:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 423,956,396
Активни 66
Страници 3,843
За един ден 1,302,066
Ревизия

В общинските фирми на София наглите кражби спряха, абсурдите - не

Все още има компании, които отчитат огромни загуби, а плащат гигантски заплати
снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Заради ниската цена на километър автобусите и електротранспортът излязоха на загуба. В отговор двете фирми са свели до санитарния минимум ремонтите и на иначе престарелите превозни средства.
"Този разговор го водим 3 години. Обяснявате, че имате много имоти, но до този момент не сте предложили какво ще правите с тях... Едно дружество с 30 имота да стопанисва 4 бази, какво правим де факто?" Тези реплики към ръководството на фирма "Галатея", която стопанисва ученическите лагери, са показателни за инерцията в управлението на общинските дружества на София. Мудността, слабата координация и липсата на ефективен контрол върху взиманите от ръководствата на дружествата решения продължават да раждат куриози. Не може да не се признае обаче, че наглите злоупотреби с общинската икономика на София в стил източването на "Топлофикация", "Озеленяване", "Трамкар" вече са в миналото.
Проведените конкурси за нови ръководства на повечето фирми дават резултат. Приходите за м.г. с изключение на транспорта са повишени, прекратени са и част от порочните практики при управление на фирмите. Това показват стенограмите от проведените балансови комисии за приемане на резултатите за 2008 г. Най-големият проблем си остава липсата на ясна политика и контрол за целесъобразността на взиманите от управите на фирмите решения. Ако няма скандали или конкретни искания, София се сеща за повечето дружества веднъж годишно - при приемането на финансовите отчети, а контролът е предимно по законосъобразност. Така по-трудно решими проблеми се отлагат с години.

Има ли шофьор в автобуса?

Градският транспорт в София периодично изпада във финансови кризи. Причините са много - високи разходи за подновяване на автопарка, разлики в цената на горивата, популистки заигравания с цените на билетите и картите, сериозни частни интереси към сферата. За да закърпи дупката, София тази година стигна до безпрецедентното решение да отпусне 100 млн. лв. за компенсиране на картите за преференциално пътуване. Средствата са с 33 млн. повече от м.г. и реално се явяват скрита субсидия, защото нужда от толкова много карти за преференциално пътуване няма. Точно по тази причина започнаха да се обсъждат идеи на кои допълнителни групи пътуващи да се отпуснат карти.
Слабите резултати на транспортните дружества предизвикаха предизборен скандал в ГЕРБ и ударно преработване на таблиците с отчетите, така че фирмите със социални функции да бъдат разграничени от чисто търговските дружества. Тези козметични редакции обаче не променят реалността - сериозен недостиг в бюджетите и на авто-, и на електротранспорта.
Столичани усещат пряко резултатите от това - ограничените разходи за ремонтна дейност. И автотранспортът, и електротранспортът са свели до абсолютния минимум ремонтната дейност и на иначе престарелия парк. Според директора на "Столичен електротранспорт" Евгени Ганчев миналата година са били извършени ремонти само на 12 трамвайни мотриси, намалени са били и разходите за резервни части. "Плащам само заплати и гориво, ремонти в краен случай", признава и шефът на автотранспорта. Тук дупката е най-голяма заради поскъпването на горивата - загуба за 2008 г. от 11 млн. лв. Приходите са паднали сериозно и заради отдаването на 16 автобусни линии на частната фирма "Карат С", за която общината отпуска по-висока цена на километър пробег. Така темата за цената на билетите и картите вероятно отново ще излезе на дневен ред след изборите. Под въпрос може да се окаже и предизборно пуснатият в разрез със становището на финансистите нощен транспорт. Междувременно София успя да сключи договор с ЕБВР за закупуване на 30 нови тролейбуса и обяви поръчка за 50 трамвая, втора употреба, така че част от парка все пак ще бъде подновен.

Голямата бомба - общинското здравеопазване

Съдебното решение, с което бе ликвидиран Столичният медицински холдинг, повдигна завесата за случвалите се през годините безумия в столичното здравеопазване. Финансовите разчети показаха, че 25 от общо 48 ДКЦ-та и многопрофилни болници са на загуба. Зам.-кметът Минко Герджиков вече коментира, че може да се стигне до приватизация на отделни поликлиники, но това е тежка реформа, за която остатъкът от мандата надали ще стигне. Тук по-скоро е необходим много внимателен анализ на резултатите, за да се установи каква част от загубите се дължат на проблеми с цените на клиничните пътеки и къде е налице неефективно управление. София тепърва трябва да мисли и с какво да замени "шапката" медицински холдинг, която уж отговаряше за по-доброто управление на заведенията.
Най-фрапираща е картината при Първа многопрофилна болница. Болницата се оказа с натрупани 7 млн. лв. дългове. Близо 6 млн. от тях са към доставчици, а над 4 млн. са просрочени плащания за доставка на лекарства. Разпоредена допълнително проверка от общината установи, че изобщо не е ясно за какво са изразходвани 1.8 млн. лв. по договори с 12 фирми заради липсата на приемно-предавателни протоколи и нередности с фактурите. 1.6 млн. от тези пари са получени от фирми с участие на свързани с лекар от болницата лица.
Въпреки че новото ръководство на болницата обяви оздравителен план, при балансовите отчети се разбра, че то трудно се справя с проблемите. Така например от отчетите лъсна, че на старото и на новото ръководство на болницата за 3 месеца са плащани паралелно възнаграждения. Болницата неправилно е начислила и бонуси до 50% върху цялата годишна заплата на служителите, вместо върху месечната. Лечебното заведение в нарушение на закона не е плащало данък сгради, а лекарските заплати въпреки високите дългове според директора са били 3000 лв.
Проблеми има и в други болници. Така например Първа акушеро-гинекологична болница излезе на минус, като твърди, че големите задължения са дошли основно от платени отпуски на персонала. Цялостното влошаване на резултатите обаче не е впечатлило много управата на болницата, която поддържа едни от най-високите средни работни заплати - 863 лв., а за директорския борд - 2521 лв.

Реформи и батаци

Общината положи сериозни усилия да установи състоянието на фирмите и включените в капитала им терени и сгради. Изготвиха се правни анализи за имотите на вездесъщата "Софийски имоти", анализираха се и ученическите бази във фирма "Галатея 2002". Какво точно ще се случва с тези мастодонти, обаче тепърва ще трябва се решава, а администрацията действа мудно. Проблемни са и намеренията за трансформиране на част от фирмите в общински предприятия, които да са бюджетна издръжка на общината, и да изпълняват задачи без явяване на обществени поръчки.
София вече разпореди създаването на общинско предприятие "Паркове и градски градини", в което да минат около 2/3 от имотите на досегашната фирма "Озеленяване". Останалата 1/3 ще бъде обявена за приватизация. Вече се разбра, че създаването на общинското предприятие обезсмисля редица инвестиции, направени от фирмата с идеята тя да се състезава като търговско дружество по поръчки извън общината. Не е ясно докъде е доведено и намерението за създаване на общинско предприятие, което да поеме част от чистотата.
Още повече, че и в сега съществуващите предприятия има проблеми с контрола. Особено показателни в това отношение са общинско предприятие "Туристическо обслужване" и "Екоравновесие", което отговаря за кучетата. В "Туристическо обслужване" няма нает на щат юрист, а постъпленията от туристическата такса от 1 лв. за нощувка са смехотворни - 1430 лв. за 2008 г. Половината от персонала на предприятието в нарушение на правилата работи на граждански договори. Финансистите като цяло са недоволни и от големите разходи на "Екоравновесие" около кучетата.
При пазарите най-големият проблем си остава липсата на схеми за тържищата, част от които са по документи незаконни, и неугледността им. Това донякъде може да се обясни и с кратките срокове на договорите, които се сключват с наемателите - до 3 години за павилионите и една година за масите. След 2 години ослушване ръководствата на пазарите най-накрая са осъзнали, че трябва да събират пари от наемателите и за консумираната еленергия и други битови разходи. За сметка на това почти всички фирми не са уведомявали СОС при отписване на несъбираеми вземания, не са начислявани и пари за пенсия. За поредна година липсва и контрол върху харчените суми и необходимостта от провеждане на обществени поръчки. Много от фирмите не спазват закона, въпреки че надхвърлят праговете.

ФирмаПечалба/ЗагубаСредна работна заплата
1. "Егида"11 хил. лв.418 лв.
2. "Лозана"33 хил. лв.336 лв.
3. "Софийски имоти"непредоставени данни
4. "Спортна София"155 хил. лв.466 лв.
5. "Пазари Възраждане"906 хил.лв.607 лв.
6. "Пазари Изток"543 хил. лв.704 лв.
7. "Пазари Запад"422 хил. лв.643 лв.
8. "Пазари Север"135 хил. лв.562 лв.
9. "Пазари Юг"430 хил. лв.560 лв.
10. "Озеленяване"9 хил. лв.375 лв.
11. "БКС-Център"63 хил. лв.832 лв.
12. ВиК212 хил. лв.679 лв.
13. "Софинвест"1.9 млн. лв.877 лв.
14. ГИС105 хил. лв.1058 лв.
15. "Метрополитен"3 хил.лв.713 лв.
16. СКГТ-София1.1 млн. лв.729 лв.
17. "Паркинги и гаражи"3.3 млн. лв.767 лв.
18. "Столичен автотранспорт" загуба 11 млн. лв.869 лв.
19. "Столичен електротранспорт"загуба 1.8 млн. лв.870 лв.
20. "Чистота Искър"1.8 млн.824 лв.
21. "Галатея 2002"загуба 305 хил. лв.450 лв.
снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Служители на фирма "Озеленяване" разкрасяват столичния пейзаж.
40
3639
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
20 Август 2009 00:19
Първо и най-важно
Не можеш да искаш от всичко печалба, от това по-голямо безумие няма в цялата човешка история.
Не знам кое говедо измеде печалбата като единствен показател, ама що после се нароиха толко много говеда да вземат тоя девиз на въоръжение, ми е още по-чудно.
Едни отрасли требва да са на загуба, защото такава им е орисията. Обаче тяхното съществуване да е жизнено важно за цялата икономика и затова да бъдат поддържани.
Както му казах на кролик Каролик - Не можеш да затвориш тунела между две метростанции, само защото не носи печалба. И да оставиш метростанциите.
Е така разглеждат учени недоучени юпита и техноподобни икономиката - разпарчетосват я на съставни части и после искат от всяка нейна част печалба.
Е, не става.
Икономиката е едно цяло и може да и се гледа само крайния ефект.
Как по-ясно да го обясня?
Второ и най-важно
На хората трябва да им се вдигне стандартът на живот, иначе нищо не става и още по нема става. Вече куцо и сакато взе да се спасява из Европа, то срамота, там взимат като за начало в пъти повече, отколкото тук след 30 години стаж. А цените по-ниски. Там. И границите се по-отворени.
.
Та не видех кой е списувал тая статия, ама да спре да пише и да почне да мисли.

_________________________________
ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ФАРС - http://www.kaily.dir.bg
20 Август 2009 01:01
Градският транспорт в София периодично изпада във финансови кризи. Причините са много - високи разходи за подновяване на автопарка, разлики в цената на горивата, популистки заигравания с цените на билетите и картите, сериозни частни интереси към сферата. За да закърпи дупката,


Градският транспорт е една бездънна яма, но и далаверите са много там. Но както в държавата, така и там, никой не търси сметка на никого. А колко неща могат да изкочат ако някой се заеме сериозно.
20 Август 2009 02:07
Не съм наясно с "далаверите" в градския транспорт, но авторката явно не знае, че няма такова животно, като "печеливш обществен транспорт" по света - тази дейност на повечето места е на дотации, заради големия социален и екологически ефект от нея....
Което, разбира се , никак не изключва диспутирането на ефективността на управлението. За съжаление - статията също е част от абсурда, авторката се опитва да говори обобщено за проблеми, от които нищичко не отбира и затова го кара "по принцип"....
Жалко - темата е важна!
20 Август 2009 02:40
Не съм наясно с "далаверите" в градския транспорт,Бъди сигурен, че са така смръдливи, както на бившите управляващи и то от много години. Лошото е, че хората си изкарват яда върху шофьори и ватмани. Но не са те най-големите виновници.

Редактирано от - Liberta на 20/8/2009 г/ 02:43:51

20 Август 2009 07:45
Нещо не се разбира от изказването на Ганчев - "свел до минимум разходите за ремонтна дейност като плащал горива и заплати!" - При това положение за какво се плащат заплати - за престой ли? А за какво получават заплати в общинските предприятия "Пазари" и колко са партийните хрантутници там???? Да не говорим за Общинското предприятие ВиК, което никой не може да обясни поради ЩО съществува и с какво се занимава след като имаме такОф известен "оператор" - Софийска вода!
20 Август 2009 08:01
За да закърпи дупката, София тази година стигна до безпрецедентното решение да отпусне 100 млн. лв. за компенсиране на картите за преференциално пътуване.


Че това е 1/2 от бюджета на Варна бе!!! Алоуууу... какви са тия пари, шемети...?! ivoradev - пич, у Варна транспорта не е на загуба ... или когато излезе на такава е до 100 бона ... в момента са на плюс с някъде толкова. Може, ако искаш и пак да въртиш далавери. Ама това на нищо не прилича. 100 млн за карти- ами за автобуси, ами за системи за таксуване?! Всяка година нова- то не бяха електронни карти, не бяха простотии- що пара се потроши, а решението за нашите ширини е просто- продавач на билети в автобуса!!!
20 Август 2009 08:57
Наред е ББ да се изкаже гръмко кой е виновен сега, залагам петарка, че нЕма да е кмета / управляващото мнозинство респективно...
20 Август 2009 10:11
100 млн за карти- ами за автобуси, ами за системи за таксуване?! Всяка година нова- то не бяха електронни карти, не бяха простотии- що пара се потроши,


За стоте милиона - не си прав: при население от близо 2 млн. и няколкостотин хиляди души, които ползват карти с намаление / ученици, студенти, пенсионери и пр./ - смятай дали сумата е чак толкова впечатляваща!
Не пропускай и това, че дори във Варна, която иначе е голям град, доста хора могат да си позволят да не ползват транспорт, в София това е просто изключено.
За системата на таксуване си прав - това е една неразумна инвестиция, но - вече направена....
20 Август 2009 10:13
А защо само в софия /бел авт.-малката буква моя/ ?
По цялата страна е така, кметовете "дават" автобусни линии, както се раздават апетитни парчета баница.
Срещу комисионна.
А хосле тези фирми излизат на загуба.
Официално.
Че като сте на загуба, що се натискате , бе тарикати ?
Куче влачи рейс.
Никой не може да оправи батака. Ни Бойко, ни Мойко.
Трагедия.
20 Август 2009 10:26
Бойко Борисов не беше ли кмет на София от октомври 2005-та? Не може за почти 4 години да не е оправил нещата в София, както сега за 4 години ще оправи и България ...
20 Август 2009 10:27
Че то навсякъде общинските фирми са направени за хранилки на кметове и др. злоупотребители. Само че поради по-малките мащаби откраднатите суми и имущества са по-малки. Но е вероятно като пропорция, на глава от населението, сумите да са по-големи от софийските. Но там няма кой да провери, няма и вестници да пишат за тях.
20 Август 2009 10:50
Бойко Борисов не беше ли кмет на София от октомври 2005-та? Не може за почти 4 години да не е оправил нещата в София, както сега за 4 години ще оправи и България ...

Да, кмет беше. И пусна метрото от Младост до Обеля, докара чистотата дотам че градът се мете на ръка, откри десетина детски градини, унищожени от най-честния, няколко спортни площадки, постави колчета по тротоарите, намери пари за голямата и дългоочаквана спортна зала, утре пък стартира строежът на завода за отпадъци, да не забравяме че ако си беше затраял, така и нямаше да чуем нито за Топлофикация, нито за Трамкар, нито за Соф.имоти и пр. Ако се сещате още нещо, допълнете ме.
Та да, кмет беше Бойко, а сега наесен започнатото ще продължи приемникът му.
20 Август 2009 11:21
Писна ми с тоя градски транспорт! Само се проповядва "че е на загуба". Ами за толкова години ако си бяха оправили скапаният контрол по редовността, продажбата на билети и т.н. и не бяха правили безумия от сорта на "Валидатори, дето все нещо им има" и "Да платиме двойно на концесионера" и "Кой ще крадне повече" не на загуба, ами не знам на колко печалба щяха да бъдат! В градовете къде си има кондуктори, всичко е наред, и циганите ходят пеш. Е тва е.
20 Август 2009 11:24
и циганите ходят пеш

Точно така-затова и в метрото не можеш да видиш кьорав мангал...щото требе да си плащат.
20 Август 2009 14:46
това е "управленското" наследство на мухобойко за софия. досега в столицата, а отскоро в цялата страна. ха честито!
20 Август 2009 14:49
Е да, ама ако се сложи във всеки автобус и трамвай кондуктор на когото трябва да се плаща заплата (а ако искате да могат да таксуват всички ще трябва да има и по няколко), не само няма да има печалба, ами загубата ще се утрои. Иначе в Монтана, например, която е пет километра в диагонал системата с кондукторите работи, ама в София трудно ще стане.
20 Август 2009 15:16
хикса, изобщо не си прав - дневната заплата на кондуктора е 30-40 лева, т.е. трябва да предотврати возенето само за 30-40 гратисчии за да се избие надницата му. един автобус събира над 100 човека и много от тях се возят аванта, т.е. кондуктора ще оправдае заплатата си само за няколко курса, да не говорим, че това са допълнителни работни места в условията на криза.

не случайно в пловдив частниците открай време имат кондуктори в автобусите си - така гратисчиите са единици.
20 Август 2009 15:18
Хикса, противоречиш си. Хем работело с кондуктори, хем за София нямало да стане... След като за всеки друг град става, що пък да не става и за София? Ще са на заплата и ще събират много повече пари от преди, а нередовните даже и да успеят да се возят ще е не за повече от 1 спирка. И проблема ще се реши - със събираемост, с купуването на билети в Неделя вечер и т.н. Въпрос на желание. Преди няколко дена в Бургас се возих на автобус - пълен до капаците. Кондукторката беше като нинджа, и въпреки че нямаше уж място за минаване, нито един не беше пропуснат между 2те спирки. Тъй че може да се направи. Е в началото ще трябва и по един полицай да им прикрепят, дето да всява респект, докато народа свикне за 1-2 месеца и нещата ще си дойдат на мястото. На запад даже още по-лесно са го измислили да е без кондуктори, но това е друга тема.
20 Август 2009 15:41
Perseus, на запад става и без кондуктор, щото там системата е друга - не те дебнат на всяка крачка, но хванат ли те в крачка жална ти майка, едно хващане обесмисля 50 измъквания, срама дето ще го береш отделно. а не като тук - контрольор минава от дъжд на вятър и редовно ставам свидетел как наконтени тийнейджъри или ячки младежи безсрамно твърдят че нямат пари за билет или директно отказват да платят глоба и се разминават само с един шумен скандал.

вместо контрольорите да обикалят на изнудвачески глутници от по 5-10 човека в лов на чужденци и неориентирани провинциалисти, че с тях да се влачат коли на "контрол по транспорта" и даже полицаи, все едно ловят опасни въоръжени престъпници, нека във всеки автобус се сложи кондуктор и готово - проблема решен. ма нали тогава като изчезнат огромните загуби ще изчезнат и сладките безотчетни субсидии ... те тука е проблема. свикнали са ни че транспорта хем ще е лош, хем ще е на загуба, та трябва да се наливат пари в него, за да го има, и така им е добре - колкото по-зле работят толкова повече пари вземат. отделно че заради скапания градски транспорт маршрутки и таксита процъфтяха и маса народ станаха зорлем автомобилопритежатели и шофьори (помисли си за замесените вносители, сервизи, застрахователи, лизингови къщи и банки - кой ти ще пресече такава далавера).

Редактирано от - Pavlik Morozov на 20/8/2009 г/ 16:24:14

20 Август 2009 16:25
В момента в града се движат 554 автобуса, 102 тролея и 176 трамвайни мотриси. Това са 832 коли. Слагаме по двама кондуктора дневно-1664 души. Даваме им колко-550-600 кинта добре ли е? Това прави 1000 000 лв. месечно за заплати. Отделно униформени дрехи и обувки, валидатори за карти и средства за мобилна връзка в случай на нужда.
Добре е, а?
Ако не вервате Натиснете тук

Редактирано от - Ловкия на 20/8/2009 г/ 16:26:47

20 Август 2009 17:18

Честно казано не мога да си представя кондуктор или контрольор в София в час-пик, т.е. сутрин и вечер, но мисля, че това встрани от темата на статията за пълното безхаберие на кмет и общинари по отношение на интересите на гражданите на София и общинските фирми.
20 Август 2009 17:23
XYZxyz, имАл съм "удоволствието" да се возя в Пловдив в час пик и искам да те уверя, че дори в пукащ се по шевовете автобус кондукторите са неспираеми и неизбягваеми, понеже освен заплата вземат някоя друга стотинка на всяко скъсано билетче.

Редактирано от - Pavlik Morozov на 20/8/2009 г/ 17:30:05

20 Август 2009 17:26
Ловкия, и кво - 1-2 милиона годишен разход за кондуктори ли е проблема? че у софето всеки ден се возят по няколко десетки хиляди (ако не и стотици хиляди, понеже в час пик контрольорите избягват да се качват) гратисчии - смятай ги по левче на возене, значи целия масраф ще се избие за няколко седмици.
20 Август 2009 17:27
освен това ако ми кажеш че 1000-1500 нови работни места по време на криза са лоша новина ще трябва да те питам какъв ти е проблема
20 Август 2009 17:33
1-2 милиона годишен разход

Тцъ-месечен!
15-25 млн. годишен.
Не е проблем, викаш...Това знаеш ли колко детски градини са?
до довечера
20 Август 2009 18:33
еми давайте по 100 милиона на вятъра тогава... ехехе, е**ти логиката!!!
Хем 100 милиона хвърлени на вятъра, хем ефект никакъв?! Във Варна също има много автобуси и тролейбуси и си има продавачи-в автобусите- транспорта не е на загуба или е на съвсем минимална /когато петрола удари 150 долара/... значи, lвъв Варна има една частна фирма, която покрива половината линии и общинска, която покрива другата половина. И в частната и общинската таксуването става чрез продавачи. Има достатъчно дълги линии- примерно 409- от Златните до летището... това са около 20 км... а бе, вие да не сте пиари на БиБи или на лапачите от софийска общинска софра?

Редактирано от - sybil на 20/8/2009 г/ 19:10:27

20 Август 2009 18:52
а бе, вие да не сте пиари на БиБи или на лапачите от софийска общинска софра?

Абе ти па къв си та не си гледаш скъпоценната Варна?
Научи се първо да разбираш какво се пише в постингите и тогава се изказвай.
Аре у лево.
20 Август 2009 18:58
Не е важно колко са разходите за кондукторите, важното е дали тези разходи се избиват. Ако смятаме на един автобус по трима кондуктори - освен две смени има и почивни дни да се въртят, ако грубо са по 1500лв разходите на калпак, нека са 5000 общо, ако изкарат 6000 лв месечно отгоре, значи по 200 на ден от автобус, на кяр е работата.

_______________________
Блогът на Манрико
20 Август 2009 19:13
а
ко изкарат 6000 лв месечно отгоре, значи по 200 на ден от автобус, на кяр е работата.

Друже, как ги смяташ тия двеста марки на ден от автобус? При положение че гратисчиите ще изчезнат и глобите ще намалеят чувствително, остава печалбата от продадени повече билети. Аз всеки ден пътувам с градския транспорт и като нахлуят "нинджите"(това ми хареса), хващат 1-2 ма от 50. В метрото пък е почти изключено да се появиш без тикет или карта. Засега според мен трябват повече зли контрольори и реални санкции за тарикатите.
20 Август 2009 19:24
Ми не ги смятам, казвам ако изкарат. Като знам колко са гратисчиите, би могло и да се получи. С повече и зли контрольори и с много по-високи глоби - от 50лв нагоре - също би могло да се получи.

_______________________
Блогът на Манрико
20 Август 2009 19:32
Склонен съм да се съглася с XYZ, тая работа с кондукторите ми е трудно да си я представя как ще работи в София.

Въобще не виждам как може да се реши проблема с градския транспорт в София - докато продължава да е по-бавен и по-скъп от пътуването с кола нещата ще стават все по-лоши. Единствената светлина в тунела е метрото - там трябва да се инвестират всички налични средства. Поради това не виждам голям смисъл да се хвърлят сторици милиони за нови автобуси и трамваи, които се движат със същата мизерна скорост като старите и са също толкова ненадеждни. Може би трябва да се помисли за скоростни трамвайни линии или някакви околовръстни влакчета, де да знам.
20 Август 2009 19:55
така ли... и що да не стане при софиенци???
Що да става в Пловдив, а в София не? По специални ли са? Не им се плаща ли? Че доколкото знам, в Сф взимат повече пари от майните?! Нещо тарикатстваме? 100 млн лв за карти, алоооо ... това е престъпление и пари на вятъра. Аман от софийски бездънни ями, които покрива държавата. 100 млн на какъв бюджет в Сф? Дали общината там ще покрие тази сума? Или пак държавата, като с боклука? Или с Топлото? Как па няма проблеми с топлофикацията във Варна, а в Сф ни парите взимат, ни топло дават, а и държавата да ги купи барабар с милионите дългове?!

Ловкий, аз разбирам от това, че моделът е успешен където има контрол! А Градския ви транспорт е мафия! Бездънна дупка за парЕ! Няма логика във Варна общинската фирма да е на печалба, а при вас на десетки милиони загуба. За пример, повечето ви линии покриват повече километри, тост хората се качват от точка А до точка Б, от точка А до точка В или от точка Б до точка Y ... за един курс. Само при вас щяло да излезе в разход плащането на заплати за продавачи, при длругите не е получава, а при вас дето имате повече потенциални пътници, излизало на загуба... че как го изчисли, да не сте го приложили??? Що не пробвате- нали пробвахте с хиляди система и потрошихте пари за апаратура, ел, карти, скенери, менери ... или предлагаш, като е фирма, която е заложена да е с обществени функции да калкулира десетки милиони загуба, та държавата по някое време да опрости? М?
20 Август 2009 20:11
Ми и аз не знам защо така.
Ако съдя по постингите ти, за всичко е виновен лично Бойко и ГЕРБ.
А също и ние софиянци като втора ръка хора.
Само не забравяй, че кореняци софиянци са около 1/3 та от живущите в Софето.
20 Август 2009 20:29
то това да ви е оправдание... че чистокръвните сте 1/3 ... щото във Варна няма пришълци от Силистра, Русе, Шумен, половината Добрич, Разград и един куп по малки градове, за селата не говорим... и?
Значи си губите, ей така по инерция ... без виновен ... кметот невинен викаш, непричом, не знаел, не чул, не видял ... то нали на него всеки друг му е виновен... сигурно ВС на БСП и цялото ръководство на ДПС пътуват гратис, за да увътрят София, ерго да създават главоболия на човекът Слънце ... мамин сладък
20 Август 2009 20:36
Ясно. Бъди здрав.
20 Август 2009 21:54
Ами аз имах предвид, че ако се сложат кондуктори, гратисчиите ще изчезнат по маршрутки, че и такситата при тия цени като се качат няколко човека са по-евтини от трамвай, особено ако трябва да смениш няколко. И при разстоянията в София такава система няма шанс - градският транспорт практически става освен по-бавен и по-скъп. В него ще останат някакви редовни клиенти на едни и същи линии и кондукторите реално само ще увеличат разходите. В провинцията системата работи, ама в София няма да ще.
20 Август 2009 22:13
чакай сега, нещо не схващам логиката... значи, какъв образ е гратисчията?
такъв който не ще да си плати- но като трябва да плати, той ще скочи да плаща повече, така ли?
Продължавам да питам- защо във Варна върви, а в София не? Щото в София нямали да се качват на автобуси, а щели да се катерят по таксита- извинявай, ама звучи меганесериозно. Във Варна също е пълно с таксита кито правят курсове по по дългите линии...
20 Август 2009 23:21
Ами, Симеоне, аз не съм врачка или някакъв гений, де да знам, може и да заработи. Ама най-малкото не ми е ясно, ако е толкова очевидно решението, защо не са го направили? Не ми казвай, че защото в общината са идиоти, или защото играят комбина с двата милиона клиенти на градския транспорт, или че не се интересуват от пари.
20 Август 2009 23:39
поръчки бате, поръчки, комисионни ... колко системи за таксуване и проверяване изпробва Софийски градски транспорт? Сещаш ли се- аз им загубих бройката- това са милиони на равни периоди време. Доставка на автобуси- ето, Моллов внасял рециклирани вагони от Швейцария за БДЖ-то по 20 бона парчето, а ги шиткал за 600 хил бройката!!! Ми сметни същото и с автобусите, които са повече от внесените вагони и пак на равни периоди време- няма нови автобуси, всите са рециклирани- колко струват, по колко ги купуват, кой прибира комисионната един господ знае. Но това ти е далаверата... и щом номера минава, от какъв зор това да е печелившо предприятие ... печелившо, но с малко. На кого му трябва малко, като може да изкарва милиона на гърба на българите?
21 Август 2009 13:57
Manrico и diego simeone са напълно прави


Ловкия, "логиката" ти е смешна. айде признай си на коя хранилка си, защото когато човек вика на бялото черно определено има замесен интерес.


Редактирано от - Pavlik Morozov на 21/8/2009 г/ 14:01:17

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД