:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 226
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Безобразия

Военните си направиха кино и хотел за 25 млн. лева

По план Националният армейски комплекс до НДК трябваше да струва най-много 9 млн. лева
Така трябва да изглежда военното НДК. Не е ясно как някой може да изчисли, че ще струва само 9 млн. лева.
Парадоксални неща стават в българската армия. От няколко години войската се свива като численост, но за сметка на това увеличава имотите си. И това при условие, че масово ги разпродава. Звучи абсурдно, но това показват фактите. От 100 000 души армията в момента е с численост 32 000 души. На година по 100-200 от армейските имоти се продават или заменят срещу много по-голям брой апартаменти. Сега пък стартира проект, при който военните дават земя, а частници строят върху нея жилища. Около 30 процента от тях са за МО. Така, от една страна, армията се освобождава от имоти, но, от друга - трупа.

Една от най-странните и големи финансови инвестиции в имоти на армията си остава строежът на Национален армейски комплекс. Обектът се намира в идеалния център на София - на бул. "Скобелев" №23, на мястото на бившия Военноисторически музей.

Скандалното в случая е, че когато започна този строеж, от екипа на тогавашния министър на отбраната Николай Свинаров твърдяха, че "военното НДК" ще струва около 9 млн. лева. Преди дни "Сега" получи от Министерството на отбраната разчети за това колко е похарчено и още колко пари трябва да се дадат. И очаквано се оказа, че обектът е поскъпнал многократно. До момента са похарчени 20 410 594 лв., а за пълното завършване ще отидат още 3 765 510 лв., пресметнаха от МО. Парите ще бъдат взети от бюджета на министерството. Със сигурност още средства ще отидат за обзавеждане и оборудване. От военното министерство твърдят, че обектът трябва да бъде завършен и пуснат в експлоатация в началото на 2009 г.

Военното НДК е типичен пример за



порочната практика за управление на имотите в армията



Повечето грандиозни проекти тръгват с обявяване на ниски прогнозни стойности, а след като им се даде "зелена светлина", с анекси се стига да многократно по-високи суми.

Сагата с имота на бул. "Скобелев" започна през 2001 г., след като тогавашният министър на отбраната Бойко Ноев прати Военноисторическия музей в двора на Военната академия. Тогава стана ясно, че военните имат други планове за златния имот в центъра на столицата. През пролетта на 2002 г. за първи път бе обявен търг за продажба, който се провали поради липса на кандидати. Направен бе и втори опит с начална тръжна цена малко над 14 млн. лв. Но и той се провали поради липса на кандидати. Неофициално се разбра, че интерес са проявили американското и израелското посолство, които обаче впоследствие се отказали. Според брокери основната причина е високата цена.

След като 3 г. не успя да продаде имота, следващият военен министър Николай Свинаров внезапно реши да строи на него. Тогава възложителите от ИА "Военни клубове и информация" разясниха, че тази сграда е необходима, за да се правят семинари, свързани с членството ни в НАТО. Мегаломанските изхвърляния на военните обаче по-скоро бяха



скалъпено оправдание за безсмисленото харчене на средства



Архитектурният план на строежа бе спечелен преди четири години от фирма "Мактер консулт" с управител арх. Марин Бакалов. Строежът на двете сгради и на мемориала беше поверен на фирма "ХУФУ" ООД и първоначалните прогнози бяха, че ще струва 9 млн. лева. В края на 2004 г. пък ИА "Военни клубове и информация" е сключила в края на 2004 г. договор с консорциум "Строителен съюз" за изграждане на подземния паркинг на обекта. Посочената цена на контракта е 1 436 609.56 лв. без ДДС за изграждане на 325 паркоместа.

През цялото време военните говорят, че строят този хотел само за свои нужди. При положение че у нас посещенията на чужди военни делегации и натовските семинари не са ежедневие, може да се очаква хотелът да не е пълен с гости постоянно. Никой обаче не коментира доколко този лукс ще си оправдае парите. И дали пък военните не смятат да се включат активно в хотелиерския бизнес. Както с успех заиграха и на имотния пазар.

Още по-лошата новина е, че догодина ще имаме луксозен хотел за натовски семинари, но няма да изпълним едно от основните изисквания към страната ни като член на алианса - 8% от въоръжените ни сили да са на мисии зад граница. Това са около 2600 души според сегашната численост на армията. А и модернизацията на армията ни изостава с около три години и вече има предложение План 2015 да се актуализира като План 2018. Причината пак е липса на пари. И логично възниква въпросът не е ли време армията да започне да харчи парите си по-рационално.





ЛУКС

Военните ще могат да използват амфитеатрална киноконферентна зала с 973 места, разделени в две зони. На това ниво са организирани и брифинг зала, гримьорни, заседателна зала, както и приемната част за комплекса на военната телевизия. На втория етаж са кинокабината, режисьорският пулт, кабини за преводачи и др. помещения. Има и зала за брифинги. На третия етаж са служебните помещения за комплекса на военната телевизия. На следващите два етажа са стаите за администрацията на комплекса, редакции на изданията на МО и военната телевизия. В сутерените нива е студиото на военната телевизия с височина през две нива, гримьорни, апаратни и подземен паркинг.

Хотелът е апартаментен тип с категория "4 звезди". На първия етаж е основният ресторант със 150 места, лоби бар, две зали за преговори. На второто ниво е обслужващият блок, който включва помещение за пощенски и туристически услуги, бръснаро-фризьорски и козметичен салон, както и търговски площи, офиси и две бизнес зали. На следващото ниво са 33 апартамента, в това число два за инвалиди, президентски, две самостоятелни стаи с по две легла с възможност за придаване към съседните им апартаменти. На най-високото ниво има панорамен ресторант. В сутерените има подземен паркинг, фитнес център със сауна, машинни помещения, складове, технически и обслужващи помещения на хотела.

Последният етап от проекта включва изграждането на Мемориал на бойната слава. Идеята е да се оформят няколко мемориални стени от полиран черен камък. Те ще образуват дъга и симетрично ще нарастват във височина от центъра към краищата, където ще завършат с чаши за ритуален огън. В средата ще се издига мемориален обелиск. Предвижда се пак там да се монтират стени с имената на загиналите във войните от Първи и Шести пехотен полк.
Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
В края на август строително скеле от новостроящия се военен обект се срути и помля десетина коли. Това обаче не осуети плановете на военните.
 Вечният директор във военното министерство Стоян Стоянов - Стутци (вляво) успя да убеди бившия военен министър Веселин Близнаков, че НАК ще струва само 9 млн. лева.
12
5686
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
10 Ноември 2008 07:36
цинизъм
10 Ноември 2008 08:31
Военното НДК е типичен пример за

порочната практика за управление на имотите в армията
- НЕ драги - на Държавата!
10 Ноември 2008 08:40
Лумпени
10 Ноември 2008 09:13
Ако си мислите, че това е върха на цинизма, не сте познали. Върхът ще настъпи след няколко години, когато заменят новия комплекс /който ще излезе над 30 млн./ за около 75 панелни апартамента в различни части на страната, два танка седма употреба и една корвета, взета от някой скрапоцех.
10 Ноември 2008 10:26
Че какво му е парадоксалното?! От десетилетия т.нар. Българска армия е била хрантутна институция за безконтролно крадене на пари, стоки, труд. Сега поне последното е отпаднало и затова положението е тежко. Но затова пък имоти има за раздаване.
А цинизмът ще продължава, докато не става ясно кой конкретно е отговорен. И тук горе се говори - от ведомството, военните, армията. А за всеки конкретен разход има подпис лице! Но то е анонимно в статията...
10 Ноември 2008 11:44
Хубав хотел...
А "Червен фенер" ше сложат ли отпредя?
10 Ноември 2008 12:03
Що бе? Току виж натовците го харесат и преместят щаб квартирата си в него..
10 Ноември 2008 13:01
Стутци - далавераджията на военните. Той е вечен, понеже осигурява хонорари на когото трябва.
Затова има разрешението да кара Лаборгини
10 Ноември 2008 13:23
За всички, които не са наясно:
1. Отдавна в МО няма само военни.
2. Отдавна стопанската, икономическата и финансовата политика на МО, т.е. "гювеча", се формира, управлява и съответно ползва от т. нар. "ЦИВИЛЕН ЕКИП" на министерството. Затова беше и целия рев преди години за "...граждански контрол над ВС..."
3. Едва ли някой кадрови военнослужещ, освен някой голям началник, който ползва нелимитирани командировъчни, ще може да си позволи да ползва услугите на 4* хотел.
И изобщо това НЕ СЕ ПРАВИ ЗА ВОЕННИТЕ, а за цивилните комисионери-лапачи.
10 Ноември 2008 14:36
Военните ще могат да използват амфитеатрална киноконферентна зала с 973 места...

Толкова места имаше чудесното кино "Сердика", а отгоре беше хотел и то също на централно място - ламетника на Васил Левски... Защо кината на София ("Сердика", "Благоев", "Церковски", "Москва", "Мир", "Млада гвардия" "Урвич"се продадоха за смешните 4 милиона, а не се предложиха на военните, вместо сега да харчат 30 милиона...
10 Ноември 2008 15:54
ами освен да кандидатствам за ВТК, то друг начин да се възползвам не виждам...пък и тематиката ми е близка...пък и съвсем формално съм "говорител" член на екипаж на ПАС по военна книжка, щот такъв ни е батальона. така че нека!
10 Ноември 2008 20:32
..."военните имат други планове"...
Какви 'военни' бе , Диянчо? Толкова глупости написа за 'военните'. Защо веднъж не го кажеш както трябва : ... "цивилните ***** от МО"...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД