:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 306
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Хайде да помислим

Жега

Галите така вярвали в задгробния живот, че си давали пари на заем с уговорка да ги върнат на другия свят. Ние сме гали, за двоицата НАТО-ЕС. В летния пек всеки говори каквото му дойде на устата:

- Онзи ден Бжежински, който си е купил край Вашингтон имение с коне за езда, каза да си купим натовско оръжие, защото "НАТО не е Червеният кръст".

- В Куала Лумпур президентът Мохатхир каза:

"Колкото повече гейове и наркомани, толкова повече СПИН, колкото повече СПИН, толкова по-малко гейове и наркомани."

- В едно предишно жежко лято, когато ме запознаха с маестро Димов, той ми подаде ръка и каза: "Димо." Отвърнах: "А пък аз мислех, че се казвате Квартет."

Вместо да ми обърне гръб, Димо ме покани в Созопол на фестивал "Аполония". Созопол означава Заливът на спасението и си казах: я да се спася от жегата за няколко дни.

На "Аполония" някои рисуваха, други свиреха, трети си представяха филмите. "Пресцентър Аполония" с шеф Асен Агов издаваше бюлетин с отзиви кое как минало и какво ще има на следващия ден.

- Джимо, знам, че няма да четеш доклад и ще водиш свободен разговор. Само ми кажи темата, че да пиша в бюлетина за какво ще става дума.

- За числа.

- Какви числа?

- Четвърта книга от Стария Завет се казва Числа.

- Шегуваш се.

- Да. Числото на лошите работи трябва да е чифт. Ако си нетактичен и темерут, мълчиш. Ако си нетактичен и общителен - ръсиш гафове.



Призракът, който...



Аудиторията беше подозрително оживена.

- Всички имаме недостатъци... - започнах.

- No body's perfect (финалната реплика от филма с Мерилин)! - прекъснаха ме.

- Но ако недостатъците са чифт - продължих - например, слагаме бутилката отгоре на гардероба.

- И ни мързи да се покатерим. Мързелив и алкохолик - чифт!

- Минус и минус дават плюс.

- Седемте стълба на мъдростта - тек.

- Тримата братя и златната ябълка.

- Тримата глупаци!

Играта загрубя:

- Мързеливец и доносник. Мързи го да донася.

- Трудолюбив доносник, ужас!

- Маркс и Енгелс.

- Да, ама те са тек, щото "един" призрак броди из Европа.

Четох това лято в "Икономист"*, че един призрак броди из Европа. Нарисували са го с дамска чанта. Откакто лекарите й забранили публични изяви през миналата есен, Маргарет Тачър е няма като сянка, но в европейския политически салон витаят идеите й: никакво евро, никакъв ЕС.

Европарламентът е бутафорен поради липсата на европейско обществено мнение. Вярно, сродните европейски партии искат да се котират, но всяка от тях знае, че бъдещето не зависи от нейните позиции по национални въпроси. Десните партии в настъпление, защото са по-близо до националните настроения, отколкото до паневропейската визия за отворени граници и увеличена имиграция. Евроинтегристите винаги са били от лявата част на политическия спектър. Историкът, когото цитирах за галите, е описал как през 1962 г. фелдмаршал Монтгомъри заварил Чърчил в леглото да пуши пура и да крещи за бренди и против общия пазар**.



...уплаши ЕС



Първият в историята опит за обединяване на Европа с невоенни средства среща спънки. Норвегия и Ирландия блокираха разширяването с референдуми. В Полша референдумът за присъединяване ще бъде валиден само ако в него участват над 50% от избирателите, а не са изключени пасивност и огорчение от неравнопоставеността при земеделските субсидии. В Литва освен 50%-ното участие има и изискване с "Да" да гласуват поне 1/3 от всички избиратели. Датчаните отхвърлиха въвеждането на еврото за тяхната страна. Британците също ще кажат "не", ако ги питат. Ако бяха по-умни, българските "десни" щяха да плачат, когато европейските десни напредват - Европа се отдалечава от нас.

Какво има да става ли?

Да погледнем морето отвъд Залива на спасението. Може да видим някоя реке под български флаг. Но рибата стана "общ ресурс" на страните от общността и сега уловът е разрешен не на 12, а на 200 мили от брега. Британците, дето са моряци открай време, не издържаха - дълбоководната им флотилия беше от неколкостотин рекета - сега те са само 14.

Призракът на евроскептицизма знае как да го прави това: когато ЕFTA (Зоната за свободна търговия) престана да съществува, три страни от EFTA - Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, сключиха (1992) с ЕС споразумение за ЕЕА (Еuropean economic area). Те все едно са в ЕС, но без земеделските субсидии, общата външна и военна политика.

Призракът е една идея:

Вместо ЕС, NAFTA (North American Free Trade Association) да се разшири на изток, като North Atlantic Free Trade Association

-------------

* Еconomist N 22 June 1st 2002, p.36, Charlemagne

** Andrew Roberts, "Lies, Damn Lies", Sunday Times, 28 July 1996: Montgomery found Churchill sitting up in bed smoking a cigar, shouting for more brandy and protesting against Britain's proposed entry into the Common Market.
1593
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД