:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 552
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Гръцки реститути искат варненски музей

Гръцка фамилия, чийто корен е от Варна, поиска една от най-старите и красиви сгради - музея за история на града. В петък районният съд ще заседава по иска. Двуетажната къща се намира на ул. "8 ноември", където квадратният метър върви по 1500 - 1800 евро. В миналото в района са живеели много гърци, затова е известен като "Гръцката махала". Представители на местната власт се опасяват, че казусът ще повлече претенции и на други наследници от южната ни съседка.

Сградата е обявена за паметник на културата и е държавна собственост. Строена е в средата на ХIХ век, изпълнявала е различни обществени функции, а някъде в първата третина на ХХ век преминава в частни ръце. Одържавена е през 1964 г. За наследници тогава са посочени гръцки граждани. Самото одържавяване е станало по силата на двустранна спогодба, която урежда имотите на преселниците между България и Гърция. Тогава страната ни е изплатила около 7.4 млн. долара на гръцките власти.

"Претенциите са от хора, които дори не са живели в България, когато сградата е станала държавна", обясни зам. областният управител на Варна Боян Димитров. Общината се закани да организира подписка в подкрепа на музея.
20
3196
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
08 Декември 2008 00:08
Не мога да разбера каква е тази идиотщина да се реституират имоти на чужденци изобщо - израелци, гърци, руснаци, румънци. Това нещо правят ли го за българи в чужбина, поне в Румъния и Русия например?
08 Декември 2008 00:15
След като е имало договореност и страната ни е изплатила 7, 4 млн $ на Гърция , какво , дядовия ми искат да реституират ?
08 Декември 2008 01:31
И ще им го вземат. Защото в на България и липсва държавност ! България е делегитимирантана като държава отдавана ! 8 години България не може да си освободи поданниците от либикския затвор ... съдена е под път и над път в Брюксел и губи дели след дело ... Чоки , ти си прав приятелю ... но това е логиката, когато имаме правно действаща държава.
Ние имаме сбор от селяндури , който освен , че са простички са и много крадливи и подкупни. Варна не си е оправила батака с една от прокурорките , хванаха я с подкуп и от голям ...а вече , ще мине годинка ... Да ги осъдят и да им вземат и Морската градина и Фичоза и царя да си вземе Евксиноград и Траката да отмълкне . Арменците да си пробват на делфинариума, гагаузите на Виница и подделените по пътя за Траката , Илийката Палвов е покрил Дружба ... после Трифон Зарезан и Журналист могат да го оставят да го погълнат вълните , а БСП да си вземе почивната станиця пред Златните, Румънците да си вземат Дурнакулак и Балчик и да се свършва. България на три блата и в камъша !
08 Декември 2008 02:41
Споко другари, нищо няма да им връщат - гръците просто са чули какви са цените и си опитват късметя.
08 Декември 2008 07:26
Самото одържавяване е станало по силата на двустранна спогодба, която урежда имотите на преселниците между България и Гърция.

От тук нататък - какви дела, какви пет лева?
Но наистина се търси прецедент. Преди няколко години съдийка от Балчик върна важни сгради в Балчик на някакви власи. Върховният съд отмени решението й.
Но помня какво впечатление ми направи името й - чисто румънско.
08 Декември 2008 08:04
Гърци наивници. Да се бяха обърнали към другарите тимаджии (може и Доган) да им решат въпроса с реституцията, а те към районния съд. Сега ще го духат.
08 Декември 2008 08:19
Ами да внесем реципрочен иск за половината Беломорие и цял Солун, защото гърците може би търсят отказ от български съд за да отнесат жалбата на запад.
08 Декември 2008 08:59
Страх ме е когато грък се намеси с претенции.
И не само аз - и еврейнът трепери от грък.
08 Декември 2008 09:50
Ако гръцката фамилия си плати на нашите юристи /под масата/, ще получи сградата.... И Калояновия пръстен може да получи, и хълма Царевец, и Мадарския конник.
08 Декември 2008 11:33
Гръцки реститути искат...

*
Ами и ако "турските реститути", собственици на земя след 1398, одържавена след 1878, започнa започнат да си я искат и те, то да хващаме товарния влак за монголските степи и да си поискаме и ние очуждените юрти!
*
Па няма ли кой да реституира някой квартал на беломорието, одържавено ни след Войните... селце по линията Мидия- Енос? Дедеагач? Серес? Люлебургас? В историческите архиви със сигурност биха се намерили документи със собственици... Па и за Северна Добруджа може да се помисли?

Редактирано от - Kapitanot на 08/12/2008 г/ 11:41:49

08 Декември 2008 13:14
Сградата - понастоящем Музей на историята на Варна, известна още в недалечното минало като Музей на революционното движение, а още по-рано - и като затвор, е със сигурност най-красивата сграда във Варна.
Когато беше революционен музей, в нея бяха изложени всички възможни пушки и пищови на всички възможни партизани от варненския край, заедно с каскетите и ямурлуците. Като деца много обичахме да "посещаваме" музея и дори крояхме планове да задигнем някой шмайзер...
При демокрацията се почудиха какво да правят с музея и работещите в него и измислиха Музей на историята на Варна и на мястото на шмайзерите и ямурлуците докараха мебели от края на 19 век и репродукции на стари снимки.
Това е със сигурност най-слабо посещавания музей във Варна.
Намира се срещу църквичката Св Параскева (строена през 18 век) в сърцето на гръцката махала в непосредствена близост до "малките" римски терми, където прекарах детските си години в луди игри на фунийки.
***
Ако има основание за реституция и съответни претенции, следва да се върне на наследниците. Това е законът. Това, че са гърци (турци, румънци), не трябва да е пречка или да служи за предубеждение. Каквото било, било. Законът е за всеки.
08 Декември 2008 13:59
Г-н Тотев, пушките и партизанските , , аксесоари, , и аз ги помня от детските си години, когато от училище ни водеха под строй на посещение. Но сградата сама по себе си, е паметник на архитектурата и културата на обитаване във Варна от 19 в.. Ако реституционните претенции са основателни, би трябвало да се помисли за подходящо обезщетение с друг имот. Надявам се, че ако се стигне до там, община Варна ще има достатъчно добър адвокат.
08 Декември 2008 14:14
Хе, хе, реституция...
Те тя изяде половината блгарска глава. Другата половина свариха я на пача и я излапаха на кредит.

08 Декември 2008 14:19
Статутът на паметник на културата и на архитектурата не е пречка за реституция...По-скоро може да се върви по посока на искане на компенсация за "направените подобрения", защото - чувал съм - преди да стане музей сградата е била руина и са хвърлени много пари за спасяването и поддържането и в този вид.
08 Декември 2008 15:22
Това е законът. Това, че са гърци (турци, румънци), не трябва да е пречка или да служи за предубеждение. Каквото било, било. Законът е за всеки.

Да, но законът не е даден от боговете, а измислен от хората за да служи в полза на обществото. Та ако обществото смята, че интересите му са накърнени, както в случая с раздаване на паметници на културата (или др. имоти) на чужденци, то той трябва да се измени! Елементарно.
08 Декември 2008 15:27
Статутът на паметник на културата и на архитектурата не е пречка за реституция...

Ето! Според този си вид на закона, не е пречка, НО това не значи, че е полезен за обществото, което може да се допита и в случай на нужда ДА СЕ ПРОМЕНИ, така че да БЪДЕ пречка! В името на Народа!
08 Декември 2008 15:47
Като резултат от делото би трябвало Гърция да заплати на ищците стойността на имуществото в компенсаторки по закона Лучникопулос.
Ако не знаят какво да ги правят, да дойдат да поиграят на тукашната борса с тях.
Но ако някой много компетентен български съдия, вземе та им върне нещо, това означава, че междудържавната спогодба е денонсирана и тогава верно ще трябва да търсим гръцки адвокати за имотите в Беломорието...
08 Декември 2008 17:34
Точно, във Варна има Гръцка махала, но в Солун имат квартал Варна, него да поиска Киро
Община Несебър да си иска Неа Месемврия и т.н.
08 Декември 2008 21:52
То да не бяха комшиите ни такива парцаливи балканци, аз вече съм кандисал да я дадем цялата България на консигнация! Ама да е барем на австрийци, или холандци. Без майтап, тя работата наистина натам отива, щом взеха да ни плющят все по-звучни плесници от ЕС зарад крадливите ни управници!
09 Декември 2008 00:02
Ех, момчета, ама ви щипе редакцията на "СЕГА" и всички подскачате Е, какво пък здравословно е!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД