:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,477
Активни 555
Страници 1,922
За един ден 1,302,066

Висш магистрат се опълчи срещу приятелските кръгове в съда

Шефът на ВАС Константин Пенчев призова да се отложи изборът на нов председател на Софийския градски съд, но колегите му не го послушаха
Георги Колев
Изборът на председател на Софийския градски съд, който се наблюдаваше отблизо и от ЕС заради многобройните скандали там, предизвика вчера нелицеприятни откровения във Висшия съдебен съвет. "Приятелски кръг от членове на ВСС и други високопоставени и не толкова високопоставени юристи кадруват в съдебната власт", заяви в необичайно емоционална реч председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев.



За поста, който е един от ключовите в съдебната власт, се състезаваха 5 души. При балотажа с 13 гласа "за" спечели сегашният зам.-председател на СГС Георги Колев, който надделя над сочения за фаворит досегашен председател Светлин Михайлов. Останалите кандидати бяха зам.-председателят на СГС Жаклин Комитова и редовите съдии Петя Крънчева и Мария Вранеску.

Константин Пенчев обаче призова изборът да започне отначало, защото е предизвестен. Аргументът му бе, че магистратите вече не вярват, че точно 25-те души във ВСС решават кадровите въпроси. "Масата, на която се уреждат назначенията, не е в чалга заведение, нито кадруват чернички хора с ланци", отсече още шефът на ВАС. Той визира твърденията на Иван Колев от ВСС, че "Красьо от Плевен, черничък с ланци" ходи по партийни централи и кандидати за шефове и им предлага между 8 и 13 гласа от съвета срещу 200 хил. евро. Пенчев намекна, че решенията се вземат на много по-високо ниво.

"Следя СГС от 30 години и никога не е имало толкова скандален мандат. Първият мандат на Михайлов като председател е провал за съда, вторият би бил позор за съдебната система", обяви Пенчев. И припомни как преди приемането на България в ЕС посланиците на страните-членки се срещнаха с ВСС и са поставили въпроса за ползвания от Михайлов джип, който се оказа откраднат от Германия, и за предложението му в СГС да бъде назначен Асен Воденичаров (син на Александър Воденичаров, член на предишния ВСС).

Другите двама големи в съдебната власт - главният прокурор Борис Велчев и шефът на ВКС Лазар Груев, запазиха мълчание.

Шефът на антикорупционната комисия на ВСС Цони Цонев обясни, че единствено срещу Михайлов от петимата кандидати е имало различни сигнали - за странни решения по определени дела и че имотното му състояние не съответства на доходите му. Проверките на прокуратурата, Сметната палата и НАП обаче отхвърлили всички обвинения. Това бе огласено дни преди решаващия избор. Най-зрелищните скандали от последните месеци са свързани със спора между мюфтийствата кое от тях е легитимно и с дълго протаканата регистрация на новото ръководство на СДС в лицето на Мартин Димитров. "Нулевата толерантност към корупцията включва елиминиране на всички съмнения. За да започне движение напред, трябва да се спрем на човек без сянка на съмнение", обяви Галина Захарова.

Иван Колев обаче застана на страната на Светлин Михайлов и обясни: "Има една група в съдебната система, която се опитва да кадрува вместо ВСС с анонимки и доноси. Те искат шефове да стават хора, които няма да им търсят отговорност дали ходят на работа и дали си пишат делата." Той визираше подписката на съдии от Софийския апелативен съд (САС) и Съюза на съдиите, които се обявиха срещу горещо подкрепяния от него Веселин Пенгезов, който наскоро оглави САС също със скандал.

След като ВСС не излъчи шеф на СГС при първото гласуване и за балотаж се класираха Колев и Михайлов с 11 на 7 гласа, Пенчев обяви, че изборът е предопределен и отказва да играе с белязани карти. Очевидно още шестима души от ВСС подкрепиха тази тактика, защото на балотажа имаше 7 бели бюлетини. Но 13-те "за" направиха Колев председател.



КОНФЛИКТ

Стреснати от публикации и сигнали, че заради конфликт на интереси част от тях не трябва да гласуват за шеф на СГС, кадровиците започнаха заседанието си с уточнението, че никой от тях не е в подобна ситуация. Дъщерите на двама от ВСС - Мая Кипринска и Цветанка Табанджова, наскоро бяха назначени за младши съдии в СГС след конкурс. Синът на Светла Данова - Валери Данов, е служител по сигурността на информацията в СГС.

3-часовият дебат около избора роди и бисери. Кандидатът за поста Жаклин Комитова обяви, че не трябва да се правораздава с примка на шията. Незнайно защо Светла Данова от ВСС се припозна в нейните думи и дръпна дълга реч в защита на Светлин Михайлов. Тя обясни, че често ходи в СГС, защото има много приятели там, между които и секретарката на Светлин Михайлов. Според нея конкурентите му Комитова и Вранеску нямали приятели.



НАМЕРЕНИЯ

Новоизбраният шеф на СГС Георги Колев се зарече да пренареди приоритетите на съда и да се обръща повече внимание на наказателните дела. Самият той гледа част от знаковите процеси, следени и от Брюксел. Колев обеща да не допуска натиск и лобистки интереси и да направи електронен регистър на специалните разузнавателни средства, които разрешава председателят на СГС. Годишно те са около 3000. Колев изненада репортерите с твърдението си, че образът на СГС е добър на фона на натовареността и делата, които разглежда.

Колев е завършил право в Школата на МВР в Симеоново. Преди да облече черната тога, той бе прокурор и заместник на скандалния шеф на Софийската районна прокуратура Славчо Кържев. Смята се за приближен на Светлин Михайлов.

Колев натрупа дивиденти, след като миналата седмица нареди арест за депутата от ДПС Фидел Беев, който за пореден път не се яви на делото за престъпление по служба. След това даде и 14 г. затвор и конфискува имуществото на бившия шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
След като Колев (вдясно) бе избран за шеф на СГС, досегашният председател Светлин Михайлов обяви, че бил жертва на активна полицейска разработка.
Снимка: Юлиян Савчев
Константин Пенчев (първият вляво) обяви публично, че приятелски кръгове от години редят чрез членове на ВСС пъзела в съдебната система.
21
5637
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
01 Юли 2009 23:53
Браво на съдия Пенчев! Нядявам се думите му да не останат без последица. Дано Бойко и този път поеме топката.
-
Най-тревожното е, че кандидатката Вранеску е призовавала да се провери сигурността на системата за случайно разпределение на делата. С това на повърхността е излязъл и конкретния механизъм за манипулации. Системата за случайно разпределение на делата е основна гаранция срещу корупционни схеми, понеже силно затруднява планирането на процеса на плащане. В момента обаче, тя е един софтуер, за който никой не знае кога се използва и кога се прескача. По всичко, което ми е извество (от съдии) за програмата не се води нито отчет нито лог-бук, по които да може да се сравни дали всички дела в срочната книга реално са минали през нея и дали резултатите са спазени. Така отделни папки "случайно" могат да прескачат програмката и да кацнат на бюрото на съдия, който ще ги реши правилно или пък, който трябва да поработи по по-тежки дела докато си вземе поука и стане симпатичен на секретарката на шефа.
-
Интересен битов детайл е, че тази програмка (ако не греша силно) е правена от Информационно обслужване АД, там дето съветника на Станишев и прочее...
-
Много има да се чисти...

Редактирано от - абулафия на 01/7/2009 г/ 23:56:25

02 Юли 2009 00:33
Висш магистрат се овълчи срещу приятелските кръгове в съда
02 Юли 2009 01:19
Висш плагият се напърчи за приятелските кръгове в съда ....
02 Юли 2009 01:48
По 15 години по снимка и месторабота. Отделно за конкретна работа
02 Юли 2009 02:33
Има ли софтуер винаги може да се манипулира. Най-добре съдиите да се избират на същатата машина с топките като при тотото, като на всяко число съответства определен съдия. Обаждат се от даден съд в София, завъртат машината 2 сек, излиза числото казва се на съда и по него от списък се вижда съдията. Цялото теглене се филмира и се архивира.
02 Юли 2009 03:11
Лаптопът е много важен.... Убеден съм, че повечето магистрали го гледат като голям камък...
02 Юли 2009 03:53
Не бе, lente, джиткат си игрички докато нещастникът, който трябва да плямпа, плямпа....
02 Юли 2009 08:25
Праскат World of Warcraft, като ги гледам около 25 човека са, колкото 1 райд. Гилдията им сигурно е Judges of Dread.

Редактирано от - Абадабчо на 02/7/2009 г/ 08:26:35

02 Юли 2009 08:32
Проф. Воденичаров, споменат в статията, е емблематична фигура в българската юридическа общност. Той е декан на правно-историческия факултет на Югозападния университет (ЮЗО); професор по административно право; председател на общото събрание на факултета; председател на Специализирания научен съвет по право към Висшата атестационна комисия; бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС) и негов говорител; постоянен експерт към конгреса на местните и регионалните власти към Съвета на Европа...

Из словото на проф. Александър Воденичаров от заседание на катедрите по история на Правно-историческия факултет :
"След като се вземе решение, ако искаш да си с тоя колектив и да крачиш в една стъпка, крачиш. Ако не - излизаш извън строя. Искам ясно и точно да го кажа. Може да съм много категоричен, но ще го направим. Аз ви казвам, че като юрист ще намеря съответните правни механизми да го реализирам. Деканското ръководство има подготвени варианти за управленска реакция, ако нещата не утихнат. Дали е правилно решението, не го дискутираме. Мога да кажа, че много бързо мога да разбера от кой интернет клуб е излязло и мога да изясня точно кой го е подал. И утре във "Вяра" или в "Струма" да напиша, че еди-кой си не смее да излезе тук и да го каже открито, използва анонимно. И този интернет клуб да бъде закрит или съответно от кой личен компютър... И да се разберем ясно и точно. Не прекъснат ли тези неща [преподаватели, които пишат срещу Воденичаров интернет-форуми], ние ще ги прекъснем чрез кадрови промени."
02 Юли 2009 08:47
Лидерът на РЗС Яне Янев представи класацията топ 10 на най-корумпираните политици:

1. Ахмед Доган - „Той е истинският генератор на грандкорупционни схеми през последните 10 години", категоричен е Янев.
По думите му лидерът на ДПС действа по усъвършенстван Луканов модел. „Създал е перфектна схема за пране на пари чрез фиктивни фирми", каза още Янев.

2. Симеон Сакскобургготски или според РЗС „чадърът за юпитата аферисти". Според Янев лидерът на НДСВ е ощетил държавата с 3 млрд. лв. чрез неизгодни сделки.
Освен това, допълни още Янев: „В царските обръчи са потънали над 300 млн. лв. 15 тома от по над 200 страници всеки са документите, с които разполага партията за възстановяването на царските имоти.

3. Сергей Станишев или „уволни човека - запази схемата", а също така и мистър клийн". Той подкрепя корупционната култура.
Сергей Станишев е персонално отговорен за грандиозната схема за източване на средствата от предприсъединителните програми, посочи още Янев и изтъкна, че над 2 млн. лв. струват предизборните билбордове на БСП.

4. Пламен Орешарски или според РЗС „синьо-червеният доставчик". Той е цар на подмяната на документи, смята Янев.

5. Николай Василев - „комисионерът на софтуер" Той е магьосник - с малки поръчки взема големи комисионни", изтъкна Яне Янев. Създал е съзвездие от корупционни пътеки. От РЗС също така го признават за министър на хаоса.

6. Емилия Масларова - „социалната доячка", която според РЗС източва държавата чрез фирмите на мъжа си.

7. Николай Цонев - „царският брокер на едро" или „съвременният барон Гендович"

8. Емел Етем - „дамата на бедствените претакания".

9. Асен Гагаузов - „министър кражби на всеки километър".
Според Янев Гагаузов търси на всяка цена да си осигури имунитет заради предстоящия на есен доклад на ОЛАФ за далаверите в МРРБ.

10. Евгений Желев - „анестезиологът-рекетьор". Според Яне Янев здравният министър е превърнал Стара Загора в свое корупционно убежище, а НЗОК в пирамида.

Четири години поддръжниците на Яне Янев са събирали документите за политическите далавери.

В отговор на въпрос на news.bg дали от партията ще ревизират дейността на фирмите, замесени в пътни далавери, дали ще предоставят данните на прокуратурата, Янев отговори: „Да, ако РЗС е част от правителството на ГЕРБ и Синята коалиция тези фирми ще бъдат ревизирани".
Ако партията остане в опозиция, по думите на нейния лидер, ще продължи разкриването на корупционни схеми.

Гагаузов е изнесъл от МРРБ десетки хиляди документи, които го уличават в злоупотреби, каза още Яне Янев.
Част от документите се съхраняват в европейските институции, допълни още той.

Имунитетът му ще бъде снет, категоричен е Яне Янев и обеща, че едно от първите предложения на РЗС в 41-вия парламент ще бъде създаването на анкетна комисия по случая Гагаузов.
Размер на шрифта: a a a
Последни от Политика
Стартира българо-белгийски проект за миграционната политика
Разискват разрешаването на замразени конфликти
Българският консул в Лондон не познава законите
Юрген Рот подкрепи Синята коалиция
Петър Димитров: Гласувайте за Коалиция за България, за да няма ново споразумение с МВФ
02 Юли 2009 09:06
Яне Янев е обикновен циркаджия и мошеник, при това на заплата при Ристето Бисеров, т.е. при Доган.
02 Юли 2009 09:19
Не прекъснат ли тези неща [преподаватели, които пишат срещу Воденичаров интернет-форуми], ние ще ги прекъснем чрез кадрови промени." И ако и това не помогне - разтрел!Тъй ами, кво ще се разправяме с разни форумни идиоти...
02 Юли 2009 09:46
Красьо от Плевен, черничък с ланци" ходи по партийни централи и кандидати за шефове и им предлага между 8 и 13 гласа от съвета срещу 200 хил. евро.

Значи съдебната власт не е независима, а зависима от парите. И сигурно е още по зависима от количеството на парите. Втакъв случай Темида трябва да се изобрази с куфарчета в ръце, а не с везна.
Пенчев намекна, че решенията се вземат на много по-високо ниво.

Значи съдебната система е зависима и от партийте.Всъщност това го знаем, защото за 20 години нито един крадлив партиец не е влязъл в дранголника.
А за разпределянето на делата прав е Овцата-сферата с топките. Даже тая сфера трябва да се върне и в тотото. Имам чувството, че и там мирише.
02 Юли 2009 10:02
Предизвестен избор. Новият председател си получи отплатата за успешно изпълнената поръчка по делото с бившия шеф на Топлофикация и много други дела, по които той не правораздаваше, а изпълняваше. Мястото на такива подлоги е в затвора, но в България те оглавяват една от най-важните правораздавателни институции. Относно снимката с лаптопите: Някой пак се е уредил роднината с тлъста поръчка за лаптопи на непазарни цени, мамка му! Лаптопи въобще не им трябват, за да гласуват по съвест.
02 Юли 2009 10:06
пенчев за пореден път е в ролята на "крадеца вика дръжте крадеца". Поредния популист, но в съдебната система. Пенчев първо кажи за случая със съдията Марио Димитров, който беше назначен като твое протеже във ВАС и го пращаш с Магдалинчев в един състав. кажи за дъщеря си преди да говориш за сина на Воденичаров - тя къде работи? /не че поощрявам Воденичарови, но ти си същият!/. Кажи във ВАС има ли случаен принцип на разпределение на делата и ако имаш наглостта да кажеш, че има - каква е вероятността 5 дела свързани с регистрацията на СДС за изборите все да попадат при един и същи състав. Много голями наглец и циник си Пенчев и затова ще отговаряш рано или късно на тези въпроси.
02 Юли 2009 10:07
Гологлавия дебелак е съдията на мафията. И на външен вид си е лика прилика с колегите мутри. Имам личен опит от СГС, когато пишат безумни решения, за да защитят мафията. Плащаш си и мутрата урежда решение в твоя полза. Плащаш си и оттърваваш пандела... Съответно мутрата си плаща на ДАНС и сметната палата и излиза света вода ненапита и гордо се пъчи с карах краден мерцедес, осигурен от гологлавите събратя ?
02 Юли 2009 11:35
Доскоро в съдебната система имаше само един клан на мафията - този на СДС. После се появиха два клана - на СДС и на ДСБ. В последните години има и други кланове на мафията и е съвсем нормално един клан на мафията да се опълчи срещу друг клан на мафията.
02 Юли 2009 11:37
Вегетарианец,
в първата тройка на тази класация трябва да е Мафиянски - съюзника на Яне Янев, а го няма. Защо ли?
02 Юли 2009 16:29
Браво, Коце, Браво Пенчев! Дойде му акъла на големия магистрат да критикува приятелските кръгове! А през тези осем години, през които беше депутатин и баш съдия, къде беше да ги види? Макарите си ли драпаше /с извинение към дамите/, що ли ? Или сега му се фокусираха цайсите ?
02 Юли 2009 21:44
В ръководения от Пенчев съд (ВАС) е същото.

Много примитивна рекламна кампания на НДСВ кадъра г-н Пенчев.

Толкова много хора се хванаха. Възхитен съм от медиините връзки на НДСВ!

Г-н Пенчев, защо сега, по време на кампанията? Защо не го казахте по-рано? Да не би вчера да е започнало това?

Защото ще бъдете ИЗОБЛИЧЕН след махането на НДСВ от власт. За същото там където Вие ръководите.... При ва се решават по поръчков начин делата!
Треперите за репутацията си когато партията, която Ви сложи се сгромолясва от властта и иска пак.

А иначе браво. По-добре късно от колкото никога!!!
02 Юли 2009 21:50
Смяната е обичайна червена практика, която детето Станишев тепърва ще изучава.

Прави се в полза на реално от закотвените несменяеми директори на дирекции по министерсва, обслужващи партиите. 6те подхлъзват всеки началник, но никога не виждаме имената им в медиите.

Сменяте началника, и при следващия кабинет новият се оправдава, даже форумците ще го оправдаят. Вижте Вълчев колко е добър, прикрива предходните, ама к'во, нали са колеги, да му простим ИЗМАМИТЕ, щото уж прави нещо. Това е само пример.

Явлението е характерно за България и е просто "пране на биографии"...

Хиляди прецакани дела и граждани - той старият е виновен, аз съм нов, тъп и нищо не знам и не отговарям....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД