:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 364
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Еврономика

Ужасно тъпи са изявленията, започващи с мазохизма "добре, че дойде кризата, защото ...". Все едно да кажеш "добре, че се разболях, за да разбера ...". Никога не е добре да се разболееш. При никакви обстоятелства кризата не е добра. Но след като светът вече е в криза, не ни остава друго, освен да се държим подобаващо на влошените условия. В днешните условия решаващо за успеха на кабинета да опази стопанството (доколкото е възможно) е



умението да не правиш нищо



и да господстваш над мълчанието. Засега правителството се справя добре с тази задача. Сигурно защото негово величество е сред регентите на властта: знаем колко много постигна бившето на Н.В. правителство, избягвайки резки движения. Дори празното дърдорене сега може да навреди, и то много. Ето ни пример: миналата седмица в парламента уж обсъждаха какво да се правело срещу кризата (всъщност си чесаха езиците с невероятни глупости). Веднага след това няколко световни издания съобщиха, че България започва преговори да тегли заем от Международния валутен фонд! Незапознатото с българската действителност мнозинство на бизнес средите веднага заключава, че страната вече е в опасност подобно на съседите ни в региона. Логичното решение дори и на онези, които доскоро са обмисляли да инвестират в страната, е да заемат изчакваща поза. А нашата икономика засега не само е най-малко засегната, но и реагира най-адекватно на кризата в сравнение с всички останали страни в Евросъюза. Но този факт не ни носи предимство, ако само ние, аборигените, си го знаем -



истината трябва да се чуе,



преди да се разбере. Да го кажеш е едно, а да те чуят, е съвсем друго. Даже всеки ден да повтаряме дори сигурен факт, светът няма да ни слуша, ако няма интерес от това. Шанс да се чуе истината за стопанската ситуация у нас (и така да спечелим, защото една стабилна, дори и дребна икономика става все по-привлекателна за бизнес) са институциите на Съюза. Тук стигаме до най-деликатната и хитра част от проблема: как да ги ползваме, за да работят в наш интерес. Да им връткаме любовно опашка, както обичат да правят българските политици от всякакви изповедания, е груба грешка. Трябва да овладеем



парадоксалната европеистика:



изкуството да чукаш там, че да се пука, където ти е изгодно. Струва ми се, че с искането на кабинета България да бъде включена веднага в европейския паричен механизъм (ЕРМ 2) е изключително точно попадение. И трябва да се повтаря настойчиво. Не че ще постигнем тази цел. Европейската централна банка от години упорства да държи балканците надалеч от еврозоната. Ако преди месец шансът да ни допуснат до ЕРМ 2 е бил примерно 50%, сега е под 10%. И точно затова трябва упорито и активно да искаме тъкмо присъединяване към ЕРМ 2 и дори дата за включване в еврозоната. Това ще наложи на евроапарата в Брюксел и Франкфурт да ни опонира, а така ще разпространи в един недобронамерен към България тон тъкмо такива факти и аргументи, които в момента работят в наша полза.



Ние сме платили цената



на икономическата устойчивост. Научиха ни по най-трудния начин да оцеляваме в кризи. Още през 1997 г. най-безогледно бяха ликвидирани всички предприятия, които не можеха да оцелеят без субсидии. Ние сме единствената европейска държава, която може да спре всички субсидии (толкова са мижави) и стопанството дори да не усети това. Най-опасното е нашата държава тепърва да започне да пръска пари подобно на евросъюзниците. Без друго нашата администрация нито е подготвена, нито се ползва с нужната безукорна репутация да харчи пари на данъкоплатеца за подкрепа на изпаднали фирми. Всеки похарчен лев ще е пореден повод за съмнения. Когото и да подкрепи кабинетът, ще получи само шамари и от Брюксел, и от домашен произход. Мъдрият ход е въздържане от харчене. А



силният ход е с еврото,



което точно в тези кризисни условия трябва да наложим като равностойна на лева валута във вътрешното обращение. Да не забравяме, че световната криза е финансова и преди всичко криза на ликвидността. Всички автори на страхотии с български адрес повтарят едно: страшното било да фалира валутният борд. Ако в този момент дори само на думи се промени законът, та да се огласи очевидното за нас: че всеки има право да плати за всяка стока и услуга не само с левове, но и с евро, това ще е белег на валутна стабилност. Ако БНБ пусне дори само в изпитателна фаза РИНГС в евро, ще даде сигурно доказателство за същото - това означава, че вече можем да плащаме вътрешни сделки в евро при разумни банкови такси (5 евро вместо 100 евро) и в разумен срок (ще получим превода в евро същия ден, а не след три работни дни, както сега). Проста работа е, почти нищо не струва, а ще предизвика интерес и ще подобри представите за "българския риск" тъкмо на инвеститорите от Европа.
22
4185
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
10 Ноември 2008 06:22
Д-р.ик. Хърсев, моля, в някои от следващите си статии, да разясните на хората, какво ги чака при преминаването на България към еврозоната. Обяснете им как родното левче, ще се разменя първоначално към еврото, какво ще стане след това и къде ще отидат спестяванията в левове. Обяснете им колко евра ще струва хляба, горивото, тока, водата и въобще живота. Обяснете им и колко евра ще бъде заплата им. В Европа има много примери за това, което става, когато една държава скъса с националната си валута. Най-близо е Гърция, така, че май е по-лесно да питаме някой обикновен гръцки гражданин.
10 Ноември 2008 06:34
От гледище на европейската политическа практика и на съвременната икономическа мисъл, интерпретацията на д-р Хърсев е погрешна и може да въведе някои наивни читатели в опасното заблуждение, че нещо ще разберат.
Правилно е да се каже: "добре, че се разболях, та да се лекувам ..."
Бъдещето на еврото ще е по-ясно като стане нещо с долара. Но и преди това, факт, то е магнит за делокализацията.
10 Ноември 2008 08:29
Правилната интерпретация е: щом българия е Швейцария на балканите, значи трябва да си има швейцарски левове от своге завинаги.
За да може в правилния момент някой като станишков и неговите девет братя да си отпечата мно-о-о-ого - мно-о-о-о-го от тях, да ги обърне в истински швейцарски франкове от цюрих, да ги депозира в афстрийски и лондонски банки, а сам да духне в южна африка, и там да стане част от бетона на някоя новопоявяваща се афтомагистрала.
А аборигените тука, разбира се, ще почнат в партер отначало, и еще раз, и еще раз, и еще раз до изкукуригване.
10 Ноември 2008 08:39
Продължаваме да си мислим, че със финансови врътки можем да се оправяме и днес и утре и изобщо. Видяхме какво стана с външния дълг. Производство трябва, конкурентно! За износ.
Много ми се иска да прочета един разговор с бившите собственици на фаянса в Севлиево, защо се изнесоха? И онова олио от Добрич, защо се изнесе в Румъния?
10 Ноември 2008 09:37
сухар, аз ще ти кажа защо се изнесе мениджмънта на севлиевския фаянс: защото местните аборигени са толкова задръстени, че не използват финансови деривати.
по-труден е въпросът защо не използват все още благословените деривати.
аз обаче мога да отговоря и на тоя въпрос: в българските финанси няма разнообразни деривати, защото има само един единствен главен финансов дериват - това е Българският Лев.
Всеки дериват си има собственик, който си го дои; тоя също. Тъй като в българия е прието да има само един собственик, затва и финансовият дериват тука е само един, но затова пък е вечен, а фактът на съществуването му - непоклатим. Съдбата на местното население пък е да си гризе вечно деривата.
10 Ноември 2008 10:08
Съгласен съм с мниението на г-н Хърсев, че в сравнение с всички други икономики България в момента е топ-фит. Никоя друга икономика в Европа не може да обслужва кредит с 10 - 12 % лихва, но бъларите сме го правили допреди 1-2 години и сега само ще си припомним старите навици. Сега трябва яко дупе и никакви аванти: нито за кремиковските гавроши, нито за алкохолизираните фермери с по 2 кокошки и 2 патки. Съгласен съм за въвеждането на еврото.
***
Предлагам и един друг ход: полицията зрелищно да разпръсне демонстрантите, които от 2 месеца са окупирали жълтите павета да просят субсидии. На полицаите да бъде наредено, наближи ли да снима чужда камера да снима как удрят с палките, да почват да викат изрази като "Мръсна свиньо комунистическа, от данъкоплатеца искаш да крадеш, а!", "Вашта мама, хрантутници нещастни" или "Просяци кирливи, марш в Северна Корея". Ако това се разпространи по CNN, целият свят ще разбере, че българското правителство е "в час" и няма да изпусне положението.
10 Ноември 2008 10:36
За еврото съм ЗА! И без това лева е вързан и със възможното прекратяване на борда се спекулира. Ако нямаше борд комунистите вече да са спретхали още един път упражнението със супер хипер инфлация.
А г-на Хърсев не говори за замяна на еврото с лев, а за признаването му за законно платежно средство...

Относно олиото от Добрич и завода е Севлиево...Олиото го купи Unilever и спряха производството заменяйки го с това в Унгария където имат мощности и където им е централта...може просто унгарците да са искали да си запазят повече щефски позиции за себе си..
Севлиево си още там и работи..даже гледах скоро че строят нови халета...хамериканците продадоха глобално бизнеса не само в БГ можеби са се устили че ще им трябва кеш....
10 Ноември 2008 10:56
HP, Хърсев предлага да се въведе използването на еврото успоредно с лева.Може би иска да каже, че така в момента на изцяло преминаване към еврото няма да има повишаване на цените по логиката - каквото е струвало 1 лев1, сега ще струва 1 евро.Но това няма да угодно на някои хора.
10 Ноември 2008 11:08
и така да спечелим, защото една стабилна, дори и дребна икономика става все по-привлекателна за бизнес

Агенция "Фич" понижи в понеделник рейтинга на България и още три източноевропейски държави

Мярката спрямо България се обяснява с "растящият риск от рецесия в отговор на забележително намаляване на идващите отвън финансови потоци".

Промяната за България е същата като за Казахстан - с една стъпка надолу до ниво BBB-, което е най-ниската инвестиционна оценка.
Латвийското правителство национализира втората по големина в страната банка Парекс. За 51% от акциите то плати 3 евро, а именно - по 1 лат на двамата основни руски акционери Каргин и Красовицки. Банката има филиали в 15 страни и активи за 4 милиарда еуро.
10 Ноември 2008 11:21
Идеята за приемане на еврото като разплащателна единица в България я предлагам много отдавна. Това може да става и паралелно с лева и може да се приеме график за плавно преминаване на счетоводните документи към евро. А! И за кеф, може и държавния бюджет да се смята в евро. Изобщо лека-полека трябва да се показва, че на практика лева и еврото са едно и също нещо. Освен това така ще се избегнат и всякви опити за покачване на цените при пълното въвеждане на еврото.
10 Ноември 2008 11:27
Анонимний,
дай по- семпло, да те разберем всички. Още по- добре е и някое примерче да дадеш.
10 Ноември 2008 14:15
Трябва да овладеем

парадоксалната европеистика:

изкуството да чукаш там, че да се пука, където ти е изгодно.

Да-а, откакто сме в ЕС, май само ни чукат... по главата, де...
-------------------
Статеята е доста неясна... това трябва, онова трябва... добро предложение е за преминаване към еврото и то е смислено, ако стане 1:1...
прав е HP да пита какво следва в друго съотношение...
---------------------
yapayapa,
още по-точно - добре, че разбрах, че съм болен, та да се лекувам...

Редактирано от - редник на 10/11/2008 г/ 14:19:42

10 Ноември 2008 17:07
"В днешните условия решаващо за успеха на кабинета да опази стопанството (доколкото е възможно) е

умението да не правиш нищо

и да господстваш над мълчанието. Засега правителството се справя добре с тази задача. Сигурно защото негово величество е сред регентите на властта: знаем колко много постигна бившето на Н.В. правителство, избягвайки резки движения."


E, не е прав автора, че правителството не прави нищо. Я как набързо уреди папкането на излишъка!
А сред постиженията на бившето на Н.В. правителство е и това, че избягна рязкото движение например на чехите, които продадоха 50 % от своя телеком за сумата от милиард и седемстотин милиона евро /34 милиона евро за всеки продаден процент/ и плавно и тихичко през същата 2002 г. продаде /ама абсолютно безкористно!!!/ 63 % от българския телеком за 230 милиона евро /малко над 3, 5 милиона евро за всеки процент/. Ми я си представете какво рязко движение можеше да направи икономиката ни под "мъдрото" ръководство на препоръчващия смяната на чипове, ако в нея се беше влял примерно един милиард евро в повече! Не на резките движения! Тази статия е достойна за перото на царския клакьор Владимир Каролев.
Автора дали е чувал поговорката "всяко зло за добро"?
10 Ноември 2008 17:47
Eмил Хърсев:
"Това ще наложи на евроапарата в Брюксел и Франкфурт да ни опонира, а така ще разпространи в един недобронамерен към България тон тъкмо такива факти и аргументи, които в момента работят в наша полза."

Е това е "гениално". Толкова са тъпи според автора европейските чиновници от евроапарата, че опонирайки ни ще изтъкват факти и аргументи, работещи в наша полза. Сигурно, ама абсолютно сигурно е, щом го казва автора, че в никакъв случай няма да посочват аргументи, които са причината за намаляване на шанса за въвеждане на еврото в България от 50 % на 10 %. Откъде толкова ум у тях?
10 Ноември 2008 18:38
Шакото си знае кога се ритат атовете - стой настрани и кюти. Съгласен тоя път с Доктора, чи много-много не трябва да правим излишни движения и стискаме парата дорде не стане ясно де ще му излезе края на тая бъркотевина световна. Дори и златото от резерва дето Царот и Велчевия Миленчо изнесоха уж на съхранение некъде по чужбината през 2001 е добре да си доде у нас и да си им върнем там хартийките дето ни дадоха.
С еврото нема кво да се натискаме баш сега. Ако утре некой от големите в Европата рекат и се откажат от еврата щом нам си кво си било ние пак ще останем с пръст в устата.
Като ни нещат хората, ние що да се натискаме. Тая работа мяза на кога Тато се натискал да въвежда рублата, пък Брежнев се дърпал и не си давал рублите на българете.
10 Ноември 2008 20:28
Както винаги - на ниво, г-н Хърсев. Нищо, че обичайните Ви "опоненти" (с извинение, икономически импотенти) Ви вземат на подбив. Това е жалката им лилипутска същност. Още повече, че се уповават на онези западни "светила", чиято попара сърбат сега САЩ и много други страни.
10 Ноември 2008 20:29
умението да не правиш нищо

Временно е полезно, защото изчакаваш ситуацията да се избистри. Но невзимането на решения за по-дълго време е пагубно.
НИЕ, точно това правиме, но докога
10 Ноември 2008 20:51
Още през 1997 г. най-безогледно бяха ликвидирани всички предприятия, които не можеха да оцелеят без субсидии.

Между другото, проф. Иван Ангелов (съветник на Жан Виденов) точно това съветваше, а именно да се налеят пари в държавните предприятия за да се "оздравят". Е, наляха им.А след това всичко беше източено от мутрите с гроздиве от фирми на входа и изхода. От предприятията останаха сал едни огромни дългове в условията на финансов колапс на държавата. Че откъде повече пари за наливане?
10 Ноември 2008 21:11
Напротив, не бяха ликвидирани, а с опита им за "дългосрочна смърт", ни ликвидираха задълго, може би и дългосрочно и завинаги
10 Ноември 2008 21:18
suhar
[Златен]
от Bulgaria

Общо мнения: 1494
Скрий: Име, IP

Продължаваме да си мислим, че със финансови врътки можем да се оправяме и днес и утре и изобщо. Видяхме какво стана с външния дълг. Производство трябва, конкурентно! За износ.
Много ми се иска да прочета един разговор с бившите собственици на фаянса в Севлиево, защо се изнесоха? И онова олио от Добрич, защо се изнесе в Румъния?

А обувният завод в Добрич? Още помня техните маратонки (от нормална свинска кожа, не като ония ми ти изкуствени китайски бози...)
10 Ноември 2008 21:40
Хм-хм! Защо господин Хърсев не предсказа финансовата и предстоящата икономическа криза, а това го направиха хора, които май нямат нищо общо с икономическото образование? За повече информация, четете тук. Натиснете тук Нали едно време самият той ни убеждаваше, колко добър бил неолиберализма (пазарният фундаментализъм) и как пазарната икономика сама се регулирала, поради което държавата трябвало да се изтегли от икономиката. Сега да му вярваме ли, че българската икономика била в цветущо състояние? Ето малко факти: декапитализиран частен сектор, което означава, че в повечето частни компании задълженията са по-големи от капитала, който притежават. Външен дълг от 32 млрд. долара, лъвската част от който е на частния сектор. Огромен външнотърговски дефицит, един от най-големите в света. И когато неговият любим частен сектор се срути и повлече след себе си цялата държава, какво ще пише тогава г-н Хърсев.
10 Ноември 2008 21:52
Кротък, би ли ми дал пример за проспериращ държавен капитал
Може би Куба или С. Корея
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД