:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 307
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Санкциите в закона срещу корупцията предизвикаха отпор

Жан-Клод Трише
Санкциите, които се въвеждат в 43 специални закона, за да се синхронизират със закона за конфликт на интереси, предизвикаха остър отпор от страна на шефа на Европейската централна банка Жан-Клод Трише. Подобна реакция се очаква и от Висшият съдебен съвет и всички институции, чиито шефове се назначават и освобождават от парламента или по друг специален ред.

Трише протестирал срещу записаното в закона условие управителят и подуправителите на БНБ да се отстраняват след влязъл в сила съдебен акт при конфликт на интереси. На практика с поста си може да се прости всеки от ръководителите на националния трезор дори ако не е декларирал фактическо съжителство. Според закона за БНБ висока длъжност не могат да заемат хора, които са били в затвора за умишлено престъпление, фалирали еднолични търговци или ако са били в управата на фалирала фирма или кооперация 2 г. преди да заемат поста. Сега обаче нещата се променят. В закона за БНБ и в другите специални закони се забранява упражняването на търговска дейност, на свободна професия, с изключение на научна или преподавателска дейност, както и заемането на длъжност в орган на управление или контрол на юридическо лице с нестопанска цел, търговско дружество или кооперация. Въвежда се и новото основание за предсрочно прекратяване на мандата на еднолични и колективни органи. Когато съд установи конфликт на интереси, съответният ръководител трябва незабавно да напусне, а възнаграждението му се отнема в полза на държавата.

Според Жан-Клод Трише обаче така се нарушава приетият ред за избор и освобождаване на банковите ръководители, а това е заплаха за независимостта на БНБ. Въпреки колебанията си, министрите одобриха проекта за промяна на закона за администрацията, чрез който се поправят 43 специални закони, и оставиха решаването на спора в ръцете на депутатите. Сходен казус съществува при закона за защита от дискриминация, за Сметната палата, ДАНС, за радио и телевизия, чиито членове се избират и освобождават по точно определен ред.
1
2199
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
06 Януари 2009 09:33
Айдееее, и банките претендират да са държава в държавата. не, че не са, ама искат и законово дасе закрепи.
приетият ред за избор и освобождаване на банковите ръководители,

Иначе - някой да си въобразява, че са независими? Особено БНБ?
Да залъгват ония от ЕС - ние сме обръгнали скептици!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД