:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 308
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Началникът на ГЩ още месец ще е на работа

Началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков ще остане на работа още месец. Това решиха вчера депутатите, които гласуваха окончателно Закона за отбрана и въоръжените сили (ЗОВС).

Според преходните разпоредби началникът на ГЩ, заварен на кадрова служба към приемането на закона, се назначава за началник на отбраната до изтичането на мандата му. А този на ген. Стойков изтича в края на май. Иначе мандатът за поста е 3 години, като има опция за удължаване с още две.

Параграфът за заварения началник очевидно е вкаран, за да бъде сменен ген. Стойков. Военният министър Николай Цонев обаче твърди, че и по новия закон има възможност да бъде удължен мандатът на началника на ГЩ. Пред "Сега" той заяви, че правителството прави предложенията до президента за висшите офицерски постове. МС обаче получава имената на кандидатите от самия министър.

За първи път преди празника на армията 6 май няма да има нови назначения, освобождавания и пренареждане на висшите офицери. Цонев обясни, че ще направи новите предложения според новия закон, за да не се назначават хора, които след това ще бъдат съкращавани. Около 60 офицери от Генералния щаб, който се преименува на Щаб по отбраната, ще бъдат съкратени.

С този закон се разписва т.нар. интегриран модел на управление на Министерството на отбраната, както и социалният пакет по отношение на военнослужещите.

"Смятам, че и президентът, както и аз обичаме българската армия и не би трябвало да има вето на президента върху този закон", допълни Цонев.

При освобождаване от военна служба военните ще запазят правото си да получат еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни заплати, колкото прослужени години имат, но не повече от 20.

Народните представители отхвърлиха предложението на независимия депутат Станчо Тодоров за връщане на наборната военна служба.
2368
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД