:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 323
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Свинаров: Ако се наложи, ще удължим срока за ракетите

"Гергьовден" ще иска референдум за унищожаването на СС-23
Ако се наложи, срокът за унищожаването на ракетите СС-23 ще бъде удължен, заяви във Варна министърът на отбраната Николай Свинаров.

Той отново повтори, че сигурността няма да бъде нарушена заради срока, поставен от парламента, защото той бил само препоръчителен. Датата 30 октомври 2002 г. залегна в декларация на парламента. В нея НС подкрепи унищожаването на ракетните комплекси и препоръча на кабинета това да стане именно до тази дата. Мотивите - унищожаването да приключи преди срещата на НАТО в Прага.

По думите на Свинаров, срокът може да бъде удължен, ако закъснее изготвянето на доклад за въздействието върху околната среда от независими експерти или ако след експерименталното унищожаване се окаже, че параметрите надхвърлят очакваните.

Ден по-рано екоминистър Долорес Арсенова обеща ведомството й да съдейства за изготвянето на подробна разработка за евентуалните последици върху околната среда. Това стана на среща с кмета и шефа на общинския съвет на Стара Загора, инициирана от БСП. Говорителят на БСП Ангел Найденов каза, че Арсенова е възприела настояването на БСП да се представи експертиза от институции, независими от министерствата на екологията и отбраната. На последвала среща с президента Георги Първанов държавният глава също заявил, че иска нещата да се изчистят преди експериментите и ще настоява за максимална сигурност за българските граждани.

Старозагорската организация на движение "Гергьовден" пък обяви, че иска провеждането на местен референдум относно мястото и начина, по който да бъдат ликвидирани снетите от въоръжение ракетни комплекси СС-23, Скъд и Фрог. Това обяви лидерът й Иван Иванов, който е и общински съветник. Допитване ще се иска, ако министър Свинаров не възложел на независими експерти да подготвят оценка.

Днес по настояване на левицата в София ще има среща на старозагорци с министър Свинаров. На нея ще се търсят алтернативни методи за демилитаризацията на ракетите.
925
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД