:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,404,046
Активни 156
Страници 1,031
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Техническите университети в София сега приличат на базар

В Химическия нараства броят на студентите, защото се увеличават кандидатите от градове с проспериращи предприятия, казва ректорът Борис Стефанов
Михаела Катеринска
Доц. Борис Стефанов
--------

Доц. д-р инж. Борис Стефанов е роден в София през 1946 г. През периода 1978-1984 е научен сътрудник. Специализира в Минно-металургичната академия в Краков - Полша, и в Дания - екология. Лицензиран експерт е по опазване на околната среда, технологичен консултант на металургични и химически заводи. Автор е на учебни помагала и на повече от 100 научни публикации. От 2007 г. до настоящия момент е ректор на Химико-технологичния и металургичен университет, където и преподава.

---------

- Откакто сте ректор на ХТМУ, той изглежда като след шоу "Пълна промяна". Как стана това?

- Преди година още на влизане в университета чух момче и момиче да си говорят: "Гледай какъв боклукчарник е тука!" Първата ми работа като ректор беше, като влезе човек, да не се сблъсква с мизерията.

Спомняте ли си печално известната дискотека "Алкатрас", по едно време стана "Домино"? Та този софийски бардак беше в двора на нашето учебно заведение. Точно срещу нея има паметна плоча за два смъртни случая: на момиче, починало от свръхдоза, и на момче, застреляно през 1998-99-а. След като стана инцидентът в "Индиго", закриха и "Алкатрас". Но и след това 7-8 години не ни допускаха да влезем вътре. Когато най-после успяхме, заварихме огромни щети. И за около 6 месеца бившата "Алкатрас" се превърна в най-модерния библиотечно-информационен център в България. А на мястото на целия този боклукчарник, който представляваше вътрешният ни двор, скоро ще имаме голяма зелена площ с пейки и шадраван.

- През май открихте и ново студентско общежитие с телевизор във всяка стая...

- Прекъсвам ви, но е важно да се каже, че го открихме благодарение на Министерството на образованието и науката. Има 250 модерно обзаведени стаи. Обновихме и всички учебни химически лаборатории за първи и втори курс и дори мога да кажа, че не отстъпват на тези в "Аристотел университет" в Гърция. ХТМУ дава стипендии и общежитие практически на всички желаещи. Сега има един европейски проект за инженери, разработен от МОН, и всички студенти с успех над 4.00 получиха около 600 лв. и ще вземат общо по 1200 лв. от стипендии и награди по проекта. Но, забележете, наградите са само за инженери, понеже в цяла Европа липсват инженерни кадри.

- На какво се дължи?

- Ами представете си каква част от младите хора искат да учат висша математика и химия. Естествено, че малка, и това е нормално, като виждаме какъв е животът. Затова и назначаваме студенти на работа по проекти като административен персонал и на други длъжности, като задължително им се заплаща. Целта ни е научната дейност да стане част от образователната дейност, както е във водещите университети по света.

- Пак ще ви попитам, как постигнахте това, с какви пари?

- На първо място, с желязна финансова политика. С разумно изразходване на средствата и особено контрол на капиталовите разходи за строителство и ремонти. На второ място: броят на студентите ни нарасна с над 200 души, а това е свързано с увеличаване на бюджета на университета. Таксите на студентите обаче не сме променили, те са същите - 200 лв. на семестър. Е, имаме и спонсори. За година и половина около 200 хиляди лв. са постъпили от заводи и предприятия, макар че повечето дарения са под формата на материали, компютърно оборудване и т.н. Впрочем знаете ли от кои български градове има най-много кандидат-студенти при нас?

- От кои?

- Момчета и момичета от градове, където има действащи, проспериращи предприятия и заводи. Децата виждат, че работещите там получават по-високи заплати, и това ги амбицира.

- Тежката индустрия не е само в Кремиковци?

- Точно така. В България има завод, в който са инвестирани над 500 млн. евро - "Аурубис" АД в Пирдоп. В КЦМ в Пловдив тази година стартира силна инвестиция от около 200 млн., при положение че преди това бяха инвестирани над 100 млн. Най-модерната рафинерия за катодна мед в света се намира в Пирдоп. Модерен цех за обработка на метали е построен в Перник. Ще изброя и някои предприятия, които ще ви повишат самочувствието. В Търговище се прави голяма инвестиция: една американска фирма е закупила бившия завод "Енергия", сега "ЕнерСис", където се произвеждат акумулатори. Единствената страна в света, където ще се произвеждат акумулатори за подводници, е България. Това, което работи у нас като индустрия, е на много високо ниво и е с бъдеще.

- Резултатите от матурите бяха повод отново да се заговори за срив в образованието. И според вас ли е така?

- Моето мнение е, че всяко следващо поколение е по-умно от предишното. Това аз казвам на всички заседания и възражения има, колкото искате. Ако говорим за спад в образованието, причината винаги я отнасям към преподавателите. Щом един преподавател е стойностен, той ще знае как да събуди интерес. Вярно, поколенията са по-различни, но всяко ново поколение е качествено по-добро, иначе нямаше да има прогрес в света. Проблемът е друг.

- Какъв?

- Най-добрите ни деца, както и тези на богати родители, още в 10-и - 11-и клас знаят къде ще следват в чужбина. Учебните заведения на Запад лично контактуват с нашите деца чрез интернет. Затова ми се ще като инфраструктура и тук да стане поне малко по-привлекателно. Скоро разговарях с ректора на един университет в Магдебург, Германия, и той ми се похвали, че там учат 400 българи. Имало 50 души, дошли от нашия университет, които сега работят в техния. И аз казвам на колегата: "Чакайте сега, едностранна полза имате вие. Ние нямаме случай някой да е завършил при вас и после да дойде да работи за нас".

- Повярвахте ли на предизборните обещания, че най-много ще се инвестира в образованието?

- Позитивно настроен съм. Смятам, че ще се обърне нужното внимание на тази сфера и най-вече ще съдейства да направим тук един кампус. Това ще рече, четирите висши технически училища да се оградим, защото сега приличаме повече на базар. Става дума за Лесотехническия, Минно-геоложкия и Техническия университет.
6
8009
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
08 Юли 2009 05:53
Бел. на модератора: Моля, пишете на кирилица, ползвайте бутон за кирилизация или Натиснете тук

Редактирано от - sybil на 08/7/2009 г/ 10:20:54

08 Юли 2009 08:02
уфффф, много позитивна статияАз скоро бях там, ако знаете каква е мизерията по коридорите. Шкафовете май са от времето, когато сградите са били казарми. Е сложили са една стъклена врата на входа на сградата с куличката. У нас за наука, на никого не му пука. А сега в кризата с така наречената дясна политика всичко ще замразят. Като сложат лелката Фъндъкова за министър тя ще гледа само децата, той и предишния се беше вдетенил напълно. И той разбираше от наука, колкото свиня от кладенчева вода. Тези от Технологическия (бившето ХТИ, ВХТИ) поне са по-скромни, не ламтят като Техническия, Медицинския и Софийския да цунат имотите на БАН.
08 Юли 2009 09:47
Позитивна статия
Успех и от мен.
Инженерното образование трябва да се подрепя, защото е базата за създаване на реални продукти,
но следващия път кажете малко повече за нивото на обучението.
Това би привлякло силните студенти
[/img]
08 Юли 2009 10:34
Имотите на БАН не са искани от СУ и Техническия, там са партийните кадри намесени. Универиситетите са просто използвани за противопоставяне на БАН, по елементарната схема разделай и владей. Биолчев не се поддаваше, ама сегашния ...
08 Юли 2009 15:25
Който не вярва, че първенци по мерак за имотите на БАН са СУ, Медецинския и Техническия университети да чете тук: Натиснете тук
Те щели да закрият БАН и щели да почнат да строят нови научни центрове, както и Даниел Вълчев и Станишев бълнуваха за Технологични центрове. Ти си ги имаш готови, построени със съответните кадри, ама ще правим нови. Далаверата да се върти.
14 Юли 2009 15:14
Интересно е следното обяснение на нещата!
(и не съм го измислил аз...)

Това което наричаме наука, от това което разбирам, произлиза от гръцката дума, значеща познание, а голяма част от ортодоксалната наука е обида за думата познание, защото не става въпрос за преследване на познание, а за защитаване на една система на вярване! Значи ортодоксалната наука е една религия! Въпреки че учените не носят свещенически яки и наметала, те си носят бели престилки - това е една религия!


Както може да се каже и за армиите, за моряците.... за банкерите с техните “униэлмени облекла – сако, риза, панталон и фирмени вратовръзки....


Неортодоксалната наука, тази с отворено съзнание, е нещо съвсем различно. Тя търси да достигне до познанието.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД