:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Десните искат спешна актуализация на бюджета

СДС и ДСБ поискаха спешно да бъде актуализиран тазгодишният бюджет. Лидерът на сините Мартин Димитров посочи, че събирането на приходите вече изостава с 1 млрд. лв. от планираното. Десните настояват за изслушване на финансовия министър Пламен Орешарски в ресорната парламентарна комисия. Те са разтревожени от прогнозата на министъра, че има риск от неизпълнение на бюджетните приходи през 2009 г. от порядъка на 2-6 млрд. лв. Депутатите ще питат Орешарски с какви мерки смята да защити държавната финансова политика.

При посещението си във Вашингтон преди дни министърът обяви, че съществува резервен сценарий за драстично съкращаване на разходите, но не е ясно кой и кога трябва да проведе твърде непопулярното рязане. За намаляване на харчове призова преди дни и жълтият депутат Милен Велчев, като посочи, че икономиите могат да започнат с почивките на пенсионерите, обещани от социалната министърка Емилия Масларова.

Управляващите обаче нямат никакво намерение да си навличат предизборни главоболия и да режат разходи. Вчера червеният депутат Петър Кънев изброи три оправдания да не се пипа бюджетът. Той изтъкна, първо, че няма време - оставащите до изборите седмици нямало да стигнат да се обсъди и приеме актуализацията. На второ място зам.-шефът на икономическата комисия посочи, че дори да се направи спешна промяна на разчетите, това нямало да произведе работни места или да подобри продуктивността на икономиката. Третият аргумент се оказа етичен. "Не е морално преди избори да се правят такива сериозни корекции, следващото правителство трябва да има свободата да прецени какви и колко разходи да съкращава", обясни Кънев.

--------СВИВАНЕ

Преките чужди инвестиции в България през 2009 г. ще намалеят с 58% в сравнение с 2008 г., а на фона на 2007 г. спадът ще е с цели 75%. Това се казва в разпространения вчера доклад на МВФ за страната ни, написан след приключилата миналата седмица мисия на фонда. Преди година у нас бяха направени чужди инвестиции за 5.5 млрд. евро, а през 2007-а - за 6.5 млрд. евро.

През първите два месеца на т.г. износът е намалял с 27%. Рязко надолу върви и потребителското търсене - спаднало е с 32 на сто. Това поне е намалило дефицита по текущата сметка почти наполовина, изтъкват от фонда. Прогнозата, която емисарите на фонда направиха още в София, е, че българската икономика ще се свие с 3.5% през 2009 г.
4
1176
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
30 Април 2009 05:15
При посещението си във Вашингтон преди дни министърът обяви, че съществува резервен сценарий за драстично съкращаване на разходите, но не е ясно кой и кога трябва да проведе твърде непопулярното рязане.

Повече от ясно е - щом бюджетът е приет със закон - промени същото трябва да са законови.
Но у нас властта си прави, каквото поиска - дори без някакво узаконяване. Поне за пред очи.
30 Април 2009 09:55
Всички тези данни за свиване на икономиката, за сериоано намалявеане на чуждите инвестиции, за нереално високо заложените приходи и занижени разходи в Бюджета бяха известни при това ОЧЕВАДНО, но нашите цървулани решиха че щом ТЕ са направили Бюджета така - то той трябва не просто да бъде изпълнен ами и преизпълнен и от полуидиоти да станат пълни идиоти! Нищо че от техния кретенизъм ще страда цяла България, какво им дреме на КАСКЕТА че имало било криза - такова животно нЕма, у назе другарите не са разрешили на кризите да се появяват и щом другаря ватман казва че криза нЕма, значи криза нЕма и не мОе да има!!!
30 Април 2009 10:53
А петилетнийо план ще се ревизира ли?
30 Април 2009 18:52
Което и правителство да застане след изборите ще направи ревизия на бюджета. Напъните са безсмислени .........
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД