:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кризата удари данъчните приходи на столицата

Минко Герджиков
Кризата в имотния пазар и строителството удари сериозно приходите на столицата от свързаните с тях данъци и такси. При всички пера, които зависят от активността на тези пазари, постъпленията са в пъти под нивата от миналата година, разбра се на извънредно заседание на общинската комисия по бюджет и финанси. Заради опасността кризата да се изостря общинарите вчера взеха решение София превантивно да ореже инвестиционната си програма с около 10-15%.

Едва 18 млн. лв. са постъпленията от данъка върху възмездните сделки от началото на годината до момента срещу 47 млн. за същия период през 2008 г., съобщи зам.-кметът Минко Герджиков. Съветници се опасяват, че тепърва ще има стагнация при сделките и ударът по приходната част ще е още по-сериозен. От този налог София очаква общо 155 млн. лв., а при сегашните темпове биха се събрали едва 72 млн. лв.

Сериозно намалели са и приходите от строителни разрешения, както и постъпленията от продажба на общинска земя. От такси за технически услуги, в които попадат разрешителните, са събрани 7 млн. срещу 19 млн. м.г. При планирани 40 млн. за 2009 г. приходи от продажба на земя досега са събрани 4 млн., сериозни постъпления не се чакат и от приватизацията.

Въпреки тези проблеми общината счита, че с преизпълнение по останалите данъци, които бяха завишени - като данък сгради и налога за МПС-тата, както и със събиране на недоборите от предходни години, бюджетът за 2009 г. може да се закърпи.
5
1461
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
30 Април 2009 09:04
Не е кризата виновна, а измамното левичарско управление на ГЕРБ. От години те тръбят че са десни, а вдигат данъци и такси като за световно. Но не могат да избягат от обективната реалност, че вдигането на данъците срутва събираемостта. Мъдрите хора по света са открили, че повече пари се събират с по-ниски данъци и повече плащащи. Тук Бойко Борисов само вдига данъците на тия дето и без това плащат (т.е. на редовните), а не прави нищо за да увеличи броя плащащи. Тази система е обречена на срутване. Решението е реално дясна политика - по-малки данъци, по-малко разходи по администрирането ими повече събираемост.
30 Април 2009 10:11
То и Бубойко не знае съвсем добре какво точно прави...управлява общината, като квартална баничарница.
Лично аз пукнат грош няма да им платя тази година, като местни данъци. Нека още ги вдигат. А улиците не съм виждал да се мият от Тошово време...само минават циганки, люпят семки и вдигат прах чат пат с проскубани метли....
30 Април 2009 11:11
Данъка за автомобила го плащам в автосервиза! Ще има да чакат пари от мен - ама на куково лято! Защо не кажат за новите договори за боклука- колко ни струва? Защо не кажат колко пари отиват за "асфалтиране" на едни и същи дупки по 5 пъти в годината без никакъв контрол на качеството? Е как тогава да им стига бюджета!? Едно нещо вместо да се направи като хората се прави с половината предвидено за целта средства (другата отива в разни каси) и с ясното съзнание че следващата година същото нещо пак трябва да се поправя.
30 Април 2009 13:09
А ся да го видим мутропожарникаря...как ще опрости данъци на англичаните от крадливата "Софийска вода"
30 Април 2009 16:51
Не бойте се деца!
Има достатъчно данъци и такси за вдигане, с тях кмета ще компенсира средствата.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД