:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 264
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Адвокати обвиниха Франция за грешките по делото "Борилски"

За разлика от обвинението, защитата се оплака на ВКС от лошо разследване в Париж и невиждан медиен натиск
Мартин Борилски
Противоречията около процеса за жестокото убийство на българския студент Мартин Борилски през юли 2000 г. в Париж били проблем на френските криминалисти, а не на родния съд. Тази изненадваща теза застъпи защитата на двамата подсъдими Георги Желязков и Стоян Стоичков-Барона по време на вчерашното заседание на Върховния касационен съд (ВКС). Адвокатите Ина Лулчева, Райна Хаджиева и Юлиян Георгиев не откриха нито един спорен момент в оправдателните присъди на клиентите си. За сметка на това френските власти действали преднамерено и се опитвали да оказват безпрецедентен натиск върху съда.

На другия полюс бяха прокуратурата и защитниците на майката на Борилски Иванка Вълчева - Явор Нотев и Владимир Иванов, според които Окръжният съд в Шумен, а после и апелативните магистрати от Велико Търново са допуснали "очевидно извращаване на фактите". Игнориране и изопачаване на доказателства, противоречиви съдебни мотиви и множество неясноти бяха основните аргументи на обвинението да поиска от ВКС връщане на делото за ново разглеждане.

"Апелативният съд във Велико Търново не само не е отстранил нарушенията от първа инстанция, но е допуснал и нови", заяви пред съда прокурорът Атанас Гебрев. Той даде пример с часа, в който магистратите са приели, че двамата подсъдими са напуснали апартамента на убития Борилски. Първо се говори за около 22.00 ч. на 18 юли, после за 21.15 ч., а най-накрая съдиите заключват, че Желязков и Стоичков са стояли при жертвата не повече от 10 минути, след като пристигнали в 21.00 ч.

"Свидетелят Муно говори за вик "Не прави това!", който дошъл от улицата, а съдът тълкува директно, че става въпрос за стаята на Борилски", продължи Гебрев. "Разследването е извършено перфектно, преди всичко заради Френската криминална полиция. Безспорно е, че за да произнесе оправдателни присъди, съдът се е позовал само на показанията на подсъдимите", добави още прокурорът.

Той оспори и обясненията на Желязков и Стоичков за разигралото се в квартирата "истинско меле", при което дрехите им били изцапани с кръвта на жертвата. "Става ясно, че в него са участвали четирима - един предполагаем нападател, Борилски и двамата подсъдими, които опитали да го защитят. Излиза, че нападателят е нанесъл 10-15 удара с нож в лицето на Мартин, без да удари другите двама", озадачи се Гебрев. Няма обяснение и как от мистериозните французи не е останала нито една следа, но пък са оставили живи двама очевидци на престъплението.

Посочено бе, че двамата подсъдими първоначално отричат изобщо да са били в апартамента, но след като ДНК-проба доказва обратното, излизат с версията за френските нападатели.

Като фрапиращи нарушения на родните магистрати Владимир Иванов посочи, че съдът прави заключения за придвижването на подсъдимите по време на и след убийството, базирани на карти на Париж, взети от интернет, а не на следствен експеримент. Според Явор Нотев съдът тълкува превратно и показанията на съседка, която казва, че чула "неестествен шум" от квартирата на Борилски. Приема се, че този шум бил от мелето. "Как звучи шумът от съприкосновение, при това между четирима души?", недоумява адвокатът.

Според защитничката на Желязков Ина Лулчева обаче няма никакви доказателства за авторството на убийството. "При четирите огледа на апартамента не е намерен нито един пръстов отпечатък", обяви тя. Лулчева контрира и че прокуратурата се чуди как убийците са оставили двамата очевидци свободно да си тръгнат, но не поставя под съмнение факта как е възможно, ако си извършил убийство, да оставиш дрехите си на местопрестъплението.

Адвокатът на Стоичков Юлиян Георгиев пък напомни, че по ръцете на Желязков имало защитни наранявания, от опитите му да предпази Борилски. "Големият въпрос е защо френските адвокати (бел. ред. - колеги на Борилски) отказаха да свидетелстват. Защото там има проблем, който не е доразвит", смята юристът.

В залата се появи само бащата на Борислав Желязков, бивш шеф в следствието във Варна и близък приятел на ексглавния прокурор Никола Филчев. Върховните съдии Лидия Стоянова, Елена Авдева и Юрий Кръстев ще излязат с решение дали връщат делото или потвърждават оправдателните присъди до месец.



ФРЕНСКАТА СЛЕДА

След като оправдателните присъди на Желязков и Стоичков бяха потвърдени и на втора инстанция, Париж изрази острото си възмущение от българския съд. Френският посланик Етиен дьо Понсен на няколко пъти критикува работата на магистратите, а властите в родината му започнаха паралелно дело по случая. Според френския обвинителен акт генетичните експертизи позволяват да се твърди, че Желязков не само е нанесъл ударите по жертвата, но и самият той е бил ранен. Неговата ДНК е била открита под ноктите на жертвата, елемент, свързан с травмите при отбраната.
Снимка: БОРИСЛАВ НОКОЛОВ
Адвокатите на майката на Борилски - Владимир Иванов (вляво) и Явор Нотев, откриват безобразни противоречия и неясноти в съдебните решения по случая.
22
4216
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
30 Април 2009 02:09
Върховните съдии Лидия Стоянова, Елена Авдева и Юрий Кръстев ще излязат с решение дали връщат делото или потвърждават оправдателните присъди до месец.



WTF!

Месец? Не може ли след година?


Жална майко българска правосъдна!
30 Април 2009 03:12
То нашата съдебна система и законодателството са такива, че и пред съдията да извършат убийството ще се намерят някакви процесуални неточности и присъда пак няма да има.
Като падне демокрацията народните съдилища ще свършат работа.
30 Април 2009 05:10
Гьонсурати!
30 Април 2009 05:37
Аз съм доволен. Най накраят БГ си спечели ПРЕДПАЗНА КЛАУЗА ПО ПРАВОСЪДИЕ. Тъжно е че е по такъв повод, но истината е че в БГ няма, НЯМА един честен съдия. ЧЕСТИТО.
30 Април 2009 07:43
FordPerfect
И пред съдиите да стане убийството, следствието ще е срещу неизвестен извършител
30 Април 2009 08:32
Ако последната инстанция не отсъди че подсъдимите са виновни, френският съд и съдът в Страсбург ще покажат че в България няма никакво правосъдие. Ще бъде приложена наказателна клауза за българското правосъдие и то ще бъде анулирано. Занапред ще се прилага само Европейското правосъдие и решенията на българския съд ще бъдат обявени за невалидни.
30 Април 2009 08:44
Ми в такъв случай за кво са ни?! Да грабват мотиките и юруш на доматите! Съдиите имам предвид, естествено. Тъкмо от техните "възнаграждения", държавата като нищо може да си оправи бюджета!
30 Април 2009 08:44

Ами от кога чакам да се случи това.Най-сетне да затворят тез корумпирени гнезда на мафията.Никакво правосъдие не се раздава у нас.
30 Април 2009 10:28
Не бъдете наивни! ВКС ще върне делото за ново разглеждане. После отново се тръгва по инстанциите, отново и отново се мотат заседания, проверки, експертизи, а давността си тече... и като минат 15 годинки, делото се прекратява поради давност. Или отново се решава, че неизвестен злосторник е ср.л в гащите на татовите синчета.

Редактирано от - aldycrown на 30/4/2009 г/ 10:30:58

30 Април 2009 10:46
Пред компетентността на родните магистрати инспектор Мегре-ряпа да яде..
30 Април 2009 10:50
надайте се някой друг да свърши работата
много ще има да се надате, та чак ще се пренадате!!!
А между временно събирайте нови качествени доказателства, че за да има осъдителна присъда трябва да бъде доказано и да се обоснове в мотивите, че [darkblue]"обвинението е доказано по безсъмнен начин"[/darkblue]
а не понеже повечето хора във форума са убедени, че няма как да е иначе а и френският посланик в София е озадачен!
Щото ВКС може да върне делото след 30 дни и пак с тези доказателства даже всичките френски посланници по всичките земни кълбета няма да могат да свършат работа!!
30 Април 2009 11:08
Адвокат Лулчева е пропуснала да обясни като как телефонът на убития се е оказал у обвиняемите, които са оставили връхните си дрехи в апартамента, но не са си тръгнали по ризки - преоблекли са се с дрехи на убития, с които са и задържани. По телефона са издирени - използвали са го многократно. А отсъствието на пръстови отпечатъци говори много - кой ходи на гости и на тръгване бърше всичко, до което се е докоснал?
Натискът на французите действително е безпрецедентен, но и наглото оневиняване в две инстанции при безспорни доказателства за вина също е без прецедент.
30 Април 2009 11:44

Съдебната система в България е произведение на "демократите" след 1989-та година, така че справедливост не може да очакваме.
30 Април 2009 11:49
в кочината адвокатите са свине, дано по коледа им се случат некои случки па ако ги гепи и свинския грип, тогава пей сърце
30 Април 2009 12:01
Съгласете се, че не е редно посланик на чужда /макар и приятелска/ държава да влияе на българския съд.
30 Април 2009 12:07
Аз искам да попитам прокурорите защо не са си мръднали задниците за да оборят тезите на защитата и съда за времето м/у двете дела, а отиват със същите документи и доказателства от първото дело. Дали не са и те в играта
30 Април 2009 12:35
надайте се някой друг да свърши работата
много ще има да се надате, та чак ще се пренадате!!!

Здравейте г-н Костов (Иван), как е Гошо? (костенурката)?
30 Април 2009 13:15
Явно нашата съдебна система вече окончателно се е превърнала в лъжливото овчарче и доверието в нея е с отрицателна стойност. Никой във форума не приема, че присъдите на първите две инстанции може и да са правилни и двамата мишоци наистина да не са убили Борилски. Между другото, някой знае ли защо винаги към името на единия се добавя "барона", така е известен в светските кръгове, що ли? Аз само си раъждавам, не взимам страна, но ми се струва, че се пропуска като мотив за убийството някаква любов, гейска или хетеро няма значение, и тези двамата попадат на неподходящото място (дали са участвали в убийството или само са се възползвали от него е друга тема, но че са били на местопрестъплението и , че крият нещо няма съмнение), ама нали са келеши, да не останат капо, взимат телефона от убития. После ги надува шубето да не им се случи случка, се изнасят и започват да правят кръгчета из Франция.
Кириак Стефчоолу, ако прокуратурата се сети да зададе въпросите, които си повдигнал в поста си, на двамата им е спукана работата.

30 Април 2009 13:17
"Съгласете се, че не е редно посланик на чужда /макар и приятелска/ държава да влияе на българския съд" - съгласен съм! Българският съд се влияе само от пари в брой.
30 Април 2009 13:31
Адвокатите Ина Лулчева, Райна Хаджиева и Юлиян Георгиев не откриха нито един спорен момент в оправдателните присъди на клиентите си.



Въпрос: 1000 адвокати на дъното на океана. Какво е това?
отговор: едно добро начало.

30 Април 2009 13:49
Съдебната система в България е произведение на "демократите" след 1989-та година, така че справедливост не може да очакваме.

Каскетите и тук налазиха.

__________________________________________ _____________________
Once the government socializes losses, it will soon socialize profits. If we lose our ability to fail, we will soon lose our ability to succeed. If we bail out risky behavior, we will soon see even riskier behavior.
30 Април 2009 17:33
Ама те убийците са си казали ве, всичко са си признали. Искали са ПАРИ. Защото са сметнали че Борилски дължи пари на баща им, за прекрасната препоръка за времето за което е стажувал при баща му......без пари........ На негово място, и аз щях да им кажа да се цункат там дето слънцето изгрява
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД