:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 383
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Читателите в Интернет-форума на "Сега" питат:

Михнева, как взе кредита?

Снимка: Руслан Попов, "Жената днес"
Ирония на съдбата
Маргарита Михнева пред телевизия "Европа":

- Този апартамент (на пл. "Народно събрание", където се помещава редакцията на сп. "Жената днес" - б. р.) е купен на 3. 7. 2002 г. Продавач е БКС "Средец". За тази цена, за която аз закупих жилището - това е най-голямата сделка, която общината е сключила с частно лице. Тези пари са кредит от Росексимбанк, която ипотекира жилището, и ако в следващите 10 години аз не върна лихвите, които, уверявам ви, са много високи, и главницата, те ще ми вземат жилището. Всеки в България може да вземе кредит, като си ипотекира жилището. И искам да ви кажа, че аз живея в много по-хубаво и по-голямо жилище от това. Моят (лихвен) процент е тайна, но аз ще ви кажа, че те навсякъде са едни и същи - 15%.

- А колко е това като месечна сума?

- Само лихвите ще бъдат около 1000 лева. А останалото вие можете да сметнете на 100 000 долара. Много са парите!

- Откъде ще ги вземете тези пари? Вие сте журналистка, която работи в Канал 3.

- Аз не работя в Канал 3. Само гастролирам там. Тези пари са в моето жилище, което ще ипотекирам. От това жилище аз мога да спечеля пари и въобще куп дейности мога да развия, за да върна тези пари.

- Писа се, че това е замяна.

- Е, откъде са тези 150 000 долара тогава. Хем замяна, хем 150 000 долара. Ама може да пише всичко.





Йори: На 2. 7. 2002 ММ не е имала нито жилище, нито пари. Тегли кредит срещу бъдещо имущество (т.е. е нямала обезпечение към момента) и на 3. 7. 2002 вече има и кредит, и жилище, което е закупила с него. Ако тя не изпълни условията по погасяването (грубо сметнато, по нейни думи 1000 долара главница и 1000 лв. лихва месечно), то тя ще загуби апартамента и ще се върне в началното състояние от 2. 7. 2002 г. Като всички междувременно възникнали ползи - като наеми, медиен шум и пр., остават за нейна сметка.

През цялото интервю ММ се опитва да ни увери, че това е една типична операция, която ФБК и банки по цял свят правят непрекъснато. Направете разследване тип ММ по десетина банки и установете:

1. Колко честа е практиката да се дава кредит срещу обезпечение от бъдещо имущество, което кредитоискателят ще придобие с парите от дадения кредит?

2. Има ли друг такъв случай с физическо лице за закупуване на лична собственост?

3. Има ли случай на даден кредит на физическо лице, без да се иска удостоверение, че доходите му са достатъчни, за да го изплащат, и ако не - какви трябва да са месечните доходи на лице, което ще плаща по 3000 лв. месечно?



Анонимен 6: Закон за собствеността, чл. 86: Не може да се придобие по давност вещ, която е публична държавна или общинска собственост.



66: Анонимен 6, не пиши глупости! Публична държавна и общинска собственост изобщо не може да се придобие от частно лице. Ако въпросният имот е бил публична собственост, то всички сделки са нищожни. За мен е интересно какъв е бил "статутът на жилището". Ако е бил прехвърлен в БКС, е нормално да е бил актуван като "офис", а не като жилище. Ако е бил актуван като "офис", ми е интересно защо не са спазени изискванията на процедурата по приватизация. Ако е бил актуван като "жилище", възниква въпросът със законовите изисквания за продажба на жилища на "нуждаещи се". Та лично аз бих поискал прокуратурата да провери кога, как и защо столична община е прехвърлила на БКС имота. И съответно защо БКС продава офисплощ като жилище.



Йори: Аз се занимавам вече 14 години с бизнес и поне досега трябваше да представиш документи, доказващи, че нямаш нужда от кредит, за да ти дадат кредит. Или да оставиш 300 лв. обезпечение в банката, за да получиш 100.



Петър Петров: Йори, безкрайно прав си - кредит наистина се дава на този, който няма нужда от него, т.е. на човек или компания, които и сами биха генерирали съответните парични потоци, но за повече време. Това е в случаите, когато няма намесени "стратегически съображения". Каквито и съображения да има намесени, единствен източник на погасяване на кредита е доходът/печалбата на кредитополучателя. Няма разумен и необвързан банкер, който да отпусне кредит и да чака да си го възстанови чрез залога. В горния случай това означава, че показаният доход надхвърля поне с 10% сумата от 3000 лева. По-интересно е друго: кой банкер ще отпусне заем, без да е видял това, което се ипотекира, без да го е оценил?!

Като преценявам кредитните рискове, се сещам за едно възможно решение: Йори тегли кредит от $ 150 000 от банка "Х", а аз му ставам гарант, залагайки $ 150 000 + лихвите в полза на банката.



sasoss: Тогава кой е гарантът по кредита? Може би някоя австрийска банка?



Анонимен 32: Не знаех, че и Михнева е крайно нуждаеща се от жилище! Нали затова са общинските жилища - за устройване на крайно нуждаещи се, останалите да си купуват жилище от свободния пазар!



Анонимен 34: Браво на Михнева за кредита. Кадърна жена! На мен за 1000 лева ми разказаха играта, докато ми ги дадат.
932
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД