от търгуваните по света нешлифовани диаманти и половината от обработените преминават през Антверпен. Тук се продават и 40% от промишлените диаманти, създавани по изкуствен начин и използвани в индустрията. На борсата в града годишно се търгуват скъпоценни камъни на стойност между 23 и 29 млрд. долара годишно, което представлява 7-8% от износа на Белгия.

Както съобщи Би Би Си, в момента в Антверпен има около 2000 хасидски семейства, при които половината от мъжете са останали без работа заради кризата с търговията с диаманти. Във всяка една общност безработицата, която стига 50%, предизвиква тежки последствия, но при хасидите положението е още по-тежко. Техните семейства са многодетни - средно имат по девет деца и затова жените не работят. Освен това родителите трябва да плащат и скъпото задължително религиозно обучение на своите деца.



В диамантения бизнес в Антверпен се въртят големи пари,



но те се контролират от малък кръг хора, един вид ограничен елит. Ако някой в момента реши да започне свой бизнес в тази област, е обречен на неуспех. Много евреи не работят като наемни работници в диамантения бранш в Белгия, а имат свой собствен бизнес, което им позволява да спазват религиозното правило да не се работи в събота и на други празници. В момента в тази индустрия доминират гигантски компании, такива като De Beers, която м.г. спечели 500 млн. долара от търговията с диаманти.

Шефът на най-голямата борса за диаманти в града Алан Майерчик отрича да съществува дискриминация по отношение на която и да е група. "Ние живеем в многонационално общество и имаме добри отношения един с друг. Това дори може да бъде пример за останалия свят", смята Майерчик. "Работната сила в Европа е скъпа и затова в наши дни, като във всеки друг бранш, някои производствени процеси като тънкото шлифоване, за да се получи гладка и блестяща повърхност при диамантите, вече се премести в Индия и Китай. Но на определен етап скъпоценните камъни отново се връщат при нас. В Антверпен се продават около 89% от необработените камъни и 50 на сто от шлифованите", каза Алан Майерчик. Друга причина за съкращаването на работните места в тази сфера в Антверпен е навлизането на лазерната технология.

И докато Бомбай постепенно се превръща в един от световните центрове за търговия със скъпоценни камъни,



борсата в Антверпен вече е превзета от индийци



Три четвърти от търговията е в техни ръце, докато делът на евреите е спаднал до 25%. Индийците започват да пристигат в града в началото на 70-те години на миналия век. Търговците на диаманти са предимно от една общност, живеещите на север индуси, които изповядват жаинизма - религия, проповядваща ненасилие, вегетарианство и уважение към всички живи същества. Така че те имат много общи неща с хасидите. Обработката на диаманти е позната в Индия още от векове, първият диамант там е открит още през VIII век преди новата ера. До XVIII век, когато са открити големите залежи в Южна Африка и Бразилия, Индия е била най-големият износител на скъпоценните камъни в света. Затова по традиция скъпоценните камъни се измерват в карати, а карат означава растението рожков, чиито семена са били използвани като мерителна единица в древността.

Така че истинската причина за днешния успех на индийците в Антверпен е ниската цена на труда в тяхната страна. Един обработен в Бомбай камък може да бъде продаден по-изгодно, отколкото диамант със същите качества и тегло, но преминал през работилница в Антверпен. Това е, защото за шлифоването на един камък индиецът получава почти два пъти по-ниска надница. Част от работата в Антверпен се премести и в Африка. Това е заради желанието на държави, в които се добиват диаманти, като Ботсвана например, печелившият бизнес по обработването на скъпите камъни да остава "в родината им".

Някои евреи в Белгия, които останаха без работа заради кризата в диамантения бранш, вече се ориентират към преквалифициране. Един от тях Сем Фридман вече е организирал вечерни курсове за



хасиди, които се обучават за счетоводители, учат чужди езици



и как да работят с компютър. "За хасидите са много важни професионалната подготовка и общото образование, тъй като в еврейските училища се учат еврейските закони и историята на еврейския народ, но не дават общи познания за света", допълва той. За това след религиозното училище трябва да се изучава някакъв занаят или професия, за да може човек по-лесно да си намери добра работа, смята Сем Фридман.

Въпросът за образованието се обсъжда вече открито не само от хасидите, но и от всичките ортодоксални евреи. Някои от тях не разрешават на своите деца да учат в университети, защото се опасяват, че те могат да се заразят от атеизма. Затова бизнесменът Марсел Енгелщайн смята, че промяната в диамантения бизнес отваря нови възможности за позитивни промени. "Еврейската общност в Антверпен има тесни връзки с Израел, където процъфтяват високите технологични компании. Ние можем сега да се опитаме да привлечем този вид бизнес сред хасидската общност в Белгия", смята той. "Те, както и другите ортодоксални евреи тренират своя мозък при изучаването на свещената книга за юдеите - Талмуда и затова лесно научават нови неща. Те имат нужда само леко да им се покаже верният път и силна воля, за да се стигне до бум на технологиите в Белгия", смята предприемачът Марсел Енгелщайн.

Някои от тях вече получиха нова професия като Даниел Вернер, който стана архитект. Неговият баща работил в диамантения бизнес, а братята му продължават семейното дело. Но Даниел решил да постъпи в университет, след което отворил своя архитектурна фирма. "Ако преди 20 години някой се отказваше да работи в бизнеса с диаманти в Антверпен, всички го смятаха за луд, а сега всичко се обърна", казва той. Когато някой се опитва да намери работа в друга сфера, това вече предизвиква уважение, защото всички вече знаят, че положението е много по-трудно отпреди, смята Даниел Вернер. Според него загубата за евреите на диамантения бизнес може напълно да преобрази общността. "Хората вече ще имат друг живот, други навици и интереси. Вече ще можем да обсъждаме и други теми, не само за скъпоценните камъни. Сигурно всичко ще се промени", убеден е Вернер.
 Хасидите в Белгия вече се насочват към други занаяти и професии.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Служител на диамантена компания оглежда шлифован камък в Бомбай, който вече успешно съперничи на Антверпен в тази сфера.
 Диамантите си остават една от най-търсените скъпоценности в света.
26
9502
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
29 Септември 2008 23:11
Vere iz da storn?
30 Септември 2008 01:25
"....хасидите - последователи на крайно религиозно еврейско движение, което бе създадено през XVII век..."Диамантената индустрия се заражда преди пет столетия с идването в града на евреи хасиди от Португалия. Мдам. Не звучи особено здравомислещо, ма карай....
30 Септември 2008 01:28
Хора, да отвориме една банкова сметка и да им помогнеме.Няма да ги оставиме да гладуват я!
Иначе имаще един виц.Еврейн влиза в казармата.Старшината му връчва една лопата и го изпраща да изкопае една дупка.Евреинът иска да му донесат една моторна лопата."Ти къде си виждал моторна лопата, бе?" го пита старшията."А ти къде си виждал евреин да копае дупка, бе?"
30 Септември 2008 03:22
И дупки ще копат тея
30 Септември 2008 03:39
дупки те и преди са копали.

сега гонят такива като тебе по всички земни кълбета. и ви карат в ИЗраел.
така че не се рипай, да не го отнесеш като палестинец покрай айхман.

прочее, реалистично погледнато, такива като тебе са като волен-баба за де-пе-се... долен агент-провокатор, на заплата при доган и цукерманите... ибрикчия на чифутите и виночерпец на кадесарски резняци.

слугинаж пар екселанс...
30 Септември 2008 06:09
мерси, Бира!
Ти кво пиеш?
30 Септември 2008 06:45
...бирааа, как си сине, проблеми ли имаш...
30 Септември 2008 07:50
Мъка, мъка еврейска. Сега ще трябва да станат шлосери, зидаро-мазачи и миньорчета. Жените им ще станат слугини и перачки. Децата им ще ходят боси, и с издути от глад тумбаци.
30 Септември 2008 08:29
Бира,
Ма ти евреин ли си бил?
Ей, маамустара, много се засягате! Вземете пример от арменците - по всичко са като вас, само дето не ламтят толкова и не вирят чак толкова носове, дори са превърнали арменските вицове в национална гордост.
30 Септември 2008 09:13
...сократе, в америка работехс един персийски арменец Богуш...
...бъзикам го с вицове за гарабид и киркор и човекът се смее от сърце...
...момчетата обаче(американчетата) не вдяват и питат кое е смешното...
30 Септември 2008 09:21
неправилно заглавие
30 Септември 2008 09:38
Васукинсон...
30 Септември 2008 09:56
горките хасиди...предлагам да съберем хуманитарна помощ за тях.
все пак всяко семейство има по десетина деца(САМО).
30 Септември 2008 10:02
"Евреите губят бизнеса с диаманти в Антверпен" - В заглавието има противоречие - открийте си го!
30 Септември 2008 10:41
лошо нема, да падат и диамантите. като станат по два за лев може и диамантен полюлей да си взема
30 Септември 2008 11:07
половината от мъжете са останали без работа заради кризата с търговията с диаманти

Ужас, сърцето ме заболе!
30 Септември 2008 11:20
васукерманче

но езуита е набарал същината директно за вълната
30 Септември 2008 11:25
Йезуито изопшто не е набарал същината, понеже е в новогодишно настроение... А ти пийни два алказалцера да избистриш погледо!
30 Септември 2008 11:51
жаинизма - религия, проповядваща ненасилие, вегетарианство и уважение към всички живи същества.

и какво е общото в юдаизма-хасид уби Рабин, могат да те пребият ако минаваш на събота с линеика през гетото им .Вегетарианство Хм ако консумацията на обезкървено месо е вегетарианство добре.Тяхната доктрина за живо същество е това родено от майка евреика, ако е сестра на бащата то съществото е още по живо.
30 Септември 2008 11:52
ой ой без работа. Сега ми стана ясно защо настъпва световна криза
30 Септември 2008 12:07
Майтапа на страна, ама това май има нещо общо с изказването на бившия им баш министър, дето кандисал да даде Йерусалим на неверниците. Явно и тази окупация взе да става прекалено скъпа, а дойните крави като диамант майстори и банкери-лихвари нещо рязко намаляха.
30 Септември 2008 12:18
Айхман е бил същият сукинсон като горните две йехудита - престъпник по душа черна. Затова е станал и масов убиец, тези гнусльовци мигом ще станат такива при първа възможност. Сега сигурно са само крадци и моше-ници. Ако не бяха американските и британските служби, и него масов убиец нямаше да заловят. Загубят ли всестранната и огромна подкрепа на USrael, а това вече е започнат процес, ще ги натикат нейде в делтата на Нил колкото останат.
Свобода за братския американски народ! Независимост на САЩ от талмудистите!!
30 Септември 2008 12:32
Zagorka_svetlo
30 Септември 2008 12:41
алказалцери, алкатрази и прочее жидовски отровни конспирации не пием! сама алкаголи, и то след заник.

отивам да се метна в гоуемия син аспирин, дето се намира малко по-на юг от мамковината. и малко по- на север от обетованите земи на чифути и тарамбуки.
30 Септември 2008 15:56



Еврейте никога не губят. Ако видиш евреин да скача от десетия етаж - последвай го, има далавера.
30 Септември 2008 18:27
Хммм... който ги е виждал как изглеждат веднага ще му светне що клиентите ги е гнус да влязат в магазин на ортодоксален евреин... сори ама си е така.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД