:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,285,127
Активни 83
Страници 11,712
За един ден 1,302,066
хаос

Що е ентропия и що дири тя в нашия нужник?

Културата освен всичко друго е и право на скандал
Снимка: Ройтерс
Давид Черни пред творението си в Брюксел.
Управителят на Българската народна банка щял да бойкотира срещата на европейските лидери в Прага, ако не бъдат свалени клекалата със силуета на България от скандалната инсталация "Ентропа", която чешкият авангардист Давид Черни монтира миналата седмица в сградата на Европейския съвет в Брюксел. Това стана известно в сряда, когато се разбра също, че 280 български художници са подкрепили с нарочна подписка правото на своя чешки колега на свободен творчески изказ. Думата, която най-точно описва подобно състояние на едно общество, е ентропия. Във физиката този термин се отнася за разликата в енергетичните нива на едно тяло, а в по-широк смисъл понятието ентропия изразява нивото на хаоса в една система.

Има ситуации, в които човек, каквото и да направи, рискува да сбърка. Точно в такава ситуация се озоваха и официалните български власти, изправени пред творението "Ентропа: Стереотипи и бариери за разрушаване". Провокацията на Черни предизвика напрегнати контакти между между български, чешки и европейски дипломати, последвани от настоятелно искане за творческа ревизия на BG изображението. Всички европейски държави в инсталацията на чеха са иронизирани с повече или по-малко язвителност. Германия е представена с намек за свастика, Люксембург е обявен за продан, полски свещеници веят гей байрак, Словения е декорирана като унгарски колбас и т.н. Някои страни реагираха, както прецениха за разумно. Официалната българска реакция обаче се оказа прекалено шумна, излишно непримирима и почти толкова инфантилна, колкото и WC метафората. Заради тази реакция инсталацията "Ентропа" започна да обраства с допълнителни значения и символни атрибути, какъвто е черният перделик, загърнал макета на милата ни татковина в нощта срещу вторник.

Да се бунтуваш срещу художествен образ, независимо дали го приемаш, или не, е нелепо. То евсе едно Отело да твърди, че не е ревнивец,а Шекспир е шарлатанин. Творението не спори с твореца. Със сигурност и нашият общ небесен творец търпи критика за някои детайли от мирозданието, но никой не се занимава да му търси сметка.

Скандалът малко напомня за конфузията около "Мита Батак" преди две години, когато една чисто академична теза, третираща механизмите на митологизиране в историята, срещна мъжествен и същевременно нелеп отпор от високи политически трибуни. Може да се открият известни паралели и с бунта на ислямския свят срещу датските карикатуристи по същото време. Причината за всичко това може да се нарече културна ентропия. Ако персоните, облечени от българския избирател във власт, имаха малко по-широки културни познания и интереси, ако по-често ходеха на изложби и общуваха с художници, те сигурно щяха да предложат и по-балансирана реакция на провокацията "Ентропа".

След като в началото на миналия век разруши класическата триизмерна перспектива, модерното (или постмодерно и хипермодерно) изкуство се зае с рушене на невидими граници и основната граница, която то руши, е рампата, т.е. границата между творбата и публиката, между сцена и зрител. Поради което често зрителят се оказва провокативно включен в играта на художника, той участва в неговия замисъл, следва сценария му и в крайна сметка, прави творбата му жива. Точно в тази роля се озоваха и българските официални власти. Модерното изкуство, бидейки "рушащо", е някак по условие и (само)иронично. То очаква разбиране за своята ирония, но охотно играе и с неразбирането.

Малко отклонение. Миналата година бях в Италия, където моите любезни домакини ме заведоха в луксозен ресторант край Венеция и там с изненада видях в мъжката тоалетна изящно порцеланово клекало почти като от инсталацията на Черни. После разбрах, че този тип тоалетни все повече се търсели, защото това била най-естествената, а поради това и най-здравословната поза при ходене по голяма нужда. Западняците живеят добре, иска им се да живеят дълго и за целта се грижат за здравето си по всякакви начини. В Япония клекалата също са масово разпространени. Класическо клекало беше монтирал и Августин Пейчинов в своя шикозен софийски ресторант "Ротисерия", където преди години Бил Клинтън яде гъши дроб, "за да се почувства като българин", както сам обясни пред журналисти. С други думи, изображението, предложено от Черни,може и да не се чете като непременно и изцяло негативноЕдно по-нестандартно (и необременено от стереотипи) въображение би могло да припознае в системата от бели порцеланови нужници образа на загадъчна и екзотична страна, способна да внесе онзи здравословен хаос, от който уморената и отегчена от себе си Стара Европа има голяма нужда, за да се почувства жива. Примерно. Възможни са и други интерпретации - клекалото като клозетна класика с пулсираща модерност. В крайна сметка, образът е функция на реакцията, която предизвиква. В този смисъл лекотата, с която сами припознаваме родината си като турски кенеф, говори за някои наши ментални специфики и стереотипи. (Всъщност, че клекалото е тип "турска тоалетна", бе уточнено от самия Черни в брошурата към инсталацията, б.ред.)

Вероятно след време реакциите, които скандалната инсталация предизвика, ще бъдат оценени като по-стойностни и по-значими от самото произведение. Точно реакциите осмислят и защитават неговия художествен замисъл и в това отношение България прояви неподправена отзивчивост, за която чехът Черни дължи голяма благодарност. Културната ентропия в българското общество даде живот на "Ентропа".

Преди двайсетина години в едно есе Умберто Еко беше казал (не ми е подръка и ще цитирам по памет), че културата освен всичко друго е и право на скандал. Пречистващите енергии на скандала могат да се окажа полезни за взаимното опознаване и разбиране в голямото и подвластно на различни ентропии европейско семейство. Със сигурност полза от провокацията на Черни ще извлекат и производителите на т.нар. турски тоалетни. Вероятно те вече потриват доволно ръце и си казват: "Брей, каква магия било изкуството."
Снимка: Ройтерс
Заперденото клекало. Външно министерство настояваше българския модул да бъде отстранен. Чешкото председателство на ЕС реши да го прикрие с черен плат - тип "жалейка".
Снимка: ройтерс
Независимо че в преплетените германски магистрали има намек за свастика, официална Германия не реагира, а самия Черни заяви, че не е имал пред вид аналогията с пречупения кръст.
 Ясен Бориславов
111
8986
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
111
 Видими 
23 Януари 2009 00:20
Бабин ден мина, ама пак да напомня-"много баби-хилаво дете".
Та и по този проблем.Мнозина не схващат същността му.Не е въпроса в клекалото, всеки сере.Въпроса е, че е наречено турско, което вече придава друга символика.
23 Януари 2009 00:54
.
23 Януари 2009 00:57
тест за умност, на който чалга запяха, затъналите до шия в лайната
23 Януари 2009 00:58
Чисто от кулинарна гледна точка, иначе логиката е вярна... Оливье е държал парижки ресторант - Натиснете тук
23 Януари 2009 01:22
Деф: Чалга = безвкусна мешавица с наклон надолу
---
Какво всъщност е направил чеха:
- подигравка с уникални (сингуларни) имена на държави, а не с названия на типове (напр. спортистът, лекарят...)
- изложбата не е в някаква галерия в някакъв град, а в централата на ЕС
---
Да поразмишляваме върху аналогия - нека вместо имената на държавите, да сложим други единични имена - напр. на персони:
- Саркози - изобразен като тоалетна
- Меркел - като свастика
- Гордън Браун - като проститутка
- Берлускони - като мафиот
Въпросче: такава изложба ще бъде ли платена от ЕС и поставена в централата на ЕС?
---------------
Отговор: Не, защото чехът е направил безвкусица, ерго чалга.
23 Януари 2009 02:14
Неотдавна талибаните ореваха света заради някакви карикатури, сега ние заради някаква чалга безвкусица, както тука бе наречена вече. Де го чукаш, де се пука ...
Вместо някой да зададе въпроса защо сме изобразени така , ние се правим на обидени.
Ако германците бяхя такива комплексари трябваше да пищят два пъти повече. Тяхното изображение наистина яко напомня свастика.
23 Януари 2009 02:16
Чехите се излагат като кифладжии.
И какъв е този идиот 'дека е одобрил скулптурата?
Защо не е уволнен вече?

Нещастни социалистически плужаци!
Като не искат в Европа защо са ги пуснали? Та и преди нас!
Сега Германците и Фр да им берат гаилето и свастиките, че собствените проблеми са им малко...
Ай сиктир!... казАх!
23 Януари 2009 02:17
Монтен, така е то - смешното е "грешка и грозота", която не е наш гръб (Аристотел, по памет). Най-точно Черни е мошеник, но само защото е излъгал ЕК за авторите.

В общи линии обаче Бориславов е прав - any publicity is good publicity за търговеца, скандала е кислород за авангардния арт търговец - макар че точно сега пазара за "странно" изкуство - корифея Деймиън Хърш с препарираните акули - е почти пресъхнал заради кризата и разоряването на големите колекционери. "Странното" изкуство направи в последните години грамаден балон, който се пукна заедно с имотния.

Нашите постъпиха непрофесионално и глупаво - не казвам, че не трябваше да изразят неудоволствие заедно с други засегнати страни, но не такава истерика, наистина подобна на глупостта на Гоце и Божо Димитров с мита Батак.

Размислите на Бориславов за достойнствата на "турската тоалетна" (която е преобладаваща в по-старите обществени места в Италия, Иберия, Франция и даже до Белгия, в обществените места в Япония, да не говорим за Балканите, Русия, Азия и Африка) са "инструктивни", но има и сериозни възражения - вж. дискусията в англ. Уикипедия. Например че смърди повече, недостъпна е за хора със слаби колене или другояче двигателно затруднени, при разстройство се пръскаш по краката, често не се улучва дупката и т.н.
23 Януари 2009 02:25
Вместо някой да зададе въпроса защо сме изобразени така , ние се правим на обидени.
Ако германците бяхя такива комплексари трябваше да пищят два пъти повече.

Aха, да! Колегите вече писаха по този повод. Че си заслужаваме изображението, заслужаваме си го.

Обаче, Европа и Европейската цивилизационна уния е сериозна работа а не соц-изгъзица! Не може държава имаща привилегията да председателства най-високата форма ЕС управление да си позволява официално да дава пари за изгъзици които дискредитират ЕС.
Това не е просто някой си, направил си сам, написал си някъде...
Това е официално даване на пари и одобрение на нещо което дискредитира не само една, но повечето членки на ЕС и ЕС като цяло!

Затова нещастниците 'дека са я одобрили тая скулптура трябва да се уволнят незабавно! А Чехия да бъде глобена и наказана. Да им спрат ядрените реактори!
23 Януари 2009 02:37
В интерес на истината трябва да се признае на автора, че тоалетната е изобразена доста чиста. Точно като европейска, макар и да и викат "турска"

Редактирано от - Deal-a на 23/1/2009 г/ 02:43:56

23 Януари 2009 02:53
>>><<<
Само едно клекало, това в центъра, си е чисто българско. Всички останали са споделени с други балкански страни, което доказва вродения интернационализъм на българина и склонността му винаги да отстъпи клекало и на друг в нужда.
Това е възхвала за българския народ, поради едностранчивост и слаби културни интереси, недобре разбрана от нихилистите политици...
Освен това в творбата са включени не само клекала, а и основните европейски вени и артерии - газови и нефтени потоци, които също ни свързват с останалия напредничав свят. На всичкото отгоре, всички клекала блестят от чистота, което може да се свърже с мечтите и въжделенията на българския народ, да има чисти отношения с отвъдното и отходното.
Хвала на този автор, почуствал така близко диханието на народа ни!!!
23 Януари 2009 03:36
Седемте предимства на клекналата поза
23 Януари 2009 05:02
Перфектен анализ!
Тръбите може да са символ на бленуван енергиен център.
Но може и да са тръбопроводи, по които захранваме Европа с bulshit. При това са с три характерни политцвята.

Редактирано от - Medovina на 23/1/2009 г/ 05:58:13

23 Януари 2009 07:21
Стига вече с този нужник!

Човекът е показал нещо, което ни отличава от другите - това е фактът. И няма значение дали е с клекало или не е с клекало. Българският нужник е уникален в ЕС с това, че е неподдържан!

Конкуренция са ни само в Румъния, ама тях пък как са ги изтипосали!

Поради работата си имам стотици (а може и да са хиляди) снимки на клозети къде ли не по света - обществени, семейни, в хотели, гари, училища... Клозети като българските трудно се намират. Дори в най-бедните райони на света: хората или изобщо нямат тоалетна; или имат нормална тоалетна - чиста и използваема. Дори на места по света, където водата се носи с километри на ръка; дори на места, където хората са безумно бедни...

Тук влизаш в клозет и се чудиш къде да стъпиш. Монтират клекала, защото това им е извинението, че не чистят тоалетните - с според тях и мръсни, пак ще са използваеми ако са с клекала.

По стандарт, училищните тоалетни са с метални клекала. Първият като се изпикае в тях: половината се разива по пода, а другата половина започва да разяжда метала на клекалото... Огромна част от децата не стъпват в клозета докато са на училище, а се стискат. Не само момичетата, а и момчетата. Защото се гнусят да влязат в училищния нужник.

А по селата, какво чудо е! Училищният нужник е една осрана... Не, не, не "дупка". Не само дупката е осрана... Ами семейните нужници на двора, каквито ползват поне 40% от българите? По-големеещите се имат по една тоалетна в къщи, която показват на хората; а тоалетната, която ползват в същност е забутана по двора... и е отврат.

Клозетите ни са отврат! И наместо да се замислим за това, те тръгнали да се обиждат. Че и да врещят!
23 Януари 2009 07:34
Че този западен модел военен нужник да не е по добър от нашия "турски" такъв. (снимка: натиснете тук)
23 Януари 2009 08:19
Пръво на пръво според най-новите разбирания ЕНТРОПИЯТА е следствие на детерминистичния хаос, тя може да се разглежда, като мярка на самоорганизацията (виж Пригожин). Така, че ние българите трябва да се самоорганизираме и да дадем отпор на обидите, които се сипят от Запад. И в случая с Батак и сега има голяма доза и меркантилност и липса на творчески идеи и грандоманство спрямо нашата страна. Аз предлагам да се задължат художниците подписали подписката в защита на Черни, барабар с автора на матриалчето да се задължат да кензат само в такива клекала.
23 Януари 2009 08:26
С тия тръби без газ в тях това ми прилича на "Енергиен Център на Балканите". Gotze, R.Ovtsch. и Stanischeff наклякали и газоотдават. Душко с показалката обяснява за газа на министър Димитров, а той го гледа опулен.
Какъв нуждник, какви три рубля.
23 Януари 2009 08:35
Г-н Бориславов, а защо считате, че Вашето разбиране за "изкуство" и "култура" е меродавно. В "творбата" на чеха няма нито грам нито от едното, нито от другото, каквото и да леете в негова защита. Освен това, той е нарушил всички правила за ползване на фондове от ЕС, поради което ЕК трябва да спре парите за култура за Чехия и да им направи проверка, как "усвояват" европейските фондове! А Чорни и Чешкото правителство, което е одобрило и инсталирало това петно/парцал в сградата "Юстус Липсиус" на Съвета, на чието откриване през 1995 г. освен тогавашните държави-членки на ЕС присъствахме само ние - българите (!), потвърждава древната мъдрост, изразена в следния диалог:
Въпрос: Какво се получава при кръстоска на пчела и свиня?
Отговор: Чех - трудолюбив като пчела, но все пак свиня!
23 Януари 2009 09:00
Вие си приказвайте, приказвайте. Евалла на наште, че дигнаха гюролтията и реклама стана.
Тука един в махалата вече направи матричките и ги шприцова в три размера. Ще избие рибата лятоска по морето.
23 Януари 2009 09:04
Mrx++


23.1.2009 г. 08:19:04
Пръво на пръво според най-новите разбирания ЕНТРОПИЯТА е следствие на детерминистичния хаос, тя може да се разглежда, като мярка на самоорганизацията (виж Пригожин).
Маркси , самото споменаване на Пригожин от твоя страна ме изпълва с уважение към теб. Без майтап.
Доколко си го разбрал е друг въпрос.
23 Януари 2009 09:12
На същият този ден 23 януари (пак петък), но през 1880 г. Константин Иречек пише в дневника си: "Ужасна зима. Накарах два пъти да ми затоплят и при все това не докарах +2°R [2, 5°С]. Повече не може. Ужасен студ е вън, всичко скърца под краката. И при тъкъв студ да работиш. [...]
Страшна нощ, вън -24°С. Най-големият студ до сега...водата замръзна в омивалника, един сантиметър дебел лед! Човек жертва тук душевното си и телеснf здраве; кой знае как ще се отърва от това нещо."
И този беше чех, но не се казваше ЧЕРНИ.
23 Януари 2009 09:13
според мен, реакцията на правителството ни спрямо творбата трябваше да е в едно изречение: "Всеки има право на лош вкус".
23 Януари 2009 09:17
С т и г а , б е В о ц и . П р и г о ж и н и а з г о з н а м д о р и . О н о д е т о м ъ ч е л д а о б я с н и з а щ о с н е ж и н к и т е с а б а ш т а к и в а к а к в и т о с а , п е п е р у д к а т а с к р и л ц а т а и к а т а к л и з м и т е , к а к с т а в а т о б л а ц и т е и в р е м е т о с е п р о м е н я и д р у г и в а т а к и в а р а б о т и . З а щ о х о р а т а г л а с у в а т т а к а и л и о н а к а и л и з а щ о и з в е д н ъ ж с у м а т и н а р о д с е ю р в а к а т о о в ц е п о н а н а д о л н и щ е т о .
23 Януари 2009 09:33
Поради работата си имам стотици (а може и да са хиляди) снимки на клозети

ма ти какво работиш
иначе си напълно прав - вместо да си почисти кочината, българчето почва да врещи, задето са я видели другите

23 Януари 2009 09:40
Второ на второ - истинското изкуство, даже и модерно (виж Пикасо и неговата "Герника" би трябвало да има гражданска и хуманистична позиция. На този чешки дебил Черни гражданската позиция е да омаскари България. Това има особено място, когато това представяне става в един европейски център като в ЕК в Брюксел. Друг е въпросът ако това е негова творба в някаква си негова изложба. Това е било представяне на държави, а съвсем не изложба на чисто изкуство.
Трето на трето все пак условието е било всяка страна да се представя от неин художник, а дебилът лъгал, като използвал фиктивно българско име.
Така, че въпросните художници дето са подписали подписката, барабар с авторът на матриалчето са напълно на сбъркани позиции.
Нека въпросните художници си рисуват каквото си искат и да си го представят на техни изложби, но тук парадигмата е различна и съвсем правилно и е задължено българското правителство да реагира.
23 Януари 2009 09:49
Shako
Онуй за овцете не е от Пригожин . То е творческо развитие на тия след него.
23 Януари 2009 09:52
С подобни размишления, какво е искал да каже художникът, как го е казал, що е това ентропия, модерно изкуство и пр. никога няма да стигнем до същественото. Ще се повторя, но когато българинът се изправи пред крайната необходимост да свърши нещо, той започва да философства, да се оправдава, да обяснява защо не може да стане, да се прави на недосетлив и каквото се сетите. В България хората не правят нищо, те са заети да обясняват защо това не може да стане.
Пълно потвърждение на това е картината на чеха, който в най-прав текс каза /и с това накефи де що е европейски ръководител/, че в България всичко е кенеф. Няма оправия. Батак до шия. Гомна до шия. Няма област, та и най-малката област, където може да се цитира за пример. Всички опити на ЕС да мръднат прогреса в някаква посока, било в политика, било в правото, било в икономиката, в културата, в каквото и да е, всичко опира на камък. Дай им само европейски фондове да ги окрадат и повече не ги търси.
Та това е посланието на художника към българите, най-голямата обида в прав текст, та дано се засрамят, дано изровят отнякъде капка достойнство, дано направят някакво усилие да докажат, че художникът не е прав. Вместо това, т.е. вместо българинът да направи някакво усилие, някакво движение, някакво действие в правилната посока, започва едно безкрайно философстване, ама чакай, то такова е съвременното изкуство, художникът така, ЕС онака, такива тоалетни има и в Италия, тоалетната и здравето, водещите тенденции в тоалетностроенето показват, че светът се движи към нашата тоалетна и ние не трябва да се срамуваме, а да се гордеем, че сме изпреварили всички останали в начините, по които се облекчаваме.
Хората от ЕС правят отчаян опит да събудят в нас съзидателното начало и стават свидетели на философски упражнения в стил "Чичовци" по Вазов.
Затова, пригответе се да бъдете наричани с всякакви кенефски имена в близките десетилетия от останалите европейски народи. И да знаете, че ще ги носите с гордост тези красни имена, като Рачко Пръдлето.
23 Януари 2009 10:14
Ох, аман от разбирачи. Нямало нищо свястно в България, всичко било кенеф. Ами стойте си там и не коментирайте, нали сте на доброто място.
Ще ми се да ви видя реакциите на "творческата" провокация на автор, когато на изложба непредизвикано се изхрачи на лицето!
23 Януари 2009 10:19
Не знам защо се опитват да свържат две различни неща и да представят едното за другото. Има право на свободен творчески изказ има и правото да не се харесва някакво творчество. Нормалната среда в случая не може да ти натрапи това, което не харесваш или считаш за обидно за себе си или държавата ти. Има изложба, която не харесваш - не ходиш там. В случая обаче имаме натрапване на турския кенеф и то официално - от председателството на ЕС. Тук ние сме лишени от свободния избор, който при други условия бихме имали. Не е лошо все пак тези дето протестират да се замислят все пак за какво протестират.

Редактирано от - XYZxyz на 23/1/2009 г/ 13:46:30

23 Януари 2009 10:23
И един пасаж копиран от Наблюдател - как директорът на Чешката национална галерия Професор Милан Книжак коментира изложбата Ентропия.

А това е, което няма нищо общо със свободата на творческия изказ!
23 Януари 2009 10:36
Какъв творчески изказ бе, човек?
Ако те нарекат "Кенефа", това творчество ли е?
Вие се хванахте да търсите творчеството там, където го няма и където авторът няма претенции да го има. Казват ви- България е един турски кенеф и нищо повече! Дали ще ви го кажат с думи, дали с картина, все тая. нито поезия може да търсите, нито художествено творчество. Въпросът е- кенеф ли е България, или не е?
Според Su-38 България не е кенеф. Значи всичко е наред, няма за какво да се вълнувате.
23 Януари 2009 10:37
Живота като върховна БОЖЕСТВЕНА ценност , като най великото творение и сътворение .Човека като божествено средство , реализиращо живота на богоподобното същество , единственото същество разбиращо и можещо да ТЪРСИ и развива смисъла на живота , можещо да твори , можещо да реализира тази върховна божествена ценност.
Човека като мяра и мярка за всичко.Това е космическо , , енергийно” ниво за интелекта .
Няма да посочвам дневната дажба храна на един човек , като енергия , за да функционира машинката на живота..Който иска да я намери и прочете.Ако тя е изходната позиция , Блатото трябва да се интерпретира като АД , като концлагер , като по страшно от Дахау и Освиенцим , като ново върхово фашизирано постижение .
Вместо този реален поглед , човешки поглед , някакъв извратеняк , предлага КЕНЕФЕН поглед и това е повод за дебати-дебати за кенефа , а не за кенефената форма на интелекта на голяма част от интелигенцията..
Жалко , долнопробно низко и мерзавско е пресъздаването на интелекта от т.н.творческа интелигенция.Това по страшно от животинското ниво , с което като се сблъскаш моментално се омърсяваш, е дало повод за творческа интерпретация.
Низост след низост , гадост след гадост , това ангажира съзнанието на хората , естествено само на тези които могат да се построят в тълпите , които простащината ежедневно се стреми да формира , построява и употреби.
Кенефената позиция на творческата интелигенция , кенефеният интелект , чисто и просто е част от КУПЕНИЯТ интелект , на слугинският интелект.Коремно центрованите хора на друго не са способни.
С едно изречение.Това е низост , за низки и извратени типове , нормалните просто плюят и отминават-с отвращение.
23 Януари 2009 10:39
Да, Гозамбо, България не е кенеф, въпреки, че почти нищо не е наред. Както и ти не си задник...
23 Януари 2009 10:40
Ето, от кабинката подаде глава още един клозетен ентусиаст- Караваджо. Художник-стенописец. Украсява и врати.
23 Януари 2009 10:43
Както и Германия не е свастика...
23 Януари 2009 10:50
Su38,
"...в България почти нищо не е наред..." е най-оптимистичният доклад, за който съм чувал. Ще рече, че все пак има нещо, което е наред.
Ако се поразровим, дали ще можем да го открием туй нещо?
23 Януари 2009 11:01
Съгласен съм, че Германия не е свастика. Затова и германците не се обиждат.
А нашенци се обиждат, защото България е..... Какво е България, Su38?
В интерес на истината, повечето българи са съгласни с констатацията на чеха.
23 Януари 2009 11:11
Гозамбо, разбира се, че има неща, които са добри. Както идиотщини има и навсякъде, включително и в новата ти родина (не знам къде е и не ме интересува, извинявам се, ако си в България, но начинът на писане ми говори, че си навън). Има много хора, които са читави и които се опитват да правят нещо, макар за това да не се пише по вестниците. Но заради това да се оплюват всички хора - малко тъпичко ми се вижда. А ти точно това правиш.
23 Януари 2009 11:19
, , В интерес на истината, повечето българи са съгласни с констатацията на чеха.”

В логиката това се нарича , аргумент от публиката , аргумент извлечен от тълпата , или просташки аргумент.
Той нето е верен , нито съществува , но дава възможност , за просташка аргументация и просташко защитаване на тезата.
При интелекта , , количеството” няма никакво значение , дори е противопоказно.В единична позиция са били горените по кладите , тези на които са рязани главите , чупени костите , но те са се оказали прави , а не тълпите , не простаците.тези единици са преборили простащината и аргументите на тълпите , именно с ИНТЕЛЕКТА и чрез интелекта.
---------------
В живота е така.Един простак винаги може да намери тълпа от простаци , които да се построят като армия зад него.Демокрацията затова е преуспяваща форма на организиране на обществото, защото се позиционира върху простащината , която е най агресивната форма на интелекта.Това един реален интелект , в условията на това животинско общество , е не възможно да го постигне.
Свестните ги считат за луди , глупака вредом всеки почита.
Глупак и простак са синоними и би трябвало да се употребява реалната думичка-простак или идиот.
---------------
Прочетох час от писаниците на Gozambo и в такъв момент се чудя , за какво му е било нужно на този Бог , да дарява човека с разум , когато е съществувала и продължава да съществува и формата на откаченият разум , на разума на човека от тълпата и на тълпата.
23 Януари 2009 11:21
Ако става дума за изкуство - то позволява много гледни точки и различни мнения. От хвалба до хула. Така че - който не харесва "инсталацията" е в пълното си право да я отрича.
Отделен въпрос е дали това е изкуство. Разбрахме от всякакви знайни /в повечето случаи - познати като добри съпрузи и приятели, не като художници/ културтрегери, че това било едва ли не връх на културата. Защото предизвиквало стрес, изненада.
Отделен въпрос е, че мошеничеството при неизпълнението на договора и прилапването неьзаконно на сумата, също било с цел потрес за публиката. /Обираш банката, а полицията те освобождава, защото си искал да предизвикаш морала и демонстрираш твое виждане?/.
Стрес предизвикват не само подобни неща, а и едно ла*но на килима или улицата. Това изкуство ли е?
И съвсем отделен въпрос е дали изцепки за привличане на вниманието са изкуство. Художниците, които умеят да пресъздават света, го пресъздават. Които не умеят - инсталират. Както те 'виждали" реалността. Макар някои специалисти верднага биха ги прибрали при двамата Наполеоновци и Юлий Цезар.
Който може - създава. Който не може - потресава.
Моето мнение? Това не е изкуство. Предизвикателство към нортмалния разум с претенции за коректив, простащина, изгъзица, но не изкуство.
Впрочем, едно яко пр*дване в официална зала също би потресло хората.
Както и стана.
Особено при хумора и сатирата трябва да се движи човек по много, много тънка линия - направо острие. Та смехът да не се превърне в дебелащина, шегата в грубост, иронията в обида. Както е станало тук.
Що се отнася до мазохистите, съгласни, че родината ни е кенеф - защо не хванат малко маркуча и те, пък да поизмият? Защото не е цапано от един или едни - и те са участвали яката. Или поне да не драскат запетайки по стената.

Редактирано от - генек на 23/1/2009 г/ 11:23:28

23 Януари 2009 11:26
Пръво на пръво според най-новите разбирания ЕНТРОПИЯТА е следствие на детерминистичния хаос, тя може да се разглежда, като мярка на самоорганизацията (виж Пригожин).

Марксе оти така го игнорира Болцман. Те ората му изписували формулата за ентропията на надгробниот му камик, ти дигаш кокалите на Пригожин.
23 Януари 2009 11:32
Смешен е спорът коя поза била правилна (клекналата или седналата) и дали всъщност изобразяването ни като "турска" тоалетна е наистина обидно или не чак толкова - зер, позата е здравословна, има я във Венеция по ресторантите... (!)
Смешно и глупаво, въпросът не е в типа тоалетна, а в самия факт, че си изобразен като тоалетна.
Всякакви доводи хайде да надмогнем дребните си провинциални разбирания и неразбирания спрямо това що е изкуство, се сблъскват с дебелата стена на срама и унижението, до което неизбежно води това да те изобразяват (и отъждествяват) с тоалетна.
В немската културна среда (към която се числят и чехите - колкото и да не им се ще) всичко, свързано с "фекалната функция" е безкрайно обидно и унизително.
В централна Европа се обиждат на лайна, на сране и от сорта (Scheisse! Scheiss drauf! Scheissegal! Scheisskerl! Scheissdreck! - да не продължавам), докато ние в югоизточна Европа сме основно майцеругатели и геронтофили (Мамата ти стара...)
23 Януари 2009 11:33
Това творение на Чорни не-знам-си-кой е жалка и унизителна картинка за всеки уважаващ себе си българин (особено такъв, който работи в институция на ЕС, каквато съм аз)... Сградата на Съвета в Брюксел не е място, на което отиват тези изразни средства. Този недоносен (и явно гладен) смешник Чорни може да си окачи така изобразения кенеф във фоайето на някой евтин хостел в Прага, или някоя провинциална кръчма, все едно, нямам нищо против правото му на изказ. Но мястото на това недоразумение не е да виси публично от тавана на сградата на Съвета. *****

т.1.1

Редактирано от - bot на 23/1/2009 г/ 11:45:00

23 Януари 2009 11:50
България протестира...Почти по Драйфус - аз обвинявам...Е, и...?
Драйфус го пратиха на курорт, а на България и туриха шамията...
Сега остава да протестираме, защо цветът на плата не е червен , жълт или небесно-син (тъмно-син не става)...
Tullit alter honores -Виргилий

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
23 Януари 2009 11:51
SerElias , аплодисменти , така е и е още по сложно , в света на слабите и силните сили.Който разбира от физика , знае за какво става въпрос , за кой фундаментални сили става въпрос.
Чул някой си, някъде , някаква думичка и се прави на тарикат.
Генек
Ура и Ууу , двете състояния на тълпата , не са провокация за интелекта , а провокират тълпите.Това е абсурд , провокирането на тълпи , да се нарича гледна точка и изкуство.
Когато ги има , тълпите , нито става въпрос за гледна точка , нито става въпрос за изкуство.

Изкуството е провокация за интелекта и духа , а не е средство да се формират тълпите , не е камертон задаващ тоновете Ура и Ууу.
Ако беше такова средство , върховите постижения щяха да са от два тона-Уррааа-Уууууу.

Викащите Урра и Ууу , трябва да се изолират по някакъв начин , защото това е силата на простащината .А на провокаторите на тълпите , трябва да се каже ясно и просто-че са идиоти.
Гаврата е в самият поглед , при който няма никаква позиция.
Позицията на този поглед е на трибуната , от където след това се наблюдава мача , между викащите Урра и Ууу.
А това е ЦИНИЗЪМ , нищо друго?
Точно за това тези провокатори са идиоти-меко казано, но по силна думичка не знам?

23 Януари 2009 11:52
Вън от темата: Знаете ли каква част от България е с канализация? Смешно малка. Дори в София има квартали без канализация, а в присъединените села-квартали все още клечат в "малки къщички в край на двора", върху дупки в разкривените дъски, които покриват ямата отдолу. В по-луксозните случаи тя е покрита с бетон. Така че, не се сърдете на художника, а на живота ни.
23 Януари 2009 11:53
Супер си е метафората. Разни кенефи, кой по-голям, кой по-малък, и червени и сини тръби, пълнещи едните кенефи и празнещи другите. И всеки се надява да си напълни неговия кенеф за сметка на другите, било с червена или синя тръба. И с какво си го пълни - ами с лайна, ама мисли, че е прецакал другите. Е, не е ли България това? Който мисли, че не е, да иде лятото на Слънчев бряг и да види бетонните чудовища, изнемогващата пречиствателна станция, тръбите, бълващи миазми и възмутените от плуващите в морето лайна чужденци.
-
Р.S. *****, извинявай за думичката с "Л", ама в морето не плуват л****а, ами истински, натурални лайна! Затова съм бесен и не спестих истината. Както прецениш.

_________________________________________ _

A man who trades freedom for security does not deserve and shall not receive either

Benjamin Franklin (1706 - 1790)

Редактирано от - bot на 23/1/2009 г/ 12:04:58

23 Януари 2009 12:32
Не Словения, а Словакия е представена като опакован унгарски колбас. Някъде на заден план обаче остана предположението, че идеята за представянето на България като тоалетна може би все пак е българска. Чехът, който според мен е по-скоро координатор на проекта на художници от различни държави-членки, кавалерски пое удара върху себе си. Може и да греша в предположенията си. Много се дразня от прекомерната ни самокритичност и тази необяснима жар с която се впускаме да се самобичуваме пред всеки чужденец. Повече за проекта: http://www.eu2009.cz/scripts/file.php?id= 8282&down=yes
23 Януари 2009 12:34
Що е ентропия и що дири тя в нашия нужник?

Що, та що, та що, та две седмици от пусто в празно. Що за хора могат още да обсъждат един кенеф, показан на изложба?
САЩ фалираха и почти никой от туземците даже не забелязва, засега. Или ако забелязва, скромно премълчава и не се тупа в гърдите: "Фалит! Фалит!".
Като говорим за изложбата, то холандците ги показаха потопени в Северно море. Ако бяха на акъла на някои от фор-ум-патки-пасе-ците, би трябвало да са обявили вече война на чехите по въздух, земя и море или по там каквото има Чехия.
23 Януари 2009 12:41
Кучето ми не е напълно в ясно , като какво животно е Евроентропията , но счита , че БГенталпията ни точно се вписва в нея ...

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД