:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 258
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
СЪТРЕСЕНИЕ

Българинът няма да усети по джоба си поевтиняването на долара

Сериозният удар е върху спестяващите в щатска валута
Снимка: Велислав Николов
Обикновеният българин едва ли ще усети по джоба си поевтиняването на долара на международните валутни пазари. По традиция всяко повишаване на зелените пари у нас се използва като предлог за вдигане на цените на доста от потребителските стоки, на горивата и на енергията. Още повече че по използваните сега методики цените на горивата и на тока са вързани и с курса на долара. При обратна тенденция - на падане на долара - обаче реакциите на търговците и на производителите, ако изобщо ги има, обикновено идват с немалко забавяне.

От началото на годината досега щатската валута неизменно поевтиняваше спрямо еврото. В понеделник бе пробита смятаната за психологическа граница от 1 евро за един долар, след което еврото продължи да поскъпва. Заедно с него повишава стойността си и вързаният за общата европейска валута български лев. Обменният курс на БНБ за лева спрямо долара вчера почти опря 1,93 лева за долар. Според експерти в идните дни е напълно възможно курсът да слезе и под 1,90 лева за долар. Дали и кога тенденцията ще бъде пречупена, никой не се наема да прогнозира със сигурност. Мненията на дилърите, които вчера очакваха изказването на шефа на американския Федерален резерв Алън Грийнспан, варират от продължаващо поевтиняване на долара до временно стабилизиране на ниво 1,03-1,05 евро за долар и дори до поскъпване на щатските пари в средносрочен план.

Противоречиви са и мненията за отражението на сегашните сътресения на валутните пазари върху българската икономика. Вярно, според повечето от експертите изравняването на еврото с долара няма да има съществено влияние, поне в краткосрочен период. Иначе по принцип цените на вносните стоки от САЩ и от страните, с които търгуваме в долари, би трябвало да паднат и те да станат по-конкурентни от европейските.



Не бива да се очакват някакви сериозни промени в цените



Дори бегла проверка на настроенията на търговците сочи, че те нямат нито намерение, нито нагласа да свалят цените. България търгува предимно със страни от Европейския съюз (те заемат около 60% от стокообмена ни) и основната валута при вноса и износа е еврото. Така че тук съотношението ще се запази непроменено заради фиксирания курс на лева. Черната и бялата техника се внасят предимно от европейски страни, вносните хранителни стоки в повечето случаи също се търгуват в евро. Дрехите и обувките, които не са произведени в България, най-често идват от Турция, Италия или Франция, поради което поевтиняването на долара няма да окаже влияние и върху тях. Според търговци може да паднат единствено цените на някои марки маратонки - с около 5-10 лв., въпреки че по-голямата част от тях също се внасят от европейски страни и цените им са в евро.

Може би най-търгуваната стока у нас, чиито цени се определят в долари, са компютрите. Там обаче поевтиняването едва ли ще е много сериозно, тъй като става въпрос за около 5 лв. на всеки $ 100. Цената на добър компютър е около $ 500, което означава, че в резултат на поевтиняването на щатската валута цената в лева ще бъде с около 25 лв. по-ниска.

Всъщност дори и стоките, които са с американски произход или са дошли от доларови зони, по българските магазини все още са на старите си цени и според продавачите едва ли ще поевтинеят забележимо.

Колкото до горивата, от пресцентъра на бургаския "Нефтохим" вчера все още не бяха готови да отговорят как и кога поевтиняването на долара ще се отрази на техните цени. За тока и парното тенденцията отдавна е ясна - те ще продължат да растат независимо от ситуацията на валутните пазари.



По-сериозно е отражението върху спестяващите в долари



Според някои специалисти слабият долар може да окаже влияние единствено върху покупателните възможности на спестяващите в долари българи. Според подуправителя на БНБ Мартин Заимов, който е и шеф на валутния борд у нас обаче, мнозинството българи, които не държат парите си в банките, кътали под дюшеците български левове. За покупателните възможности на населението не може да се твърди нищо конкретно, допълни той. Депозитите в банковата система, сред които преобладават доларовите, не са свързани по никакъв начин с потреблението или покупателната способност на българите, така че и те не могат да дадат конкретна представа за отражението на постигнатия в понеделник паритет върху покупателните възможности на хората. Заимов заяви пред "Сега", че все още е твърде рано да се дадат такива данни и да се правят сериозни изводи.

Все пак експертни оценки сочат, че около 60% от депозитите в банките са в чужда валута. 70% от тях са в долари. Но трябва да се има предвид, че в това число влизат и депозитите на големи фирми - като "Нефтохим" например, които търгуват предимно в долари. Така или иначе настройката на нашенеца да къта долари все още не е пречупена и тенденциите на валутните пазари в последните месеци вече му изиграха лоша шега.

С още по-голяма сила това важи за наемодателите и за търговията с недвижими имоти. По утвърдила се с годините традиция наемите и цените на имотите у нас се обявяват в долари. Въвеждането на общата евровалута и фиксирането на лева към нея в началото на 1999 г. с нищо не промениха тази традиция. По времето, когато доларът растеше спрямо еврото и спрямо лева, те бяха в изгодна позиция. Сега обаче са изправени пред перспективата да получават все по-малко левове срещу обявените в долари цени и наеми.



Със сигурност има и печеливши -



това са хората, които са теглили заеми в долари. За тях обслужването на борча поевтинява значително, тъй като през тази година доларът вече загуби цели 15-16% от стойността си. С толкова намаляват и левовете, които трябва да се броят срещу заема в щатската валута.

Ще се облекчи и обслужването на външния ни дълг и според експерти това всъщност е единственото по-сериозно отражение за българската икономика. Въпреки че част от доларовия ни дълг бе заменен с глобални еврооблигации, все пак и досега основната част от борча ни е предимно в долари.

Има обаче и опоненти на подобна теза. В интервю за радио "Свободна Европа" Георги Стоев от Института за пазарна икономика заяви, че поевтиняването на долара можело да доведе и до загуби в сравнение с предишното ниво и предишните плащания по външния дълг.

Според него, изчислен на база края на миналата година, външният дълг би следвало да е по-малък, но трябвало да се има предвид и фактът, че заменихме част от доларовите си облигации с еврооблигации. Това поставя под съмнение твърденията на администрацията, че българският данъкоплатец и бюджетът ще спечелят от поевтиняването на долара. Правителството повече не трябва да играе с външния дълг", казва Стоев. Според него няма никакъв проблем частните инвеститори да рискуват със своите частни пари. Но когато правителството рискува с парите на данъкоплатците, тогава има проблем, допълни той.

"Моята интуиция подсказва, че доларът ще поскъпва като валута и ще възстанови нивата си спрямо еврото. След 6-7 години нивата му ще бъдат значително по-големи, отколкото бяха миналата година", е мнението на Стоев.

Според финансиста Емил Хърсев в момента обслужването на външния дълг, измерено в левове, се облекчава. Това обаче може да се промени при евентуално бъдещо повишаване на курса на долара. По-сериозно ще е отражението върху износа, допълва Хърсев. Ако сегашният курс на долара спрямо еврото се задържи или продължи да пада, той няма да се отрази на стокообмена с еврозоната, но ще подкопае експортните възможности на родните производители в доларовите зони.



В Европа приемат с облекчение паритета



В продължение на три години от въвеждането на еврото, първо като средство за междубанкови разплащания, а от началото на тази година и като физическа валута, жителите на еврозоната наблюдаваха непрекъснато обезценяване на парите си спрямо долара, написаха в анализи информационни агенции. Това дори породи съмнения в жизнеността на общата европейска валута.

Сега настроенията са напълно противоположни. С едно евро вече може да се купи повече от един долар и това прави ваканциите в САЩ, да речем, далеч по-привлекателни. Просто цената за европейците за посещение в доларовите зони вече е по-ниска. Точно обратното важи за туристите извън еврозоната, които вече установяват, че трябва да платят за услуги в тези страни повече, отколкото преди. Това важи не само за американците, но също за англичаните, датчаните и шведите, които предпочетоха да останат извън зоната на общата евровалута.

Все пак за обикновените хора навсякъде в Европа, както и за българите сътресенията на валутните пазари са по-скоро буря в чаша с вода. Защото все пак ваканцията трае две седмици, а през цялото останало време всеки от тях живее в собствената си страна със собствената си валута и се разполага единствено според собствените си доходи.
 
Търговците нямат намерение да променят цените на домакинските електроуреди.
 
Алън Грийнспан, шефът на Федералния резерв (централната банка) на САЩ, говори пред банковия комитет на американския Сенат. Според него икономиката на САЩ е устояла на сериозния удар от счетоводните скандали в последните седмици.
990
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД