:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,551,892
Активни 123
Страници 8,838
За един ден 1,302,066
Позиция

Как да намалим осигурителната тежест, без да застрашим пенсиите

В условията на криза вноските по допълнителното задължително пенсионно осигуряване са лукс, а ваучерите за храна - необходимост
Димитър Манолов
В условия на икономическа криза е нормално да бъдат създадени съответните предпоставки за намаляване разходите на реалния бизнес, за да може той да устои на натиска отвън. По тази тема левите звучаха парадоксално, защото с тяхното дейно участие продължи погромът над осигурителната система, започнат от правителството на техните предшественици. А по време на избори се сетиха, че като на политически леви им приляга друго говорене. За него има достатъчно стойностни аргументи, които обаче имат тежест, когато се базираш на други практики. Иначе става като да бутнеш баба си по стълбите и да я питаш защо тича.

Повечето десни партии, или поне закичилите се с етикета на такива, предложиха като една от мерките намаляване на разходите по общественото осигуряване на работниците и служителите, а вероятно и на самонаетите (защото чак такава конкретика не се чу - а те имат същите проблеми, дори по-големи). Повече от очевидно е, че допълнителното механично намаляване на размера на осигурителните вноски по фонд "Пенсии" изправя системата пред непредсказуеми рискове, като най-сериозният от тях е в хазната да няма средства за изплащане на сегашните пенсии.

Съгласно бюджета на ДОО за текущата година се предвиждат постъпления от вноски от работодатели и на лични вноски на работниците, както и на самонаетите в размер на грубо 4.2 млрд. лв. Предложенията за намаляване на размера на вноската с 5 процентни пункта водят до намаляване на собствените приходи с 1/6, или 700 млн. лв. Тази разлика, която в крайна сметка ще се поеме от консолидирания бюджет на държавата, следва да бъде покрита отнякъде или да бъде "разхвърляна" на няколко места.

По тази тема веднага могат да бъдат направени поне две предложения, които съчетани едно с друго могат да осигурят постигането на две цели - освобождаване на средства на работодателите и омекотяване на удара върху консолидирания бюджет. На първо място веднага, още със следващия бюджет - без значение дали ще е за следващата година, или ще е евентуално актуализираният за текущата, могат да бъдат намалени вноските по допълнителното задължително пенсионно осигуряване. По такова предложение на КТ "Подкрепа" беше постигнато предварително съгласие с всички работодателски организации. Могат да се правят пространни разсъждения върху порочността на този специфичен български "принос" в осигурителната теория и практика, но не му е сега мястото. Тук ще спомена само безпристрастните аргументи: в условията на финансова криза не е реалистично очакването за нарастване на доходността по техните портфейли, точно обратното - генерират се загуби от задължително набирани средства от вложителите, които са единствено за тяхна сметка. Вторият аргумент е, че при тях няма никакви плащания - първият бенефициент на средства по ДЗПО ще бъде пенсионирала се жена, родена на 01.01.1960 г., и навършила възраст от 60 г. през 2020 г. Следователно с оглед и на разпределението на временните, надявам се, неблагополучия между поколенията е напълно възможно и временното ограничение на постъпленията на частните пенсионни фондове. Това ще постави при равни условия днешните и бъдещите пенсионери, както отчасти и родените преди 01.01.1960 г.

Втората сериозна възможност се намира в системата на ваучерното хранене. Потребни бяха 7-8 години борба на КТ"Подкрепа" и колегите ни с упоритата съпротива на 3 правителства, докато тази мярка, наложена в стара Европа, а и в повечето от новите европейски членки, стане реалност и у нас. Дори преди изборите управляващите, с идеята да се харесат на работниците, увеличиха размера на средствата по нея.

Ваучерите за храна са освободени от осигурителни вноски и данъци. Преведено на езика на числата, във всеки ваучер за 100 лв. се съдържат 18 лв. невнесени осигурителни вноски от работодател и работник. Но тъй като той може да се ползва само за храна, върху употребата му се начисляват 20 лв. ДДС. За бюджета дотук резултатът е горе-долу 0:0. Остават 10-те лв. подоходен данък.

Не са за пренебрегване и косвените положителни ефекти от тази мярка - подобряване качеството на хранене на работниците и служителите, разкриване на нови работни места във фирмите, оператори с ваучери, и в търговските обекти - увеличаване на търговските обороти, контрол върху търговците (с ваучери могат да оперират само търговци, регистрирани по ДДС) и т.н.

Проблемът е, че сегашната ваучерна система налага ограничения върху максималната стойност на ваучерите и върху броя на хората, за които могат да се емитират. Идеята на второто ограничение беше да се провери дали бюджетът няма, не дай си боже, да се срути. Е, не се срути. В този смисъл премахването на второто ограничение - за броя на участниците в програмата, автоматично ще доведе до намаляването на разходите за осигуровки. Само че не пряко, т.е. безусловно, каквато е мечтата на някои пишман капиталисти, а под условие. Част от тези условия предполагат участие в тази програма само на бизнес от светлата страна на икономическия спектър. Към нея могат да бъдат включени и самоосигуряващите се лица, като средствата за закупуване на ваучери биха се приспаднали в годишната данъчна декларация по известния ред.

Давам си ясна сметка, че това е най-слабата страна на предложението. И то не защото сметката не излиза. А защото от самото начало, къде по-прикрито, къде - не, държавата насърчава именно сенчестия бизнес. Именно на него се правят най-големи реверанси. Обяснения - много, най-често политически, та нали точно там оперират т.нар. "политически инвеститори", както успешно ги определиха от Центъра за изследване на демокрацията. Те са тези, които имат интерес от корумпирана политическа класа. Те живеят в симбиоза с нея и си я поддържат.

Сега обаче обществото е натоварено с други очаквания, на които новата власт неминуемо трябва да отговори. Съществуващите порочни практики могат и трябва да бъдат прекратени, а виновните - наказани.

А иначе с математически инструментариум от шести клас с лекота могат да бъдат направени изчисленията, водещи до определяне стойността на отделния ваучер, както и до съчетаването на тази мярка с първата посочена, както и с всички други, които биха могли да бъдат приложени. Нали всички сме решавали задачата за басейна, който се пълни и празни от няколко тръби? Останалото е политическа воля.
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Промените в социално-осигурителната система трябва да се предприемат така, че да не бъдат застрашени пенсиите на сегашните пенсионери.
21
4085
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
08 Юли 2009 01:54

Най-после мааалко разум!____________________________
Спортът е опиум за народите!
08 Юли 2009 02:42

Кога най-после ще се разбере, че капиталовия модел на осигуряване за пенсия е неефективен и непродуктивен. Този модел "мечтае" да направи от сегашните работещи (от всички тях) бъдещи капиталисти. Или по-точно казано рентиери, доколкото с капиталите им няма да оперират те самите, а назначени/избрани за целта управители. Този модел отразява мечтата на всеки човек - да бъде рентиер. Да живее без да работи и да получава доходи. Което е една прекрасна мечта, която за да се осъществи обаче, трябва да има някой който да работи. Но пък за този който работи няма по-дразнещо нещо от човек, който не работи, а получава доходи. Т.е. рентиер. Т.е. конфликта е налице и лесно решение за него няма. Когато към това се прибави и застаряването на населението и влошаването на демографската картина нещата се влошават все повече и повече. И капиталовият модел на осигуряване с нищо не помага за решаване на тези (принципни) проблеми. И той, както и разходнопокривния модел не могат да издържат на нарастващия натиск за все по-малко работа и все повече рентиерство. Активно работещите винаги ще се стремят да работят повече за своя сметка и по-малко за сметка (рента) на някой друг. И ще правят всичко възможно за да успяват...

Ако пък погледнем технологията на работа на капиталовия модел, не може да не видим как работещите в дадена фирма (независимо дали работодател или работник) отделят от текущите си капитали или доходи за да ги дадат ( "инвестират" ) в някоя друга фирма, в някой друг бизнес, под управлението на някой друг. Т.е. получава се така, че примерно работещите и произвеждащи коли в GM имат акции в Гугъл, а работещите в Гугъл имат акции в GM. В което по принцип не би имало нищо лошо (един вид диверсифициране на риска), но само ако беше доброволно. Нека който иска да участва в такава схема да участва, но доброволно, за своя сметка и свой риск. Като не забравя уроците от настоящата криза, основния от които мисля е, че отношението към чуждите пари (парите на другите) не е като към собствените. Съответно пък, който не иска, нека има възможност да вложи повече средства в собствения си бизнес и собствената си ефективност или собственото си развитие. Сега и в момента. Защото бъдещето в края на краищата зависи от настоящето. И ще бъде толкова по-добро колкото по-добро и ефективно е настоящето. И ако ограничаваме нещо сега, то ние ограничаваме и бъдещето му. А обратното означава насилие, преразпределение и липса на свобода. Което никога и никъде не е довело до нищо добро. Да не говорим, че (като че ли, би трябвало) е обратно на еволюционната тенденция и стремеж към повече и повече свобода.

____________________________
Спортът е опиум за народите!

Редактирано от - Пенка от Прокатния на 08/7/2009 г/ 02:53:23

08 Юли 2009 02:48

Следва също така да се отбележи и дебело да се подчертае, че досегашните успехи на капиталовия модел на осигуряване (където ги е имало) са успехи в период на следвоенен бейби бум и подем, разширяващи се пазари, борсови и имотни балони и пирамидално увеличаване на паричната маса в обращение. Т.е. това са успехи при разширяваща се основа. И сега, когато движещите фактори (накратко - увеличаването на населението и разширяването на пазарите) са на изчерпване, капиталовия модел се разпада и в края на краищата ще претърпи крах. Което и предстои да видим в близките години.

____________________________
Спортът е опиум за народите!

Редактирано от - Пенка от Прокатния на 08/7/2009 г/ 03:50:10

08 Юли 2009 09:09
Ваучерите са безумие. Купонна система през 21 век.
08 Юли 2009 09:28
Уж статия за осигурителната система, пък всъщност лобиране за ваучерите. Това било, онова било. В крайна сметка каква е ползата за работника - малко пари освободени от данък. Същият ефект с много по-лесно администриране може да се получи с въвеждане на необлагаем минимум. Е що тогава толкова зор и толкова възхвала? Оппаааа, едни фирми, оператори на ваучери получават гарантиран оборот. Нещо май, а?

_______________________
Блогът на Манрико
08 Юли 2009 10:38

В крайна сметка каква е ползата за работника - малко пари освободени от данък. Същият ефект с много по-лесно администриране може да се получи с въвеждане на необлагаем минимум.


Тцъ! Ефекта не е същия понеже тези пари (купони/ваучери) могат да се харчат само за храна. А не примерно за по-нов модел телефон.
...Което би било жалко за некои хора разработващи софтуери за телефони. Нещо май, а?____________________________
Спортът е опиум за народите!
08 Юли 2009 11:14
Уважаемий г-н Димитър Манолов, винаги съм ви уважавал...
Ама аре малко по-кротко, а?
В момента е абсолютна каша в отчисленията - както към НОИ, така и към НЗОК!
В резултат - Д.Бюджет издиша отвсякъде!
И Господ да поеме Соц.осигуряването, и той ще изпсува накрая.
(Боже прости ма!)
Такъв батак е сътворила Масларова, че има да мислите и да плювате, да правите разчети и да плювате, да регистрирате все повече безработни и да плювате...
Докато накрая, останали без сили, дори няма да можете плювате!
Sorry за което.

08 Юли 2009 12:01
Може да се направи и друго - работа в прокатния до живот - така отпада необходимостта от пенсия. Работещите ще взимат по-голяма заплата, а работодателят ще влага неговата част в по-добро оборудване на прокатния, даже няма да се наложи да взима кредити.
08 Юли 2009 12:50
Без да съм противник за получаване суми за храна, съм твърдо против ваучерите. По този начин между работник и работодател застава фирмата, осигуряваща тази услуга/производство и пласмент на ваучери/. По този начин част от средствата си ги прибира тя. Отделно на това на работодателите/особено в малките фирми/, не им се занимава с излишна бюрокрация и служителите в тях не могат де се възползват от това благо.
Отделно на това всяка година Правителството определя ваучери на каква сума да се отпечатат, като с това ограничава хората, които могат да се възползват от него...
08 Юли 2009 13:13
Искали да оставят повече пари в работниците? Ами ето как! Но от това няма да намажат работодателите и затова няма да се приеме. Богатите у нас са като свещената крава за индийците. Само им се дава и пречат на трафика.
08 Юли 2009 13:50

Не е нужно да има фирми за ваучери. Всеки работодател може да си го организира сам. Ако иска. Поне аз така го разбирам.____________________________
Спортът е опиум за народите!
08 Юли 2009 13:54
е напълно възможно и временното ограничение на постъпленията на частните пенсионни фондове

Митко, Митко, вярваш ли си ?! Баш пък на частните
08 Юли 2009 13:56
Пенке - много добре казано !
08 Юли 2009 15:14
Пенка от Прокатния,
По закон трябва да дадеш парите за храна във вид на ваучери/които наподобяват на едновремешните купони/, с които можеш да пазаруваш от определени магазини само храна.
Няма как да заобиколиш тези фирми, поне засега.
Преди фирмите си даваха на работниците парите за храна директно в брой, но промениха закона/мисля че по времето на Командира или царчето, но не мога да гарантирам/ в полза на посредниците...
08 Юли 2009 16:21
Ваучерите за храна са освободени от осигурителни вноски и данъци. Преведено на езика на числата, във всеки ваучер за 100 лв. се съдържат 18 лв. невнесени осигурителни вноски от работодател и работник. Но тъй като той може да се ползва само за храна, върху употребата му се начисляват 20 лв. ДДС. За бюджета дотук резултатът е горе-долу 0:0. Остават 10-те лв. подоходен данък.

Манипулативно и неточно! Абе този човек наистина ли си мисли, че не можем да смятаме?
20% ДДС се начисляват върху всички похарчени суми, независимо от придобиването им, т.е. купуваш стока - плащаш ДДС. Но след като си платил върху тях данък общ доход и осигуровки.
08 Юли 2009 16:21
Похвално е, че колегите коментират по същество.
Но за ме е по важно, не какво се казва, а кой го казва.
Тези т.н. "синдикати" са едни корпоративни търговски дружества.
Лидерите им са се окопали до живот.
Така им харесва.
И преди и сега, а и в бъдеще, боли ги сайдера за работника.
Така че, господин Манолов, не сте интересни.
И при вас трябва да влиза прокуратурата.
И при вас има далавери.
През митниците що тирове минаха.
А уж сте с нестопанска цел.
Хайде моля.
08 Юли 2009 16:46
Знаете ли що с осигуровките и пенсиите има постоянно проблем?
Щото там е една голяма помия. И това, което се предлага в момента няма да доведе до нищо. Който не си е навирал главата в помийна яма - няма как да го знае.....

A знаете ли що ДДС е гръбнака на бюджета?
08 Юли 2009 20:29
В условията на криза вноските по допълнителното задължително пенсионно осигуряване са лукс, а ваучерите за храна - необходимост
Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ "Подкрепа"


Без да се простирам по противоречията му след цитата, ще ви кажа чи...В ЕВРОПАТА...ДЕСНИ ПАРТИИ говорят че в Европарламента ЩЕУ СЕ БОРЯТ за ...уеднаквяване на работните заплати!!!

Нашите "синдикалисти" обаче са ....ПО-НАДЯСНО и от десните европартии!!!( във Франция, въпреки кризата...вдигнаха минималните работни заплати... а магазините се ...надпреварват да свалят цените на хранителните продукти и ...на потребителската кошница!!!)

а медиите им говореха за "заплаха от революция" при скорошните всенародни демонстрации!!!
08 Юли 2009 20:44
дори минималните социални осигуровки вдигнаха за безработните....
08 Юли 2009 20:55
в условията на финансова криза не е реалистично очакването за нарастване на доходността по техните портфейли, точно обратното - генерират се загуби от задължително набирани средства от вложителите, които са единствено за тяхна сметка.


за съжаление тъпо изказване. с интрументариум от 6-ти клас може да се докаже, че невярно.

ама каквато подкрепата, такъв и шефа и

и още няколко глупости има написани в статията (оставям настрана откровеното лобиране за фирмите за ваучери), ама айде, да не обиждаме автора, все пак е профсъюзен деятел
08 Юли 2009 21:07
......), ама айде, да не обиждаме автора, все пак е профсъюзен деятел.......


Приятелю! Във Франция просто щяха да го..... линчуват такъв..."профсъюзен деятел"........................(заради предателство на принципите на синдикализма!!!)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД