:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 380
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Обновяването на жилище струва 5500 лв.

Всеки собственик в одобрените блокове ще получи субсидия от 20% от стойността на ремонта
СНИМКА: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Общественият защитник Гиньо Ганев настоя парламентът да обсъди още веднъж проблема за сертифицирането на сградите.
Всяко домакинство трябва да задели средно по 5500 лв., ако иска да обнови жилището си. Санирането, което включва не само топлоизолация на сградата, но и ремонт на мазета, стълбища, покрив, смяна на щрангове, дограми и т. н., излиза минимум 3500 лв., но сумата може да набъбне и до 7500 лв. Това показват данни по проекта на Програмата на ООН за развитие и регионалното министерство. По него до момента са санирани 28 сгради в София, Варна, Бургас, Благоевград, Габрово, Сливен, Добрич и др.

По проекта, за който в бюджета на регионалното министерство са заложени 20 млн. лв., могат да кандидатстват собственици на панелни апартаменти и на тухлени сгради, строени преди повече от 20 г. Желаещите трябва да подадат заявление в съответната община до 15 януари. До 31 януари общините ще препратят документите в регионалното министерство. С предимство са сградите, които включват повече от 20 апартамента. За да стартира обновяването обаче, домакинствата трябва да внесат авансово по 300 лв. в специална сметка на етажната собственост.

Всеки собственик в одобрените по проекта здания получава като субсидия 20% от стойността на извършените ремонти. "Общите части се поемат от държавата, защото обикновено за тях по-трудно се намира финансиране", обясни зам.-министърът на регионалното развитие Калин Рогачев.

Панелните блокове в България са 19 000, в тях жилищата са около 700 000, сочат данни на МРРБ. Животът на такъв апартамент е между 60 и 100 г. Експерти смятат, че от саниране се нуждаят около 60% от панелките.

Същевременно омбудсманът Гиньо Ганев поиска парламентът спешно да преразгледа задължителното сертифициране на сградите за енергийна ефективност. Според евронормите сертификатите били задължителни само за новопостроени здания.
48
5135
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
48
 Видими 
07 Декември 2008 23:14
Санирай панелките Гиню, че иначе вместо саниране ще има скениране на човешки тела.
07 Декември 2008 23:37
Така рекламираната "субсидия" си е възстановяване на ДДС-то(20%).
Ако проекта приключи успешно ще ти върнат твоите пари.
08 Декември 2008 00:13
Животът на панелка бил 60 години - от къде извират тези глупости. Животът на панелка е 120 години минимум по план и много повече реално
08 Декември 2008 01:39
Животът на панелка бил 60 години - от къде извират тези глупости.

Как от къде!? Кой има изгода от тази лъжа?
Точно така - от сегашните строителни предприемачи /много образовани и интелигентни, дебеловрати субекти/ и обслужващия ги персионал, занимаващ се предимно с масовата дезинформация!
08 Декември 2008 07:57
Тия са луди бе, луди!
Който не е опитвал, той не знае как се събират в блока по 100-200 лева на апартамент за щрангове, за изолация на покрива, за остъкляване на входа.
Те искат направо по пет хиляди. И не просто искат, а изнудват: иначе глоба до половин милион.
Ами ако нямат пари хората?
Отговорът е готов - конфискация и на улицата!
Абе, изроди, прочетете Конституцията на България: ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ Е СВЕЩЕНА И НЕПРИКОСНОВЕНА.
Или го признавате само когато ви изнася?
08 Декември 2008 08:40
Сократ-май - Тя частната собственост е непрекосновенна, но в случая имаш съсобственост за общите части. И нещата са различни. Не може да пречиш на останалите съсобственици, даже с бездействие и отказ от плащане на ремонти по общите части. Като искаш да не се съобразяваш с никого - отиваш на луната/докато още няма други хора там/. Иначе даже и в къща, пак трябва да се съобразяваш с някои неща, като например да не вдигаш шум и да пречиш на
хората от съседните къщи.

Та частната собственост е непрекосновенна, но преди това има едно друго - твоята свобода се простира до там докъдето започва свободата на съседа ти Или нещо такова

Друг е въпросът за големите суми и т.н.
08 Декември 2008 08:46
Норматино експлотационната годност на панелката е 70 години.
08 Декември 2008 08:54
Така е. В САЩ където частната собственост е също неприкосновенна и ако някой влезе вечер в лехичката ти и го застреляш може и да не те съдят, но ако не си окосиш същата тая лехичка 3 седмици и те натопят съседите, че им разваляш гледката, глобите са жестоки и няма как да не ги платиш. Просто живеем в общество, трябва да създаваме закони за взаимоотношенията ни и да ги спазваме всички. Конституцията също не е първото нещо на този свят, първо са природните закони, после започва настройката на правото където първото нещо е Конституцията.
08 Декември 2008 09:02
Бай Драганe, ако посочиш и норматива, цена немаш. 70 години е смешна цифра - то кирпичените къщи са с по 100 поне. Покажи ми една панелка на 40години, дето е направена като по план и да е мръднало нещо видимо в конструкцията й, дори най-малкото - просто да се забелязва с око
08 Декември 2008 09:43
Строителната мафия си търси следващият пазар, за по-лесно и по стар демократичен обичай направо с БУХАЛКАТА.
Запомнете, че панелният блок е МНОГО, ама МНОГО по-здрав от повечето паянтови нови кооперации. Преоразмерен е откъм сигурност заради серийното производство на панели, фундиран стабилно с пилони, многократно статически неопределима конструкция, изобщо стабилна работа. Ако не дай си боже стане земестресение над 6-та степен по Рихтер, ще видите как скелетната конструкция на повечето така наречени монолити, построени по принципа минимум разходи- максимум печалба, ще понесе разлюляването, и как ще го понесат грозните панелки.
Може да го плюят че е грозен и енергийно неефективен, ама това са козметични дефекти и се оправят.
А животът на панелен блок може да стигне спокойно живота на монолитна сграда.
08 Декември 2008 09:45

Крайно време да започне СКАНИРАНЕТО , че да има и време да ПОМОГНЕМ и на Ескимосите да санират иглутата. Между другото мотах се малко време из ЕВРОПА и никаде не видях такова пласмасазиране на прозорците.
Тука искаме да превърнем всеки апартамент в , , термус", а от къде ще дишаме !!! Даже в някой инструкции за алуминиевата и пласмасова дограма пише , периодично да се отварят прозорците за да се избегне конденза.
Но както КАЗАЛА Мариика --зарад пустата му мода истървах големия и хванах малкия......
08 Декември 2008 09:53
Според инж. Румен Гуглев от Научноизследователския строителен институт в София „панелните сгради като функционално и архитектурно разпределение на пространствата превъзхождат много от построените през последните години „лъскави” жилищни сгради”. Освен това не отговарят на истината твърденията, че панелните блокове имат по проект по-кратък живот от останалите сгради. Всичко зависи от конкретното изпълнение и поддръжката. Земетръсната устойчивост на панелните блокове е много добра поради еластичността на връзките между отделните елементи. Като се прибави наличието на централно отопление и топла вода, става ясно защо цените на панелните апартаменти, особено в по-централно разположените квартали не само не падат, но следват ръста в цените на новото строителство.

К`во повече?
08 Декември 2008 10:04
Да, ама стоителите продават НОВОПОСТОЕНИ сгради, а за да им осигурят подобна здравина, трябва или да си отрежат от ПЕЧАЛБИТЕ, или да вдигнат цените, което просто няма как да стане.
Затова беше тоя зор да извадят от пазара старите грозни срутващи се панелки, срещу които се води дългогодишна пропаганда. Щото требва да продадем новио бетон.
08 Декември 2008 10:18
Еееех, колеги...
Не знам къде и какво са учили експерти като Foo ама във ВИАС не съм чул професор да спомене нито съм видял в учебник изчислен "живота" на панелка.
На ТЕОРИЯ, колеги, една конструкция ПРИ ПРАВИЛНА ПОДДРЪЖКА и ако не настъпи проектно земетресение (вероятност 5% за период 1000 години) е ВЕЧНА.
На ПРАКТИКА, обаче повечето панелки вече са в плачевно състояние.
Който не вярва да влезе в 5-6 блока и поне в едни ще забележи вертикални пукнатини по цялата височина на сградата. Течове на ПЪРВИЯ етаж от ПОКРИВА и т.н. Така че е напълно възможно голяма част от панелния сграден фонд да е с изчерпан период на експлуатация (демек 60 годинки живот не са глупост).
Аз лично никога не бих си купил панелка, за вас не знам.
08 Декември 2008 10:45
Алабала,
Изместваш темата.
Лично аз се занимавам с тия неща в блока и, слава Богу, поддържаме го в прилично състояние.
Много добре разбираш, че въпросът е друг - изведнъж искат ДОКУМЕНТ. Не поддръжка на общите части - ДОКУМЕНТ.
И за това парче хартия всички трябва да се бръкнем яко.
Да не говорим, че отново и отново ни натискат да приемем безумната измислица "Жилищен блок ООД".
Кому пречим, мама му стара? Освен на ония, дето са отворили ей-такива задници за печалба!
А ако вземеш да ми говориш за национални интереси ще ти се изсмея в лицето. Сетили се управниците за националните интереси - пак на наш гръб.
08 Декември 2008 11:50
Идеята както винаги е много добра, обаче стане ли дума за изпълнението, на човек от вътре му идава приказката "хубава работа, ама българска"! На место да се цицинят за субсидии за такива очевадно належащи ремонти на основния ни сграден фонд, да вземат да помислят малко по обстойно и да видят, че няма как да накарат хората да изкочат с толкова пари за кратък период от време. Не че масите не се замогнаха последните години, но все пак всичко което имат е на изплащане. Вместо предложената процедура да направят следното: 5 годишен гратисен заем за всеки блок за ремонта. Хората по този начин ще могат да се организират да събират поносими месечни вноски за изплащането му. Ако се просрочи, се начислява ОЛП; лицензиране не на сградите след ремонта, а на фирмите, които ще извършват санирането. Така ще се олекоти процедурата по контрол драстично, и вместо да ги харчат тези пари за инспекции под формата "след дъжд качулка", ще ги използват за финансиране на проектите. Разбира се контрол на място по време на изпълнението е задължителен; лицензирани държавни оценители, които ще дават оценка за нужните ремонти. По този начин държавата ще си защити интереса да не я товарят разни фирменца дето искат само да източат пари от хазната.
08 Декември 2008 12:04
Те искат направо по пет хиляди. И не просто искат, а изнудват: иначе глоба до половин милион.

От кога има такива неща? Това е някаква голяма новост. И кои са тези дето искат 5 хил?
08 Декември 2008 13:41
foo,
На база посочения от мен експлотационен срок се изчислява действителната стойност на панелка в момента, и евентуален спад от цената когато има овехтяване. Такива се сега действащите нормативи, и такива оценки се приемат в банки , съд , данъчни и др.
Разбира се без трайните подобренията които е направил собственика.
Разбира се , че панелка може и да издържи 1000 години . Стига да не я бутне някой.
08 Декември 2008 13:52
Сократ-май - в статията, не се говори за задължителност. Просто който иска да си направи саниране трябва да отдели еди каква си сума.

А иначе - задължителното сертифициране - поредния закон, който няма как да се изпълнява.

08 Декември 2008 14:27
Мунчу, прав си но не засягаш най-интересното. То и кола да сложа в гараж е вечна. От друга страна пък ако една панелка падне след 60 години, не е ясно дали другите 19000 няма да стоят и 600години. Лошо изпълнение да не засягаме - при всички конструкции, вече сме доказали че сгради могат да се срутят невероятно бързо. Като гледам по селата полупаянтови къщи с пробити покриви от 1920-та и добре поддържани къщи на Запад по на 600-700 години, бих опитал една прогноза за панелка от воле средно 300 години, но никой не може да го изчисли, нито го е видял, защото няма панелки на толкова. Просто кажи защо панелка да е с по-къс живот. Даже водата, бетон над Б20 не го яде, а тухлата я прави на сол. И бетонът на панелката, по-некачествен ли е от на новите тухли? Поинетерсувай се какви полузаконни бетонови възли има, и един прост Б20 не могат да изкарат. Много лесно се вижда обаче, пробивай дупка с бормашина в носеща стена на панел и бетона на една новичка сграда в Лозенец, където с гаранция и много арматура е спестено. Така, че просто не може да се каже кое ще е "по-вечно"
Бай Драгане тук обсъждаме реалния, а не счетоводния живот на сградите.
08 Декември 2008 14:40
foo ,
Не се заяждам , но това е работата на мен и съпругата ми-проектиране.
И на много от Форума ще кажа , че сегашните сгради /изпълнени по проект разбира се/ са много по-сигурни от тези преди 25-30 години. Контролът е много по-голям.
08 Декември 2008 15:27
Въпросът със здравината на новопостроените сгради е интересен. Гледам как блокчета итонг са външни стени на първи етажи , скрити само от външна замазка и се чудя де ще му излезе края.
08 Декември 2008 15:57
че сегашните сгради /изпълнени по проект разбира се/ са много по-сигурни от тези преди 25-30 години. Контролът е много по-голям.
***
Уважаеми Бай Драган, за съжаление нито сградите са по-сигурни, още по-малко контрола е по-голям
ако наистина си проектант от Школата, знаеш за какво говоря
Панелките са добри сгради, като конструкция, но имат "ахилесова пета" в зоната на металните снаждания и заварки.. корозия, "умора" на метала и т.н. Панелките, като замисъл се водят временно строителство за работническата класа покрай некой завод. Естествено че не са комфортни жилища и с много проблеми по топлоизолацията, шумоизолацията и особено общите части ВиК щрангове и ел.инсталации. Социализъм в действие.
Относно сеизмичноустойчивостта - най-сигурни са старите 100-200 годишни къщета с дървена конструкция ... дори при земетръс 6-та или 7-ма степен - изобщо може да не усетите труса.. само леко поскърцване и малко вибрация
Що е така ще попита Манерку - ми щото е "мека" конструкция с почти "идеални" стави при хоризонталните и вертикалните връзки, позволяващи линейно отместване и завъртане и дори еластична деформция
Не случайно в "други" държави правят меки конструктивни елементи, които да поемат и погасят различните трептения при земетръс.. примерно с оловни стени или каучукови фундаменти
Ние по нашия правилник - вкоравяваме конструкциите
питах що.. ама не казват
п.п. Когато един доказан идиот в МРРБ като Церовски бъде сменен от друг подобен Гагаузов - няма как да нема подобни идиотски закони
дават ни за пример уса, ама пропускат, че дори и там на по-бедните семейства държавата или общините плащат санирането на сградите по програми за енергийна ефективност
В БГ понеже ни управляват каманистически копелдаци - цялата финансова тежест е прехвърлена върху хората, а управленскио добитък рапортува и се отчита пред ЕС
.. и не ти остават никаква алтернатива
щото пак в уса, ако си платежоспособен.. пак може да откажеш саниране, само дето не мое си продадеш къщата, както и да получиш заем за ново строителство
е, поне така беше преди 15-20 години
пп2 - а, и още нещо - тез дето ще извършват "контрола" и ще издават паспортите на сградите - това обикновено са недоклатени уманитари-тенекеджии, които са изкарали едноседмичен курс за целта... курса е закрит и същите пишман-строители айдуци ще колят и бесят


Редактирано от - КОСТАДИНКА ИВАНОВА на 08/12/2008 г/ 16:18:21

08 Декември 2008 16:20
Костадинке,

Къде тая "Школа" бе да се запишем, че големи бисери се раждат там.
За умора на метала се говори при дълготрайни знакопроменливи натоварвания например жп мост, душа. У панелата нема умора, само у обитателите й.
Аз че ти кажем що се вкоравяват комструкциите: щото да се ограничат страничните премествания за да се избегне влиянието на т.нар. ПиДелта ефект.
А па тва за оловните стени ме фърли в дълбок размисъл и там съм пас.
08 Декември 2008 16:22
Браво Костадинке! Браво!
Поради фундаменталното твое изказване по всяка вероятност ръководството на Форума ще го публикува отделно.
08 Декември 2008 16:28
Мунчу, Школата я закриха
.. днес се "произвеждат" компетентни величия от твоята категория
за оловните стени, каучуковите фундаменти и т.н. - ми прибегай до Япония и ще ги видиш
за панелките - ти някога присъствал ли си на обект да видиш как се изпълнява една панелна сграда?.. не говоря за проектиране, щото и това ти е непонятно ...
между другото преди 2-3 месеца се откачи един панел май у Стара Загора и тупна от 5-тио етаж... мое ли се сетиш от три пати що стана така
... а ако смяташ да ме занимаваш как металнио талелаж при панелките не е подложен на циклични динамични натовеарвания - намери си друг читател
08 Декември 2008 16:34
Леле каква дискусия се развихрила, и прогнози за 300 години живот на панелки и още и още...
Симпатяги, има си периоди време до основен ремонт. За панелките отначало е бил около 30 години. Ако се направи този ремонт (или се поддържа добре сградата) ще има живот. Ако не - ще се чака кога ще падне.
При тенекиджийските работи на панелките, с добро желание и недопускане на ремонти по свещената и неприкосновено частна собственост корозията има скорост примерно 1 мм на 10 години. От там нататък и начинаещ проектант ще сметне кога няма да стават за обитаване. Сигурно ще има добре поддържани панелки дето ще надживеят един век, ама има доста такива дето могат да почнат да падат още днес.
08 Декември 2008 16:40
Костадинке,
Освен да повторя бай Драган, друго не виждам.
А насчет металнио такелаж: той е подложен на циклични динамични натоварвания само в спалните помещения и то при по младите семейства

ПП За пиделта ефекта нищо не казА
08 Декември 2008 16:40
Коце, вкоравяваме ги за по-сигурно. И да изпопадат малко панели, нема да падне блока. Вика му се многократно статически неопределима конструкция.
08 Декември 2008 16:59
За жилищата накратко: Всиочко което е строено след 2000 г. е не само некачествено и грозно, но и много опасно. Правят се икономии от всичко- желязо, цимент, вар... Тухлите се разтапят във вода. Преградите от итонг са вредни за здравето и без изолация. Да не дава Господ земетресение. Всичко ще изпада.
08 Декември 2008 17:24
И за водената политика и за принудителното саниране/и ремонти/ ще припомня мотото:"След отчаянието - идва гражданската война!"Само, че няма да е м/у хората , а срещу изедниците!!!
08 Декември 2008 17:39
Гиньо Ганев в действие: Click here

08 Декември 2008 17:58
Абе, хора, защо се правите на недоразбрали?
Ако не го пише в днешната статия, не помните ли, че съвсем наскоро обсъждахме приетия закон, където се казваше, че всички сгради трябва да получат енергиен сертификат? И още се казваше изрично: при издаване на сертификата ще се дават препоръки и за тяхното неизпълнение се налага глоба до 500 000 лева.
Хайде сега, обяснете ми: аз съм си санирал жилището. Комшиите не са - нямат пари. Дават ни предписание за целия блок. За неизпълнение глобяват пак целия блок. Няма делене - всички накуп.
Каква глоба трябва да платя при тая ситуация?
08 Декември 2008 18:54
Мунчу, не само в спалните... обикновенно като чукнат чаши на пръвио етаж, на втория викат "наздраве", а на третио етаж пцуват, че не са ги поканили на разпивката
Хайде кажи коя друга тип сграда е подложена на вибрации повече, отколкото панелките...
според теб какво са вибрациите?
А трептенията от тежките МПС-та, минаващи пред панелките
А да си чувал за ветрово натоварване
и т.н.
ма ти си пиши, не ми пречиш
08 Декември 2008 19:14
Бай Драгане и аз не се заяждам, дори не бих оспорил това което казваш, че е
по проект, но сигурно знаеш как много от проектантите, после чакат в офисите си да разпишат документите които трябва да разпишат на обекта. Същото и за строителния надзор. А в това време, оня си взел няколко тона арматура, друг сипал полулегален бетон и т.н. Какво може да твърдим за крайния резултат? това се интересуват хората, а не от проекта все пак.
08 Декември 2008 19:22
Сократ-май
Нещо бъркаш нещата. Сертификат е едно, саниране е друго. Изобщо санирането не е само изолацията и дограмата. Основно са покриви, канализация, общи части... Тези неща се правят за да не падне блока, а глупостта със сертифицирането на частни апартаменти ще е ден до пладне. Ремонтирането на основните елементи на сградите ще трябва да се върши ако е необходимо и с камшик. Който не дава пари - вън, продава се апартамента му на търг, взема си парите и да се връща в землянката. Защото когато се разцепиха първите панелки в София, мърлявите им обитатели гракнаха в един глас (и то високо) останалите да им покриват разходите, да им правят нови жилища и прочие. И сега тия дето реват най-високо срещу санирането ще са най-гръмогласните другите да им осигуряват жилища когато почне по-масовото падане на лошо поддържани блокове. И това време за съжаление не е никак далече.
08 Декември 2008 19:29
на основните елементи на сградите ще трябва да се върши ако е необходимо и с камшик.
****
...нема какво да се добави... тва е политиката на топлофикацята.. с камшик!
08 Декември 2008 21:39
Защо така бе душа? АТАКА някакви други разбирания ли има по въпроса със саморазрушаването на сгради поради неподдържане?
08 Декември 2008 21:43
ахъм, ама ще ги разберете кога гласувате за Атака... иначе алтернативата ви е Боко Тиквата и камшика
08 Декември 2008 21:47
Що е така ще попита Манерку
И по тема, дето хич не съм се появявал, Коца без мисълта за мен не може да се изприкаже...Обсесия май му викаха на това...

_______________________
Блогът на Манрико
08 Декември 2008 21:49
.....Коца без мисълта за мен не може да се изприкаже...Обсесия май му викаха на това...

Гласът на сърцето
08 Декември 2008 21:50
.. оти си ми любознателно бе, душата
08 Декември 2008 21:51
ама ще ги разберете кога гласувате за Атака

Засега гласувалите за АТАКА са разбрали със сигурност само вижданията на Партията относно пенсиите на депутатите.
08 Декември 2008 21:53
.. Хеатку, Хърков го разкараха от Атака за мераците му... кво още каканижеш
08 Декември 2008 21:57
Хърков го разкараха от Атака
Уффф, ми да проявя любознателност - от къде точно са го разкарали - от партията, коалицията или от парламентарната група. Че тези три неща си нямат нищо общо, освен сал един Волен...

_______________________
Блогът на Манрико
08 Декември 2008 22:04
Манерку, голямо момче си вече... опитвай сам да се ограмотяваш
.. не мое разчиташ вечно на как си коца
тъй де
08 Декември 2008 22:09
Хърков го разкараха от Атака

Ама то имаше и още двама действащи атакисти - Христо Попов и Илиян Илиев, както и няколко други избрани с бюлетината на АТАКА но вече отлюспени.
Та и другите двама ли са ги разкарали?
08 Декември 2008 22:12
.. има и още 50 други, ама ти си пей, Хеатку... нъл само ена Атака ти останала кусур
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД